expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, March 1, 2017

Hong Kong Trip #6 || Went to Disneyland!

Salam. Hoorayyyy hari yang paling dinantikan telah tiba!! Sebab apa? Sebab saya nak ke Hong Kong Disneyland! Yahooo.... Terbayang zaman kanak-kanak, with Mickey Mouse, Donald Duck & etc. Walaupun saya pernah pergi HK Disneyland sebelum ni but pengalaman kali ni lebih bermakna sebab datang honeymoon with hubby. Jom kita ke Disneyland! Jangan lupa baca Part 5 juga.

Keluar je hotel, mak aii sejuknya hari ni! Tengok cuaca kat hp, wow 5 darjah celcius ok! Uish patutlah sejuk semacam. Husband saya terus naik ke hotel balik untuk tukar jacket yang lebih tebal. Rupa-rupanya bila balik Malaysia, berita melaporkan HK alami musim sejuk bersuhu paling rendah sejak berpuluh tahun lalu. Cuma takde salji je lagi. MasyaAllah.. 

Nasib baik standby winter coat extra sebab takut alami musim sejuk yang melampau macam kat Istanbul, Turki last time. Ok dari hotel kami naik MTR turun ke station Mei Foo.


Then kena transit ke MTR yang lain pula. Turun di stesen Sentral / Tsuen Wan.

Sampai di stesen Sentral tukar tren lagi menuju ke Tung Chung/Disneyland Resort. 

Then sampai di Tung Chung, naik tren khas direct to Disneyland. Tengoklah design tren ni bertingkapkan Mickey Mouse. Huhu wat saya teruja!

Walaupun cuaca sejuk tapi ramai juga yang datang ke Disneyland ni. Dapatlah tengok ramai parents bawak anak memasing habiskan weekend mereka di sini.

Yeayyy finally sampai juga di HK Disneyland. Rindu tempat ni sebenarnya. Sebab dulu masa gi tu saya tak berapa nak enjoy sangat sebab masa tu tak biasa gi oversea so tak berapa prepare sangat nak enjoy.
Husband saya dah ready nak layan kerenah kebudak-budakkan saya lepas ni. haha.. Sorry ye abang. Sesekali jadi kanak-kanak riang. hehe..
Wefie itu wajib! Alhamdulillah dapat juga kami berdua ke sini.

Ahha on the way nak ke tempat membeli tiket ada pelbagai deko dan replika menarik dibina. Contohnya replika Mickey Mouse yang ala-ala terapung atas air tu.

Orait tiket dah dibeli. Oh ya untuk makluman tiket Disneyland ni memang mahal. Dewasa sorang je dah RM250-300++ bergantung pada nilai matawang RM. Masa saya gi time ni around RM250 sorang. Lebih kurang HK$500 ++ camtu. Sekarang mata wang Malaysia makin jatuh, confirm lagi mahal tiket. But takpela sesekali datang hiburkan diri bersama yang tersayang. :)


Masuk-masuk je dah nampak kedai souvenirs. Oh sebelum masuk, akan ada pemeriksaan keselamatan. Sape yang ada bawak makanan berat tak dibenarkan masuk. Even nak bawak monopod pun tak boleh! But kalau korang pandai, makanan ringan macam coklat ke biskut ke selit-selitlah dalam poket baju dan seluar. Sebab kat dalam susah nak cari makanan Halal. Standby makanan ringan sesambil berseronok. Itu yang untungnya time winter sebab memang pakai coat tebal-tebal boleh sorok makanan. Wakakaka.. Sebab dia check beg je.;)


Hujan turun renyai-renyai tapi tak mematahkan semangat kami untuk meneruskan journey di Disneyland ni. Yang bestnya kami  sampai awal pagi around 9.00 am camtu, orang tak ramai sangat plus cuaca sangat sejuk so heaven la!

Ahha jom naik keretapi enjin stim! Kelihatan orang tengah beratur tunggu giliran. 

Ok sampai giliran kami, keretapi dah sampai..

Haha muka excited! Keretapi ni direka tempat duduknya mengadap pemandangan luar. So nanti leh tengoklah segala macam pameran dan replika haiwan dan karakter Disney yang boleh dilihat sepanjang perjalanan menaiki keretapi ni.

Kami turun di Fantasy Land. Teringat filem Harry Potter masa dia naik keretapi di platform 3/4. Hehe..


