expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, February 18, 2020

Cookies misteri atas meja, rupa-rupanya...

Salam. Pagi-pagi datang office terkejut ada orang letak Famous Amous cookies ni atas meja. Mysterious sungguh sebab tiada nama pemberi tertulis. Nak makan, risau plak karang ada orang jampi-jampi. Tak memasal kena mandrem, haa sudah... Wakaka! Siasat punya siasat, oh rupa-rupanya pegawai kontrak saya, Amira yang bagi. Kebetulan awal Januari hari tu, kontrak beliau tamat. So sebagai penghargaan, Amira hadiahkan saya dan kengkawan 1 team cookies ni. Ok boleh makan dengan tenang. Hehehe.. Thanks Amira!


Sebelum tu kami belanja Amira makan kat Padi House, Putrajaya. Last-last my senior, Kak Has yang belanja kami semua. Alhamdulillah rezeki berganda-ganda!

Actually bukan Amira (tudung hijau) sorang je yang dah habis perkhidmatan, saya dan Nida (tudung pink) pun dah tak berkhidmat lagi dalam team ni. Kami ditukarkan ke Unit lain. Dats why Kak Has belanja kami semua. Masa ni lah first time saya makan kat Padi House ni. Memang sedap!


To Amira, moga terus maju jaya di luar sana. If ada rezeki sambung balik kontrak kat sini, welcome back to us. hehe.. Bcos khidmat kamu diperlukan. Antara Pegawai kontrak yang sangat rajin dan willing to learn everything yang kami pernah hire. Moga murah rezeki, dipermudahkan urusan hidup, all the best Amira! Jangan lupakan kami kat sini tau dik..



Misya : Pernah jadi pegawai kontrak hampir 2 tahun.

Review blog Shuhaidah Saad

Salam. Last but not least, nak review pemenang kedua my segment HERE iaitu Shuhaidah Saad a.k.a NSMS. Kalau tadi saya review blog Miss Mulan yang sempoi, blog NSMS lagilah sempoi! hehe.. Rasanya macam dah lama kami connected (follow 1 sama lain), then baru-baru ni nampak NSMS macam active blogging semula. Sebab beliau start blogging lebih kurang sama dengan saya juga if tak silap. So bila baca details About NSMS, oh dats whyla jarang nampak beliau update.


Blog nya sangat sempoi sampai header pun 'nsms' sahaja. hehe.. Mencerminkan beliau memang jenis yang simple dan tak suka messy agaknya. But entry-entry beliau agak menarik sebab ada kisah beliau travel, family, kesihatan dan sebagainya. Sesekali beliau join segmen anjuran blog lain. Kekemasan blog pun ok. Senang nak cari widget yang ada. Hopefully NSMS teruskan ber blogging. Syoknya beliau kini dah jadi full housewife. Saya sendiri pun still learning and pernah sometime tak update entry berbulan-bulan sebab busy especially dah beranak-pinak ni. Haha.. TQ again NSMS for joining my segment and congrats terpilih untuk di review. Kipidap! :)


Misya : Anak bukan alasan untuk teruskan hobi.

Review blog Miss Mulan

Salam. Seperti dijanjikan, 2 blogger bertuah yang join segmen saya sebelum ni akan di review. Entry lanjut di SINI. So untuk entri ni saya nak review blogger Miss Mulan.


Kalau tengok header beliau tajuknya pun 'Dari Hati Miss Mulan' mestilah berkisar apa di dalam hati Miss Mulan. Betul tak? hehe saya main teka je. Actually blog Miss Mulan ni sempoi je. Agaknya Miss Mulan ni seorang yang berjiwa romantik dan lovely, so blog beliau banyak terisi dengan perkara berkaitan novel, telefilem dan drama yang ditayangkan di TV. Bukan sahaja drama Melayu, drama Korea pun ada. So buat peminat tegar drama-drama cinta, bolehlah jengah ke blog Miss Mulan. Banyak update terkini tentang online novel dan drama-drama TV yang meletop-letop ditayangkan. 

