expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, November 30, 2010

Kontrak Disambung!!!

Selamat Pagi!! Sakit perut!! Aduhai.. Napelah pagi-pagi ni perut ni wat hal... Tak best betul. nak wat kerja pun terganggu..:( Salah makan ke semalam? Aku tengok family aku makan nasi sama macam aku makan malam tadi. Tapi dorang relax je.. Em harap-harap kau sembuhlah wahai perut.. Aku tak dah larat asyik nak berulang ke rumah kecil a.k.a jamban tu!:p

Tapi Alhamdulillah pagi ni dapat berita best! InsyaAllah kontrak aku sebagai Pegawai Teknologi Makanan di Kementerian Kesihatan akan disambung lagi setahun mulai 1 Januari ni. Syukur sangat-sangat kepada Allah s.w.t yang memberi rezeki.. To all Food Technologist (Contract for service), boleh refer link ini untuk maklumat lanjut mengenai penyambungan kontrak kita.. 
Pekeliling dah keluar. Cuma perlukan pengesahan daripada Cik Alwani dari Bahagian Pengurusan. Aku try call banyak kali tak dapat. Engaged memanjang.. Busy sangatlah kot.. Lega sikitlah hati ni bila kontrak disambung. Takdelah aku duk tanam anggur nanti.. Janganlah jadi macam tu.. 

Oklah aku nak sambung kerja. Aduan banyak tak settle lagi ni. Mampus aku kalau Cik S bambu aku karang. huhu. Tapi takpelah.. Telinga ni dah terbiasa dah. So, terima jela kalau kena marah pun.:) Sekurang-kurangnya dapat memperbaiki kelemahan diri mana-mana yang tersilap. Ok selamat bekerja semua!!

Monday, November 29, 2010

tEtiBa teRjemaH LaGu ROck

Dear all.. Korang nak tahu, sebelum-sebelum ni aku tak minat langsung lagu rock-rock ni. Kalau minat pun kejap je. Tapi ada satu lagu baru ni. Nyanyian Fiq Mentor ngan Mirwana. Sedap pulak lagu tu. Layan beb! huhu.. Tapi memang dalam banyak-banyak lagu rock, aku suka lagu-lagu fiq ni. Sebab aku rasa lagu dia macam ada mesej tersirat. Better daripada Faizal Tahir.. Aku memang tak minat FT tu. Over je lebih dia tu. Dalam radio (album) sedaplah suara. Bila bawa life, penuh mukus-mukus bernama kahak! Bueks!:p Geli...! hahaha.. Aku bukanlah nak kondem si FT ni tapi entahlah. Awal-awal aku suka lah. Tapi lama-lama dia macam over.. Dulu aku tengok dia penuh dengan kesederhanaan. Suara pun mantap lagi. Masa tu popular lagu Mahakarya Cinta. Suka dengar. Pastu dah lama-lama dah tak best. huhu..

Lagu Fiq ni banyak jugak yang sedap-sedap. Walaupun aku takdelah minat sangat. Tapi bolehlah.. Start daripada lagu 3 Malam Tanpa Bintang.. So far, boleh terima lagilah lubang hidung telinga aku ni. Now, aku minat dengan satu lagu ni. Manifestasi Cinta... Feat Kumpulan Nasyid bernama Mirwana. Mula-mula dengar je aku layanlah. huhu. Maybe sebab ada unsur-unsur nasyid sikit. Pastu ada macam selingan dengan bahasa arab ala-ala berzanji kot. huhu aku tak tahulah. Aku bukanlah terror sangat bab-bab muzik ni. Tapi lagu ni mempunyai makna yang mendalam sebenarnya. Kalau orang biasa maybe fikir tentang cinta sesama manusia. 

Definisi aku : Lagu ni mengekspresikan cinta kepada semua aspek. Tuhan, Alam, Manusia dan sebagainya.. Keseluruhannya menggambarkan kehidupan ni saling berkait satu sama lain dan tak boleh dipisahkan. Manusia tak boleh hidup bersendirian. Perlu ada teman, bumi dan makhluk lain untuk menyokong kehidupan mereka. Kalau manusia saling bermusuhan dan penuh kebencian, alam dimusnahkan, hidup jauh daripada Tuhan, manusia memang takkan bahagia.. Jadi, setiap orang kena ada manifestasi hidup sendiri untuk maju dalam kehidupan demi masa depan. Dan kita juga tak boleh membiarkan orang lain menderita. Kita kena saling membantu dan melengkapi antara satu sama lain. Jangan ada sifat pentingkan diri sendiri dan sentiasa tahu kesusahan orang lain. Sebab ada orang lain yang lebih susah daripada kita. Begitulah yang aku faham tentang lirik lagu yang disampaikan dalam Manifestasi Cinta.. Thus, cinta tu bersifat universal... Dan tiap manusia perlukan cinta yakni kasih sayang dan sifat menghargai yang menebal dalam diri. Barulah cinta dapat dimanifestasikan dan dizahirkan melalui keikhlasan secara sendirinya.. :)



Manifestasi Cinta - Fiq feat Mirwana

Apakah akan terjadi pada semua
Bila mentari dan sang bumi
Tak lagi saling memahami

Dan cinta yang sedia ada
Pupus sudah segalanya
Hanya tinggal sisa suka duka percintaan

Haruskan aku berdiam membisu
Berdiri membiarkan semua itu

Dan cinta yang sedia ada
Pupus sudah segalanya
Hanya tinggal sisa suka duka percintaan

Haruskan aku berdiam dan membisu
Berdiri membiarkan biarkan semua itu

Engkau nafas hidupku
Kau manifestasi cinta
Engkau nadi jiwaku
Dari detik terulang
Kau rahsia mimpiku

Haruskan aku berdiam membisu
Berdiri membiarkan semua itu

Engkau nafas hidupku
Kau manifestasi cinta
Engkau nadi jiwaku
Kau manifestasi cinta
Engkau rahsia mimpiku
Kau manifestasi cinta
Engkau nadi jiwaku
Kau manifestasi cinta

SWEET LIME A.K.A LIMAU MANIS

Haishhh... Tiba-tiba rasa nak naik angin! Sebab apa? Aku rasa orang gaji tu nak kenakan akulah. Sampai sekarang gaji tak masuk-masuk gaji. Member-member lain, sorang demi sorang dah masuk. Tapi nasib baik tahap kesabaran aku masih ada walaupun dah tinggal level paling kritikal! Sabar-sabar....