Ok next, kami melihat show pertama iaitu bertemakan light and magic. Disebabkan show ni dalam bentuk 3D maka kami diberikan spec 3D ni.

Masa mula-mula sampai tak ramai orang. Makin lama makin ramai. Show ni if tak silap setiap jam ada. But okla orang tak bertolak-tolak atau berebut nak masuk.

Ok kami nak masuk dah. 

Sebelum show bermula.. Actually takleh snap gambar. Tapi saya snap jela mana sempat. Wat kenangan. hehe

Disebabkan ni show 3D so bila snap gambar ginilah jadinya. hehe

Ada Peter Pan! By the way show ni ringan saja. Sesuailah untuk kanak-kanak. Around 10 - 15 minit camtu habis dah..


Orait habis show kami keluar ke tempat souvenirs. Banyak lagi tempat kami terokai di Disneyland ni. Kira seharian di sini puaslah kami berjalan di sini. Nanti saya sambung lagi ya. Stay tune...



Misya : Setiap orang ada sifat kebudak-budakan.


Hong Kong Trip #5 || Pusat Islam HK vs Temple Road

Salam. Ahha sambungan dari Part 4, lepas mengenyangkan perut di restoran makanan Arab, kami meneruskan perjalanan bersiar-siar di sekitar area Tsim Sha Tsui. Di sini kira macam centre la untuk penduduk Hong Kong tinggal dan bekerja. Walaupun jam dah menunjukkan pukul 9.30 malam but area sini penuh dengan lampu-lampu kedai yang berwarna-warni.

Di sepanjang jalan terdapat kedai-kedai dan restoran. Kira tak sunyilah if berjalan ke sini.

Shopping mall rasanya dibuka sampai jam 11.00 malam if tak silap. So ramailah yang keluar shopping.

Antara yang menarik di area Tsim Sha Tsui ni menempatkan masjid dan juga Pusat Islam Hong Kong. Satu-satunya masjid di HK. Last time saya pernah masuk dan bersolat di sini. The best part satu-satunya tempat yang toiletnya ada air! Haha.. Almaklum public toilet di HK ni mana ada air. Kena standby botol mineral kosong dan tadah air di sinki. 

Kali ni disebabkan dah sampai agak lewat so Pusat Islam ni telah ditutup. Just bergambar dari luar sahaja.


Pusat Islam ni betul-betul terletak di Nathan Road. Kawasan yang agak busy dengan orang ramai.

Jalanraya sudah mulai lengang tapi bagusnya rakyat HK ni sangat displin dalam bab melintas jalan. Lengang camne sekalipun takde nampak manusia suka-suka hati melintas jalan. If tak silap boleh kena denda if melintas tak gunakan jejantas/tempat yang dikhaskan.

Mostly bas-bas di HK adalah 2 tingkat. Sememangnya perkhidmatan bas tetap menjadi keutamaan rakyat HK walaupun dah ada MTR. Means dorang betul-betul sediakan public transport yang sangat bagus dan banyak pilihan.

Puas berjalan di area Tsim Sha Tsui, kami pulang ke area hotel dengan menaiki MTR.


Orait di belakang hotel kami stay terdapat Temple Street yang menempatkan bazaaar ataupun pasar malam yangmenjual pelbagai barangan. 


Sebelum balik kami singgah dulu ke sini.

Wow meriah juga tempat ni.

Tapi kami tak beli pape pun di sini. Sebab kami akan ke Ladies Market keesokan hari which antara tempat shopping paling best kat HK.


Jenjalan snap gambar oklah.

Sambil menghirup kesegaran udara di HK ni sebelum pulang ke hotel.

Ok dah penat, jom balik hotel. Next entry Part 6 kami ke Hong Kong Disneyland pula! Yeay tak sabarnyer...:)



Misya : Syoknya if Malaysia ada musim sejuk.

Tuesday, February 28, 2017

Rancanglah Kematian Sebaik-Baiknya..

Salam semua. Entri kali ini saya kongsikan dengan anda tentang merancang kematian sebaik-baiknya. Ini bukan bermaksud bunuh diri ya. Jangan salah faham.. :) But tentang adakah kita sudah prepare untuk hadapi saat kematian? Jom baca. Sekadar perkongsian dan peringatan untuk diri sendiri juga..

