expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, April 30, 2011

Cepat undi saya!! Last day until 1 Mei 2011 (3.00pm)..

Salam semua.. Em dah lama tak udpate blog. Minggu ni aku tersangatlah busy! Terkejar sana sini.. huhu.. Sekarang pun tengah busy! Promote vote! huhu.. Cepat vote aku untuk contest ni sebab dah nak tutup esok 1 Mei 2011 tepat jam 3.00 petang. Sokongan korang sangat-sangatlah diperlukan..:) Cuma klik LIKE sahaja. Senang kan? Tapi makesure ada akaun facebook. Ni for sure ramai yang ada. Ok jom, vote saya! Refer instruction kat bawah...
Pertandingan Wanita Muslimah..


1) Klik LIKE kat page Dia Adalah Ina
2) Klik LIKE kat gambar aku macam gambar bawah ni..

Ok done! Tu je..:) Pada yang dah vote, thank you so much! Jasa kalian amatlah dihargai..=) Ok nak sambung promote vote! hehe.. Kalau ada rezeki, insyaAllah menang. Kalau takde, takpelah.. Aku hanya mencuba dan berusaha.. Selebihnya Allah yang tentukan. Ok undi jangan tak undi yee.. huhu.. Assalamualaikum..



Cik Mesya : Menang kalah adat pertandingan.. Kan?

Tuesday, April 26, 2011

Tamat 1 contest, tambah 1 contest!;)

Morning semua. huhu.. Sejuknya office ni!! Grr... Nak menaip pun menggeletar tangan. Now aku masih dalam mood attachment. Disebabkan kerja yang diberi adalah mengupdate database, aku nak take 5 jap. huhu. Penat tau dok ngadap database je! :p

Oklah semalam ada 1 contest aku join dah tamat. Dan Alhamdulillah aku salah seorang pemenang.. No. 2 pun jadilah. huhu. Dapat hadiah duit dan shawl..:) Tahniah juga buat peserta-peserta lain sebab saingan sengit. hehe. Thanks Rosesview!=) Details tentang contest ni leh refer SINI.


Ha... Satu contest dah habis.. So, masuk lagi satu! hehe.. Contest apa?;) 

CONTEST GAYAKU by Jesselton Shop!!


Contest ni sempena untuk menghargai customer yang online shopping dengan Jesselton Shop. Dan aku salah seorang customer tetapnya! hehe.. But seriously aku suka sangat baju-baju yang dijual. Murah tapi sangat cantik dan berkualiti. Salah satu dress yang aku pakai masa photoshoot adalah daripada JS.:)

Ni lah dress yang aku beli dari JS. =) 

Eh, aku nak cerita pasal contest la. Tetiba melalut cerita pasal lain. huhu. Oklah contest ni seperti biasa kena like-like. Cara-caranya.. (Makesure ada akaun facebook ok)
1. LIKE page Jesselton Shop
2. LIKE my picture in this album 
Ni gambar aku pakai contact lens BLYTHE EYE BROWN daripada JS. Contact lens ni juga aku pakai masa photoshoot event SUKAHATI Mekap. Mata aku jadi macam mata kucing! hehe.. 

So, untuk contest-contest lain yang masih belum tamat boleh refer link INI dan INI. Sokongan korang semua amat-amatlah dihargai. Kalau tanpa korang semua, aku takkan berjaya melangkah masuk dalam dunia modelling walaupun bukan semua contest untuk modelling. InsyaAllah aku harap aku dapatlah tawaran modelling yang best-best. huhu. Ok take care semua dan Selamat Mengundi. Tunaikan tanggungjawab anda! hehehehe...;D


Cik Mesya : Rupanya ramai lagi yang gila contest tau! Ada yang sampai dapat vote beribu-ribu! Perghh memang takleh challenge lah. huhu..

Sunday, April 24, 2011

Belajar mekap dengan Farina Basnee Studio Mediakreatif

Salam semua..:) Tengah watpe tu? hehe.. Di hujung-hujung minggu ni mesti korang banyak aktiviti kan? Especially untuk bersantai-santai bersama family dan orang tersayang. Aku pula hujung minggu sekarang ni dah tak macam hujung minggu dah. huhu. Cuti tak cuti sama je.:p Sebab apa? Sebabnya aku dah mula aktif join macam-macam event untuk modelling. Untuk sepanjang bulan Mei je, dah ada event setiap minggu. Tapi aku tetap reserve sama ada saturday or sunday mesti diluangkan untuk bersama-sama family kecuali kalau memang ada event urgent yang tak dapat dielakkan.