Perut aku rasa mendidih dah ni. Dah lama tak bedal nasi lemak dari warung Limau Manis tu. Sambal dia, perrgghh! Memang masyuk! Pedas! Nasi dia dahla banyak. Murah pula tu. Itulah nasi lemak kegemaran aku. Walau pun dijual di warung tepi jalan je. Tapi sekali makan memang ingat sampai bila-bila. huhu. Kuih-muih dia pun sedap-sedap. Harga pun murah. Berbaloilah makan kat situ especially time hujung bulan. :p Member-member office aku ramai suka pergi sana. Dari sini dalam 5 minit je kot naik kereta. 

Limau Manis; nama tempat macam menggambarkan tempat tu seperti Ladang Limau. Tapi sebiji limau pun aku tak pernah nampak. hehehe.. Merupakan kawasan di pinggir Putrajaya. Berdekatan dengan Desa Pinggiran /Pinggiran Putra kalau tak silap. Cuma Limau Manis ni dah kira kawasan kampung. Jalanrayanya berlingkar-lingkar. Tapi nilai hartanahnya sangatlah tinggi sebab dekat dengan Putrajaya. Sesiapa dapat tanah atau buat rumah kat situ, bertuahlah sebab dekat dengan kawasan pejabat kerajaan. Senang nak pergi kerja kalau kerja kerajaan. 

Dulu masa awal-awal aku pergi lunch kat warung Limau Manis tu, kawasan belakang warung tu just hutan belantara je. Sekarang kalau pergi, dah ada projek perumahan kat situ. Kejap je dah hilang hutan kat belakang tu. Dulu siap ada monyet datang singgah kat warung tu lagi. Em sayang betul kawasan tu.. Lama-kelamaan, hilanglah Kampung Limau Manis tu bila pembangunan mula merobek keindahan semulajadinya. Siap kitorang gelar kampung tu Sweet Lime lagi. hehe.. Konon-konon bagi standard sikit namanya. Tapi kitorang jenis tak kisah walaupun makan kat warung tepi jalan je. Bukan macam sesetengah orang. Memilih tempat makan yang standard-standard je. Pape pun yang penting tempat tu bersih dan harganya berbaloi dengan makanan yang kita beli or makan. 

Sampai sekarang masih terasa kepedasan sambal nasi lemak Limau Manis dalam perut ku ini. Mesti dia guna cili kering plus cili api. Memang terangkatlah sesiapa yang memakannya. So, kepada sesiapa yang berminat nak makan nasi lemak yang sedap ni, lehla pergi ke warung Limau Manis ni. Alamatnya? Aku pun tak tahu. haha.. Sebabnya, ia betul-betul kat tepi jalan. Kalau dari Putrajaya, lepas melalui sebuah restoran plus kolam memancing (Tak tahu nama dia), ambil kiri pastu terus je.. Then akan naik turun bukit. Sampai lah nampak ada tanah merah dan warung tu kat area-area situ. Tapi kena menyeberang jalan. Kalau dari Putrajaya, dia belah kanan. Kalau tak jumpa juga, pandai-pandailah korang cari. haha.. Oh ye, dia beroperasi dari tengahari sampai petang je. Pagi dan malam ditutup. Tapi lebih syok pergi tengahari lah. Makanan baru sampai, masih panas.. Selalu lelaki lepas solat Jumaat di masjid Limau manis tu, dorang akan lunch kat situ je..

Kesimpulannya, Selamat menikmati nasi lemak di Warung Limau Manis. hehehehe...


MiXturE Of SonGs

Salam semua..

Dah lama aku tak share lagu-lagu favourite aku. Actually tiap minggu aku pasti ada lagu yang aku suka. Yela, takkan nak dengar lagu sama je kan.. Bosan juga.. So, bila ada lagu baru yang berkenan di hati, aku like la. huhu.. Tapi kadang-kadang aku ni agak ketinggalan sikit. Orang lain dah suka lagu tu lama dah, dah popular berbulan-bulan, aku baru nak mendengarnya. huhu.. Tapi takpelah, setakat lagu.. lama-lama pun akan ditinggalkan juga. Bila mati, bukan boleh bawa masuk dalam kubur pun. Yang penting amalan ibadah dan doa dari anak-anak soleh. Mendengar lagu sekadar hiburan untuk mengisi kelapangan atau menghilangkan stress mahupun mengantuk sewaktu bekerja.:) Tapi aku just list down jela lagu-lagu yang aku suka. Nak dengar, korang dengarlah dalam radio. Takpun search dalam internet dan download! hehe. So, untuk bulan Oktober-November ni, lagu yang aku suka adalah seperti berikut;
  • Oh!-Girl Generation
  • Hoot- Girl Generation
  • Run Devil Run-Girl Generation
  • Bonamana- Super Junior
  • Room Service-Pittbull
  • Yang Sempurnakan- Sixth Sense
  • I Love The Way You Lie- Rihanna feat Eminem
  • Insha Allah- Maher Zain
  • Baraka Allahuma Lakuma-Maher Zain
  • For The Rest Of My Life- Maher Zain
  • AllahiAllah Kiya Karo- Maher Zain
  • If We Ever Meet Again-Timbaland feat Katy Perry
  • Manifestasi Cinta-Fiq feat Mirwana
  • Tolong Ingatkan Aku-Ana Raffali
  • Jangan Lama-Lama- Jinbara feat Ahli Fikir
  • What Are You Waiting For- Mizz Nina feat Colby O Donis
  • Kekanda Adinda- Monoloque & Atilia
  • Wanita Seluruh Dunia- Projek Pistol
  • Cabi Song- Girl Generation & Super Junior
  • Kalau Berpacaran- Sohaimi Mior Hassan feat Ana Raffali
  • Billionaire- Travie McCoy feat Bruno
  • Gadis Semasa-Yuna
  • Jahat- Stacy
  • Endang Ya Maulai- Nas Adila
  • Semalakama- Zehra Zambri
  • Nour El Chams- Pascale Machaalani
  • Binafsha- Waheeda
  • Enjut- Noraniza Idris
  • Again and Again-2 p.m
  • Halimunan- Nabil

