expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

JOM BEBASKAN DIRI DARIPADA BELENGGU HUTANG!!!

Wednesday, May 27, 2015

Bandung Trip #8 : Melawat MONAS & makan Nasi Padang terakhir..


Salam. Perghh sampai Part 8 dah! Huhu dah sampai last part pun. Hehe.. Yang belum baca part sebelum ni boleh baca Part 7 dulu ya! Jadi before fly balik KL, kami dibawa singgah ke Monumen Nasional Indonesia atau lebih dikenali sebagai MONAS. Ni kira kali kedua saya jejak kaki ke sini. Tempat ni merupakan mercu tanda negara Indonesia seperti mana tugu negara di Malaysia. Kira tempat untuk menghargai para pejuang Indonesia mempertahankan negara dorang. Lets zoom!


Perjalanan diteruskan dari Bandung Ke Jakarta.
Singgah sebentar di R&R... 

Antara tugu yang dipamerkan di sini.

If nak masuk dalam Monas ni pun boleh tapi sebab masa suntuk maka kami hanya berjalan di sekitarnya sahaja.


Eh eh eh... Nasib bek tak tumbang Monas tu! Huhu..

Amboi adik saya ni bukan main posing!


Posing dengan banner travel agent kami di sana. Servis dorang memang superb!

Dah puas berjalan... Ok lets go for lunch! Special hari terakhir maka kami request nak makan masakan Padang. Kalau dah darah minang tu, minang juga kan! Huhu. Kali kami ke restoran Masakan Padang Sederhana. Nampak sederhana tapi tempatnya agak best juga.



My cinta hati saya, ibu dan ayah...


Sian adik saya hari terakhir dia demam selesema. Demam terkejut agaknya. Huhu..


Haaa seperti biasa macam-macam lauk akan dihidangkan. Pilih yang mana nak makan sahaja ok. 

Restoran ni betul-betul berhadapan shopping mall terbesar di Jakarta iaitu Manga Dua.

Tuu dia Manga Dua..

Masing-masing dah keletihan maka kami tak singgah ke Manga Dua. Nanti leka shopping terlepas flight pula. hehe.

Sibuk betul bandaraya Jakarta ni. Semakin membangun.

Dah bertahun-tahun saya tak datang sini, banyak juga perubahan di sekitar bandar Jakarta ni dapat dilihat. Bangunan tinggi-tinggi sudah banyak dibina. Hope Indonesia terus maju.

Ok tiba masa pulang ke tanahair...

Ready to check-in.

Menanti flight tiba..

Sambil menunggu flight, singgah minum dulu. Kebetulan saya beli manisan dari Amanda ni boleh terus makan!




Makanan kami dalam flight. Nasi beriani ayam merah, sedap!

KLM flight superb! Selamat kembali ke Malaysia.... Walau hujan emas di negeri orang, tetap baik di negeri sendiri. Bye bye Indonesia...!

InsyaAllah ada rezeki dan jodoh pasti ke sini lagi. Syukur impian saya untuk bawa my family bercuti ke luar negara tercapai. Walaupun sekadar negara seberang tapi dengan rezeki yang ada dapat juga impian saya direalisasikan. If anda ada impian, kejarlah ia. Usaha, doa dan tawakal pasti capai 1 hari nanti. Jangan tangguhkan usaha nak capai impian anda sebab ibu ayah kita sampai bila nak menanti lagi. I love my family so much! TQ Allah...^_^


Misya : Ibu ayah tiada galang gantinya.















Bandung Trip #7 : Kartika Sari & Amanda syurga manisan!


Salam. Ok dah sampai ke Part 7 iaitu hari terakhir saya dan family berada di Indonesia. Oopss jangan lupa baca Part 6 dan sebelum-sebelumnya ya!;) Sebelum fly balik ke KL masih sempat shopping dan singgah ke beberapa tempat penting di Bandung dan Jakarta. Pernah dengar Kartika Sari? Mesti ramai biasa dengar kan. Tempat untuk membeli brownies, kek, biskut yang terkenal di Bandung. Yezza, jom shopping!

Selamat Tinggal Danoufa Hotel! Will miss this place..

Dah sampai, apa lagi jom serbu!


Uish rambang mata! Macam-maca manisan ada... Cookies, candy, snack, cake, muffin, nrownies semua ada!