So semalam aku join satu program yang best! Program ni aku hadir sebab aku menang contest dalam facebook anjuran Studio Mediakreatif iaitu Peraduan  "I LIKE STUDIO MEDIAKREATIF". So pemenang dapat menghadiri Kelas Asas Solekan Percuma by Studio Mediakreatif. Memang best sangat-sangat bengkel ni sebab banyak benda tentang solekan yang selama ni aku tak tahu dah tahu. huhu. Dulu masa aku masih study di UKM dan aktif dengan kebudayaan memang belajar la juga mekap-mekap ni cuma bukan secara formal. But today, aku belajar dari asas cara yang betul untuk mekap. Info yang aku dapat sangat berguna especially sekarang aku pun dah aktif join modelling. Memang memerlukan teknik mekap yang betul supaya wajah tak jadi pelik dalam gambar yang dihasilkan nanti. Thanks to Kak Farina Basnee yang sudi berkongsi ilmu pengetahuan dalam dunia solekan. Memang hasil solekan beliau sangat cantik. 

Jadi, dah nama pun bengkel, so peserta pun kena lah juga menconteng-conteng muka sendiri untuk praktis. huhu. Mula-mula tu rasa janggal juga sebab dah lama tak mekap depan orang ramai. hehe. Plus peralatan yang tak cukup. Angkut je apa yang ada.:p Habis je kelas masing-masing berubah wajah. huhu.

Lepas dah habis bengkel tu aku pun jejalan dengan Mr. J aku. Apa lagi, gi makanlah! hehe.. Lepas tu aku buatlah photoshoot lite-lite hasil mekap aku sendiri. hehe.. Tak tahulah cantik ke tak tapi mostly kata ok je. Cuma kurang seni sikit kot. huhu.. Pape pun korang tengoklah gambar-gambar mini photoshoot aku by Mr. J kesayangan aku. =)
















Peserta-peserta Kelas Mekap wit Kak Farina..(3 dari kanan) Nice to meet you all yang sangat happening!=)


Sebagai promotion, Kak Farina ni memang aktif mekapkan orang tak kira apa-apa majlis pun. Kalau korang nak gunakan perkhidmatan dorang, leh try tengok website Studio Mediakreatif kat SINI. Husband dia, Abg Madi buat photography. Kira syarikat ni dorang punyala..:)






Cik Misya : Tips; kalau nak bibir nampak seksi ala-ala Angelina Jolie, letak lipgloss kat bahagian tengah bibir atas dan bawah je. Thanks Kak Farina.=)

Wednesday, April 20, 2011

HOLd mY hAnD anD....

Salam semua..=) Harap korang semua sihat dan happy always.. What about me? Alhamdulillah sihat but gigi aku tersangatlah sakit because yesterday baru je appoiment dengan my ortodontist..apa lagi? Tukar besi and rubber ring yang baru! Pergghh masih sakit sehingga kini especially gigi bawah. Inilah akibat memakai braces! hehe.. Tapi takpela, demi hasil yang baik 1 day, kena berkorban sikit kan..=)

Oklah, tak mahu cer cite panjang-panjang nanti korang bosan. Actually takde apa pun nak story. Cuma hari ni time godek-godek blog ni baru aku perasan "Halwa Telinga" kat bawah tu dah tak function. Senyap dan sunyi je blog aku. huhu. Before this aku jadikan lagu Alhamdulillah nyanyian Maher Zain sebagai lagu background untuk blog aku ni. Maybe link dia dah broken kot. So, aku pun tukar mood sikit, ambil lagu Hold My Hand.. by Maher Zain juga..:) Aku suka lagu ni sebab rentak dia walaupun moden tapi tetap mempunyai maksud yang baik dalam berdakwah. Good Maher Zain! Keep up a good work to release another great songs! InsyaAllah.. 