     

Nota: Favourite list aku ni pelik sikit sebab campur-campur. Lama dan baru, English, Melayu, Korea & etc.. Jangan pening sudahlah. So, layan........:p

Saturday, November 27, 2010

berMALAS-MALASan

Sabtu.. Hari ni hari bermalas-malasan di rumah. Nak tidur je kot. haha.. Takdelah.. Dah lama aku rasa aku tak dapat rehat puas-puas. So aku nak rehat jela hari ni. Boleh? huhu.. 

Nak outing karang kena fikir banyak benda. Terutamanya financial. Aku bengang betul ngan orang yang wat gaji  aku tu. Tak masuk-masuk lagi gaji. Dah bape hari bulan dah ni. Sabar jela.. Bila call, dia kata dah proses ke bank. Sah! Bank yang lembab keluarkan gaji. Fikirlah sikit.. Yang nak gaji tu manusia.. Bukan robot yang tak perlu makan, minum dan pakai. Tapi robot pun perlukan maintenance juga. Haishh... 

Pelik betullah manusia ni. Macam-macam perangai.. Aku tak tahu lah sistem gaji tu dibuat macam mana. Tapi orang gaji office aku kata dia dah hantar ke bank untuk proses pada awal minggu ni. Dan mungkin duit akan masuk pada Khamis atau Jumaat. Ni dah hari Sabtu! Sahlah, memang masuk hari Isnin. Setahu aku, bank akan proses 3 hari. So, apa masalah bank tu sebenarnya?? Agaknya dorang uruskan pembayaran gaji staff dorang dulu kot. Eh tapi takleh lah macam tu.. Kalau tak kerajaan wat pelaburan dalam bank dorang, tak jalan lah kot business dorang. So, sesiapa yang kerja kat bank tu walaupun gaji tinggi macam mana pun semuanya bergantung pada pelaburan negara.. 


Em dah nasib aku ni pegawai kontrak.. Terpaksa terima benda-benda ni semua. Bukan nak mengeluh or melenting tak tentu pasal. Tapi aku rasa kebajikan pekerja kontrak macam aku ni terabai. Dahlah gaji takde tolak EPF. Bulat-bulat dapat gaji ikut angka yang sama. Pelik memang pelik. Then, kena tanggung risiko camni lah. Gaji suka-suka hati dorang nak bagi bila. Ingat kita ni makan pasir je ke? Kalau lewat sehari dua takpela lagi. Boleh dimaafkanlah. Ni dah lebih.. Janji 24hb masuk gaji. Tapi ni dah 27hb. Mana aku tak hangin.. 

Bukan nak kata tak bersyukur tapi aku rasa tertipu. Kebiasaannya, gaji kontrak masuk sama macam orang tetap. November masuk dalam 11hb macam tu. Tapi tak sangka dia masuk lambat sebab dapat arahan baru kata kontrak dah takleh dapat gaji awal lagi. Tu pun sebab aku call tanya. Kalau tak, haram dorang nak bagitahu. Bila aku tanya bila masuk, dia kata 24hb.. Tunggu punya tunggu sampai la ni 1 sen pun tak masuk lagi. Informasi yang salah menyebabkan orang susah. Dah tinggal 2 bulan gaji je pun baru jadi masalah camni. Kalau nak tamatkan kontrak kitorang sekalipun tak perlulah nak aniaya periuk nasi kitorang macam ni. Nasib baik aku belum kahwin dan duk ngan family. Macammana pegawai yang dah kahwin, ada anak-anak, nak bayar sewa rumah, kereta, makan pakai semua tu. Tak kasihan ke??

Korang mesti tak bengang kan?Tak pun korang blur-blur tentang apa aku cakap ni. haha.. Aku ni bengang bukan sebab aku sorang je tak dapat gaji. Tapi semua pegawai kontrak seluruh Malaysia hadapi benda yang sama. Kalau takat aku sorang tak dapat gaji, memang tak patut jugalah aku nak marah-marah camni. Mungkin ada kesilapan di mana-mana ke kan. Tapi kalau dah semua pegawai dok call-call aku bagitahu gaji still tak masuk lagi, bengang jugalah aku. Bukan bengang kat pegawai tu tapi pada orang yang wat gaji tu. Kalau stuck kat dia lagi, memang aku rasa nak tenyeh-tenyeh je dia. Tapi kalau stuck kat bank, memang aku betul-betul hangin lah. Kalau bab suruh menyimpan, melabur itu ini dalam servis dorang, bukan main laju. Business katakan.. Aku memang menyampah kalau ada orang bank ke, insurans ke, dok promote-promote produk dorang. Bukan apa, kadang-kadang aku rasa banyak penipuan daripada yang betul. Kata banyak benefit itu ini tapi last-last, pengguna gak terkena. Aku tak kata semualah tapi kebanyakan yang aku tengok berdasarkan pengalaman kawan-kawan dan family, macam tu lah gayanya. Actually bukan bank jelah, Tak kiralah apa benda sekalipun. Nak jual produk tu produk ni.. Lebih baik kita bersedekah kepada yang lebih memerlukan. Tu pun nak kena berhati-hati juga. Takut penipuan berlaku..

