expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, October 31, 2010

KuAsA kEMaaFaN!!

Syukur Alhamdulillah..!! Ya Allah sungguh besar kuasa Mu Ya Allah.. Hari ni hari yang sangat best dalam hidupku.. Setelah berbulan-bulan persengketaan, malam ni, aku digembirakan dengan sesuatu yang aku dambakan.. Aku tahu sebelum aku melakukannya, pasti akan ada risikonya. Sama ada ditolak, dimarahi, atau apa-apa sahaja kemungkinan, sememangnya aku dah bersedia. Aku rasa seperti bayi baru dilahirkan pun ada! Serius! 

Begitulah hebatnya kuasa kemaafan! Ya! Kuasa kemaafan... Seperti juga aku mohon ampun kepada ayahbonda ku tiap kali wat salah, sama juga kemaafan yang aku pinta daripada orang lain. Memang selama ni hidup aku diburu rasa bersalah sangat-sangat. Teringat peristiwa-peristiwa pahit dan manis yang pernah berlalu dalam hidup aku bersama seseorang yang aku sangat hormati, membuatkan aku lebih menghargai erti sebuah kemaafan itu. Mungkin kemaafan itu tidak semestinya dapat mengembalikan kenangan-kenangan indah lalu, tapi sekurang-kurangnya hati dan jiwa lebih tenang dan bahagia..:)

Masa mula-mula aku mencoretkan sesuatu untuk menghulurkan salam kemaafan daripada dia, aku rasa berat sangat. Seolah-olah aku akan berdepan dengan bencana yang sangat besar. Takut nak hadapi risiko yang bakal mendatang. Tapi Alhamdulillah berkat kekuatan yang diberi oleh kawan-kawan, si dia serta doa dan petunjuk Ilahi, aku teruskan juga salam kemaafan itu. Walaupun hati ku rasa tersayat sangat-sangat sewaktu mengukir bait-bait kata kemaafan. Apa yang aku fikir ketika itu adalah untuk melakukan sesuatu yang baik sebelum segalanya benar-benar terlambat. Niat aku betul-betul ikhlas mahu memohon maaf daripadanya. Tiada niat lain. Jika aku tidak dimaafkan sekalipun, aku redha dan pasrah kepada Allah s.w.t kerana aku telah berusaha dan selebihnya Allah yang menentukan..

Walaupun aku menanti agak lama untuk menunggu balasan kemaafan yang aku pohon, aku tetap bersabar menanti kemungkinan yang terjadi. Aku terpaksa menghantar benda yang sama berulang kali memandangkan terdapat masalah miss-communication dalam talian. Tapi tak mengapalah, itu mungkin ujian daripada Allah untuk aku.. Supaya sabar dalam setiap tindakan yang kita lakukan. Yang paling penting niat kita ikhlas. InsyaAllah benda yang baik akan terjadi kalau kita berniat baik..

And finally Alhamdulillah, salam kemaafan dari aku telah pun disambut dengan baik. Walaupun aku agak terlewat menerimanya kerana masalah komunikasi yang sama. Aku benar-benar rasa bersyukur, teruja, gembira dan sangat terharu. Sesungguhnya, dia seorang yang sangat baik dan aku benar-benar sedar bahawa sebuah kemaafan dalam persahabatan, atau dalam apa jua perhubungan sangatlah berharga. Kita lebih bermuhasabah diri dan akan cuba memperbaiki kesilapan yang pernah kita lakukan. Aku akan dengar nasihat-nasihat rakan yang boleh diambil iktibar dan akan lebih berhati-hati dalam membuat sesuatu keputusan. Bila silap langkah, pasti kita akan menyesal 1 hari nanti. Memang betul kata dia, peluang kedua bukan semua orang boleh dapat. Alangkah mulianya hati nya kerana sanggup berikan peluang kedua itu untuk aku. Aku sangat-sangat menghargainya. Terima kasih banyak-banyak buat insan yang sangat aku hormati.. 

Buat anda semua, maaf saya tak dapat beritahu siapa atau apa yang berlaku sebenarnya secara detail dalam blog saya ni. Cukuplah saya katakan bahawa, apa-apa kita buat, janganlah ada sengketa atau dendam dalam diri kerana kelak ia akan memakan diri sendiri. Apa yang berlaku dalam kehidupan kita semuanya ditentukan oleh Allah, jadi janganlah sesekali kita sia-siakan hidup kita dengan perasaan yang akan merugikan diri sendiri. Mungkin sekarang kita tak nampak. Tapi lama-lama Allah maha berkuasa tu akan tunjukkan bahawa diri kita ni sekadar hambaNya yang tidak berdaya apa-apa melainkan beribadah kepadaNya dan berbaik-baik sesama manusia. Wallahualam...

"BuRiEd"

Salam hujung minggu semua..

Nice weekend.. Maybe..?:p Nak cerita tentang apa ek? Really no idea.. Owh semalam aku pergi nonton movie kat Wangsa Walk with ehem2x.. Tajuk movie nya "Buried" atau dalam Bahasa Melayunya, dikebumikan/ditanam.. Ceritanya agak menarik berbanding cerita Altitude yang aku tengok last week. Mengisahkan seorang lelaki (dilakonkan oleh Ryan Reynolds) yang dimasukkan dalam keranda kayu dan ditanam beberapa meter dalam tanah. Lelaki tu diculik oleh sekumpulan penjenayah di Iraq selepas diserang ketika membawa trak bekalan bantuan kepada penduduk Iraq. Dalam durasi selama 1 jam 40 minit tu, kami dihidangkan dengan susasana seorang lelaki warga Amerika yang terpaksa bertahan dalam keranda kayu tersebut! Lelaki tu dijadikan tebusan untuk mendapatkan wang 5juta dollar daripada kedutaan Amerika. Memang ceritanya berkisar dalam keranda tu sahaja. Lelaki tu sekadar dibekalkan dengan sebuah Handphone Blackberry, lighter, torch light, & pensil! Rasanya memang modal filem ni tak banyak pun sebab just berkisar tentang seorang lelaki yang betul-betul duk dalam keranda. Memang sangat emosi. Bayangkan kalau kita yang berada dalam situasi sebegitu, for sure meraung lah menangis minta dilepaskan. 


