expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, March 12, 2019

Resipi Puree Carrot for Baby

Salam. Dah lama sebenarnya nak share tentang baby food homemade yang saya wat untuk baby Erina. Start je usia 7 bulan, saya dah mula bagi Erina makan makanan berasaskan puri. Almaklum baby tak pandai mengunyah lagi plus belum ada gigi. So saya start dengan puri nasi atau sayur-sayuran. Puri carrot ni antara yang selalu saya prepare. Either untuk bawak ke rumah pengasuh or jenjalan ke mana-mana. Cuma carrot ni tak boleh diberi banyak sangat. Nanti baby bertukar jadi warna oren or merah. haha.. Just amik sedikit sebagai penambah perisa dalam nasi atau kentang. Sebab carrot kan rasa dia little bit sweet gitu kan..

Untuk baby food mesti kena steamkan dulu. Saya beli steamer ni dari Wow Shop. Memang sangat berguna. 

Potong kecil-kecil like this bcos carrot ni keras. Cepat sikit masak. huhu

Biasanya saya steam kan carrot ni around 20-30 minutes. Try cucuk dengan garfu if dah lembik tu bolehlah off kan steamer. Tapi steamer auto ni memang cukup time dia off sendiri.

Next masuk dalam blender (kalau boleh blender yang memang untuk kisar sayur/fruits) dan kisar sampai halus. Letak air sedikit sebelum kisar ya.


Then masukkan dalam bekas-bekas kecil gini. Saya beli kat Shopee. Bekas ni boleh masuk microwave. So senang bila baby nak makan je boleh hangatkan terus. Makesure frozen kan makanan baby if taknak makan terus. Paling lama boleh tahan 3-6 bulan.

Easy way to prepare baby food kan? Nanti saya share pula resipi puri-puri yang lain. Kot boleh membantu bagi idea kat para ibu untuk prepare makanan untuk baby uols.



Misya : Tak minat bubur.



Sunday, February 17, 2019

Resepi Jagung Cheese Leleh

Salam. Di hujung-hujung minggu ni kalau takde wat pape, jom try wat desert special berasaskan jagung dan keju. Ermmmm saya ni kalau dengar tentang keju / cheese je memang favourite lah! Saja try search resepi Jagung Cheese Leleh kat facebook. Sebab hari tu scroll fb terlalu pulak video resepi ni. Nak try nak try tapi tak try-try pun. Haha.. Kali ni bagi jadi, try juga! Sebab dah beli jagung takut simpan lama-lama rosak pula. 


BAHAN-BAHAN

4-5 batang Jagung (Dipotong pendek-pendek dan rebus berasingan)
4-5 sudu Susu Pekat Manis
2 cawan Susu Cair/Susu Segar
3 sudu Butter
2-3 slice Cheddar Cheese (Blok/keping)
Air (ikut suka)
Sedikit Garam


KAEDAH MEMASAK

Campurkan semua bahan-bahan kecuali jagung. Jagung saya rebus berasingan sebab taknak dia jadi lembik bila masak sekali dengan kuah.

Kacau bahan kuah sehingga sebati, Pandai-pandai bajet rasa lemak, manis dan masin kuah ni. Adjust kuantiti susu pekat manis, garam dan butter.

Kacau dan terus kacau sampai mendidih. Saya suka kuah banyak so saya letak air lebih sikit, Kalau tak, no need to put more water if uols tak suka berkuah sangat.


Agak-agak dah pekat sedikit dan berbuih mendidih tu boleh tutup api dapur. Siap dihidangkan untuk kudap-kudapan.

Puaslah makan jagung dengan adanya kuah cheese leleh ni. Nakpekat lagi, cheese boleh tambah lagi.



Misya : Mudah tangkap leleh dengan cheese leleh.

Beza makan gaji vs bisnes rangkaian

Salam. Sekadar perkongsian untuk mereka yang makan gaji dalam masa yang sama teringin nak ada empayar bisnes sendiri.


Tahu kah anda kenapa bos kita boleh menjana lebih pendapatan daripada kita? Jawapan adalah seperti berikut :

Kita bekerja dengan gaji RM3,000 sebulan.
Setahun RM3,000 x 12 = RM36,000
Kerja 40 tahun RM36,000 x 40 = RM1,440, 000(RM1.4 juta)

Mengikut pengiraan di atas, kita sepatutnya adalah seorang jutawan setelah bekerja dgn majikan selama 40 tahun. Tetapi, duit itu kalau tidak dibelanjakan untuk makan, sewa rumah, bagi ibu bapa, bayar kereta dan sewa rumah, bil elektrik, mobile phone dan sebagainya.