 "Sibuk kejar kehidupan dunia? Wang berguni pun tidak cukup! Kerja sepenuh masa. Rindu orang itu, orang ini. Cemburu orang itu dengan orang ini. Dengki hati jadi mainan.

Lewat bangun solat subuh, tapi lebih risau lewat nak pergi kerja. Tak risau sangat solat lambat. Balik rumah dah lewat, solat asar ke mana, solat maghrib ke mana. 

Perut lapar, cari makanan. Duit tiada, pergi bank. Rasa tak tenang, ada benda tak kena, pakai earphone, dengar lagu apa-apa. Duduk di kawasan lapang, tenangkan fikiran. Al Quran tak bersentuh, masjid tak jejak.

Benda sama lagi dibuat. Sambil online, tiba-tiba terbaca satu tweet, "Buat apa pun, jangan lupa, Allah nampak semuanya. Malaikat mencatat." Tanpa rasa tersentuh, hati mula kata, "Benda dah selalu diingatkan. Aku tahulah Allah tu Maha Melihat. Malaikat tu sentiasa mencatat."

Teruskan  pula dengar lagu Mr Saxobeat, online lagi. Main game. Tanpa rasa diperhatikan, sebenarnya malaikat maut daripada pagi duk pandang kita.

Terbangun solat subuh lewat, Allah tahu. Malaikat kiri kanan tahu. Malaikat maut pun tahu. Sambung dengar lagu Starships pula. Sibuk-sibuk dengar, mulut pun ikut sekali menyanyi. 

Baca Al Quran? Ala nanti-nanti boleh. Malaikat maut menjengah lagi. Tiba-tiba terdengar azan. Tengah syok online ni. Tengok jam. Awal lagi. Teruskan online dulu, lagi sepuluh minit solatlah!! Sepuluh minit, tengok jam, cipta alasan lain pula. Sampai dah tinggal lima minit waktu nak habis, baru pulun lari pergi ambil wudhuk, nak solat. Itu Alhamdulillah solat. Yang terus tak solat sebab alasannya dah terlewat? Guane tu?

Malaikat maut ziarah lagi. Nasib tak nampak je malaikat maut tu. Kalau nampak, confirm masing-masing tak ada masa nak buat benda lagha. Setiap masa pun nak buat baik je.

Baru nak tutup mata, nak tidur. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ah sudah. Siapa pulak nak kacau aku ni. "Nak apa?" Kasar intonasi. Bengang kononnya ada orang kacau waktu mengantuk ni."Nak nyawa kamu. Masa kamu di dunia sudah tamat. Wahai anak adam, ini adalah waktu pertemuan kembali antara seorang hamba dengan Pencipta segala ciptaan" Tergamam!

Ah macam mana ni? Aku belum sempat baca Quran. Aku dah lama tak Solat Sunat Taubat. Solat aku yang lepas-lepas ni yang aku sengaja tinggal nak buat macam mana? Mati mana boleh tangguh lagi. Aduh.. *tepuk dahi*

Esok dah janji dengan kawan nak main futsal. Dah janji nak mesej awek. Esok kena hantar paper work, deadline. Macam mana ni? Lalu malaikat maut pun masuk ke dalam bilik. Dengan muka cuak, cuba merayu mohon ditangguhkan waktu mati. Kita lupa, malaikat maut itu sentiasa memerhati. Tunggu masa nak ambil nyawa. Selama ini leka dengan dunia. Bila tiba hari kematian, baru yakin yang mati tu bila-bila. Tapi.... semuanya sudah terlambat.. 


Jadi, mulai dari sekarang, rancanglah kematian sebaik-baiknya. Nak mati dalam keadaan sudah bertaubat atau nak mati dalam keadaan sibuk buat maksiat? Tepuk dada, tanya iman.


Misya : Orang beriman tidak takut mati.

Monday, February 27, 2017

Cubaan van sekolah menculik kanak-kanak!

Salam. Terbaca dalam group whatsapp ada someone share tentang sindiket van sekolah yang menculik kanak-kanak. Ternyata benda ni betul-betul ada dan seorang kanak-kanak hampir menjadi mangsa. Allahuakbar.. For those yang ada gunakan khidmat van atau bas sekolah untuk anak-anak anda, berhati-hati ya. Saya kongsikan tentang kejadian yang menimpa someone ni.