Boleh dijadikan souvenir untuk kengkawan dan saudara-mara di Malaysia.



Benda paling disukai sekali dan banyak dikirim adalah pisang salai ni. Memang sedap. Boleh pilih nak yang original atau perisa coklat.


Beli jangan tak beli.. 

Tak cukup di Kartika Sari, kami singgah pula ke Amanda. Pun tempat membeli ole-ole manisan. Kata supir tempat ni pun ok juga untuk beli brownies.


Suasana di Amanda.


My mom and dad pun shopping ole-ole untuk kengkawan di Malaysia.

Tambahkan manisan dalam senyuman...

Setel... Aktiviti shopping di Bandung berakhir di sini. Perjalanan diteruskan ke Jakarta, Indonesia pula. Jom baca Part 8!


Misya : Kurangkan gula dalam makanan nanti kena kencing manis.:p





Bandung Trip #6 : Makanan Jawa, shopping, seafood...

Salam.. Wah dah masuk Part 6! Part 5 dan sebelum nya dah baca?? Hehe.. Disebabkan area Kawah Putih yang kami jelajahi ni cuaca agak sejuk maka perut cepatla lapar. Huhu. Supir pon bawa kami ke tempat special untuk lunch. Menu kali ni adalah masakan Jawa. Ermmm menarik ni!

Inilah tempatnya. Kami pilih nak duk bersila sambil mengadap pemandangan bukit bukau yang indah..


Nyaman nya rasa.. Angin sepoi-sepoi bahasa perghhh boleh terlena dibuatnya.

Haaa tu diaa.... Makanan Jawa yang dinantikan.. Serius enak bangat! Ada tempe goreng dan sambal lado yang super pedas tapi sedap. Terliur plak!

Sambal dia wat kecur liur!!!

Main dishes!

Nasi dan telur

Ikan masin penambah perasa...


Keropok Belinjo, my feveret!


Suasana di restoran ini. Konsep tradisional Jawa.


Dah kenyang relax jap sambil menikmati keindahan pemandangan dan kenyamanan udara di sini. Tenang je rasa..



Ok dah kenyang.. Jom balik!


Gambar kenangan mesti ada..


Perut kenyang hati riang!^^

Kebun teh yang menghijau...

Wefie! 


Aktiviti seterusnya? Agak tak senonoh sebab kami sambung SHOPPING! Wakakaka... 

Datang ke Bandung jangan lupa beli kain untuk dibuat baju kurung sebab murah bangat kat sini! Macam-macam pilihan ada sampai rambang mata dibuatnya. Hehehe..

Pilih jangan tak pilih...

Fuh, Bandung memang syurga membeli-belah..

Yang paling tak tahan, my hubby kembali semula ke Toko Tiga
Dah nama pun peminat tegar Mercedes Benz, apa lagi kasi borong T-Shirt Merc sampai saya pon terjebak! Haha..

Sales! Sales! Sales! Rugi tak grab!

Happy shopping!

My lil'sis tambah lagi koleksi kain..

Ok la tuh banyak sangat shopping nanti overweight takleh bawak naik flight. Wakaka... Dah penat-penat di siang hari, perut lapar haruslah diisi. Kali ni kami request nak makan seafood. Tak pernah lagi rasa seafood di sini. Sebab my hubby said, seafood di Indonesia lebih segar bcos datang dari laut dalam yang jauh lebih bersih dan luas banding laut di Malaysia. Wah menarik ni, wajib rasa!

Maka kami dibawa ke restoran Kampiun Bistro...




Tomyam.. Kelihatan berbeza daripada tomyam di Malaysia. Rasanya? Serius sangat sedap!

Kacang panjang

Tauhu 

Sotong goreng tepung.

Seriously what my hubby said is true! Sedap bangat donggggg! TQ to supir yang bawa kami makan tempat sedap ni. Siap ada live band lagi cuma tak sempat nak snap photo.

Gitulah story untuk Part 6 ni. Makan, shopping, makan. Ngehehe... If hari-hari camni boleh gemuk saya! Tapi memang puas hatilah. Tu yang bestnya gi travel ramai-ramai dengan family camni. Next Part 7 jangan tak baca tau!=)


Misya : Tak jumpa nasi lemak di Indonesia. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...