Antara babak-babak menarik dalam filem ni ialah:
1) Kehadiran seekor ular orok-orok dalam keranda tersebut selepas memasuki lubang pada keranda tersebut. Fuh, memang suspen! Tapi lelaki tu ada arak dan dia berjaya menghalau ular tu melalui api yang dinyalakan.
2) Kedengaran azan berkemundang! Full dari awal sampai habis. Menandakan dia ditanam di kawasan masjid.
3) Lelaki tu terpaksa memotong jarinya! Eiii part yang ni memang aku tak sanggup nak tengok! Aku tutup muka sambil si Mr. J dok gelak-gelak kan aku. Memang kena piatlah dia lepas tu! :p Sebab apa lelaki tu kena potong jari, korang tengoklah sendiri ye.. hehehe
4) Berlaku pertempuran di atas tanah, lalu menyebabkan keranda kayu tu retak dan pasir mula memenuhi keranda tersebut.
5) Yang paling kesian bila lelaki tu dapat cakap dengan wife dia di telefon. Sangat sedih...:'(

And finally... Lelaki tu lepas ke tak? Jeng3x... Korang tengok lah sendiri.huhu. Tapi kebanyakan penonton macam tak puas tengok filem tu. Actually kesudahannya tergantung  macam tu je.. Tak tahu pun lelaki tu selamat ke tak.  (macam tak je..)

Pendapat aku mengatakan, maybe kisah ni adalah kisah benar. Mungkin pernah dialami oleh seseorang bernasib sama sewaktu di Iraq. Masa tu peperangan berlaku. Siap ada sebut nama Saddam Hussein lagi! So, moral value of the stories? Korang fikirlah sendiri. huhu...

Friday, October 22, 2010

GiLa di Pagi JuMaaT!:p

Assalamualaikum dan Morning everyone! hehe.. Pagi-pagi lagi aku dah dok menulis ni, ape cer?? huhu.. Takde pape pon. Saje je..

Yang benor-benor nye(loghat orang Perak):p, aku datang office hari ni tanpa "benda" kesayangan aku tu! So frustated! Serious! Haha.. Nak tahu apa bendanya? Em kalau takde dia, memang rasa tak best je duk office. Tanpa dia, sunyi lah hidup aku. Aku tak boleh buka benda lain yang aku sayang! hohoho.. Memang dia sangat penting! Kalau tak kenalah tunggu kul 1.00 tengahari nanti untuk buka benda lain tu.:p Tu la, malam tadi aku gunakan dia sampai terlupa nak simpan balik. Maklumlah, malam tadi malam jumaat... Hikhikhik...:p

Oh my broadband... Will miss you dear for 1 day... hahahaha.. Korang mesti fikir benda lain ni kan??;) ngehehehe... Pagi-pagi jumaat dah datang gila aku. Ish3.... Tapi serius, tanpa brodband tu, aku takleh nak update fb aku.. Wah, rasa tak lengkap hidup ni tanpanya. Maklumlah, i takde suami untuk disayangi.. Cewah! (Ada kena mengena kerrr..??) hakhakhak.. Gila gila gila...;P

Pagi-pagi ni masuk je office terus baca Yassin.. Tu yang rasa tenang dan gumbira je kot hati ni.. Takpela, tanpa Mr. B aku tu pun its okeyla.. Bolehlah aku concentrate wat kerja..:p Kalau tak ade je benda aku nak tengok dalam fb tu. Ni nasib baik blog boleh buka. Cuma takleh tengok chatbox je. Internet office memang melarang semua staff berchatting. Tak kira lah, YM ke, dalam fb ke, chatbox ke.. Youtube pon takleh! Baguslah untuk mendisplinkan semua staf. Tapi aku tengok kat office ni ramai je guna broadband. Kadang-kadang memang bosan.. Takkanlah selama 8 jam duk kat office dok mengadap kerja je.. Serius aku memang takleh macam tu. Kena juga bersosial-sosial ni. Tapi bukan wat benda tak senonoh. Sekadar menghiburkan hati dan melepaskan tekanan kerja. Kalau tak, manusia ni jadilah macam robot yang takde hati dan perasaan...

Em oklah, bacaan doa pagi pun dah sudah. Tiba masa menjalankan tugas. Tapi perut perlu diisi sedikit. Roti sandwich keju kesukaan aku sedang menanti dalam beg tangan ku. huhu. Alas perut supaya takdela gastrik aku datang. :p

Ok, Selamat Hari Jumaat dan pada yang bekerja tu, Selamat Menjalankan Tugas k!:)

Thursday, October 21, 2010

For my deAresT FuTuRe huSband.....;)


Surat daripada seorang wanita kepada future HUSBAND…
.

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu). Assalamualaikum.....

Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?)

Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)

Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling!  Tambah dosa je tau kapel ni.

So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersang sudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!

Oh laling,

Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!

Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surah Juz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau.  Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…

Oh laling,

Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorg suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.
Jangan pulak asik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku reispi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….

Oh laling,

Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!).
 Tapi syaratnye laling kenalah tolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak. Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alas an pasang dua pulak!

Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling bahagia?

Oh Laling,

Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.
Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,

Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la laling sweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata? “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikan blindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,

kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beli LCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….

Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorg nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!

Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.

Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ~_~

Miracle of fruits....!!

EATING FRUIT... 
It's long but very informative 
 
We all think eating fruits means just buying fruits, cutting it and just popping it into our mouths. It's not as easy as you think. It's important to know how and when to eat. 
 
What is the correct way of eating fruits? 
 