So, hari ni aku just nak bermalas-malasan di rumah.. Bersama family.. dan kucing kesayanganku Ciko. Tiap minggu busy je. Minggu depan langsung takleh rehat. Dengan pameran MAHA lagi, Tarian Cuti2 1 Malaysia lagi.. Direct 2 minggu tiada rehat.. Jangan kena migrain lagi sudah... Oklah, aku nak teruskan aktiviti bermalasan aku hari ni.. Bye..

Friday, November 26, 2010

For the Rest of My Life..


For the first time i hear this song, its really... Wow! Sangat indah bait-bait lirik yang diucapkan oleh penyanyi kelahiran Lubnan bernama Maher Zain ni.. Sebuah lagu yang cukup mempersonakan terutama bagi kaum wanita sebab Maher Zain memang ciptakan lagu ni khas buat isterinya yang tersayang.. Soooo romantic!:) His wife is so lucky sebab dapat husband yang sangat menyayangi dirinya. Yang penting cinta dorang sentiasa berpegang kepada ajaran Allah s.w.t. Itulah cinta yang sejati.. Lagu cinta yang penuh dengan kasih sayang dan memohon keberkatan dari Allah. Itulah yang sebaik-baiknya bagi setiap manusia di muka bumi ini..  Kalau dapat jumpa Maher Zain masa dia datang Malaysia hari tu kan best.. My cousin Kak Shaireen and her sister went to the concert. Bertuahnya dorang.. Takpelah.. Just dengar alunan lagu dari Maher Zain pun dah boleh menenangkan hati yang gundah gulana. Sarat dengan mesej dunia dan akhirat dan yang paling penting lagu-lagunya mengikut selera pendengar terkini. Sesuai untuk semua golongan. Antara lagu favourite aku; For the rest of my life, InsyaAllah, Barakallah, Allahi Allah Kiya Karo, Always be There, The Choosen One,  Salam Alayka dan kira semua lagu lah aku suka! huhu..  Dalam masa yang sama boleh belajar English juga tau.. Melihat wajahnya sahaja dah menyejukkan hati.. Diharapkan Maher Zain terus berjaya dalam kerjayanya berdakwah dalam genre muziknya.. InsyaAllah...:)

                         

For the rest of my life.... by Maher Zain
I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart

Thursday, November 25, 2010

kEnAnGAn di KuAntAn...

Adusss... Penatnya hari ni.. Semalam baru balik dari Kuantan terus ajar tarian kat office. Hari ni nasib baik budak-budak tarian dah boleh hafal step, bolehlah dorang praktice sendiri. Kalau tak, semput aku dibuatnya. Gara-gara mikrofon takde. Terpaksa menyumbangkan suara yang dah sedia sumbang ni. haha.. Suara i merdu tau! Gituuu....;) Jom karok! haha...:p

Em bercerita tentang semalam, walaupun outstation aku ke Kuantan tak berapa best tapi Alhamdulillah operation mata ibuku berjaya dilakukan. Operation tu sekejap je. Cuma nak menunggu giliran tu yang lama. Hospital kerajaan kan.. Biasalah.. Nak gi swasta, family aku tak mampu. Mesti kena charge beribu-ribu kot. Yang ni just bayar harga kanta yang dimasukkan dalam mata ibuku sahaja. Yang lain free.. So, ibuku dah boleh melihat dengan lebih jelas. Cuma masih perlukan rehat secukupnya sehingga sebulan lebih bagi memastikan kanta tu betul-betul stabil dalam mata ibuku. 

Em actually internet agak slow malam ni. Menyakitkan hati betul. Walhal tiap bulan aku bayar. Hmm.. Sabar jela.. Aku ingat nak try upload gambar-gambar berkaitan aktiviti ku di Kuantan, Pahang. Termasuk gambar Innova yang accident semalam. Kebetulan ada officemate gi ambil gambar selepas kejadian tu. Teruk jugalah. Kak Asnida dan Kak Azimah mesti trauma ngan kejadian tu. Nasib baik dorang tak pape cuma mesti terkejut dan sakit-sakit badan. Tapi tadi Kak Azimah sempat datang training tarian sekejap. Bagus-bagus.. Semangat tu penting. Tapi hopefully dia oklah sebab dia kata kaki dia bengkak sikit. Kesan kemalangan tu. Pape pun steady bebeh!! huhu..

So now, bolehlah korang nak tengok gambar-gambar yang aku berjaya upload. Termasuk gambar tragedi kemalangan yang berlaku semasa pulang tapi bukan melibatkan kenderaan yang aku naiki. Sesiapa yang ada tengok berita kat TV semalam mungkin tahu event yang telah dijalankan sebab majlis ni melibatkan launching oleh YB Menteri Kesihatan dan juga YB Menteri Pertanian. Aku selalu tertukar nama Menteri Pertanian Noh Omar dengan Noh Gadut! haha.. Noh Gadut tu Mufti Johor. Suka-suka hati aku je ek. huhu.. Biasalah tersyasyul-syasyul...:p Jom kita tengok gambar plak.. Walaupun tak banyak, tapi melibatkan perkara-perkara penting sepanjang aku di sana. Cuma semasa perasmian je aku takde sebab diserang migrain dan terpaksa berehat di surau pejabat LKIM. Sedey........:( Takpelah, aku sempat rakamkan beberapa keping gambar untuk kenang-kenangan..:)


Ni lah kereta yang bawa aku dan 2 orang staf tu. Laju macam pelesit. Waja je kot!:p


Pemandangan indah dari tepi jeti LKIM yang sempat aku rakamkan pada pagi hari sebelum aku diserang migrain

Suasana sebelum rehersal; taklimat oleh Pn. Syarmilla selaku Event Manager
Bergambar kenangan selepas pulih sedikit daripada migrain~sempat jugak posing! haha..(Tapi aku rasa aku macam gemok sket. Yeke?) huhu

Decoration pentas sebelum acara bermula...

