Kaedah mudah untuk wujudkan beberapa tab / kolum dalam blog

Salam semua. Hari ni nak berkongsi satu lagi tips berblogging supaya blog korang lebih kemas, tersusun dan sistematik. Kalau korang buka google chrome, mesti familiar dengan perkataan "TAB" kan? Jadi, korang pun boleh wujudkan beberapa TAB atau bahasa mudahnya "Kolum" dalam blog korang. Contohnya korang leh tengok bahagian atas blog saya ni. Nampak tak beberapa tab tu? Tak nampak? Cer tengok gambar di bawah..


Dalam blogspot, ia dipanggil sebagai PAGE. 1 page = 1 tab/1 kolum. Ok, kaedah nak wujudkan page dalam blog korang adalah seperti berikut :

1) Log in dalam akaun blog korang seperti biasa.
2) Go to "Posting" then click "Edit Pages". Bagi yang first time, akan kelihatan kosong je.
3) After that click "NEW PAGE"
4) Nanti akan keluarlah box kecil di mana korang boleh edit / delete /view yang dipanggil sebagai page atau tab.
5) Next, pandai-pandai korang lah nak edit camne page tu ikut kreativiti masing-masing.


6) Dah siap edit page tu, bolehlah di publish kan dalam blog. Hasilnya seperti mana dalam blog saya ni la. 

Jadi, blog korang nampak lebih eksklusif dan sistematik di mana setiap perkara dapat dikumpulkan dalam 1 page berasingan. Pembaca pun senang nak blogwalking.

If nak tanya pape, tinggalkan komen di bawah. Selamat mencuba ok!!=)


Cik Misya : Belajar daripada blog Alya Syaqiera..:)

Comments

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts