expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, March 23, 2017

Dapat jemputan dari MEFA untuk blogger review!

Salam. Wow tak sangka beberapa hari lepas blog saya dipilih dan dijemput oleh pihak MEFA Pengantin untuk mereview majlis ulangtahun sebuah butik dan restoran di Shah Alam. Terkejut juga terpilih sebab almaklum blog saya tidaklah sehebat blogger Ben Ashaari mahupun Hanis Zalikha. But ianya 1 penghormatan buat saya bila blog saya dipilih oleh MEFA after hampir 10 tahun saya berblogging.^_^ TQ MEFA!



Assalamualaikum & Salam Sejahtera, 

Terima kasih kerana berkongsi profile anda kepada facebook Mefa Pengantin tempoh hari. Disini saya ingin menjemput semua blogger terpilih untuk sesi majlis bersama:

Sila download file jemputan dan berharap anda dapat membalas dengan kadar segera.

Thank You.

Azahari Bin Azemi
Sales & Marketing Manager,



   



Rezeki tu orang kata jangan ditolak. Yang bagus blogger-blogger yang hadir akan dibayar based on entry yang di update dalam blog. 1st time penulisan saya di blog mendapat bayaran. Alhamdulillah..:) Hope ada lagi lepas ni. Amin..

Misya : Rezeki tak terpijak.

Wednesday, March 22, 2017

Hong Kong Trip #14 || SkyTerrace buat rasa taknak balik Malaysia!

Salam. Orait selesai melawat Madame Tussauds Hong Kong (Part 13), di bangunan yang sama kami naik ke tingkat paling atas. Yang menempatkan The SkyTerrace 428 which tempat wajib uols kena datang if melancong ke Hong Kong. Nama tempat ni pun The Peak so entry trip saya ke HK saya pun dah sampai ke kemuncaknya. Huh finally... hahaha..

Ahha... Cantikkan view dari SkyTerrace ni? Serius memang cantik!

SkyTerrace ni merupakan platform untuk menikmati pemandangan kota HK tertinggi di HK. Boleh tengok view 360 darjah seluruh kota HK dari sini. Memang awesome sangat!

Dalam hati tak henti-henti mengucapkan SubhanAllah sebab dapat melihat betapa indahnya bandaraya HK ni. 

Husband saya orang yang paling teruja sekali sebab katanya tak sangka cantik giler view kat sini. Ala-ala kota New York versi Asia. Sampai katanya nak datang sini lagi nanti.

Serius feeling sangat tenang masa berada di sini. Dapat lihat keindahan view bandar HK yang dikelilingi lautan. Rasa lapang fikiran tak fikir benda lain dah.

Rasa bertuahlah dapat datang sini dan snap gambar cantik-cantik. Kenapa dipanggil SKyTerrace 428? Sebab ianya berada 428 meter dari aras laut! Rasa macam tak tinggi sangat tapi kalau orang tak biasa pasti gayat. huhu


Posing model tetap ada! Haha

Kagum kan? Bagaimana manusia boleh bina bangunan tinggi-tinggi di tepi laut dan berbukit-bukau. Which yang menariknya kat HK ni takde langsung kejadian tanah runtuh! Selain kuasa Tuhan, kerajaan HK amat menitikberatkan maintenance yang bagus dan ketat untuk mengawal lereng-lereng bukit sepanjang masa. Jauh bezalah dengan Malaysia.

Ramai pelancong datang. Dengan cuaca sejuk yang menyamankan around 10 darjah celcius memang enjoylah duk sini.

Akal manusia kalau digunakan sebaiknya maka terciptalah keindahan begini. Walaupun pembangunan di HK ni sangat pesat but hutan simpan masih terjaga rapi. 

Taknak balik boleh tak?? huhu melting sangat dengan view kat sini..~_~

Oklah nak taknak kena balik juga. Oops jangan lupa singgah Hard Rock HK di bangunan sama. Bagusnya tempat ni semua ada. Huhu..


Apa lagi rembatlah t-shirt Hard Rock sorang sehelai sebagai kenang-kenangan.

Actually nilah rupa bentuk bangunan Sky Terrace tu. Ala-ala potongan buah tembikai. Info lanjut tentang SkyTerrace 428 ni boleh klik SINI.

Ada replika peak tram dipamerkan. 

Orait tiba masa untuk kami meninggalkan The Peak. Nak turun kenalah naik Peak Tram semula. Then balik ke hotel untuk packing dan check-out. Huwaaa sedih nak balik Malaysia dah. 


Antara momen menarik sempat saya snap. Keadaan kotaraya HK yang sibuk dan meriah.

Orait lepas check-out dari hotel, tak jauh dari situ ada bus stop untuk kami menaiki bas ke airport. If nak ke airport better naik bas sebab lebih murah banding naik tren. Plus takdelah susah-susah nak angkat beg kalau kena tukar-tukar tren. Dari sini kami menaiki bas A21 (rujuk entry Part 2), bas sama masa kami sampai di HK untuk ke hotel. 

Sampai dah HK International Airport Terminal 2. Actually ni terminal baru untuk flight seperti Air Asia. 