Inilah keadaan Myvi dan juga Innova yang terlibat dengan accident petang semalam area Lanchang kalau tak silap. Nasib baik tak terhumban dalam gaung sebab kawasan tu adalah jambatan.. Nauzubillah..

Dah tengok?? hehe.. Hanya tu sahajalah yang dapat aku share kan di sini.. Gambar-gambar lain banyak dalam kamera orang lain. Aku sendiri pun tak sempat nak bergambar banyak-banyak sebab dah keletihan dan terlupa nak ambil gambar banyak-banyak. huhu.. Gambar kat hotel pun takde sebab tak sempat. Tak best langsung.:( 

Okla jumpa di entri lain k.. Selamat membaca..:) Assalamualaikum...

NAk MemANdU ke NaK MeMbuNuH??

Assalamualaikum semua..! Lama tak jumpa ye.. haha.. Baru 2 hari je kot.. Rindu kat korang semua! Tibe jek! haha.. Rindu kat siapa pun aku tak tahu lah.. Ingat semalam nak update blog tapi disebabkan keletihan yang amat, aku tangguhkan pada hari ni.

Alhamdulillah aku selamat pergi ke Kuantan dan pulang ke Putrajaya. Fuh! Perjalanan yang sungguh mencabar semangat dan nyawa!! Serius beb.... On the way ke sana je dah rasa macam nak tercabut nyawa. Mana taknya, driver yang bawa aku, Shikin dan Tyra tu macam nak bunuh kitorang! Punyalah laju dia bawak... Aku dahlah dok depan. Daripada aku nak terlena terus tak jadi tidur. Awal-awal tu ok lagi. Masuk je lebuhraya karak, terus mata aku takleh pejam dah. Dahlah jalan berlingkar-lingkar. Driver tu bantai speed 140-160 km/j! Pastu dia cucuk-cucuk kereta depan. Wat nya tiba-tiba kereta depan break??? Tu kalau kereta.. Kalau bas atau lori, camne?? Time selekoh lagi dia tekan minyak. Ya Allah hai.. Tuhan je tahu perasaan aku time tu. Budak 2 orang kat belakang bantai tidur sebab tak sanggup nak tengok driver tu bawa laju sangat. Lepas mengharungi saat genting tu barulah ok sikit sebab jalan dah lurus. Before that, ada accident berlaku kat Ganting Sempah. Tak tahulah accident ke ape sebab melibatkan sebuah kereta Mercedes Compressor kot, terbakar tengah jalan. Aku ingatkan lepas melalui kemalangan tu, mamat drebar ni slow kanlah speed dia. Tapi sama jek. Cuma lepas Temerloh baru dia slow sikit. And Alhamdulillah kami selamat sampai kat Kuantan.

Cuaca kat sana sangatlah panas.. Tepi laut katakan.. Ingat nak check-in hotel dulu tapi kami sampai awal setengah jam, bilik masih belum ready. So, kami pun pergi lunch. Lepas tu terus ke tapak event yang akan diadakan. LKIM Kuantan Pahang; sebuah port bagi nelayan-nelayan melabuhkan bot dorang selepas menangkap ikan di laut dalam. Suasananya?? Em bersih.. Tapi bau ikan yang sangat kuat. Tapi depends lah. Makin petang makin hanyir bau tempat tu. Bau ikan kembung agaknya. Huhu. Kelihatan nelayan-nelayan yang dah get ready untuk gi menangkap ikan. Fuh, badan masing-masing mantop2! haha.. Tapi takpelah.. Not my taste.. Giteww.. Bukan apa, gaya dorang je menankutkan. Kulit masing-masing gelap-gelap (macam aku putih sangat :P), dan aku rasa kebanyakan dari dorang bukan Islam sebab terdapat tatu pada lengan dorang. Mungkin orang-orang asli yang bukan Islam.

Masa mula-mula sampai kat tempat tu ingatkan dah ready semua benda. Tapi just 10% baru siap. Tu pun bahagian stage. Rehersal start pun dah lewat. Kat jam 5.00 petang baru raptai dimulakan. Tapi ramai yang mengeluh sebabnya, lepas satu-satu part, asyik stop je. Sikit-sikit nak discuss. Pastu masing-masing ada idea masing-masing. Lastly, raptai yang sepatutnya berjalan dalam masa setengah jam memakan masa kat 2 jam! Aku dan yang lain-lain memang keletihan dibuatnya. Lepas maghrib baru selesai raptai then makan malam. Pastu siapkan door gifts untuk tetamu-tetamu yang hadir sok hari. 700 beg perlu diisi dengan barang-barang. Penat nya Tuhan je tahu.. 

Jam 10.00 malam barulah dapat pulang ke hotel.. Memang letih nak mampus! Bab bub bab, kul 12.00 juga aku tidur.. Tepat jam 6.00pagi dah bangun. Kena bangun awal sebab kami ada 4 orang share 1 bilik. Kul 7.00 pagi dah kena gerak ke tapak event. Breakfast? Em tak merasa pun..:( Hotel tu serve breakfast kul 7.30am. Ngarut je.. Nasib baik AJK makan ada order makanan untuk semua sekretariat. Tapi makanan kat sana manis-manis. Tak berapa gemar sangat.. huhu

Tepat jam 8.00 pagi, aku tak tahu nape tetiba kepala aku pening.. Aku ingatkan pening-pening biasa je. Makin lama makin sakit! Lama-kelamaan sakit terus berlarutan ke bahagian tengah kepala aku. Dari dahi sampailah belakang tengkuk aku. Tuhan je tahu kesakitan yang aku alami time tu. Aku terpaksa ambil ubat sebab dah terlampau sakit. Thanks to Kak Afaf sebab tolong papah aku gi berehat dan ambilkan ubat untuk aku. Dan akhirnya aku terpaksa melepaskan tugas aku kepada orang lain sebab aku langsung takleh bertugas. Muntah-muntah dengan teruk sampai lembik badan aku. Sedih pun ada sebab tak dapat involve masa event berlangsung.. Mungkin aku tak cukup rehat dan keadaan cuaca yang panas menyebabkan aku diserang penyakit migrain secara tiba-tiba. Walhal pagi tu aku bangun tidur dengan bersemangatnya. 