IT MEANS NOT EATING FRUITS AFTER YOUR MEALS! * FRUITS SHOULD BE EATEN ON ANEMPTY STOMACH. 
 
If you eat fruit like that, it will play a major role to detoxify your system, supplying you with a great deal of energy for weight loss and other life activities. 
 
FRUIT IS THE MOST IMPORTANT FOOD. Let's say you eat two slices of bread and then a slice of fruit. The slice of fruit is ready to go straight through the stomach into the intestines, but it is prevented from doing so. 
 
In the meantime the whole meal rots and ferments and turns to acid. The minute the fruit comes into contact with the food in the stomach and digestive juices, the entire mass of food begins to spoil.... 
 
So please eat your fruits on an empty stomach or before your meals! You have heard people complaining — every time I eat watermelon I burp, when I eat durian my stomach bloats up, when I eat a banana I feel like running to the toilet, etc — actually all this will not arise if you eat the fruit on an empty stomach. The fruit mixes with the putrefying other food and produces gas and hence you will bloat! 
 
Graying hairbaldingnervous outburst, and dark circles under the eyes all these will NOT happen if you take fruits on an empty stomach. 
 
There is no such thing as some fruits, like orange and lemon are acidic, because all fruits become alkaline in our body, according to Dr. Herbert Shelton who did research on this matter. If you have mastered the correct way of eating fruits, you have the Secret of beauty, longevity, health, energy, happiness and normal weight. 
 
When you need to drink fruit juice - drink only fresh fruit juice, NOT from the cans. Don't even drink juice that has been heated up. Don't eat cooked fruits because you don't get the nutrients at all. You only get to taste. Cooking destroys all the vitamins. 
 
But eating a whole fruit is better than drinking the juice. If you should drink the juice, drink it mouthful by mouthful slowly, because you must let it mix with your saliva before swallowing it. You can go on a 3-day fruit fast to cleanse your body. Just eat fruits and drink fruit juice throughout the 3 days and you will be surprised when your friends tell you how radiant you look! 
 
KIWI: Tiny but mighty. This is a good source of potassium, magnesium, vitamin E & fiber. Its vitamin C content is twice that of an orange. 
 
APPLE: An apple a day keeps the doctor away? Although an apple has a low vitamin C content, it has antioxidants &flavonoids which enhances the activity of vitamin C thereby helping to lower the risks of colon cancer, heart attack & stroke. 
 
STRAWBERRY: Protective Fruit. Strawberries have the highest total antioxidant power among major fruits & protect the body from cancer-causing, blood vessel-clogging free radicals. 
 
ORANGE : Sweetest medicine. Taking 2-4 oranges a day may help keep colds away, lower cholesterol, prevent & dissolve kidney stones as well as lessens the risk of colon cancer. 
 
WATERMELON: Coolest thirst quencher. Composed of 92% water, it is also packed with a giant dose of glutathione, which helps boost our immune system. They are also a key source of lycopene — the cancer fighting oxidant. Other nutrients found in watermelon are vitamin C & Potassium. 
 
GUAVA & PAPAYA: Top awards for vitamin C. They are the clear winners for their high vitamin C content. Guava is also rich in fiber, which helps prevent constipation. Papaya is rich in carotene; this is good for your eyes. 
 
Drinking Cold water after a meal = Cancer! Can u believe this?? For those who like to drink cold water, this article is applicable to you. It is nice to have a cup of cold drink after a meal. However, the cold water will solidify the oily stuff that you have just consumed. It will slow down the digestion. Once this 'sludge' reacts with the acid, it will break down and be absorbed by the intestine faster than the solid food. It will line the intestine. Very soon, this will turn into fats and lead to cancer. It is best to drink hot soup or warm water after a meal. 
 
A serious note about heart attacks HEART ATTACK PROCEDURE': (THIS IS NOT A JOKE!) Women should know that not every heart attack symptom is going to be the left arm hurting. Be aware of intense pain in the jaw line. You may never have the first chest pain during the course of a heart attack. Nausea and intense sweating are also common symptoms. Sixty percent of people who have a heart attack while they are asleep do not wake up. Pain in the jaw can wake you from a sound sleep. Let's be careful and be aware. The more we know the better chance we could survive. 
 

Tuesday, October 19, 2010

wAhaI lelaKi-LelakI di Luar SanA......


4 golongan lelaki ke neraka~~

Pertama:- 'Ayahnya' - Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- 'Suaminya' -  Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal)maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- 'Abang-abangnya' - Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:-' Anak Lelakinya' - Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat...maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidak silap firman ALLAH S.W.T.:-

" Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahli kamu dari api neraka, di mana bahan pembakarnya ialah manusia dan batu-batu.."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda..Kesiankanlah mereka dan juga diri kamu sendiri..jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas..

Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.
ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA.. semua kaum muslim masuk syurga..janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.

Semoga kita semua tergolong dari ahli syurga yang memasukinya tanpa hisab.

AMIN YARABBALALAMIN

Monday, October 18, 2010

sEmaNgat keRjayA yang HilaNg......

Sejak 2 menjak ni nape aku macam kekurangan semangat nak bekerja?? Dalam otak aku ni, bila fikir pasal kerja je, rasa macam seketul batu besar menghempap! Aku betul-betul rasa tak best ngan kerja aku sekarang. Sebab ape? Aku sendiri tak sure sebab apa. Tapi memang aku rasa tak best. Nak pergi kerja pun macam rasa terpaksa je. Rasa berat je nak melangkah ke pejabat selepas keluar dari perut kereta tatkala ayahanda ku memberhentikan keretanya di tepi Lobi Utama Blok E7, Kompleks E ni. Kadang-kadang semangat dah ada. Tapi bila teringat bidang tugas dan kerja-kerja yang semakin bertambah, lagi buat aku hilang fokus. Sejak rombakan semula organisasi seksyen, aku diberikan tugas yang aku memang tak berapa berkenan nak buat. AUDIT! Aku lebih suka tugas sebelum ni. Walaupun setakat 1 minggu je aku pegang tugas tu tapi aku dah jatuh cinta nak teruskan. Aku lebih suka deal dengan public. Anjurkan kursus ke, meeting ke, jaga exam ke. Aku lebih suka begitu. Dapat mengenali ramai orang di luar sana yang perlukan bantuan dan perkhidmatan dari tempat kerjaku. Tapi satu je tak best, terdedah pada orang-orang yang suka ambil kesempatan!

