expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, January 20, 2019

Lychee Sundae McD terlalu manis?

Salam. Now dekat McDonalds tengah promo aiskrim sundae dengan topping perisa lychee. Dah pernah rasa ke uols? Saya memang suka try setiap kali McD keluarkan aiskrim flavour baru. Latest  is flavour laici ni. Tengok poster nampak menarik sebab warnanya pink. I love pink! hehe.. SO wajiblah try ye dop?



Actually husband saya yang belikan aiskrim ni. Mula-mula saya tak tahu perisa apa sebab masa try 1st time ingatkan flavour pink guava. Rupa-rupanya laici. Yela tak aspect la laici sebab buah laici kan warna putih. 

Pendapat saya kali ni flavour laici ni agak kurang menyengat berbanding perisa lain. Plus rasanya agak manis compare dengan perisa lain macam orange/banana/durian. 

For me, sekali rasa enough la. Kalau flavour lain biasanya saya nak makan beberapa kali. This one, sekali cukuplah. Maybe saya bukan penggemar buah laici kot. Tapi kalau makan kat restoran selalu je order air laici. Hahaha gedixxx! But for those memang suka dengan laici, perisa ni memang sedap cuma terlalu manis untuk saya. 



Misya : Saya terlalu manis untuk aiskrim ni.:p 


Shopping with ayahbonda, jangan berkira dengan mereka..

Salam. Sesekali saya akan spend weekend time dengan my parent. Yela saya nak bawa mereka vacation ke tempat mewah belum berkemampuan lagi. But at least saya tak lupa jenguk dan habiskan masa dengan mereka. Kadang-kadang saya bawa dorang gi shopping. Seronok tengok my parent happy bila dapat shopping dengan anaknya. Dorang nak beli apa, amik jela. Yela masa kecik-kecik dulu apa saya nak, dorang cuba belikan walaupun dorang sangat susah masa tu. So sekarang saya dah dewasa dan dah ada pekerjaan yang baik, why not saya pula spend time and money for them pula, rite? Entry ni saya create sebagai kenang-kenangan for us in the future. :) 

My mom pun suka bergambar macam anaknya juga. Haha.. Pantang ada camera cepat-cepat dia pun nak masuk. hehe


Happy saya tengok dorang masih bersama-sama menikmati hari persaraan. Almaklum both of them pesara kerajaan. Alhamdulillah mereka sihat walafiat. Dan semoga Allah terus memberikan kesihatan yang baik buat mereka. 

Sesekali anak bagi chance dorang dating berdua. Anak jadi stalker. hehe.. 

Ayah saya ni dari muda lagi kalau masuk mall or mana-mana pasaraya, bukan main laju berjalan kekadang cari barang sampai kitorang tercari-cari. Macam lipas kudung. haha.. 

After shopping biasanya saya bawa dorang gi makan pula. Yela bukan selalu dapat spend time dengan dorang. 


Apa-apa pun sebagai anak, saya tahu jasa ayahbonda takkan terbalas. So tiap kali balik jenguk my parent, memang saya sehabis mungkin taknak dorang keluarkan 1 sen pun untuk saya, suami dan anak. Biarlah kadang saya sendiri pun tengah 'kering' tapi so far Allah sentiasa permudahkan bila niat kita baik. Jangan berkira dengan ibu ayah kita especially bab duit because mereka tak pernah berkira dengan kita bukan dari segi duit, tapi dari segi kasih sayang, tenaga, jasa dan pengorbanan mereka membesarkan kita. Ada masa, luangkanlah dengan mereka selagi mereka masih ada. Love you so much Ibu dan Ayah... :)



Misya : Lebih memahami kasih sayang seorang ibu selepas bergelar ibu. 

Seriusnya Erina Belajar Membaca!

Salam. Sejak dari usia 3 bulan lagi saya dan husband dah dedahkan babyE dengan aktiviti membaca. Masa awal usia babyE saya gunakan flash card. Hopefully dapat membantu perkembangan otak babyE dan belajar membaca dengan cepat. Bila dah besar ckit ni selalulah daddy nya luangkan masa membaca buku dengan babyE. Tapi yela dah nama pun baby, mula-mula je dia fokus, lepas tu banyak main je. haha.. Kelakar pun ada bila tengok gelagat babyE membaca dengan daddynya. 

Mula-mula daddy dia open book depan dia, terus dia fokus tengok book. Cewah! Gaya macam tahu je nak baca buku tu. Style duduk like a boss!

Serius ok! haha.. Gaya macam kena study hard untuk lulus exam. hihi.. Daddy nya siap wat lawak kata nanti SPM Erina kena skor straight As so dats why kena belajar membaca. haha... Geram nengok dia wat muka stress gitu. Grrr...

Lama-lama dia bosan, boleh plak dia gelak-gelakkan daddy dia tengah membaca. Pastu mulut bising sibuk nak borak-borak ngan mommy pula.


Tengoklah tu, tak fokus dah dia. Daddy masih teruskan pembacaan. 


Last-last dia cium nya buku tu! hahaha... Pelik agaknya apa lah permainan yang daddy dia main dengan dia tu. Mommy ketawa je tengok gelagat Erina. Hai la anak.. 

Beginilah kami spend time dengan babyE kat rumah. Bukan nak paksa sangat supaya babyE cepat membaca but at least ada pendedahan sejak dari awal. Plus nak bagi quality time untuk anak. Moga Allah permudahkan urusan pembelajaran babyE dan jadi anak yang bijak dalam pelajaran. Mana tau dah besar kot Erina leh join rancangan Clever Girl? hahaha...


Misya : Membaca jambatan ilmu.

Thursday, January 17, 2019

Monday, January 14, 2019

Update Segmen Bloglisted 2019 by Misya


Salam. Alhamdulillah tamat sudah simple segmen pencarian bloglist saya sempena menyambut tahun 2019. Terima kasih kepada yang sudi menyertai segmen ni. Walaupun takde hadiah gempak-gempak untuk direbutkan tapi uols sudi luangkan masa dan tenaga menaip entry untuk join this segmen. Tq tq tq so much! So seperti yang telah dijanjikan, blog anda semua telah disenaraikan di bloglist saya (belah kanan) di blog ini. Hope dapat membantu meningkatkan trafik uols. Moga ukhuwah antara kita terus terjalin. Maaf lambat update sebab agak sibuk dengan tugas di office dan di rumah. Love uols!



Misya : Senarai putih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...