Orait itu sahaja story saya tentang trip ke HK. Alhamdulillah selesai travelog saya which sebenarnya trip ni saya gi masa musim sejuk tahun 2016. Tahun 2017 baru siap entry nya! Hahah teruk betul saya ni. Nasib baik ingat lagi apa yang saya alami kat sana. But honestly datang HK memang best dan enjoy. Uols kalau ada rezeki lebih datanglah ke HK. Ok papai.. :)

Misya : Honeymoon, semakin hari semakin sayang.






Blog Giveaway by RII

Klik untuk join

Tuesday, March 21, 2017

Anak vs rumah, mana lebih penting?

Salam. Zaman sekarang ni orang lebih suka judge seseorang tu tanpa usul periksa. Ada je tak puas hati. Macam saya sendiri masih belum dikurniakan cahaya mata pun boleh jadi isu but Alhamdulillah saya tak pernah lagi sentap dengan kata-kata orang keliling. Mostly mendoakan. Syukur.. Almaklum saya ni jenis orang yang busy. Sementara belum ada anak ni, saya buat apa yang saya suka. Takkan nak stress-stress sebab perkara yang di luar kawalan kita camni rite? But saya share la perbualan rakan saya dengan seorang hamba Allah ni. Mungkin leh jadi iktibar buat semua bahawa tiada siapa yang sempurna. Jaga diri sendiri dan doakan yang terbaik untuk orang lain. InsyaAllah hidup diberkati.



Xxxxxx: Awak ni cari duit siang malam. Anak pun tak ada lagi, cari duit banyak-banyak pun tak guna dik..!

Rakan : Saya cari duit untuk family saya. Adik-adik saya masih jaga. Bab anak saya malas nak ulas lanjut.

Xxxxxx: Awak tu semakin hari semakin tua, bukan makin muda tahu tak? Nanti tak ada anak esok tua susah tak ada orang jaga.

Rakan : Tak mengapa.. Ada rezeki ada la tu. Kak berapa orang anak?

Xxxxxx: Kak baru nak masuk 4 orang. I start ada anak umur 24. Kahwin awal-awal sebab nak buat anak.. Awak ni kahwin awal-awal buat apa?

Rakan : Saya cari rezeki dulu. Anak tu rezeki Allah kasi lambat sebab tahu saya masih tak layak dan tak mampu.. Inshallah ada nanti. Tapi saya dah sediakan rumah untuk family saya. Alhamdulilah kalau dah ada anak nanti saya tak perlu susah-susah nak kumpul duit beli rumah. Masa tu saya dah boleh fokus kat anak-anak saya.. Inshallah. Allah aturkan jalan hidup kita berbeza-beza.

Xxxxx : Owh awak dah beli rumah la ya. Kak pun baru fikir-fikir nak beli rumah. Anak dah ramai ni sempit pulak rasa nya dok flat tu.. Kak sewa lama dah sejak kawin dulu. Baru ni terfikir nak beli. Nanti tolong cari kan akak rumah landed bawah RM200k kat Shah Alam boleh tak? Kalau boleh yang dekat dengan sekolah anak akak Seksyen 7 tu. Itu je akak rasa kak mampu. Anak lagi nak belajar. Berapa ya bulan-bulan kena bayar?

Rakan : Kalau ikut umur kak dah hampir 40 tahun so monthly dalam 1100-1200 camtu la anggaran. Tapi saya cakap siang-siang tak ada rumah RM200k landed kat Shah Alam lebih-lebih lagi di Seksyen 7.

Xxxxx: Ish mahal tu kak nak bayar. Kami bulan-bulan pun cukup-cukup makan je ngan anak-anak lagi. Husband pulak gaji bukannya banyak pun. Aduhh susah la sekarang. Kerajaan semua nak naik kan harga rumah, tak prihatin langsung kami yang ramai anak ni.


Rakan : Kak jangan asyik fikir salah orang atau salah kerajaan. Kalau ada rumah RM200k kat Shah Alam pun rumah apartment atau flat. Tak ada landed harga macam tu. Kak kene face reality sekarang. Semua benda mahal bukan murah-murah. Sekarang ni kak dan husband yang kena berusaha lebih untuk beli rumah. Anak-anak akak nak membesar takkan nak duduk rumah sewa sepanjang zaman. Rumah tu pun rumah orang. Bila-bila saja owner rumah tu boleh ambil balik.. Sebab tu saya cari rezeki dulu. Kak jangan pertikaikan kenapa saya takde anak 4 macam akak..

Agak-agak sentap tak akak tu? hehe.. Kesian rakan saya gara-gara takde anak lagi dah dikatakan macam-macam. Betulkanlah mentaliti kita especially part nak kahwin sebab nak ada anak. Bila duit tak cukup, malas pula berusaha then salahkan orang lain. Yang banyak saya jumpa if ajak jana side income, alasannya tak boleh sebab ANAK itu, ANAK ini.. MasyaAllah.. Sedih saya dengan orang camni. Ibarat tak redha dengan apa Tuhan bagi. Serius bagi jela anak tu kat saya kalau akhirnya anak tu dianggap sebagai beban yang menyebabkan ketidakcukupan dalam hidup dan tidak mahu berusaha lebih. Senang cerita, sebelum kahwin fikir dulu sedalam-dalamnya. Kalau niat sekadar nak anak, memang leh dapat anak tapi Allah maha adil. :) Baca entri INI sebagai tips sebelum kahwin.


Misya : Kahwin adalah tiket untuk mematangkan diri.

Segmen Bloglist Oktober Blog Seindahcerita

Klik untuk join

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...