Nak dijadikan cerita, boleh pulak sorang lelaki ni call aku minta tolong luluskan exam dia! Patut ke?? Oh no no no no... Boleh pulak dia nak datang office, nak offer2, discuss2 kononnya. Oh mintak maaf! Saya bukan pegawai sebegitu ok. Saya pegawai yang telus, jujur dan amanah! InsyaAllah. Tapi benda-benda gitu memang menakutkan juga. Biasalah, public ni macam-macam jenis orang ada. Selagi ada saluran untuk kepentingan diri, masing-masing try and error la buat macam tu. Ya Allah hai, moga aku dijauhkan daripada benda-benda yang boleh mencalar kredibiliti ku sebagai pegawai kerajaan. (Walaupun kontrak je)

AUDIT?? Nape aku tak suka audit? Entahlah.. Payah nak menjawabnya. Tapi memang masa mula-mula aku diberi tugas ni, aku rasa berat sangat-sangat nak terima. Tak sesuai dengan jiwa aku kot. Audit ni lebih sesuai untuk lelaki sebenarnya. Tapi disebabkan dah takde staf lelaki dalam seksyen ni, maka aku jugalah kena ambilalih. Lagipun, bos cik kak "kesayangan ramai" tu juga nak aku ambil tugas ni sebab aku je yang tinggal dan lebih sesuai. Daripada aku ambil balik tugas lama buat modul tu, baiklah aku terima tugas audit ni. Em nampak senang. Tapi kena banyak berfikir. Penat sebenarnya berfikir. Sama je macam buat modul dulu. Bezanya, modul nampak apa kita nak cari. Tapi audit, pening woo... Kena pulak ada institut yang buat hal, 1 keje nak g turun menyiasat. Dah macam detektif FBI pon ada. Argggh serius aku tak minat. Update database je makan masa sebulan! Mana tak nya, dari bulan Mac, tak pernah update. Nasib baiklah ada bebudak attachment tolong wat. Alhamdulillah siap update. Tapi belum selesai lagi tu. kena analisis pulakkkk! Adus.. Cik bos dah ajak wat discussion. Nak discuss apa pun aku tak tahu. Serius no idea!!:(

Apa yang tak bestnya, memang aku rasa takde semangat nak buat kerja. Why?? Tak tahulah sebab utamanya apa. Tapi mungkin faktor masa yang semakin hampir dengan penamatan kontrak aku kot. 2 hari lepas baru je nak happy, konon-konon kontrak disambung. Tapi hari ni dapat tahu bukan semua jenis kontrak disambung. Hampeh!! Kaciwa nya hati ku..:'( huhuhuhhu....(Nangislah kononnya) tapi dalam hati jela..

Mana lah aku nak cari kerja ni. Nasib baiklah Allah nak beri rezeki sikit dapat duit raya RM500 tu. Dapat juga aku guna bayar road tax ngan insurans bernilai seribu lebih tu! Kalau tak, tinggal singgit dua jela dalam bank tu nanti. Ni ibu aku nak operation mata tak lama lagi. Aku sendiri pun tak dapat bantu untuk kos operation tu. Ibu aku tak kisah tapi sedikit sebanyak sebagai anak, terasa juga lah aku. Hmmm...  Tetibe sebak pula rasa.:( Yela, kalau nak fikir susah, ada lagi orang lebih susah. Tapi aku memang tak boleh tengok ibu aku susah payah lagi cari duit. Cukuplah dia kerja sampai dia pencen nanti. Aku harap 1 hari nanti ada lah rezeki untuk aku. 

Dengan kerjaya sekarang ni, memakan banyak tahun lagi kalau nak stabil terutama dari segi kewangan. Tu pun kalau tak tanam anggur lepas ni. Teringin juga nak beli rumah ke, or apa-apa yang lebih berharga untuk masa depan. Nak kahwin, em jauh lagilah nak fikir. Kalau nak kahwin pun aku nak kumpul duit sendiri. Taknak lagi diperlekeh-lekehkan macam aku perempuan tak reti berdikari. I'm not that type of lady okeys.. Cett tetibe nak emosi plak. huhu.. Sape yang taknak kahwin kan? Berkeluarga, ada suami yang melindungi, ada anak-anak.. Impian setiap wanita di muka bumi ni. Pape pun, yang penting suami aku tu beriman, beragama, kerja elok, keturunan baik-baik. Soal berharta ke, rupa handsome ke, putih melepak macam salji ke, itu semua bukan pilihan utama. Dulu aku selalu dikenalkan dengan orang-orang sebegitu. Memang, dorang banyak kelebihan. And berjaya buat aku jatuh cinta dan sukar nak dilupakan. Tapi akhirnya, aku juga dikecewakan. Biarlah sekarang aku pilih yang sederhana. Tak handsome, tak putih melepak, tak kaya, tak pangkat tinggi, cukuplah seorang yang sederhana dan benar-benar mengambil berat tentang diriku pun aku dah cukup bersyukur. Dan yang paling penting boleh bimbingku dunia akhirat. Ada jodoh, InsyaAllah... Kalau tiada, mungkin ada yang lebih baik di luar sana. Tiada siapa yang tahu...

Takpelah, untuk kerjaya ku, tiap hari aku berdoa semoga dimurahkan rezeki oleh Nya. Ibu selalu pesan amalkan ayat Seribu Dinar dan Surah Al-Waqiah tiap hari. InsyaAllah dimurahkan rezeki.. Amin..



