expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, June 5, 2011

Senarai baru produk dari Taiwan yang kena banned!!!

Tak best tul kena datang kerja hari Ahad..:( Waaarghhh tak bestnya! Hari ini hari ahad tapi sungguh tak best!:( Awat ni Cik Misya oiiii?? haha.. Memang hari ni tak best sebab kena jaga Bilik Gerakan "Pencemaran Di(2-Ethylhexyl) Phtalate (DEHP) dan Di-Isononyl Phtalate (DINP) dalam makanan import dari Taiwan!" haa amik kau! huhu.. Berbelit tak lidah korang nak menyebutnya? huhu..

Antara produk yang terlibat...



As i mention in my entry named Jus Sunkist Kena Banned, so aku sebagai Food Technologist di Ministry of Health ni kenalah menjalankan tugas yang dipertintahkan. "Saya menurut perintah" ye..;))) Huhu... To ensure semua pintu masuk pelabuhan Malaysia ni dipantau, so kami pun kenalah mengambil langkah berjaga-jaga supaya produk yang di banned daripada Taiwan tu tak masuk negara kita. Kesihatan rakyat perlu diutamakan ok! Gitu...:) Dah ala-ala tentera yang menjaga sempadan pula ya.. huhu..

Actually prosedur sebegini memang sering berlaku. Ingat lagi tak isu Melamin di dalam Susu Bayi dari negara China? Also isu makanan yang dicemari radiasi daripada negara Jepun? Juga isu Bisphenol A dalam botol susu bayi? Jadi, tugas kami seperti biasa mengaktifkan bilik gerakan serta-merta. Inilah salah satu tanggungjawab yang perlu dipikul oleh kami bila bekerja di Kementerian. Hari Sabtu dan Ahad pun kena datang kerja tau. Kadang-kadang kena balik sampai 2-3 pagi untuk siapkan apa-apa perkara berkaitan isu keselamatan makanan dalam dan luar negara sebagaimana yang diarahkan oleh Pak Menteri Kesihatan... Dato' Liong Tiow Lai. 

So, hari ni aku terkena plak giliran aku untuk jaga bilik gerakan. Takpelah, bukan susah sangat pun. Syukurlah hari Ahad tak banyak sangat benda nak dilaporkan sebab makmal semua tak wat sampling. Pintu masuk pun tak bergerak aktif sangat macam weekdays. Okla kan..

Untuk tahu senarai produk terbaru boleh refer online newspaper here...





Cik Misya : Baik korang beli buah-buahan sendiri, blend and minum! Lagi selamat dan fresh!=)


4 comments :

Jasman said... Reply To This Comment

bahaya tu...tq share info ni...

~SyAhIrAh~ said... Reply To This Comment

WELCOME.. No problem.. salah 1 taggungjawab kami juga..:)

srimieracatcraze said... Reply To This Comment

urks...perkataan terakhir tu...phtalate! tegeliat lidah menyebut nye...hihii...btw kte 1st time masuk contest fb ni...minta vote2 ye...nak join pun jom la... http://www.facebook.com/photo.php?fbid=180087508713116&set=a.179907032064497.65814.171526892902511&type=1&pid=438094&id=171526892902511

~SyAhIrAh~ said... Reply To This Comment

hehe... kita dah vote dah sri.. Good luck k..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...