expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, October 20, 2017

Acheh Trip #6 || Rumah Budaya + Ikan Bakar Acheh

Salam. Ok puas sudah aktiviti di Pulau Sabang (Part 4 & 5), kami kembali ke Banda Acheh. Destinasi pertama kami adalah melawat rumah tradisional masyarakat bangsawan Acheh iaitu Rumah Cut Nyak Dhien. Di sini lah kami dapat tahu susur galur family Allahyarham Tan Sri P.Ramlee berasal dari Acheh.

Di sini gelaran 'Cut' diberikan kepada bangsawan wanita semasa dahulu kala. Nyak Dhien ni antara pejuang wanita di Acheh ketika zaman pemerintahan Belanda menjajah Indonesia.

One of tourist guide explain kepada kami salasilah keturunan Cut Nyak Dhien.

If anda perhatikan Tengku Puteh dalam salah 1 kotak carta alir tu merupakan bapa kepada Allahyarham Tan Sri P.Ramlee (Nama sebenar P.Ramlee : Ramlee bin Puteh). Tak sangka P.Ramlee sememangnya berketurunan bangsawan yang disegani di Acheh. Patutlah beliau berkebolehan menghasilkan karya-karya seni yang sangat hebat.

Rumah ni actually turut terjejas semasa bencana Tsunami tetapi disebabkan ianya dibina tinggi dari paras tanah, so barang-barang di dalamnya masih selamat.

Pameran potret-potret yang menggambarkan suasana zaman dahulu.


Swafoto with lakaran potret Cut Nyak Dhien. 

Bilik tidur 

Semua perabot dalam ni diukir based on pengaruh budaya Belanda.


Antara senjata yang digunakan semasa menentang penjajah Belanda.

Ini adalah perigi yang dikatakan digunakan oleh Cut Nyak Dhien dan sefamily.

Rekaan rumah ni sangat unik. Aliran udara keluar masuk melalui senibina atap yang kukuh. 

Perigi di bahagian belakang rumah.



Inilah kamar utama Cut Nyak Dhien

Ruang tamu


Swafoto dari luar rumah

Kalau anda perhatikan rumah ni ada 3 bahagian. Setiap bahagian ada peranan masing-masing. Mengasingkan kaum lelaki dan wanita - kiranya pengaruh Islam sangat kuat ketika itu.

Rumah ni sangat besar sebenarnya. Atas usaha kerajaan Acheh maka ianya dibaikpulih untuk dijadikan muzium.

Ok lets go to another destination.



Ahha, kebetulan bas berhenti di salah 1 tempat jualan makanan tradisional Acheh, apalagi ambil peluanglah shopping!

Macam-macam ada kat sini..

Biskut, kek, kerepek dan pelbagai jenis makanan tradisional Acheh dijual di sini.

Orait moga ketemu lagi ya!

Next kami dibawa ke sebuah masjid untuk bersolat sebentar.

Melangkah masuk je ke dalam masjid jelas kelihatan kesan tsunami yang telah meruntuhkan beberapa bahagian dalam masjid.

But Alhamdulillah main structure masjid ni masih kukuh dan hanya perlu dibaikpulih sedikit demi sedikit.




Sempat berbual dengan nenek-nenek penduduk di sini. Mereka ni kebanyakannya hilang tempat bergantung selepas Tsunami. So masjid la menjadi tempat ketenangan mereka. Sedih bila dengar kisah dorang. If anda datang ke sini, bolehlah bersedekah kepada mereka.


Actually masjid ni sangat cantik.

Masjid Rahmatullah.. Semoga dirahmati selalu.


Swafoto wajib.

Seterusnya, kami dibawa ke tepi pantai untuk menikmati pemandangan indah di waktu senja.

Syoknyer lepak-lepak tepi pantai yang sangat mendamaikan. Kalau orang lain mungkin tak berani dah kot nak duk tepi pantai tapi entahlah kami ke sini tanpa sedikit pun perasaan takut. Maybe keindahan pemandangan di sini wat kami teruja.

Actually pantai-pantai di sini hanya dibuka sehingga 7.00 malam sahaja sejak tsunami. Selepas tu, pantai ditutup dan tiada aktiviti dibenarkan dijalankan sepanjang malam sehingga pagi.

Mungkin Allah swt ingin memelihara Acheh dari segala aktiviti maksiat di tepi pantai, thats why diturunkan bencana Tsunami. Tapi yela, kerana kesalahan orang lain, orang lain pun turut terkena tempias.

Ok ready for dinner.. Syoknyer makan-makan cenggini with family di tepi pantai.

Special kali ni kami dihidangkan dengan ikan bakar fresh!

Serius sangat sedap ikan bakar cicah dengan sambal dan ulam-ulaman segar.


Tempat ni memang dibuka hanya waktu siang saja. Tidak seperti di Malaysia boleh makan seafood sepanjang malam di tepi pantai. Tapi takpela, inilah experience yang tak ternilai. Santai-santai di tepi pantai Acheh menghadap lautan Hindi..