"Pagi ni saya dikejutkan dengan satu cerita yang menakutkan terjadi pada jiran betul-betul sebelah rumah.. Bukan diambil dari mak saudara, abang ipar mahupun kawan baik. Ini betul-betul terjadi depan mata saya!

Subuh tadi, lazimnya selepas kejutkan anak bangun tidur untuk bersiap ke sekolah saya akan turun ke bawah untuk siapkan sarapan dan bekal sementara tunggu mereka mandi. Saya biasanya akan buka pintu rumah untuk nikmati suasana subuh yang dingin dan tenang.

Tetapi pagi ini agak berbeza dari pagi-pagi sebelumnya apabila van sekolah berhenti di depan rumah jiran saya. Bila saya tengok jam 6.20 am. Hati saya terdetik.."Awalnya van sekolah dia datang pagi ni. Selalunya 6.40 am". Tapi saya teruskan kerja saya di dapur. Kemudian saya terdengar suara bising di luar. Saya ke depan untuk menjenguk.

Saya dengar driver van sedang bising-bising. Saya tak faham. Sebab mereka bercakap dalam bahasa Cina. Bila jiran saya seorang lagi keluar, van sekolah tersebut pun beredar.

Saya pun tanya pada Ah Pek tu apa yang terjadi. Kata Ah Pek tu, van sekolah datang nak ambil cucunya. Tapi van tu awal 20 minit. Dia tanya driver kenapa awal? Katanya driver tak tahu dan bos mereka suruh ambil awal. Van sekolah masih kosong. Selalunya van sudah penuh.

Sebab cucunya trip yang terakhir. Driver van pun muka lain. Dia rasa tak sedap hati. Jadi dia suruh driver ambik budak lain dulu sebab cucunya belum siap. Driver menolak kerana tidak mahu patah balik. Dia kata kalau driver tak mahu patah balik, takpelah dia sendiri akan hantar cucunya ke sekolah. Driver kata dia menyusahkan! Dia kata nak buat macam mana? Cucunya belum siap lagi. Macam mana nak suruh naik van? Driver tersebut terus memarahi dia. Sampailah Albert (jiran kami) keluar. Van pun cepat-cepat beredar.

Pukul 6.40 am, van sekolah pun sampai. Saya yang sedang duduk tunggu anak saya sarapan menjenguk keluar. Saya nampak cucunya naik van tersebut. Dan dengar Ah Pek itu bercakap dengan driver van. Saya diamkan saja. Kemudian saya hantar anak saya ke sekolah. Balik dari hantar anak, saya menyapu di luar rumah. Ah Pek datang depan rumah saya.

"Aiya!! U tau ka..? Tadi saya tanya driver van yang selalu ambik saya punya cucu. Dia ada hantar olang ambik ka..? Dia kata tarak. Kalau ada, dia akan bagitau satu hari lebih awal. Dia kata itu olang mau kidnap saya punya cucu wo! Dia kata sekalang olang guna van sekolah untuk kidnap budak! Haiyaa...".

Saya beliakkan mata. Saya tengok orang tua tersebut tak habis geleng-geleng kepala sambil menadah tangannya yang penuh urat dan tinggal tulang itu ke langit. 

Dalam hati saya, Ya Allah.. Nasib Allah beri orang tua ini akal. Kalau tidak..?

Pada mereka yang hantar anak-anak menaiki van, pastikan nombor van, waktu dan pemandunya adalah sama setiap hari. Mungkin ini adalah modus operandi mereka yang terbaru untuk menculik kanak-kanak."

Oh my.. Bahayanya zaman sekarang ni orang nak wat jahat macam-macam cara. Seriously menakutkan. :( Berhati-hatilah ya para ibubapa. Kalau anda sendiri ambil dan hantar anak ke sekolah itu lebih baik. Tapi if terpaksa juga gunakan van sekolah, pastikan sentiasa waspada.

Misya : Suka naik bas sekolah.

Berita baik untuk Kaki Masjid!!!

Salam semua. Adakah anda seorang kaki masjid yakni jenis yang selalu ke masjid? Kalau ya, wah beruntungnya anda. Berita baiknya adalah sekurang-kurangnya mereka bakal mendapat 11 ganjaran berikut : 

"Kalau kakimu tidak membawamu kemasjid, bagaimana ia akan membawamu ke syurga!" 