Dari segi susun atur, ok tiada masalah. Cuma pada pandangan saya if background putih, kena elakkan tulisan berwarna terang macam pink sebab tak nampak kontra dan sukar dibaca. Mungkin boleh gelapkan lagi pink nya kot. Tapi overall blog ni cute sebenarnya. Masuk je dah berbunga-bunga rasa. hehe. Apa-apa pun kipidap ya Miss Mulan. Ni just pendapat saya je tau. Lain blogger, lain view nya. Tq join segment saya and tahniah terpilih untuk di review. 



Misya : Tiada kaitan dengan kartun Mulan.

TQ ex-boss belanja makan @Padi House!

Salam. Alhamdulillah kenyang.. hehe.. Rezeki hari tu ex-boss saya, En. Hermy belanja makan kat restoran Padi House, di Galleria Putrajaya. Sebagai tanda penghargaan beliau kepada staf yang bertukar keluar dari seksyen beliau iaitu saya and my team mate Nida.

Kat Padi House ni ada macam-macam jenis makanan. Saya pernah try menu ala carte nya, sedap. Kali ni disebabkan bos belanja, so saya pilih western. Hehe..

Tak ingat apa nama menu ni but the taste was very delicious! Ayam yang berintikan cheese dihidangkan dengan spagetti dan salad. Kira rasa dia ala-ala Chicken Cordon Bleu from Secret Recipe la. Memang sedap.

Padi House ni ada beberapa cawangan termasuk di Putrajaya dan Cyberjaya. Bolehlah try. Sedap-sedap tau makanannya. Kat Putrajaya ni time lunch hour memang full house la kat sini. Kena book awal for reservation. 

Inilah team kami. Now saya dan Nida (baju pink) not more in this team. Sudah bertukar officer lain. En. Hermy is the head of the section assisted by Kak Has. Big thanks to them also sebab banyak support each other time memerlukan. 

Apa pun thank you so much En. Hermy for belanja kami makan. Moga murah rezeki En. Hermy dan dipermudahkan segala urusan. Hope Seksyen Food Service ni terus maju with the new team. Walaupun dah tak 1 team, but we can still keep in touch and ukhuwah tetap terjalin sampai bila-bila.


Misya : Bos lelaki memang sempoi.

First meeting as PIC Lesen Ais

Salam. Tahun Baru, di Cawangan Baru, meeting pertama dengan rakan-rakan sejawat yang baru, semuanya baru! hehe.. As mentioned dalam entri INI, now saya bertugas di bawah Cawangan baru. Now saya person incharge (PIC) untuk Pelesenan Ais di HQ Food Safety and Quality Division. Haa so siapa-siapa meniaga ais tu, makesure uols ada lesen tau. Bukan lesen meniaga by PBT tu. Tapi ni lesen khas untuk kilang ais bagi tujuan jualan yang dikeluarkan oleh Ministry of Health Malaysia. If takde lesen, uols boleh dikenakan tindakan undang-undang berdasarkan Akta Makanan 1983.




Ni just sharing momen group photo dengan team pelesenan dari semua negeri di Malaysia. Cer cari saya yang mana satu. Kanan sekali tudung light blue tu.. Abaikan perut makyong yang dah ke depan tu ya. Haha.. If uols pemilik or bekerja di kilang ais, bolehlah mohon lesen di Pejabat-Pejabat Kesihatan Daerah berhampiran. Yang penting uols dah daftar premis di http://fosimdomestic.moh.gov.my 

Suasana dalam meeting. Gambar saya takde sebab saya yang snap gambar ni! haha..

At the end of this meeting banyak isu dibangkitkan which pihak kami di Ibu Pejabat akan ambil tindakan penambahbaikan from time to time. Begitulah kerja kami setiap awal tahun mesti kena meeting dengan semua officer incharge di states untuk update any issues dan pencapaian every year. Seronok juga sebab dapat berkenalan dengan officer-officer dari tempat lain. Bertambah luaslah kitaran sosial saya. hehe.. Moga tahun ini dan tahun-tahun seterusnya, kerjasama antara kami kian kukuh. Yang penting kami dapat bantu industri ais berkembang lebih maju. Sebab once ada lesen means, kilang tu dah dipastikan tahap kebersihan dan keselamatannya. Akan ada audit dan monitoring from time to time. So as consumer, makesure beli ais dari supplier berlesen ya!



Misya : Ice ice baby!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...