Sunday, October 17, 2010

Jenis LELAKI Idaman Wanita??

Sekadar berkongsi...

LELAKI YANG MENJADI PENAWAR - Rajin dan pandai memberikan kata-kata keramat untuk jadi penawar hati wanita. Walaupun kurang rupa, tidak mengapa. Yang penting wanita sentiasa menghadapi kemungkinan untuk ditimpa sakit, dari sakit mata sampai sakit jiwa raga. Oleh itu hatinya amat perlu dijaga. Kata-kata manis lagi betul susunan nahunya yang datang dari mulut lelaki, akan menjadi penawar segala bisa.


LELAKI YANG BERHATI-HATI - Iaitu berhati-hati dan tidak mudah-mudah saja untuk mengeluarkan kritikan terutama tentang masakan orang perempuan. Orang perempuan kalau memasak, mereka bukanlah memasak untuk dikritik atau dikomen. Jadi, biarkanlah mereka sendiri yang mengaku makanan itu tak sedap.


LELAKI YANG WANGI - Ini adalah seimbang dengan fitrah kaum wanita yang memang dicipta sebagai makhluk yang cenderung kepada kecantikan dan kebersihan. Oleh itu, kaum lelaki wajar memberi perhatian akan perkara ini. Jagalah fizikal anda dan jangan selekeh.

3 ciri-ciri ni diambil daripada nota ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA(facebook). Bagi aku, yang paling penting adalah LELAKI YANG BERAGAMA DAN BOLEH MEMBIMBINGKU DUNIA AKHIRAT. Itulah ciri-ciri sebaik-baiknya yang dituntut dalam agama Islam. Lelaki pun sama juga. Jahat-jahat or nakal-nakal mereka, mereka tetap akan cari isteri yang baik untuk dijadikan teman hidup. Itulah lumrah manusia.. Wallahuallam..

Saturday, October 16, 2010

bAjEt 2.0.1.1=bAjEt BiNi P.M??

Salam semua..

Sekali baca tajuk entri aku kali ni mesti boleh bikin panas!! huhu.. Petang semalam di office ramai lah dok kusyuk mendengar Belanjawan 2011 Negara Malaysia yang tercinta ini.. Ada yang memuaskan hati ada juga yang tidak. Biasalah manusia.. Tapi sememangnya pembentangan bajet kali ini macam lawak+mengarut pon ada. Sebab apa? Cukai untuk pakaian dalam pun termasuk sekali! Haha.. Then segala barangan seperti beg tangan, handphone and etc, pun cukai dikurangkan (atau dilupuskan tak sure). Memang mengarut!

Why?? First, barang-barang mewah macam tu for sure la orang-orang kaya + golongan elit  kat Malaysia bersorak gembira dapat beli barang-barang tu dengan harga lebih murah. Kan si Rosmah promote dirinya sebagai First Lady in Malaysia. So, nak ambil hati bini-bini PM dari negara lain, for sure lah kena turunkan harga barang-barang camtu. Sedangkan rakyat bawahan masih lagi dok ternganga dan bermimpilah nak beli barang-barang mewah apabila harga barang keperluan seperti beras, gula, tepung dan lain-lain masih sama dan mungkin makin meningkat. Dan tak mustahil, yang kaya semakin kaya, yang miskin semakin miskin. Ibu aku kata, "kesian orang-orang yang anak ramai, mesti perlukan tepung untuk buat cekodok ke, jemput-jemput ke untuk bagi anak-anak makan tiap hari. " Nape pemimpin-pemimpin kita tak boleh lihat dan fikir macam tu?

Ada seorang member di office kata, "Jangan mimpi lah nak naik gaji, kita hanya layak dapat RM500.00 aje di mata PM.." Then, ramailah mengeluarkan kata-kata "Tunggulah PRU-13 nanti...!" haha.. kelakar pun ada.. Tapi itulah yang berlaku.. Tapi sedikit sebanyak aku bersyukur lah apabila dikhabarkan kontrak aku disambung setahun lagi. Alhamdulillah....:)

Ramai di luar sana kata, kakitangan kerajaan dah dapat banyak kelebihan. Memang betul.. Dari segi jaminan kerja, memang kerajaan susah nak buang staf. Tapi bukan semua tempat. Di tempat aku, Timb. Ketua Pengarah aku (Dato' H) pernah buang staf atas sebab orang tu curi handphone! Itu tandanya Dato' tu sangat mementingkan displin. Actually kerja mana-mana pun sama. Swasta ke kerajaan ke.. Even kalau aku kahwin ngan staf swasta pun aku tak kisah malah aku lebih suka sebab nya, baru ada kelainan. Kalau dua-dua kerja bidang sama, tempat sama, majikan sama, uish memang bosan! Kalau 2-2 kerja lain-lain, boleh share pendapat yang berlainan.. Dan kalau lelaki kerja swasta, aku lebih respect lah sebab dorang akan berusaha lebih jujur dan gigih untuk memajukan diri berbanding kerja gomen. Bak kata cik abang aku, kerja swasta lebih sesuai untuk "mind developing" dan lebih terbuka untuk memajukan diri.. Start tahun depan, swasta pun dah ada skim pencen. Mungkin lebih ramai orang lebih confident nak masuk swasta lepas ni. Ini just pendapat jelah.. Lain-lain orang lain-lain pendapat...:)

Eh apa yang aku mengarut ni.. kata nak cerita tentang bajet 2011.. Owh ye, 1 yang wat aku tertarik, tentang pemberian cuti bersalin selama 90 hari. Dulu bukan main kerajaan (especially U*N*) oops! ~kutuk Kelantan melaksanakan cuti 90 hari tu. Macam-macam lah dorang kata. Tapi Nik Aziz lebih bijak dan dapat laksanakannya tanpa sebarang masalah. Baru sekarang kerajaan terhegeh-hegeh nak buat benda ni. Nak tarik hati pengundi wanita lah tu untuk PRU-13 nanti. 

