expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, August 16, 2018

Resepi Spagetti Aglio Olio Ala Misya

Salam. Lama tak share hasil air tangan saya kat blog ni. Oklah nak share resipi spagetti Aglio Olio yang saya masak beberapa hari lepas. Kebetulan bahan semua ada kat rumah, tu yang try wat spagetti ni. Nasib baik menjadi sampai husband kata "Sedap, macam kat hotel!" (Ok kembang sat! hehe) Jom sape-sape nak try resepi mudah dan cepat spagetti Aglio Olio ni bolehlah refer entri saya ni ya. Dah saya yang masak thats why namanya jadi Spagetti Aglio Olio Ala Misya. Hehe..



Bahan-bahan :

Spagetti (Rebus dulu)
Udang/Sotong/Kupang (Semua pun boleh)
Cili Flakes / Cili Kering
Oregano
Daun Parsli/Mixed Herbs
Serbuk Lada Hitam
2-3 sudu Marjerin
1 sudu Olive Oil
Bawang Putih
1 Kiub Pati Ayam 
Sedikit Air
Sedikit Garam


Kaedah membuatnya :

Panaskan marjerin (butter/mentega) dan olive oil. Agak-agak mentega dah cair, tumis bawang putih. Dah kekuningan, masukkan pula cili flakes/cili kering. If nak pedas lagi, letak lebih lagi. Up to you. Masa ni akan terbit bau pedas cili bercampur mentega yang sangat enak. Hehe. 

Kemudian masukkan udang/sotong/kupang. Dalam kes ni saya gunakan udang sebab ini je yang ada dalam peti ais. Hehe. Kacau sampai udang/sotong agak-agak nak masak, masukkan pula kiub pati ayam dan sedikit air. 

Stage akhir, masukkan spagetti yang dah direbus, taburkan oregano, mixed herbs/daun parsli dan serbuk lada hitam. Nak masin, boleh letak sedikit garam. Ada setengah orang letak cendawan butang (dihiris) dan tomato ceri untuk bagi lagi meriah masakan ni. Then kacau semua bahan sehingga betul-betul masak.  Tutup api dapur, siap dihidangkan!

Kelihatan kosong je sebab saya kehabisan tomato ceri dan cendawan. So kalau anda kreatif, boleh je nak tambah pape yang sesuai bagi nampak lebih berseri spagetti oglio alio ni. 

Boleh juga taburkan cheese powder di atasnya sebelum makan. Confirm lebih rasa lemak berkrim disukai ramai. Selamat mencuba!


Misya : Syukur air tangan sentiasa menjadi.




Wednesday, August 8, 2018

Menang keychain Brunei dari segmen Mialiana!

Salam semua. Patut lama dah saya update this entry. Hari ni curi masa sat update. Alhamdulillah i'm lucky person to win this cute keychain from Brunei! Thanks to Mialiana who organized the giveaway segment HERE. Rezeki baby sebab dapat masa dalam pantang awal tahun hari tu. :)



Dah lama tak menang pape GA or contest. Sekali bila Mia annonce senarai pemenang, tak sangka nombor (No. 3) saya naik! Hehe.. Almaklum, saya ni memang jarang bertuah. Sesekali menang tu  dats why rasa teruja sesangat. Tq again to organizer yang anjurkan GA ni. Hopefully one day saya pula sampai ke Brunei.




Misya : Banyak stok souvenir tak tahu nak bagi siapa.

Thursday, August 2, 2018

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

Klik untuk join

Monday, July 30, 2018

Segmen Bloglist 2018 A Secret Journey

Klik banner untuk join
Tentang diri saya? A wife to Incik Ahmad & a mommy to 7 months daughter, Dhiya Sherina.. Also a blogger, food technologist, part timer Muslimah Model and simple but sweet person. Hehe..

Tips Menghadapi Prospek/Pelanggan Lari

Salam. Siapa kat sini yang sedang berniaga? Atau baru nak berjinak-jinak dengan business? Benda paling asas dalam bisnes of courselah mencari pelanggan atau prospek. Tipulah buat bisnes yang tak deal dengan pelanggan a.k.a manusia a.k.a orang rite? Sedangkan jual beruang pun kena deal dengan orang. Takkan beruang nak beli beruang juga? Hehe.. Oklah, based on my experience before this yang pernah aktif berbisnes, saya share camne nak hadapi kerenah pelanggan atau prospek yang 'lari' atau taknak layan kita. Maybe kita boleh perbaiki kaedah approach yang kita selalu gunapakai supaya kita tak 'down' bila tak berjaya mendapatkan customer berkualiti.


Sharing from Sifu Bukhari Ramli
=========================
Sedih prospek senyap? "Susah buat follow up. Apabila buat follow up, prospek senyap. Sedih sangat!" Begitulah luahan ramai peniaga macam anda. Jangan la macam tu ye... Saya petik jawapan daripada Panduan Penting Follow Up:

1. Memang lumrah manusia

Saya emel tips setiap hari kepada anda, berapa kerat yang menjawab? Kita masuk ke kedai, apabila sales assistant tanya, 'Cari apa?', kita jawab, 'Tengok-tengok je.' Kita Whatsapp peniaga online, apabila mereka reply harga, kita pun senyap. Perangai ini memang perangai pelanggan. Masa kita jadi pelanggan, kita boleh buat. Kenapa pelanggan tak boleh buat pada kita pula? Kenapa nak sedih frust tertonggeng pula apabila pelanggan buat pada kita?

2. Terima hakikat pelanggan memang ramai akan senyap

Jangan pelik sebab kita pun buat begitu. Hidup ini umpama roda. Masa kita jadi pelanggan, kita buat pada peniaga. Masa kita jadi peniaga, pelanggan buat semula pada kita. Yang nak sedih sangat kenapa? Itu sebahagian daripada lumrah berniaga.

3. Tiada ayat atau teknik meletup yang boleh selesaikan masalah ini

Teknik atau ayat magik hanya penyelesaian sementara. Tiada guna teknik atau ayat magik kalau kita tidak...

4. Fahamkan falsafah dan prinsip follow up yang betul

Kalau kita buat sama macam peniaga lain, memang pelanggan akan layan kita sama macam peniaga layan: tak layan langsung! Segalanya bermula daripada niat. Tiada guna teknik atau ayat magik jika niat kita salah. Setiap niat kita akan mempengaruhi tindakan kita. Fahamkan dan tanamkan niat yang betul dalam proses menjual dan follow up. Kalau kena niat yang betul dan cara yang betul, PELANGGAN AKAN SUKA DIHUBUNGI. 

Bagaimana caranya?

Kita cuma perlu menjadi manusia dan faham apa rasanya menjadi manusia.



Misya : Kita juga adalah seorang pelanggan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...