Tengahari tu Alhamdulillah migrain aku pun surut. Nasib baik Mr. J aku bekalkan ubat sebelum ni untuk aku makan kalau sakit. Berguna juga ubat tu.. Thanks ye sayang.. Em lepas lunch sikit, aku pun bergerak pulang ke Putrajaya. Haa ni satu hal.. Seperti hari bertolak, sama jugak macam hari nak pulang. Ya Allah hai.. Memang rasa nak tercabut dah nyawa nih! Dan ada satu time tu, hampir-hampir nak accident gara-gara driver tu nak mengelak sebuah pajero bomba. Aku elok-elok tengah tidur tersentak tiba-tiba. Dahlah aku masih pening-pening lalat lagi. Takut juga kot migrain datang balik. Takpun muntah-muntah. Dalam hati aku berdoa je sepanjang masa moga-moga aku selamat sampai ke tempat dituju. Dalam masa tak sampai 3 jam, Alhamdulillah kami selamat sampai tapi bila mendengar ada 1 kereta office yang bawa staff accident, tersentap juga aku. Innova office terlanggar Myvi. Teruk jugak Myvi tu kena. Ni si driver dok bawa laju pastu terlelap! Nasib baiklah tak jatuh dalam gaung kereta Myvi tu.. Bahaya betul.. Takde yang tercedera dalam kejadian tu.. Taktahulah nasib si Azhar lepas ni sebab dia yang bawak Innova tu.. Hmm... Tapi aku bersyukur aku tak alami kejadian tak diingini semasa dalam perjalanan.

Kesimpulannya, aku tersangatlah letih pergi outstation kali ni. Nak jalan-jalan pun tak sempat. Just dapat singgah jap beli sotong gula.. So, aku harap kalau ada outstation lagi, takdelah jadi camni lagi. Harap-haraplah driver-driver KKM lebih berhemah dalam pemanduan dorang. Ingat staff KKM ni anak ayam ke apa.. Memandu macam nak membunuh. Sabar jela.. hmm..

Wallahuallam....

Tuesday, November 23, 2010

beberApa miniT sebElum ke KuantAn..

Salam semua.. Good Morning..! Wah, pagi yang menyegarkan. hehe.. Hari ni aku akan bertolak ke Kuantan dalam masa sejam lagi. So, sementara menunggu En. Driver datang, aku pun sempat juga update blog ni. Dah sampai sana nanti, maybe kesibukan akan melanda diriku. Excited sebenarnya nak gi nih! huhu.. Dah lama tak jalan-jalan... Walaupun pagi tadi agak kelam-kabut sebab terlewat bangun. huhu.. Thanks to Syuhada sebab menumpangkan aku ke office tadi. Nasib baik ada dia, kalau tak camne aku nak ke office sebab parent aku pagi-pagi dah keluar menuju ke Hospital Selayang. Gara-gara siapkan senarai VIP yang datang pada 24hb ni, aku terlewat tidur. Pastu ngantuk sangat sampai terlewat 15 minit nak bangun pagi tadi. Tapi masih sempat bersolat Subuh okeys.. Thanks to my mom yang mengejutkan aku pagi tadi. huhu.

Em hari ni juga ibu tercinta aku menjalani operation mata. Aku berharap sesi operationnya berjalan dengan lancar dan berjaya. InsyaAllah.. Risau juga sebenarnya. Sebab hari tu pun berapa kali bertukar doktor sebab takde doktor yang sanggup ambil risiko nak wat operation tu memandangkan mata ibu aku tinggal sebelah kiri je leh nampak. Sebelum ni pernah juga operate mata kiri tu untuk betulkan retina mata. So, doktor takut retina yang pernah dibedah tu mengalami kecederaan dan penglihatan ibu aku tak dapat diselamatkan. Kesian ibu aku.. Aku harap semuanya oklah memandangkan doktor yang operate ni doktor pakar dari Hospital Selayang. Urm.. Walaupun sekadar membuang selaput dan memasukkan kanta, banyak juga risiko pembedahan mata ni ek. As a conclusion, marilah kita menjaga kesihatan.. Tak kira lah mata ke, telinga ke, hidung ke mahupun organ-organ lain.. Pendek kata semualah yang kena jaga tapi yang paling kena jaga hati yakni keimanan kepada Allah s.w.t..:) 

Em nak gi Kuantan sehari je tapi aku rasa beg aku terlalu besar pulak. haha.. Takdelah, just beg luggage biasa tapi disebabkan aku kena bawa Mr. Lappy sekali menjadikan beg aku tu bertambah berat! Kalau tak, ringan je. Just bawa pakaian dan keperluan untuk 2 hari. Kalau tak bawa si Lappy karang takut mati kebosanan pulak kat hotel tu. huhu. Boleh juga berYM dengan cik abang tersayang malam nanti. Ngehehehe.. 

Jam dah menunjukkan hampir kat kul 8.30 pagi. Masih menunggu panggilan dari dua staf yang sama-sama nak ke Kuantan naik kenderaan yang sama dengan aku. Maybe dorang sampai lewat sikit kot. Maklumlah, bila ada event kat luar, tak perlu punch card atas sebab tugasan luar. So, nak datang sesuka hati pon boleh. :p Tapi hari ni aku sampai agak awal sebab menumpang kereta si Syuhada. Dia tak join event kat Kuantan. Tapi disebabkan dia masuk kerja jam 8.00 pagi, aku kenalah keluar awal juga. Tapi bagus jugak. Sempat nak prepare pape yang patut before bertolak ke Kuantan nanti.

