expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, August 25, 2016

Kucing beratur nak makan durian..

Salam. Sekarang musim durian kan? But nowadays bukan manusia je yang suka melantak durian. Kucing pun suka makan durian ok! If duk Malaysia memang itulah yang kucing kena belajar makan sebab confirm-confirm tuannya akan cuba hulur durian bagi kucing rasa. Tak kenal maka tak cinta, dah kenal haa sampai beratur nak makan durian! hehehe... 


Cute kan dorang? Dahlah warna oren my feveret cat. Bagus betul tuan dia hulur durian, semua beratur nak rasa. Maybe durian rasa dia lemak-lemak gitu, tu dorang ingat macam susu kot. Dats why dorang suka makan. Tapi tak panas ke badan dorang makan durian? 

#santaipagi #ilovecat #lawakdipagihari


Misya : Kucing cepat gemuk if makan tak memilih.

14 jenis hadiah terbaik

Salam. Saya agak tersentuh bila terbaca perkongsian dari rakan whatsapp ini...


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


*HADIAH TERBAIK*

Hadiah tidak semestinya sesuatu yang berupakan wang ringgit atau harta benda. Banyak cara untuk kita menghadiahkan sesuatu kepada orang tersayang tanpa perlu membelanjakan wang antaranya :

1. Hadiah terbaik untuk seorang sahabat adalah *Doa.*
2. Hadiah terbaik untuk seorang musuh adalah *Kemaafan*
 3. Hadiah terbaik untuk seorang guru adalah *Kejayaan*
4. Hadiah terbaik untuk murid adalah *Tauladan*
5. Hadiah terbaik untuk sebuah kehidupan adalah *Kasih Sayang*
6. Hadiah terbaik untuk sebuah kematian adalah *Al-Fatihah*
7. Hadiah terbaik untuk ibu bapa adalah *Kebaktian*
8. Hadiah terbaik untuk isteri adalah *Penghargaan*
9. Hadiah terbaik untuk suami adalah *Kesetiaan*
10. Hadiah terbaik untuk anak adalah *Pendidikan*
11. Hadiah terbaik untuk diri sendiri adalah *Kejujuran*
12. Hadiah terbaik untuk orang yang tak dikenali adalah *Senyuman*
13. Hadiah terbaik untuk Rasulullah adalah *Selawat*
14. Hadiah terbaik untuk Allah SWT adalah *Ketaqwaan*

Sentiasalah bermurah hati untuk menghadiahkan sesuatu kepada insan sekeliling kita kerana pemberian anda hari ini mungkin adalah ganjaran untuk hari esok.


Misya : Keikhlasan adalah paling sukar dicapai.

Selfie dengan kembar saya?

Salam. Misya ada kembar?? Hehe.. One of favourite spot untuk berselfie adalah tempat yang ada cermin besar dan bersih macam kat fitting room, Beauty Galley Elken. Apalagi, macam-macam mimik muka la saya akan try and error untuk berselfie. If imej dalam cermin tu betul-betul clear, memang orang akan ingat ada 2 orang bergambar bersama. Camnelah kalau saya betul-betul ada kembar ya? ;) Jom tengok saya selfie dengan 'kembar' saya.. 'Both' are sporting giteww..










Misya : Berpeluangkah lahirkan anak kembar?

Wednesday, August 24, 2016

IIUM gunapakai sistem RO Biopure!

Salam. Tak sangka International Islamic University Malaysia (IIUM) menggunakan sistem Biopure untuk air minuman mereka. Dari design lama hingga design baru, IIUM adalah pelanggan setia dan pengguna tegar air RO dari sistem Biopure. Tahniah dan terima kasih IIUM kerana menyokong kami.:)




#worldclassproduct 

Misya : Air bersih, badan suci, minda cergas.

Kenapa pening kepala selepas memakan kambing?



Salam. Ramai bertanya kenapa kepala rasa pening selepas memakan daging kambing??? So saya share lah info dari pembacaan saya yang mungkin membantu menyelesaikan persoalan anda. :)

Jawapannya kerana daging kambing pencegah penyakit darah tinggi dan obesiti! Jadi, apa kaitannya dengan pening kepala?

* Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening. 

* Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi. 

* Lemak di bawah permukaan kulit terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. 

* Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.


Oh begitu rupanya... But honestly saya masih belum boleh terima daging kambing. Saya pernah cuba tapi bila terbau saja, Allah memang saya tak mampu nak telan. Mungkin saya belum jumpa daging kambing yang betul-betul ok dengan tekak saya. Tengok orang lain makan wow nampak sedapnyerr tapi saya mampu lihat saja. Huhu sian saya kan? Bukan mengada-ngada tapi memang saya pernah hampir termuntah bila daging kambing masuk ke mulut saya. Maybe sebab masakan orang tu kurang bersih so dagingnya agak berbau. Hope saya boleh makan daging kambing one day nanti.


Selamat mengamalkan makanan-makanan Sunnah.


Misya : Cantikkan kulit dengan mandian susu kambing.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...