Jadi buat rakan-rakan blogger sana, sambil-sambil jejalan kat blog aku ni, jom sama-sama nyanyi lagu ni k. Sambil anda jejalan tu anggaplah saya berada di sisi anda untuk memimpin tangan anda dan membawa anda dalam dunia blog saya yang tak seberapa ni.. Welcome to the Story of Syahirah.. ^_^ If you like it, you can follow me..=) Ok see you again. Papai..:)

HOLD MY HAND by MAHER ZAIN
I hear the flowers kinda crying loud 
The breeze’s sounding sad 
Oh no 
Tell me when did we become, 
So cold and empty inside 
Lost a way long time ago 
Did we really turn that blind 
We don’t see that we keep hurting each other no 
All we do is just fight 

Now we share the same bright sun, 
The same round moon 
Why don’t we share the same love 
Tell me why not 
Life is shorter than most have thought 

Hold My Hand 
There are many ways to do it right 
Hold My Hand 
Turn around and see what we've left behind 
Hold My Hand my friend 
We can save the good spirit of me and you 
For another chance 
And let’s pray for a beautiful world 
A beautiful world I share with you 

(Hold my hand)

Children seem like they’ve lost their smile 
On their new blooded playgrounds 
Oh no 
How could we ignore , heartbreaking crying sounds 
And we’re still going on 
Like nobody really cares 
And we just stopped feeling all the pain because 
Like it’s a daily basic affair 

Now we share the same bright sun, 
The same round moon 
Why don’t we share the same love 
Tell me why not 
Life is shorter than most have thought 

Hold My Hand 
There are many ways to do it right 
Hold My Hand 
Turn around and see what we've left behind 
Hold My Hand my friend 
We can save the good spirit of me and you 
For another chance 
And let’s pray for a beautiful world 
A beautiful world I share with you 

No matter how far I might be 
I’m always gonna be your neighbor 
There’s only one small planet we're to be 
So I’m always gonna be your neighbor 
We cannot hide, we can’t deny 
That we’re always gonna be neighbors 
Your neighbor, my neighbor 
We’re neighbors 

So Hold My Hand 
There are many ways to do it right 
Hold My Hand 
Turn around and see what we've left behind 

Hold My Hand 
There are many ways to do it right 
Hold My Hand 
Turn around and see what we've left behind 
Hold My Hand my friend 
We can save the good spirit of me and you 
For another chance 
And let’s pray for a beautiful world 
A beautiful world I share with you....

Lets explore my blog and together we share our experiences in life journey..=)

Cik Mesya : Bila dah dewasa ni, rindu zaman-zaman dahulu.. Kanak-kanak, remaja now dewasa... Dewasa ke..?? hehe.. Dalam proses mematangkan diri.. InsyaAllah.. Pengalaman merupakan pembelajaran yang sangat beerti.. Always remember Allah and hold Him in your heart, then you will be protected all the time although there are many challenges in front of you.. Take care!=)

Monday, April 18, 2011

ItS nOt my FauLT!!!


Kisah seekor kucing dan seekor burung

"AARGHH.... Saya TIDAK bersalah........!"


Pada suatu petang yang nyaman... Sedang saya syok tidur terasa ada sesuatu melompat-lompat atas kepala saya..


Kemudian, benda tu bergerak ke badan


Rasa macam kena patuk kat perut.....Takkan kutu kot?


Bila toleh.... Rupa-rupanya si Ijou, burung kecik yang tuan saya baru beli semalam..


Saya suruh Ijou gi main jauh-jauh, saya tak mahu kawan ngan dia.... Lagipun saya ngantuk giler ni!!



Tapi dia tak mahu, dan masih patuk-patuk saya


Lepas tu dia masih nak naik atas badan saya, berat jugak si Ijou ni.


Tidak lama kemudian, saya dengar dia tengah patuk benda lain lak... Rupanya dia mengerjakan handphone tuan saya!!


Saya pun jerit "Oii! Rosak nanti, tuan marah lah!".


Tapi dia melawan pulak tu!


Masa saya nak luku kepala dia satu das, tuan saya lalu pulak!!


Akibatnya saya dihukum tanpa dipanggil untuk membela diri..


Bukan saya yg wat tuan... =(
hahahahahahahaha
^_^

:: Credited to :: Hasni (Who emailed me this)


Cik Mesya : Aku suka kucing warna oren! hehe.. Susah nak cari sekarang ni tau..:)

Sunday, April 17, 2011

SYAITAN suka pada HIDUNG manusia??


SYAITAN DAN HIDUNG

Hadis Abu Hurairah r.a: Nabi s.a.w telah bersabda: Apabila seseorang dari kamu bangkit dari tidur, maka hendaklah dia memasukkan air ke dalam hidung dan menghembusnya keluar sebanyak tiga kali kerana sesungguhnya syaitan tidur dalam rongga hidungnya iaitu ketika dia tidur (Muslim).
Malah ada orang jatuh cinta kerana terpesona dengan hidung seseorang. 