Mata aku ni masih rasa mengantuk lagi. Takpelah, karang dalam perjalanan aku nak bedal tidur dalam kereta. 2 jam perjalanan, oklah kot bagi menghilangkan kepenatan mata aku ni. :p Semoga En. Driver tu membawa kereta dengan penuh berhemah dan berhati-hati agar kami selamat sampai ke destinasi di tuju. Amin..

Ok guys, we will see in the next entry.. Wish you all happy all the day.. Love you all! Papai.. Assalamualaikum w.b.t.....:)

Monday, November 22, 2010

mALam beFore berTolaK ke KuaNtaN

Huaarrrgghhh...!! Ngantuknyer...@_@ Oopps! Tak sopan tul aku ni. Hehehe.. Menguap plak kat sini.. Tapi aku memang tengah mengantuk.. Ditambah dengan keletihan dan kekenyangan!

Petang tadi lepas office hour terus gi mengajar tarian. Sejam setengah! Fuh, memang penat. Mengah di watnya.. haha..Kira pancit jugaklah tapi masih leh cover lagi.:) hehehe..

Em malam ni kena packing barang untuk gi Pahang. Hmm.. Serius takde kekuatan untuk memulakan proses mempacking barang. huhu. Tapi layan blog boleh pulak?? :p 

Em macam manalah event kat Kuantan nanti.. Harap-harap semuanya berjalan dengan lancar. AJK lain semua dah bertolak ke sana hari ni. Tinggal aku dan beberapa orang je lagi yang akan bertolak sok hari. Nasib baik ada transport disediakan. Kalau tak takde kerja aku nak kena drive. Lagipun kereta aku pun tak available untuk kegunaanku. Biarlah ayah guna bawa ibu gi hospital sok. 

Actually dah lama aku tak keluar outstation sebab kerja. Kat setahun jugaklah kot. Last meeting kat luar pun kat Seremban tahun lepas dalam bulan 10 rasanya. Erm tak sedar pun dah nak penghujung tahun 2011. Cepat masa berlalu. Tahun depan umurku meningkat ke angka 25.. Uish, macam tak percaya jek. Walhal rasa diri ini masih kebudak-budakan je lagi. Ahakss! Perasan!;P hehe.. 


Tapi yela, angka umur tak melambangkan kematangan seseorang. Kadang-kadang ade orang umur dah mencecah separuh abad tapi masih wat perangai tak senonoh. Tapi dari segi biologi, lelaki lambat matang berbanding perempuan. Kebiasaannya dorang matang bila mencecah angka 25. And ada juga yang umur 30 baru betul-betul matang dan boleh wat keputusan dengan tepat. Bagi perempuan, rata-rata matang ketika berusia dalam 23 tahun. Pape pun semuanya bergantung kepada individu tu sendiri. Kadang-kadang ada juga lelaki or perempuan yang terlebih matang pada usia lebih muda. Dah macam bapak or mak orang pun ada. Huhu.. Tapi selalunya depends on pengalaman hidup, taraf sosial, pergaulan dan sebagainya. Kalau salah bawa or tersalah pilih jalan, seseorang tu boleh terjerumus ke dalam sesuatu benda tak elok walaupun sudah berusia lebih tua. So, yang tua patut tunjukkan contoh yang baik kepada yang muda dan yang muda kenalah belajar berfikir secara rasional bukan ikut perasaan.~~ Nasihat yang sangat baik untuk diriku juga. Hehehe...:)

Huarrgghh... Menguap lagi.. Sah, memang mata ni perlu dilelapkan. Tapi kena pack barang dulu untuk sok. Excited juga nak pergi sana. Yela, dah lama tak berjalan jauh, i mean bekerja sambil bercuti. Salah satu sifat aku yang aku ketahui, aku seseorang yang perlu waktu untuk bersantai setiap 3-4 bulan. Kena gi bercuti ke mana-mana tempat untuk tenangkan fikiran. Itulah terapi untuk aku setelah penat mengerah tenaga dan kepala hotak fikiran di tempat kerja dan sebagainya... Patutlah aku suka sangat ke tempat jauh-jauh. Memang aku minat sangat melancong. InsyaAllah kalau ada rezeki, aku nak kumpul duit banyak-banyak nak gi melancong. Tapi destinasi idaman aku yang paling utama adalah Beijing, China. Teringin nak tengok kehebatan Great Wall of China. Seronoknya kalau dapat gi...! Last aku bercuti pun ke Pulau Langkawi bersama sahabat aku Hasni. Bulan febuari kalau tak silap. Tapi percutian tu berlaku kenangan pahit yang tak best. Ingat dapatlah bersua muka dengan seseorang yang sangat aku sayangi tapi last-last aku pulang dengan penuh kehampaan. Sekadar menyimpan kenangan manis bersama Hasni kat sana..

Em okla, aku perlu simpan tenaga sonik untuk sok hari. Nasib baik dapat gi Pahang. Dapat lari jap daripada kesibukan kerja kat office. Latihan tarian pun ada trainer lain leh jadi pengganti. Alhamdulillah.. So, doakan aku selamat sampai dan selamat pulang dari Kuantan ye. Ole-ole hanya untuk orang tertentu je. hehe.. Tak sabar nak melihat keindahan pantai di Teluk Cempedak. Seronoknya!! huhu.. Ok papai...:)


MacAm-maCaM hAL

Salam semua.. Kabare wak? (Tetibe jawa la plak..)