Cara bos kita jadi jutawan adalah berikut :

Katakan bos mempunyai 5000 pekerja dlm syarikat/kilangnya.
Setiap pekerja beri dia 8 jam sehari
5000 x 8 = 40,000 jam
Ini bererti bos mempunyai 40,000 jam sehari.
Kalau sejam bos untung/jana RM1 sahaja.
Sehari dia akan untung RM40, 000
Sebulan ada 30 hari....
Jadi, kita gunakan RM40,000 x 30 = RM1,200,000

Soalan, adakah bos kita berlainan daripada kita?

Dia pun mempunyai satu kepala, dua kaki dan tangan. Kenapa dia buat 30 hari boleh jana sejuta RM, kita pulak habiskan 40 tahun untuk mencapai hasil yang sama? Rahsianya, dia pun membina rangkaian. Rangkaian dia ialah 5000 pekerja. Sedangkan kita keseorangan!!

Nampak macam matematik yang simple kan? But kalau anda minat berniaga, do it properly and dont give up. Binalah rangkaian perniagaan yang besar bermula dari bawah. Jual nasi lemak tepi jalan pun kena ada rangkaian yang baik dengan customer, pekerja dan orang sekeliling. Barulah bisnes cepat berkembang. Kalau bisnes taknak ada link dengan orang, siapa pula nak beli produk/servis yang kita offer kan? Bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah. Impian saya sekarang bukanlah nak jadi jutawan kaya raya. Cukup makan, pakai, no hutang piutang pun dah ok. So pilihan di tangan memasing. Nak makan gaji atau bisnes?



Misya : Tak berdosa menjadi kaya. 

Mee Goreng Guna Perencah Adabi

Salam. Dapat makan mee goreng panas-panas waktu sarapan or minum petang syok jugak kan? Teringin pulak nak makan mee goreng tapi perencah plak habis. So singgah pasaraya terjumpa Perencah Mee Goreng Adabi ni. Keluaran baru katanya. Biasa yang ada perencah untuk bihun goreng atau nasi goreng je. So try la beli. Kalau sedap bolehlah beli lagi.


Di belakang paket perencah ni dah ada instruction untuk memasak mee goreng. Memang senang. Follow je..



Campak-campak je siap! huhu.. .Tumis bawang besar & bawang putih, masukkan cili giling 1-2 sudu dan perencah mee Adabi ni, then dah naik minyak masukkan ayam/fish ball/fish cake. Dah agak-agak dah masak tu masukkan mee kuning (makesure basuh dulu mee). Last sekali baru masukkan sayur sawi/tomato/kobis (kalau masuk awal cepat layu & lembik). Tabur garam secukup rasa.

Ginilah rupanya mee goreng menggunakan perencah Adabi.


Rasanya? Sedap! hehehe.. Selalunya saya gunakan perencah bihun goreng sebab takde lagi perencah mee goreng ni. Now dah ada perencah khas untuk mee ni baguslah,

Bertambah-tambah husband saya makan. Walhal dia tak suka sangat mee goreng. Saya try juga gunakan perencah ni untuk kuetiow. Sedap juga. Letak udang lagi mantop! Baguslah Adabi keluarkan perencah gini. Cepat dan memudahkan kerja.


Misya : Tunggu perencah kuetiow goreng pula.

Thursday, February 14, 2019

Reaksi kelakar babyE makan lemon 1st time

Salam. Ada 1 hari tu saya ternampak 1 video kat facebook tentang koleksi reaksi wajah beberapa bayi dan kanak-kanak apabila diberi makan buah lemon. Serius kelakar gila tengok wajah dorang bila merasa kemasaman lemon buat pertama kalinya dalam hidup dorang. Ada yang sampai menangis, melompat dan ada yang mencebik bukan main bila makan lemon. Hahah sampai sekarang teringat. Kebetulan hari tu saya beli lemon nak wat air, saja je la bagi baby Erina try. Hulur je secebis lemon terus amik tanpa ragu! haha.. Sekali masuk mulut, kemasaman lemon tu terkena je lidah babyE terus keluar macam-macam reaksi muka! Kahkahkah... (Teruk betul mommynya gelakkan anak!) BUT memang kelakar!

Errrrr makanan apa ni mommy?? Pelik je rasanya! hahahaha


Grrrrrrr masammmmm...... Sampai terpejam-pejam mata menahan kemasaman lemon.

Tapi macam seronok pulak! hahahaha

Try lagi...

Yang lagi kelakar dah tahu benda tu masam, lagi dia cuba juga nak makan. Sampai kembang kuncup lobang hidung! hakhakhak

Macam sedap plak buah ni. huhu..


But lama-lama dia jadi macam imun, relaks je dia gigit-gigit lemon tu. Kira berjaya menguasai rasa masam lemon la tu.

Aduhai la anak.. Memang menghiburkan sungguh!



Misya : Baby comel je, kalau orang dewasa hodoh sungguh!  






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...