expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, June 6, 2020

Resipi Sambal Sardin Paling Mudah

Salam. Dah bosan makan lauk heavy-heavy? Option terakhir selalunya adalah lauk sardin. Sebab ni masakan paling simple especially untuk orang bujang kan? Jangan kata bujang, golongan mak-mak pun suka! Hehe. Mudah dan cepat disediakan bila kesibukan melanda diri. So saya share resipi mudah Sambal Sardin yang saya belajar dari Mak Andak saya bertahun yang lepas. Tiap kali beliau masak Sambal Sardin ni memang berpinggan saya makan. Cuma beliau lebih rajin dari saya sebab semua bahan beliau tumbuk secara manual dengan lesung batu. Saya nak cepat just hiris-hiris then campak je. Cili pun guna yang segera punya. Hehe. But hasilnya still marvelous! Gitew, angkat bakul sendiri. Ahaks! Ok dah jom try resipi Sambal Sardin Mudah saya ni.


Bahan-Bahan

Sardin 1 tin (saya pilih jenama Ayam Brands)
Cili Kisar (jenama Puteri)
Bawang Besar/Holland (1 biji)
Bawang Putih (3-4 ulas)
Halia (1 inci)
Sedikit Garam

Kaedah Memasak

1. Tumiskan hirisan bawang besar/holland, bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar (kuantiti ikut suka nak pedas mana) dan kacau sehingga pecah minyak. If nak pedas lagi bolehla tambah hirisan cili padi. 
3. Masukkan sardin dan gaul semua bahan sehingga rata. Tabur sedikit garam secukup rasa dan biarkan mendidih. 
4. Dah siap bolehlah hidang dengan nasi panas-panas. Nak lagi syok dimakan dengan lauk tambahan sayur kangkung goreng belacan. Perghhh memang terangkat! Hehehe.. Tapi kali ni saya masak sayur bayam tumis air and still marvelous!


Misya : Sardin bukan bermakna sengkek.

My big bos on TV1 tomorrow!

Salam. Rasanya semua orang tahu tentang kes keracunan makanan melibatkan 'Puding Buih' sehingga menyebabkan kematian seorang wanita muda di Terengganu. Honestly bila ada kematian disebabkan food poisoning, kami sebagai Food Technologist yang berkhidmat di Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia ni yang paling sedih dan frust. Sebab masyarakat masih belum faham tentang keselamatan makanan. Secara tak langsung dengan kes puding buih ni maka hikmahnya ramai yang cakna betapa pentingnya food hygiene and food safety. 
So bertepatan sempena World Food Safety Day yang diraikan setiap 7 Jun, esok my big boss, Tuan Haji Salim akan muncul di TV1. Apa yang pentingnya tentang Hari Keselamatan Makanan Sedunia ni? Haa sama-sama saksikan ya. Mungkin ada amanat dari Tuan Pengarah Kanan saya ni untuk rakyat Malaysia lebih-lebih lagi baru saja kes kematian melibatkan food poisoning berlaku. So please Malaysian, please be more alert about safety and hygiene of your food bermula dari rumah. How to start? Nanti saya kongsikan lagi tips-tips mudah how to ensure makanan yang disediakan tu selamat dimakan. So, esok pagi tengok TV1 tau! Hehe..


Misya : Serik bila tercirit akibat keracunan makanan.

Friday, June 5, 2020

Berjaya botakkan kepala BabyS

Salam. Dari sehari ke sehari nak cukur kepala BabyS tapi tak buat-buat. Umurnya dah masuk 2 bulan tapi tak berkesempatan. Walaupun PKP, macam-macam benda juga nak uruskan especially bila dah beranak dua ni. Huhu. So hari ni mommy BabyS tekad nak cukur rambut BabyS kasi botak. Huhu. 

Alhamdulillah dalam masa sejam selesai cukur keseluruhan rambut BabyS. Kalau ikutkan paling afdal kena cukur 7 hari after lahir tapi yela nobody kat rumah yang berani buat. Daddynya seriau takut kepala baby luka plus masih lembut lagi. Saya pula masih dalam pantang tak berapa kuat lagi badan. So hari ni berbekalkan ilmu dan experience masa cukurkan rambut kakak BabyS iaitu BabyE, saya berjaya membotakkan kepala BabyS. Hehe. Cuma ada part kat atas kepalanya seperti ada kulit kering yang melekat which tak boleh nak cukur sampai licin takut luka pula kepala BabyS. Harap-harap kulit kering tu hilanglah nanti. 

Dah botak camni lagilah wat mommy geram. Nak picit-picit je rasa. Macam baby Shaolin! Huhu..