 Beruntunglah orang yang digelar kaki masjid.;

1- Rasulullah SAW berpesan: "Jika kamu melihat seseorang yang sentiasa ke masjid, maka persaksikanlah dia orang beriman. Allah SWT berfirman: 'Sesungguhnya orang yang memeriahkan masjid-masjid Allah hanyalah orang yang beriman dengan Allah SWT dan hari akhirat (Al-Tawbah 9: 18). " (Riwayat Ibn Majah)

2- Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang pergi ke masjid jemaah, maka pada satu langkah dihapuskan dosa, pada langkah lain dicatatkan pahala, baik semasa pergi atau balik." (Riwayat Ahmad, Ibn Majah)

3- Rasulullah SAW bersabda: "Tiada seorang Muslim pun yang sentiasa menghadirkan dirinya ke masjid-masjid untuk solat dan zikir melainkan Allah SWT gembira menyambutnya sebagaimana ahli keluarga yang bergembira menyambut saudaranya yang sudah lama menghilang." (Riwayat Ibn Majah)

4- Rasulullah SAW bersabda: "Ada tiga golongan semuanya dijamin Allah SWT; ketika hidup dia diberikan rezeki dan kecukupan, apabila mati dia masuk syurga:

i. Sesiapa yang masuk ke rumahnya dengan memberi salam, maka dia dijamin Allah SWT.
ii. Sesiapa yang keluar rumah untuk ke masjid, maka dia dijamin Allah SWT.
iii. Sesiapa yang keluar demi untuk berjuang di jalan Allah SWT, maka dia dijamin Allah SWT. (Riwayat al-Bukhari dalam Adab al-Mufrad)

5- Rasulullah SAW bersabda: "Tidak berkumpul suatu kaum di mana-mana rumah Allah SWT, mereka membaca kitab Allah SWT dan mengkajinya sesama mereka, melainkan diturunkan kepada mereka ketenangan, diliputi rahmat dan malaikat meneduhi mereka dan Allah SWT menyebut-nyebut mereka di depan malaikat-malaikat." (Riwayat Muslim)

6- Rasulullah SAW bersabda: "Ada tujuh golongan yang akan dinaungkan Allah SWT dengan naungan-Nya pada hari yang tidak ada naungan selain naungan-Nya. Seseorang yang hatinya terpaut pada masjid-masjid." (Riwayat al-Bukhari) Dalam riwayat Malik: "Seseorang yang hatinya terpaut pada masjid sehingga dia kembali kesitu semula."

7- Rasulullah SAW bersabda: "Berilah khabar gembira kepada orang yang selalu berjalan kaki dalam kegelapan malam demi menuju ke masjid bahawa untuknya cahaya sempurna pada hari kiamat." (Riwayat al-Tirmizi)

8- Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang solat berjemaah sempat dengan takbir pertama selama 40 hari kerana Allah SWT, dicatatkan untuknya dua pelepasan; pelepasan daripada neraka dan pelepasan daripada sifat munafik." (Riwayat al-Tirmizi)

9- Rasulullah SAW bersabda: "Masjid rumah setiap orang bertakwa. Allah SWT telah jamin sesiapa yang masjid menjadi ibarat rumahnya dengan keluasan, kerehatan dan kemudahan melepasi sirat menuju keredaan Tuhan." (Riwayat al-Baihaqi)

10- Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang berpergian pada waktu awal pagi atau petang menuju ke masjid, Allah SWT akan menyediakan baginya tempat atau hidangan di dalam syurga setiap kali dia pergi ke masjid pada awal pagi dan petang." (Riwayat Ahmad)

11- Allah berfirman: "Demikianlah, dan sesiapa yang mengagungkan syiar-syiar Allah SWT maka kerana hal itu satu kesan ketakwaan hati." (Al-Hajj 22: 32)
Dan Allah SWT juga berfirman: "Sesungguhnya orang paling mulia di sisi Allah SWT ialah yang paling bertakwa."  (Al-Hujurat 49: 13)

Ya Allah semoga kami menjadi kaki masjid dunia supaya kami termasuk dalam senarai VIP-Mu di syurga.

"Ya Allah, bantulah kami untuk mengingati-Mu, bersyukur kepada-Mu dan melakukan ibadah yang terbaik untuk-Mu." (Riwayat Abu Dawud)


Misya : Ikhlas dalam beribadat lebih besar ganjaranNya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...