Korang tengah watpe tu? For sure la korang tengah baca baca blog aku. ngehehehe.. (Wat lawak bodoh plak) Haha.. Aku sendiri pun tengah mengong-mengong tak tahu nak tulis apa untuk entri kali ni. Hari ni 22 Nov 2010. First day bekerja setelah bercuti hampir seminggu. Mula-mula rasa malas je nak gi. Sampai aje kat opis terus tengok ada memo meeting pagi-pagi lagi. Belum sempat nak memanaskan punggung komputer aku, dah kena gi meeting. Sebagai persediaan untuk event pada Rabu ni.

Sok, aku akan ke Kuantan, Pahang atas tugas yang diamanahkan untuk Majlis Pelancaran Logo Eksport Ikan ke EU. Tak tahu lah camne keadaan kat sana nanti. Event tu diadakan kat LKIM; kawasan ikan dieksport dan diimport. Seperti biasa, tugas aku sebagai AJK sambutan.. Jadi usherer untuk VIP dan juga VVIP. Hari ni kena cari gambar depa semua supaya senang nak cam sebelum majlis berlangsung. Macam-macam hal.. Kalau tak kenal karang, ada yang kecik hati lah, jadi isu la.. Sensitip betul VIP-VIP ni ek. Ish3x...

Sok juga ibu aku akan menjalani pembedahan mata kirinya untuk membuang katarak dan memasukkan kanta. Aku tak dapatlah nak temankan ibu aku sebab kena gi Kuantan. Operation tak sampai warded.. Pagi operate, petang dah leh balik. Seram plak aku dengar operate2 ni. Huhu.. Aku harap ibu ku selamat menjalani operation tu dan dia leh melihat dengan lebih jelas berbanding sebelumnya. Mata kanannya memang dah takleh berfungsi langsung. Risau jugak aku memikirkannya. Harap-harap semuanya okla.. Korang pun tolong-tolonglah doakan untuk ibu aku jugak ek. Semoga korang dilimpahi kebahagiaan dunia akhirat...:)
Em aku kena sambung kerja balik. Nanti2 aku add-on lagi pape ceritera terkini. Hari ni kena prepare macam-macam untuk sok. Ok guys, see u in next entry.. Papai...

Friday, November 19, 2010

12 barisan manusia di akhirat....

Suatu ketika, Muaz b. Jabal r.a mengadap Rasulullah
SAW dan bertanya: "Wahai Rasulullah, tolong huraikan
kepadaku mengenai firman Allah SWT: "Pada sangkakala
ditiup,maka kamu sekalian datang berbaris-baris" Surah
An-Naba':18 
  
Mendengar pertanyaan itu, baginda menangis dan basah
pakaian dengan air mata. Lalu menjawab: "Wahai Muaz,
engkau telah bertanyakan kepada aku, perkara yang amat
besar, bahawa umatku akan diiring, dikumpulkan
berbaris-baris menjadi 12 barisan, masing-masing
dengan pembawaan mereka sendiri...." Maka dinyatakan
apakah 12 barisan tersebut :- 
  
Barisan Pertama 
Di iring dari kubur dengan tidak bertangan dan
berkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu
seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: "Mereka itu
adalah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakiti
hati jirannya, maka demikianlah balasannya dan tempat
kembali mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Kedua 
Diiring dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah
suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: "Mereka itu
adalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan
solat, maka inilah balasannya dan tempat kembali
mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Ketiga 
Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut mereka penuh
dengan ular dan kala jengking. "Mereka itu adalah
orang yang enggan membayar zakat, maka inilah
balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

  
Barisan Keempat 
Diiring dari kubur dengan keadaan darah seperti air
pancutan keluar dari mulut mereka. "Mereka itu adalah
orang yang berdusta di dalam jualbeli, maka inilah
balasannya dan tempat mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Kelima 
Diiring dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai.
Ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga bau
busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar.
"Mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan
derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula
rasa takut kepada Allah SWT, maka inilah balasannya
dan tempat kembali mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Keenam 
Diiring dari kubur dengan keadaan kepala mereka
terputus dari badan. "Mereka adalah orang yang menjadi
saksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembali
mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Ketujuh 
Diiring dari kubur tanpa mempunyai lidah tetapi dari
mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah. "Mereka
itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas
kebenaran, maka inilah balasannya dan tempat kembali
mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Kelapan 
Diiring dari kubur dalam keadaan terbalik dengan
kepala ke bawah dan kaki ke atas. "Mereka adalah orang
yang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempat
kembali mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Kesembilan 
Diiring dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan
bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan
api gemuruh. "Mereka itu adalah orang yang makan harta
anak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya, maka
inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah
neraka..." 
  
Barisan Kesepuluh 
Diiring dari kubur mereka dalam keadaan tubuh mereka
penuh dengan penyakit sopak dan kusta. "Mereka adalah
orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilah
balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."

  
Barisan Kesebelas 
Diiring dari kubur mereka dengan berkeadaan buta
mata-kepala, gigi mereka memanjang seperti tanduk
lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada dan
lidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut mereka
dan keluar beraneka kotoran. "Mereka adalah orang yang
minum arak, maka inilah balasannya dan tempat kembali
mereka adalah neraka..." 
  
Barisan Kedua Belas 
Mereka diiring dari kubur dengan wajah yang
bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui
titian sirat seperti kilat. Maka,datanglah suara dari
sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan: "Mereka
adalah orang yang beramal salih dan banyak berbuat
baik. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka
memelihara solat lima waktu, ketika meninggal dunia
keadaan mereka sudah bertaubat, maka inilah balasannya
dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat
keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang Maha
Pengasih..." Jika engkau mahukan kemesraan dengan
Allah, maka garanglah terhadap dirimu sendiri. Jika
engkau merasakan manisnya berhubung dengan Allah,
tahulah engkau betapa peritnya berpisah
denganNya.....Wallahua'alam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...