Lagi satu, nak bina Menara Wawasan bernilai RM5 Bilion! Fulamak..... Banyak betul duit kerajaan ye. Jangan nanti RM5 bilion naik berganda macam istana baru kat Jalan Duta tu sudahla ye. Bagi rakyat macam aku, dan pemuda-pemudi yang boleh berfikir dengan baik, adakah ini yang kita inginkan?? Berapa banyak menara lagi diorang nak buat? RM5 bilion tu boleh guna untuk pendidikan, membasmi kemiskinan, dan sebagainya lebih baik. Kenapa Malaysia macam sibuk nak kejar nama di mata dunia sedangkan rakyat bawahan semakin tertindas? Pelik betullah.. 
Kalau difikir-fikirkan semula, bajet kali ni macam tak logik pun ada. Kelakar pun ada. Kalau orang tua-tua yang tak tahu apa-apa, bolehlah terima bulat-bulat. Tapi sebagai orang muda, kita patut fikirlah. Duit kerajaan tu, duit kita. Yang kita bayar segala macam cukai. Daripada buat menara tu, lebih baik bagi PTPTN free kat student! haha... Tapi betul apa.. Sekarang nak belajar pun dah kena berhutang. Kalau orang gaji besar tu bolehlah nak bayar balik dengan cepat. Macam aku ni, tolak bayar kereta, belanja adik-adik, rumah, family, apa yang tinggal?? Nak beli "seluar kecik" pun teragak-agak! hakhakhak.. Eh, harga seluar dalam mesti dah turun. Guna RM500.00 beli seluar dalam. hikhikhik..

Kesimpulannya~~ Bajet 2011 memang kelakar... Tapi biasalah.. Ada yang ok, ada yang tak ok.. Kalau boleh PM dapat buat keputusan tanpa dipengaruhi wife dia. Sebab apa aku cakap macam tu, fikir-fikirkanlah sendiri. Zaman dulu berbeza ngan zaman sekarang. Dulu orang tengok parti bukan calon. Tapi sekarang rakyat (generasi kini) lebih mementingkan siapa yang memerintah bukan parti apa yang memerintah. Aku pernah terfikir, kan best kalau barisan menteri-menteri kita terdiri daripada tokoh-tokoh agama atau ulama'. Then wife dorang semua bertudung menutup aurat. Barulah boleh jadi contoh kepada rakyat. Ibu aku kata yang dalam program pintar (kelolaan bini PM) kat TV tu pun, yang mengajar: rambut bukan main stylo. Pakai skirt. Langsung tak ditegaskan nilai-nilai agama Islam. Inilah dipanggil negara Islam sekular... 

Pape pun, tepuk dada tanyalah iman anda..:)

Friday, October 15, 2010

12 BARISAN MANUSIA MENUJU KE AKHIRAT..



 

Barisan pertama:

Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T : 
"Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat". 
Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari (memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka". 

Barisan ke-2: 
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah 
"mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk." 
Rasulullah saw bersabda "sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu. 

Barisan ke-3: 
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking 
"mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. 
Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka. 

Barisan ke-4: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut 
"Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal. 

Barisan ke-5: 
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar 
"Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka. 

Barisan ke-6: 
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu. 

Barisan ke-7: 
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Me reka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran. 

Barisan ke-8: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. M ereka adalah orang yg melakukan zina. 
Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah "tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita,melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka". 

Barisan ke-9: 
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya. 

Barisan ke-10: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. M ereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya. 

Barisan ke-11: 
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan. 
Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya. 

Barisan ke-12: 
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat. 
Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan "mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan. 
Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat. 
Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T" 


BACALAH YASSIN 

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: 
"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu: 
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang. 
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian. 
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh. 
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut. 
5. Jika terpenjara akan dibebaskan. 
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya. 
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya. 
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya. 
9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya. 
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya. 
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali. 
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya". 
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil. 
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik. 

Sesiapa yang menerima mesej ini tolong forwardkan kepada teman seagama yang lain. 

Untuk renungan semua, 

Siapakah orang yang sibuk ? 
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s 
Siapakah orang yang manis senyumannya? 
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman. 
Siapakah orang yang kaya? 
Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini. 
Siapakah orang yang miskin? 
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk - numpukkan harta. 
Siapakah orang yang rugi? 
Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikan. 
Siapakah orang yang paling cantik? 
Orang yang paling cantik adalah orang yang mempunyai akhlak yang baik. 
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas? 
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal-amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang. 
Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit? 
Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya. 
Siapakah orang yang mempunyai akal? 
Orang yang mempunyai akal adalah orang-orang yang menghuni syurga kelak kerana telah mengunakan akal sewaktu di dunia untuk menghindari seksa neraka. 

Siapakah org yg KEDEKUT ? 
Orang yg kedekut ialah org yg membiar ilmu ini dan tidak berkongsi pada orang lain.

Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain..

BO-NA-MA-NA

Salam semua..