Sebelum pulang, kami menikmati pemandangan di sini di waktu senja. Indah nian je rasa..

InsyaAllah ada rezeki kami ke sini lagi.. Tiada yang lebih indah melainkan ciptaan Allah swt.


Misya : Percutian sederhana yang mendamaikan.





Thursday, October 19, 2017

Acheh Trip #5 || Snorkeling @Sabang Island

Salam. Sambungan dari Part 4, pagi-pagi selepas breakfast kami bersiap sedia untuk ke sebuah lagi pulau untuk menjalani aktiviti snorkeling. Indah dan nyaman je bila pagi-pagi dah menghirup udara segar di tepi laut. Untuk ke tempat snorkeling tu perlu menaiki bot. So ciri-ciri keselamatan amatlah dititikberatkan especially jaket keselamatan. Yang tak snorkeling pun kena sewa jaket keselematan.

Gaya je lebih sebab saya tak snorkeling pun. hehe.. Sebab honestly saya bukan peminat aktiviti sebegini. Sekadar follow tengok-tengok bolehlah..

Pakcik dan adik saya semangat nak snorkeling.

My mom & dad. Dorang pun sekadar follow saja.


Ready nak naik bot!

Setiap bot kat sini mempunyai lubang di tengah-tengahnya yang ditutupi dengan cermin kaca. So nanti bila sampai 1 kawasan tu, pemandu bot akan buka penutup cermin untuk kami melihat flora dan fauna di dalam laut dari atas bot.

Sekitar pemandangan di keliling Pulau Sabang.

Perjalanan ke pulau kecil untuk snorkeling mengambil masa lebih kurang 20 minit gitu.

Sampai je 1 kawasan, pemandu bot menghentikan bot dan terus buka penutup cermin supaya kami boleh melihat pelbagai spesis ikan dan hidupan laut lain dari atas bot. So tak snorkeling pun takdelah ralat sangat tak dapat tengok ikan dalam laut Pulau Sabang. Hehe

Batu-batu karang yang boleh dilihat. Tapi yela kalau orang yang suka aktiviti di laut ni mesti tetap nak snorkeling untuk lihat lebih dekat. Sometimes kalau bernasib baik boleh nampak penyu, ikan 'finding nemo' dan lain-lain spesis hidupan laut.


Sampai sudah di jeti tempat snorkeling.. Jernih air lautnya memang sesuai untuk snorkeling. Saya bukan taknak snorkeling tapi sebab saya tengah jalani treatment untuk pregnancy so kena avoid aktiviti-aktiviti fizikal sebegini. Takpela, janji sampai tempat ni.

Sementara yang lain snorkeling, kami spend time berfoto sana sini.

With my dad. Sama tak muka kami? hehe

Mym mom & Mak Lang.. Mak Lang Evi saya ni cikgu tau. Dia memang rajin pergi trip-trip cenggini. So kira dialah ketua rombongan kami. hehe 

Pak Lang saya punya semangat snorkeling.

Wefie jangan dilupakan..

Sangat jernih air laut di sini kan? Macam di Sabah pun ada.

Tenangnya rasa dapat duk lepak-lepak tepi laut cenggini..

Sementara menanti yang lain snorkeling, kami bersantai-santai di restoran-restoran tepi laut ni. Apa lagi, orderlah kudap-kudapan yang ada di sini.


Satay yang sangat sedap!

Macam dalam entry Part 4 sebelum ni, french fries kat sini homemade. Memang  ambil masa la nak tunggu order french fries ni sampai. Lagi 1 kat pulau kecil ni takde elektrik. So dorang takde peti ais nak simpan makanan frozen. So everything dibuat on the spot bila customer order termasuk satay!

Aktiviti snorkeling ambil masa lebih kurang 2 jam gitu. Masing-masing dah kepenatan. Ready untuk pulang ke hotel dan checkout.

On the way back to main Island of Sabang. Ahha nampak kotak biru tengah-tengah bot tu? Itulah cermin kaca yang saya maksudkan boleh tengok panorama dalam laut dari atas bot.




Done snorkeling.. (Cett macam join je snorkeling :p)


Ok done checkout dari hotel..

Ready to going back to Banda Acheh.

Sebelum tu haruslah isi perut dulu. Lunch di salah sebuah restoran masakan Acheh di Pulau Sabang.

Makanan di sini dihidangkan ala-ala nasi Padang. Tapi tidaklah sebanyak lauk-pauk Minang. But boleh request kalau nak tambah certain lauk. Rasanya? Sedap juga especially masak sambal.

Orait selesai aktiviti di Pulau Sabang. Hingga bertemu lagi!


Ok again kena naik feri untuk kembali ke daratan Banda Acheh. Bagi meneruskan aktiviti lawatan yang lain.

Orait nantikan aktiviti seterusnya dalam Part 6 ya! Saya ni mabuk laut so nak tido jap. Hehehe..




Misya : Sesekali travel without husband.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...