expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, March 28, 2020

Erina nak jadi doktor frontliner Covid19?

Salam. Musim-musim Covid19 ni, anak saya pun dah start kebosanan duk uma agaknya. Kelmarin dia suruh daddy ambilkan mainan doktor-doktor kat belakang rak mainan dia. Mainan tu tak buka lagi sebab masa dapat mainan (hadiah birthday) tu umur Erina baru setahun, so tak sesuai lagi nak bagi dia main. Laa ni dia semakin bijak, dah bosan main toys yang ada, so dia suruh daddy dia bukak mainan doktor-doktor ni.

So beberapa hari ni dia dok bergaya la dengan spec mata dan stetoskop mainan ni. 

Mana lah tahu dah besar nanti nak jadi doktor kan? Boleh follow jejak langkah Mak Dah nya, (Adik husband saya) yang bertugas as doktor di Sarawak sekarang. Antara frontliner yang pi cari orang-orang yang ada close contact dengan pesakit Covid19 di sana. Moga Allah lindungi beliau di sana.

Sukalah tu mommy and daddy puji-puji dia comel. Tersenyum simpul gitu. Macam-macam hal anakku ini. Ginilah quality time kami wat sementara waktu Perintah Kawalan Pergerakan ni. Layankan aje..

Ok gaya doktor dah ada tu. Huhu. Tak kisah lah nak nanti dah besar nak jadi apa as long as komited whatever you do. Bagus juga jadi doktor, boleh rawat mommy and daddy nanti if kami sakit. hehe..



Misya : Pernah bercita-cita nak jadi doktor pakar mata sebab nak rawat mata my mom.

Resipi Ayam Masak Kicap Simple

Salam. Semalam saya langsung takde idea nak masak apa untuk dinner. Tengah dok borak-borak dalam wasap group family, my mom inform dia masak Ayam Masak Kicap. Fuhh terus terliur dan dengan pantas saya ke dapur menyiapkan Ayam Masak Kicap. Sangat simple! Resipi ni inspired by my mom, Johorean style. Kira resipi turun-temurun la ni. 



Bahan - Bahan

Ayam 
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Kulit Kayu Manis
Kicap Manis
Kicap Masin
Cili Merah
Air
Garam (Untuk goreng ayam)



Kaedah Memasak

1. Goreng ayam terlebih dahulu dengan sedikit garam. Dah garing, bolehlah diangkat dan asingkan. 
2. Gunakan minyak yang sama goreng ayam tadi (boleh kurang sedikit if tak suka banyak minyak), then tumiskan bawang putih, bawang besar, dan halia yang telah dihiris. Then masukkan kulit kayu manis.
3. Agak-agak bawang dah kuning, bolehlah letakkan kicap manis dan masin ikut sesedap dan sebanyak mana diingini. Cuma portion kicap masin jangan terlalu banyak ya. Lebihkan kicap manis takpe. Boleh juga tambahkan air untuk bagi lebih kuah. Taburkan cili merah yang dah dihiris-hiris.
4. Lepas kuah kicap tu dah mendidih, bolehlah masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sampai kuah kicap tadi rata di sekeliling ayam. 

Ok siap! Bolehlah dimakan dengan nasi panas-panas. Simple je kan? If taknak ayam, boleh ganti dengan telur goreng atau ikan goreng. 




Misya : Berkicap tiap hari fikir nak masak apa.


Friday, March 27, 2020

Segmen Bloglist 2020 Cida

Klik untuk join

Pengasuh bagi diskaun bayaran RM50

Salam. Syukur Alhamdulillah rezeki my daughter Dhiya Sherina dapat pengasuh yang sangat baik hati. Dapat diskaun RM50.00 untuk bayaran mengasuh Erina bulan Mac. Memang sejak hari kedua Restriction Movement Order (RMO) dah tak hantar Erina ke rumah pengasuh. Saya dan husband pun work from home je. Suddenly dapat whatsapp dari Kak Ayu minta bayar RM300 je untuk bulan Mac, syukur sesangat. Terharu pun ada siap mendoakan saya dan baby dalam kandungan. 


Kalau ikutkan bayaran mengasuh RM350.00 di area Putrajaya ni kira tersangatlah murah. Tu pun Kak Ayu bagi diskaun lagi. Alhamdulillah so far dia jaga Erina pun bagus. Siap dah wat RMO kat anak-anak dia since bulan Januari lagi. Untuk pastikan keselamatan anak-anak asuhan beliau. Saya doakan Kak Ayu dan keluarga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan. Allah saja dapat membalas kebaikan beliau. Thank you Kak Ayu!



Misya : Rezeki dapat jumpa orang baik-baik.

Pak Udaku tercalon dalam pemilihan Parti Bersatu

Salam. Oopss bukan nak story pasal politik ya. Just nak share one of my uncle (adik ayah saya) which kami panggil Pak Uda yang aktif dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).  Tak sangka beliau sangat berminat dengan politik sampai tercalon dalam pemilihan Timbalan Ketua Bahagian Wangsa Maju. 


Which one is my Pak Uda? Hehe.. Gambar paling kanan sekali tu lah beliau. Fauzan Dawan namanya. Mana-mana ahli Parti Bersatu tu tolonglah undi beliau nanti. Wakaka.. Boleh tak gitu? For your information, saya tak join mana-mana parti politik pun. Tapi bila ada ahli keluarga yang aktif terlibat ni, tak salah kot bagi support. Lagipun Pak Uda saya ni memang antara yang sentiasa ambil tahu keadaan masyarakat setempat especially isu tanah di Kampung Baru, Kuala Lumpur. 

Apa-apa pun all the best to my Pak Uda. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan yang tengah berlangsung ni, pemilihan ni ditangguhkan rasanya. Tak kisah kalah atau menang, moga Pak Uda dapat berbakti kepada rakyat setempat sebaik-baiknya nanti. Good luck!



Misya : Tak sokong mana-mana parti politik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...