Oh ya, camne saya cukur kepala baby? Saya guna pisau cukur jenama Gillette yang orang lelaki selalu guna cukur jambang tu je. Dapat tahu kaedah ni pun melalui confinement lady saya masa pantang bersalinkan BabyE. Dari situ saya tahu then simpan dalam otak untuk buat sendiri bagi anak seterusnya. Hehe. Tak perlu hantar kedai untuk cukur. Musim PKP ni memang lagilah tak boleh. Dah cukur rambut tu jangan buang pula. Kena kumpulkan dan pi timbang kat kedai emas untuk tahu berat dan disamakan dengan nilai emas semasa. Nilai tu nanti kita sedekahkan duit bersamaan nilai tersebut kepada fakir miskin yang memerlukan. Tak perlu cari jauh-jauh orang susah, kadang saudara-mara sendiri yang susah pun boleh kita sedekah nilai emas tersebut. InsyaAllah moga barakah kehidupan anak kita nanti. Amin..


Misya : Geli kalau perempuan tak cukur bulu ketiak.

Hilang stress main game June's Journey

Salam. Saya ni dalam pada-pada sibuk uruskan anak dan rumah tangga, plus berkerjaya as food technologist, sempat juga lari dari kesibukan dengan bermain game. Tapi saya bukanlah pemain game tegar macam PUBG tu. Just game simple-simple je. Dalam banyak-banyak games saya install melalui Google Play, saya tertarik dengan game June's Journey. Saya install 2 tahun lepas masa dalam pantang anak pertama. Sebab kebosanan duk rumah takde watpe try lah search any games untuk isi masa lapang. Then tak sangka saya masih setia main game ni until now. hehe..


Apa yang best sangat? Ahha saya rasa best sebab ada part kena cari barang tersembunyi untuk selesaikan setiap kes jenayah yang terjadi then ganjarannya kita boleh beli anything untuk cantikkan pulau kita. Actually banyak je games jenis gini tapi this one saya suka sebab grafik dia cantik, tak serabut and mudah dimainkan. Sedikit sebanyak hilanglah rasa stress dari kesibukan menjadi ibu, isteri dan penjawat awam. Lagipun watak utama dalam game ni pun seorang wanita iaitu June yang berkisar tentang family dan kawan-kawannya.


Bayangkan dalam 2 tahun main, saya hampir berjaya beli keseluruhan pulau dan hias ikut kreativiti saya. Bila screenshot gini rasa macam wow! hehe.. Pelik tak saya ni? Rasanya rare la jumpa orang macam saya ni kot. Entahlah. Lain orang lain caranya ye kan untuk hiburkan hati. Gituuu.. Oh ya, game ni boleh main kat smart phone je. Boleh ke Google Play dan download apps game ni.


Misya : Jangan main games waktu bekerja.

Resipi Kurma Daging Simple

Salam. Kebetulan dalam peti sejuk beku ada lebihan daging lembu yang still belum masak, teringin pula nak buat masak kurma. Bukan selalu masak kurma. Try cari resipi kurma kebanyakannya complicated. Ada tu letak bahan pelik-pelik (bagi saya la) such as kacang tanah. Erk! First time tahu ada kurma letak kacang tanah. Maybe nak bagi pekat lagi kuahnya kot. Takpela, tekak memasing kan. So saya share resipi Daging Masak Kurma yang kira simple la kot bagi saya. As long as cukup bahan, jalan je...


Bahan-Bahan


Daging Lembu (Potong lawan urat bagi daging jenis biasa supaya tak liat)
Kentang (1 biji besar potong 8)
Rempah Kurma Adabi (1 peket kecil)
Santan (1 kotak)
Bawang Besar (1 biji)
Bawang Putih (3 ulas)
Kulit Kayu Manis (1 batang)
Bunga Lawang (1 biji)
Buah Pelaga (3 biji)
Halia (1 inci)
Cili Hijau/Merah (2 biji)
Tomato (Jika nak- 1 biji potong 4)
Bawang Holland (Setengah biji besar - dihiris)
Asam Keping (1 keping)
Garam secukup rasa


Kaedah Memasak

1. Gaulkan daging dengan rempah kurma dan biarkan seketika supaya rempah diserap oleh daging. 



2. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan minyak dalam kuali/periuk, tumiskan bahan kisar tersebut.



3. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau sehingga terbit bau enak.


4. Masukkan air dan kacau sehingga mesra semua bahan. Then masukkan daging yang diperap dengan rempah kurma tadi. Biarkan sehingga mendidih. Sekiranya daging masih kurang empuk, ulang step ini dengan menambah lagi air dan biarkan mendidih. Disebabkan saya guna daging lembu biasa, dan tersalah potong ikut urat, so saya terpaksa ulang step ni 3 kali camtu.




5. Selepas mendidih, masukkan santan dan kacau. Kemudian masukkan kentang dan asam keping. Kacau sehingga mendidih. Jangan lupa tambah sedikit garam secukup rasa.



6. Lastly masukkan bawang holland dan cili hijau/merah dipotong sederhana besar. Kacau dan biarkan semua bahan rata. Padamkan api, siap dihidang.




Beginilah rupa kurma daging saya. Makan dengan nasi panas-panas dan ikan masin goreng perghh memang marvelous! 



Misya : Kurma Aajwa is my favourite.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...