Em hari ni nak story tentang apa ek? Oh ye.. Alang-alang telinga aku dihidangkan dengan lagu dari feveret group aku iaitu super junior, bolehlah share sedikit tentang group kesayangan aku ni.. Cerita baru yang aku tahu tentang group ni ialah ahlinya yang seramai 13 orang tu semakin berkurangan.Dah jadi 10 orang! Mana pergi lagi 3 orang? Em biasalah tu dah ramai-ramai gitu mesti ada yang tak puas hati.. Sebab sebenarnya entahlah. Hanya depa je tahu..:P

Tapi apa-apa pun minggu ni aku ditemani dengan lagu yang bertajuk Bonamana nyanyian kumpulan ni. Aku dapat tahu lagu ni pun lepas terdengar dalam radio Era. First time dengar tu terus aku jadi suka dan carilah dalam ternet.. Dapat lah aku tengok koreograf tarian dorang. Memang best! Dan dalam klip video lagu ni, kelihatan imej funky dorang berbeza dengan lagu supergirl yang ala-ala macho-man. Dalam lagu Bonamana ni dorang lebih agresif and terserlah sifat kejantanan masing-masing. (gitewww..) haha.. Tapi enjoy la dengar lagu ni. Kalau aku mengantuk kat office memang aku akan pasang lagu ni. kadang-kadang rasa macam nak menari pun ada. Hilang tension sikit..:)

So, enjoyla k...:)




Bonamana by Super Junior

Thursday, October 14, 2010

Wajah baru Blog AKU!!

Wah...

2-3 hari ni tangan aku gatal mengedit-edit profile blog aku ni. And the last... inilah hasilnya! huhu. Taktahu la cantik ke tak. Tapi member aku si liyana kata, Cantik! huhu. Thanx lee.. Pada yang rasa pelik, jelik atau tak suka, minta maaflah ya..:)

Best juga ada blog ni. We can do anything what we want but not everything! Yap betul. Macam-macam boleh cerita, macam-macam boleh share dan macam-macam boleh diletak dalam blog. Tapi bukan semua, bukan setiap dan bukan segalanya boleh dikongsi dalam blog ini. Tu sebab aku jarang upload picture dalam blog. Sebagai langkah keselamatan. Kalau ada pun gambar ramai-ramai...

Okla, nak sambung buat kerja. See u.. Daa...

Ada apa dengan 10.10.10?

Salam semua..:)

Lama juga tak update entri dalam blog kesayanganku ini.. Terlalu banyak yang telah aku lalui beberapa minggu ni. Gembira, sedih, penat, teruja, dan segala macam lagi lah. Manusia... Sememangya kehidupan mereka penuh warna-warni..

Em tapi dalam 1 hari tu aku teruja dengan tarikh yang dikatakan tarikh keramat dan amat simbolik untuk mencipta sesuatu peristiwa. Aku pun tak tahu la apa yang istimewa sangat tarikh tu. Tapi banyak betul perkara yang terjadi pada tarikh tersebut... 

10.10.10

Dulu aku ingat lagi, tahun-tahun sebelumnya, masa duk bercintan-cintun, aku paling suka tarikh 09.09.09.. Tiap tahun aku menghitung hari untuk sampai ke tarikh tu. Masa tu macam-macam aku impikan untuk tarikh tu. Konon-konon nya nak bertunanglah, kahwin lah.. Dan yang paling best, sehari lepas tarikh tu adalah ulangtahun kelahiran ku.. Tapi apakan daya, kita hanya mampu merancang, tapi Tuhan yang menentukan.. Semuanya tidak menjadi.. Malah pelbagai peristiwa sedih dan pilu melanda diriku. Kalau tak silap aku 09.09.09 adalah pada Bulan Ramadhan. Takpela, hikmah buat diriku supaya tak terlalu taksub dengan tarikh yang sekadar nombor. Lebih baik kita memikirkan usia kita yang setiap hari meningkat dan semakin manghampiri kematian. Itu lebih baik.

Tapi pada tarikh 10.10.10 yang lalu, banyak jugalah peristiwa tertulis dalam diari-diari insan lain. Pada hari tersebut, 3 majlis perkahwinan aku hadiri bersama-sama yang tersayang. Kalau ikutkan ada 4 majlis tapi pergi sekadar yang termampu. 1 di Selayang Baru (tempat aku membesar), 1 di Dewan Banquet, Dewan Bahasa & Pustaka (DBP), KL, dan 1 lagi di Taman Tasik Permaisuri, Cheras.

Di Selayang merupakan majlis kahwin ex-schoolmate ku semasa sekolah menengah. Ingatkan diorang kahwin serentak. Diorang? Oh, kawan ku ni merupakan kembar. Tapi salah seorang je yang kahwin. Mak dorang ni cikgu sekolah aku dulu. :p Tapi disebabkan nak cepat, maka aku hanya sempat bersalaman dengan mak dan kembar pengantin si atiqah. Tema perkahwinan dorang merah! My favourite colour until now. Tapi satu jela yang tak best, sekali imbas, pelamin nya cantik. Tapi bila diamati betul-betul, hiasan lilinnya tak ubah seperti lilin yang digunakan oleh orang Yahudi dalam upacara keagamaan mereka.. Tak tahu lah betul ke tidak tapi begitula kata cik abangku. And bila aku check daripada sumber dipercayai, memang betul. Em so, sebagai pengajaran, kenalah berhati-hati bila memilih design untuk baju ke, rumah ke, perkahwinan ke and apa aje supaya tak memasukkan elemen-elemen tak sepatutnya sebagai orang Islam.

Di DBP, KL, merupakan perkahwinan kakak kepada kawan matriks ku dulu, Syukri. Dan Syuk ni pula rupa-rupanya satu tempat kerja dengan cik abangku. Kecil je dunia ni rupanya. Dan yang paling best, dapat juga aku bertemu beberapa orang kawan di matriks ku dulu. Fikriah, Oche, Dene, Anwar & etc. Rindu kat kawan-kawan matriks yang lain!:) Teringat dulu-dulu semasa di matriks la aku mentalbiyah diriku menjadi insan yang lebih baik. Dan mula mengenal agama ku dan mendekatkan diriku kepada Allah. Alhamdulillah... Terima kasih Uztaz Kauthar!(Seorang uztaz yang sangat baik dan segala kisahnya amat menyentap sanubari sebagai seorang muslim)

