expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, March 25, 2019

Cadar terakhir selepas 5 tahun perkahwinan...

Salam. Seminggu dua ni agak kelam-kabut sedikit. BabyE tak berapa sihat. Demam sampai muntah-muntah. Akibatnya habis cadar katil kena tukar beberapa kali sampai dah takde cadar nak pakai. huhu.. Last-last selongkar dalam almari nasib baiklah terjumpa set cadar hadiah wedding saya dan husband 5 years ago. Dihadiahkan oleh my cousin, Adzan and his wife Amyra (my U-mate). Sungguh menggamit memori gitu...

Nasib baiklah ada cadar terakhir ni untuk digunakan gara-gara kehabisan cadar dimuntahkan oleh babyE. hehe.. Sweet wishes from Adzan, Amyra and their daughter Adyratna. Dorang ni dok Penang sana. Jarang jumpa but we are always support each other. Tak sangka after 5 years, berguna juga cadar ni. Saya memang simpan elok-elok semua hadiah wedding yang masih belum pakai. Rezeki saya akhirnya dapat guna cadar cute ni. Okla takdela membazir kena beli cadar baru. 

Thank you so much guys for this bed sheet. Sweet sangat warnanya. Brand Akemi memang berkualiti. Tahan kot walaunpun dah simpan 5 tahun. Takde bertahi lalat/ bau hapak/ kain reput/ warna pudar. Maybe sebab saya simpan dalam keadaan proper. Really love it! Walaupun after beberapa hari gunapakai, akhirnya dimuntahkan juga oleh babyE! hahaha.. But now Alhamdulillah babyE dah semakin pulih dari demam.


Misya : 1st time kena muntah atas badan sendiri. 

Wednesday, March 20, 2019

Eat Safe Food for Nutrition Month @IOI City Mall Putrajaya

Salam. One of the activity yang saya terlibat dalam kerjaya saya as food technologist adalah menjaga booth pameran di mana-mana event. Tujuannya untuk promote food safety di kalangan pengunjung yang hadir. Kali ni saya involve dalam pameran di IOI City Mall Putrajaya bersempena Nutrition Month. So pengunjung yang datang majority adalah family dan kanak-kanak. Berbeza sedikit if pameran tu melibatkan industri/pengusaha makanan, this one kena fun-fun sikit. 

Bestnya jaga booth ni, selain dapat tengok macam-macam lagi booth, boleh round and dapatkan macam-macam goodies bag. Plus jualan produk dengan harga yang sangat murah.

Yang paling meriah booth Nestle. Macam-macam ada! 

Disebabkan goodies bag Nestle ni, inilah 1st time saya dapat makan bijirin Cheerios ni. haha. Siap dapat susu segar lagi.

Kira beberapa hari hidup saya dapat makan breakfast yang berkhasiat la. hehe..


Back to exhibition, inilah booth saya yang diberi nama Eat Safe Food. Kami ni agensi kerajaan so servis kami hanyalah untuk educate orang ramai supaya pilih makanan yang bersih dan selamat. Ada games, ada pameran makanan elok dan rosak, ada cenderamata & pop quiz.


With my team yang turut bertugas.

Sambil-sambil jaga booth tu kadang keluarlah maskot dari booth-booth lain. Terhibur gak kekadang. Haha..

Mission accomplished! hehe.. Seronok dapat turun padang jumpa public sesekali camni. Because ramai lagi tak tahu bahaya if tersalah pilih makan makanan yang dah rosak. Food poisoning cases pun makin meningkat sekarang ni sampai ada yang mati. So inilah tugas kami to ensure rakyat dapat bekalan makanan yang bersih dan selamat.



Misya : Hero tak didendang.

Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2019 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 20 Mac 2019, iaitu tepat jam 8.30 pagi sehingga hari esok, 8.30 pagi 21 Mac 2019. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2019.

** jom support Mia Liana....


Makan-makan @Ayam Penyet Best, Wangsa Walk

Salam. Kalau suka ayam penyet, bolehlah try di restoran Ayam Penyet Best kat Wangsa Walk Mall, KL. Kebetulan hari tu saya cuti then pi jenjalan shopping dengan my mom in law with baby Erina, then mama in law ajak lunch sini. Not bad rasa dia.  Selain ayam, ada juga udang penyet. Very nice..

Menu utama, of course la ayam penyet. Sambal dia perghh terangkat juga la! huhu


Saya try order udang penyet juga.

Untuk baby E, saya orderkan tauhu goreng dan french fries ni. Almaklum babyE masih baru nak belajar makan solid food. Kena bagi makanan lembut-lembut je dulu like tauhu ni.


Inilah juadah kami. Setiap set ayam penyet ada nasi dan sup.

Ginilah gelagat babyE with her nenek.. 

Restoran Ayam Penyet Best ni betul-betul berhadapan dengan Orchid Bistro. 


Ni 1st time saya keluar bertiga dengan mama in law saya. Alhamdulillah dapat mom in law yang sporting. Selalu bagi nasihat macam-macam kat saya. Plus if bab-bab shopping memang kami sekepala! hehe.. 



Misya : Menantu perempuan pertama.

Tuesday, March 19, 2019

Baby Erina merenungi luar jendela..

Salam. Sejak ada anak ni apa sahaja benda baru yang anak buat membuatkan kita teruja. huhu.. Salah 1 aktiviti terbaru baby E adalah lepak kat tepi tingkap sambil menikmati pemandangan. Kadang bukan siang je, malam pun sama. Lama duk tengok luar tu. Rumah saya ni mengadap parking basement dan kawasan bukit plus ada taman permainan baru siap dibina. Dia suka la tengok kereta keluar masuk from basement tu dari tingkat 9.

Belum pandai berjalan lagi time ni. Baru nak start bertatih. Ada pagar tu so senang lah dia pegang sambil tengok ke luar tingkap. Kalau balkoni, risau juga saya if nak lepaskan dia gitu je.

Kadang-kadang #siscuba ya nak panjat! haha.. But so far belum berani la nak panjat-panjat ni. Tak tahu lah akan datang camne. Plus dia baby girl mungkin tahap kesopanan dia masih tinggi. hahaha

Bagus juga ada pemandangan bukit hijau kat belakang rumah ni. Sejuk mata dia memandang. Merenungi ke luar jendela giteww.. Berbanding mengadap bangunan lain atau takde view langsung. Ada lah juga view menarik untuk babyE nikmati...



Misya : Suka view laut / tanah tinggi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...