Tahukah kita hidung adalah salah satu anggota yang amat diminati oleh syaitan?? 

Masa yang paling sesuai untuk dikunjungi syaitan adalah ketika kita tidur.
Ketika itu syaitan akan berkumpul di dalamnya.
Tidak diketahui pula dengan tepat kenapa dia suka sangat dengan lubang hidung, tetapi ia boleh menganggu keupayaan kita untuk bangun dari tidur. 
Membersihkannya sebaik sahaja bangun dari tidur adalah satu amalan yang dilakukan oleh Rasullullah selain dari bersugi. 

Bayangkanlah syaitan buat sarang dalam lubang hidung kita, macam-macam dia bikin. (macam-macam adaa) 

Oleh itu bersihkanlah sebaik bangun dari tidur. 
Cara nak membersihkannya
Berselawatlah dan gunakan jari yang kecil, bersihkanlah perlahan-lahan.
Jangan gunakan jari yang besar atau sebarang objek kerana dikhuatiri hidung akan tercedera atau bulu hidung akan tertanggal, boleh jadi juga lubang hidung akan menjadi luas macam serombong kapal daa. 
Nak bubuh sabun pun boleh, tetapi jangan le banyak sangat, nanti berbuih pulak lubang hidung tu, boleh lemas tu, kan susah, setakat ni tak ada seorang pun yang sanggup buat CPR melalui lubang hidung.
Kalau teringat sama-sama lah kita mengamalkannya kerana melalui hidunglah kita menyedut udara pemberian Allah dan dapat menghidu bau syurga (ini bergantung kepada amalan masing-masing). 
Akhir kata........ 

"Walaupun dirimu tidak ku kenal, tetapi lubang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku" 
 ;))

Cik Mesya : Sememangnya syaitan tidak akan berhenti menggoda manusia agar menjauhi Allah s.w.t sehingga kiamat tiba..

Lagi-lagi cOntest! Takde bende lain ke??;))

Salam semua..=) Lama juga tak update entri. Yeke? huhu.. But seriously aku memang sangat busy sejak kebelakangan ni. Dengan tuntutan tugas, minat dan aktiviti rutin memang menyibukkan diri aku. Sampai aku demam 3 hari yang lalu. huhu. Ni pun sakit-sakit tekak lagi ni. Tapi semalam aku bantai gak minum 7-Up ngan Carrot O Ais! ngehehe.. Mr. J tahu, mesti aku kena marah.. Walhal dia yang beria-ia suruh aku makan ubat itu ini. hehe.. Sowi ye darling..;)) 

Oklah taknak cerita panjang-panjang. Tengok tajuk entri je dah tahu kan pekebendenye ni. hehe.. Seperti biasa aku join contest lagi! Gagagaga...:p Ada 2 contest lagi yang sedang berjalan. Plus ada 3 contest lagi yang telah lama berlangsung dan menanti saat undian ditutup. Boleh refer entri INI. Cuma yang Anggun Zara tu aku tidak berjaya sebagai pemenang. But its ok, kalah menang adat pertandingan. Dah banyak sangat aku join, bagi can la kat orang lain pula. hehe.. Pape pun tahniah wat pemenang Anggun with Anggun Zara..=)

Ok sambung story untuk contest baru yang aku join. Ada 2 contest yang baru sahaja gambar aku diupload kan oleh pihak penganjur. Seperti biasa, kalau korang sudi, undilah aku k. Mudah je, hanya perlu ada akaun facebook, klik pada link and finally klik "LIKE". Mudah je kan? So lets check out both of contests and follow the 2 steps ok!