Di Cheras, memang majlis perkahwinan betul-betul dibuat tepi tasik. Sangat menarik ala-ala garden wedding. Tapi aku tak berapa berkenan dengan pakaian pengantin perempuan kerana 2 sebab. 1st, warna tak sesuai. Tema semua warna putih, tetiba dia sorang baju warna biru! huhu Mengutuk je aku ni. Tapi serius kurang sesuai la. 2nd, kalau aku diberi baju tu mesti fikir 2-3 kali nak pakai. Agak seksi jugalah. Mungkin pengantin jenis stylo n free hair-- sesuailah nak pakai baju gitu. Oh lupa, ni majlis kahwin kakak kepada kawan cik abangku masa belajar dulu. Lepas balik dari Canada, dorang terpisah and dekat 2 tahun tak jumpa. Dan yang paling kelakarnya, warna baju aku sama dengan keluarga pengantin! haha.. Sampai cik abangku jeles sebab kawannya tu agak good-looking la juga. Sampai aku asyik mengusik dia konon-konon aku nak tangkap gambar dengan kawannya tu sebab baju kaler sama. hehe.. Jangan marah ye sayang.;)

Petang tu, lepas solat asar, kebetulan dah berada tepi tasik, kami pun bersiar-siarlah kat situ. Sambil berborak-borak tentang hubungan kami. Daripada kata-kata dia, aku tahu dia perlukan masa untuk bersedia dari segi kewangan dan sebagainya sebelum mengikat tali perkahwinan. Aku faham.. Lagipun dia pun masih muda. Banyak lagi masa untuk dia berusaha capai apa dia nak dalam hidup dia. Aku tak harapkan apa-apa. Mana tahu kalau dia jumpa yang lebih baik dari aku, aku redha... Tapi masa jalan-jalan tu memang ramai pasangan pengantin dok berposing-posing mengabadikan kenangan perkahwinan mereka di susasana tepi tasik tu. Sangat romantik..! I like! hehehe..^_^ Bila lah giliran aku pula....? Only Allah knows....:)

Saturday, October 9, 2010

KaDang-KaDang, JaRanG-jAraNg

Kadang-kadang kita menyalahkan diri sendiri
Tapi jarang-jarang kita memperbetulkan diri..

Kadang-kadang kita rasa tidak dicintai
Tapi jarang-jarang kita menghargai sebuah cinta

Kadang-kadang kita rasa semua kita buat itu betul
Tapi jarang-jarang kita buat perkara yang betul

Kadang-kadang kita rasa kesunyian
Tapi jarang-jarang kita menghiburkan diri

Kadang-kadang kita rasa sudah memliki
Tapi jarang-jarang kita mampu untuk memiliki

Kadang-kadang kita rasa kita mempunyai kekuatan
Tapi jarang-jarang kita perbaiki kelemahan kita

Kadang-kadang kita menyalahkan takdir
Tapi jarang-jarang kita bersyukur dengan ketentuan Ilahi

Kadang-kadang kita rasa cemburu pada sesuatu/seseorang
Tapi jarang-jarang kita berusaha mendapatkan sesuatu/seseorang

Kadang-kadang kita bersedih, kecewa dan menangis
Tapi jarang-jarang kita menggembirakan orang lain

Kadang-kadang kita menyesal atas perbuatan kita
Tapi jarang-jarang kita mengaku kesilapan kita

Kadang-kadang kita rasa rendah diri
Tapi jarang-jarang kita menundukkan diri

Kadang-kadang kita marah dan menengking-nengking
Tapi jarang-jarang kita melembutkan hati dengan berzikir

Kadang-kadang kita terasa dengan umpatan orang
Tapi jarang-jarang kita menjaga pertuturan kita

Kadang-kadang kita rasa sudah bersedia
Tapi jarang-jarang kita melakukannya

Kadang-kadang kita dibenci
Tapi jarang-jarang kita menyukai

Kadang-kadang kita tidak dapat menerima kepahitan
Tapi jarang-jarang kita dapat berkongsi kebahagiaan

Kadang-kadang kita menanti sebuah harapan
Tapi jarang-jarang kita dapat menikmati sebuah impian

Kadang-kadang kita sering terlupa
Tapi jarang-jarang kita diingatkan

Kadang-kadang kita terlalu mencintai
Tapi jarang-jarang kita dapat menikmati cinta

Kadang-kadang kita merindui
Tapi jarang-jarang kita menghargai

Kadang-kadang kita mengharapkan pertolongan
Tapi jarang-jarang kita menghulurkan bantuan

Kadang-kadang kita perlukan seorang teman
Tapi jarang-jarang kita hargai seorang teman

Kadang-kadang kita kehilangan sesuatu
Tapi jarang-jarang kita mencari sesuatu

Kadang-kadang kita bangga pada diri
Tapi jarang-jarang kita melihat pada diri

Kadang-kadang kita berjaya dan berharta
Tapi jarang-jarang kita membelanjakan dan bersedekah

Kadang-kadang kita rasa diri ini tidak sempurna
Tapi jarang-jarang kita rasa diri ini penuh dosa dan noda

Kadang-kadang kita sudah melakukan yang terbaik
Tapi jarang-jarang kita bertawakkal kepadaNya

Kadang-kadang kita rasa bahagia dan gembira
Tapi jarang-jarang kita ketawa dengan kebahagiaan orang lain

Kadang-kadang kita rasa kita mempunyai insan tersayang
Tapi jarang-jarang kita memikirkan insan sebatang kara

Kadang-kadang kita rasa puas memperolehi sesuatu
Tapi jarang-jarang kita boleh menikmati sesuatu

Kadang-kadang kita mengingati semua perkara
Tapi jarang-jarang kita mengamalkan perkara yang baik

Kadang-kadang kita rasa terseksa dan menderita
Tapi jarang-jarang kita rasa gembira dengan apa yang ada

Kadang-kadang kita berdoa dan meminta kepadaNya
Tapi jarang-jarang kita menerima Qada' dan QadarNya...


Wallahuallam..

Nukilan Kasih... ~syahirah~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...