expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, March 14, 2011

Mustahil ke nak berubah?


Salam semua.. Aku tertarik dengan satu artikel dalam web IluvIslam.. Berkenaan dengan keinginan manusia untuk melakukan perubahan. Bagus artikel ini sebab kebanyakan manusia sukar nak lakukan perubahan terutama kepada perubahan positif. Tapi tiada yang mustahil kalau kita sentiasa istiqamah dan berusaha untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya. Jadi kepada mereka-mereka di luar sana, anda semua boleh berubah jadi lebih baik dan janganlah memperlekehkan orang lain yang ingin berubah jadi lebih baik. Bagilah sokongan dan dorongan kepada mereka untuk menjadi insan berguna di dunia ini. Soal niat atau sebagainya itu urusan Allah s.w.t.. Kalau baik niatnya, baiklah jadinya. InsyaAllah..=)
Jom baca!!

Mustahilkah Untuk Melakukan Perubahan?


Mustahilkah? Susahkah? Pasti jawapannya tidak mustahil.
Tetapi bukankah perubahan itu ada dua jenis iaitu perubahan positif atau perubahan negatif (nauzubillah).
Tiba-tiba terfikir satu persoalan.
Mengapakah untuk melakukan perubahan yang positif itu lebih susah berbanding perubahan ke arah yang lebih negatif?
Adakah kerana diri ini lemah? Lemah untuk melawan godaan syaitan?
"Dan sesungguhnya syaitan-syaitan itu benar-benar menghalangi mereka dari jalan yang benar dan mereka menyangka bahwa mereka mendapat petunjuk" - Surah Az-Zukhruf 43 : 37
"Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh syaitan sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu" - Surah Az-Zukhruf 43 : 62
Tarik nafas dalam-dalam. Ambil masa, fikir sejenak.
Yang mana lebih kita kejarkan? Perbuahan yang lebih bagus atau yang sebaliknya?
Pastinya yang lebih baik.
Tetapi tidak dapat untuk kita nafikan untuk melakukan perubahan kearah kebaikan ini, jalannya dihiasi dengan ranjau yang peuh berduri, halangan, ejekan, ujian, dan semua ini adalah dugaan.
Kadang-kadang untuk berubah ini penuh dengan bisikan dan desas-desus manusia:
"Eh, kenapa A pakai tudung sekarang ini, bukankah dahulu dia seorang minah rempit, ini mesti tak lama nie!"
"Alhamdulillah, A dah mula berubah insya Allah sentiasa dirahmatinya"
Hendaklah kita sematkan dalam pemikiran kita, janganlah sesekali kita terpengaruh dengan kata-kata negatif terhadap diri kita, kerana andai kata kita terpengaruh dengan kata-kata tersebut, pasti berat kaki ini untuk melangkah ke alam baru, berat lagi hati ini untuk melakukannya.
Percayalah, kita lebih mengenali diri kita dari orang-orang lain, dan Allah lebih mengenali kita dari diri sendiri.
Tidaklah semua perkara itu manis untuk menuju ke syurga, kerana pasti Allah selitkan sedikit ujian untuk kita, bagi menguji diri ini.
"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji?" - Surah Al-Ankabut 29:2
Apakah definisi perubahan sebenar dalam diri kita? Adakah hanya dari segi fizikal atau hati nurani? Yang mana akan datang dulu?
Sebenarnya, yang mana datang dahulu itu tidak penting, kerana yang lagi penting adalah hasilnya.
Andai kita rasa, perubahan fizikal seperti melabuhkan tudung dan pakaian itu lebih mudah, maka lakukan itu dahulu, kemudian kita melatih hati ini satu persatu, andai kita merasakan hati ini lagi senang untuk dilatih, maka latihlah ia dahulu.
Kerana perubahan itu datangnya dari hati yang ikhlas, yang tulus. Insya Allah.
Mari mulakan langkah kita bersama, kerana pintu taubat itu sentiasa terbuka.
Manusia sentiasa perlukan perubahan kerana iman kita naik dan turun. Jangan biar jalan kita dihiasi dengan futur (sikap malas, melambat-lambatkan dan bertangguh dalam keadaan dulunya sentiasa pantas dan efisien).
:: Credited to iluvislam.com ::

Cik Mesya : Kalau nak berubah, biar disebabkan ikhlas atas keinginan sendiri. Bukan atas sebab lain seperti cinta, pengorbanan dan sebagainya. Kalau tak, perubahan itu hanya bersifat sementara dan akan memburukkan lagi keadaan sedia ada. InsyaAllah, Dia akan memberi petunjuk kepada kita kalau kita ikhlas mahu berubah..=)

2 comments :

NUUR AN NOR said... Reply To This Comment

nuur yakin semua nak berubah. cuma mungkin tak dpt kekuatan. kita doakan supaya kita dan mereka2 akan berubah~

jemputlah dtg ke blog nuur

~SyAhIrAh~ said... Reply To This Comment

em betul tu Nur.. InsyaAllah..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...