Styling Syurene Hijab My Way Contest



1. Like page Syurene
2. Like my picture below in this album




~Top Muslimah's Challenge Contestants 2011~



2. Like my picture below in this album




So, korang faham camne nak undi? hehe.. Kalau korang tak lenguh tangan dan sudi jadi pengundi aku, ringan-ringanlah tangan k untuk klik LIKE pada gambar aku tau. Sokongan korang amat dihargai. Muah3x!;))

Oh ye, actually ada lagi satu yang tengah berlangsung cuma aku dah malas nak promote vote sebab 30% je undian diambilkira manakala selebihnya adalah markah daripada juri. Yang ni anjuran Butik Mama. Before this aku pernah join pusingan 4 dan 5. Tapi nasib tidak menyebelahi aku untuk terpilih sebagai model produk Butik Mama. Tapi aku tetap tidak berputus asa! Aku hantar penyertaan untuk pusingan 6 pula. Ada rezeki, InsyaAllah... Doa-doakanlah k.. Leh tengok and like gambar aku kat dalam album ini


Ok done! hehe.. Tu je kot nak tulis hari ni. Takde story sangat nak share.. Kalau ada pun memerlukan masa agak panjang untuk mengarang ayat dan mengedit gambar. hehe.. Ok see you in next entry. Salam..



Cik Misya : Pilihanraya Sarawak pun dah habis, aku tak habis-habis minta undi lagi! hehe...

Wednesday, April 13, 2011

7 cOLOurs rOse

Salam semua..:) Harap korang semua happy dan sihat sentiasa. Today tiada apa nak distorykan. huhu. Just want to share 4 pictures of rainbow coloured rose! hehe.. I like Roses!=) Yes, aku paling suka bunga rose.. So far, ade la beberapa kali aku dapat bunga rose. Tapi roses yang paling special aku pernah dapat adalah dari sahabat aku Hasni semasa Hari Konvokesyen aku.. Will never forget that beautiful roses forever.=) Ada juga someone dulu kata nak bagi aku 99 roses tapi sekadar angan-angan sahaja. huhu... Tunggu siapakah yang sudi bagi aku roses sebanyak tu. hehe.. Incik J? Jeng-jeng-jeng..;)))

Roses from my beloved friend, Hasni.. Thanks dear.=)

Aku pernah terima emel tentang bunga rose yang berwarna-warni. Cantik sangat!:) Kreatif dan sangat artistik. Combination warna-warna pelangi. Sebagai pencuci mata, tengoklah gambar roses yang cantik ni ye.. huhu..








Cik Misya : I like red roses only! huhu...

Tuesday, April 12, 2011

Korang sanggup muka korang diconteng-conteng camni??!!!

Salam semua.. Ingat lagi entri saya tentang yang bertajuk Siapa ni....?? Em so hari ni saya nak bagitahu lah siapa orang nya. hehe.. Tapi actually korang dah leh tahu siapa kan..;)

Baru-baru ni aku ada join event model+make-up(mua)+photography)photog yang diberi nama event "Suka Hati Mekap" di Taman Bukit Jalil. So hasilnya memang suka hatilah. hehe.. On that day, aku dimekapkan oleh mua bernama Kak Linda Helmi. This is my first time dimekap oleh mua setelah meninggalkan dunia tarian zaman Universiti dulu. Seronok je bila dimekapkan. hehe... Ada juga mua-mua lain yang terlibat antaranya Kak Naida, Eqin (penganjur) dan lagi sorang tak ingat siapa nama dia. huhu. Model ada 4 orang. Aku, Eqin, Bella & Farzalena. Photog pula ramai..:) Antaranya Abe, Pak Tam, Sukri, Bro MNJ, Photomaniac, Jeff dan ramai lagi.. Maaf tak dapat sebut semua. huhu..

So hasilnya.. Korang lihatlah dalam gambar-gambar kat bawah ni..:) Thanks so much to my mua yang mekapkan saya. I was really excited bila dimekapkan/diconteng-conteng sebab memang teringin nak join event camni. Sekurang-kurangnya dapat tambah portfolio in modelling job. InsyaAllah..:) Ok, lets join my pictures hasil kreativiti photog yang hebat-hebat belaka.=)

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
"Arts do not mean always beauty and beauties do not mean has arts inside it"
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Menyelinap di sebalik semak..;)))

Watermark..







Roar!!!!!

Someone said me just like a doll...=)

Another watermark..


The sharpness picture forever! huhu..

Macam cover album Britney Spears.. hehe...

Thanks Sri Amira; she loves my shoes (wedges) hehe..

Just like a snake..?;)) 

Its really hot during this time. huhu


Beauty VS Devil


Team "Suka Hati Mekap"

With model Bella..:)

Thanks Kak Linda.. Muah!;)



Cik Misya : Akan sentiasa ingat pesan Kak Linda "Kita kena berani mencuba sesuatu kelainan, barulah kita akan kelihatan berbeza dari orang lain". Will be my inspiration words forever..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...