Skip to main content

Doa apabila hati disakiti...

Bismillahirrahmanirrahim.. Ya Allah Ya Tuhanku, kepada Mu aku memohon.. 


Sesungguhnya saya bersyukur kerana masih ramai orang yang senasib dengan saya malah menghadapi pelbagai dugaan lebih hebat daripada saya. Antara inspirasi yang membuatkan saya lebih kuat hadapi dugaan adalah kata-kata dari blogger Adibah Amalina. Dalam entrinya bertajuk Kemaafan adalah Dendam Yang Termanis sangat menyentuh jiwa dan sangat kena dengan diri saya. Itulah yang selalu saya hadapi. Marah dan benci tatkala disakiti tapi akhirnya tetap berdoa yang terbaik untuk mereka yang menyakiti. Itulah juga penawar terbaik di hati yang sedang terluka dek perbuatan sang manusia yang tiada lelah menyakiti hatiku. 


Now, saya nekad! Takkan menoleh lagi. Kata-kata manusia hanyalah racun. Samada pujian mahupun kutukan. Maka bersederhanalah dalam setiap perkara. Kalau taknak, sudah...! Full stop! Jangan dihina hasil titik peluh ku. Hasil penat lelah ku yang sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. Jangan dicampak setiap usaha ku lakukan untuk dapatkan hasil itu. Kalau tak mahu, tak mengapa. Allah itu maha adil-seadilnya. Rezeki itu Allah yang beri. Bukan dia atau dia atau dia. Mungkin air mata yang mengalir itu satu hari nanti ia terpercik ke muka sang manusia itu. Maka terjagalah mereka yang menyakiti dengan harapan mereka bertaubat dan insaf.  Amin.. :)


Sumber  doa : Farah Alias.



Cik Misya : Menangis kerana Allah s.w.t. 

Comments

AINI CHE DIN said…
saya masih teringat kata2 ni juga


Bersyukurlah kepada Allah kerana mengurniakan orang yang menyakiti kamu kerana dialah orang yang menabahkan hati kamu. Bersyukurlah kepada Allah kerana mengadakan orang yang menipu kamu kerana dialah orang yang meningkatkan pengetahuan kamu. Bersyukurlah kepada Allah kerana mengadakan orang yang tidak mengendahkan kamu kerana dialah orang yang memupuk sifat berdikari kamu. Bersyukurlah kepada Allah kerana menciptakan orang yang menjatuhkan kamu kerana dialah orang yang memperhebatkan ability kamu. Dan bersyukurlah kepada Allah kerana menjadikan orang yang menyeksa kamu kerana dialah orang yang menguji kesabaran kamu…
~AiMi SyAhiRAh~ said…
@AINI CHE DIN Ya Allah terharunya dengan kata-kata ini!=') Tq so much Che Aini..
Azee Hana said…
thanks for sharing...segala yang baik datangnye dari Allah swt dan yang buruk dari kita sebagai manusia ni..
PCL said…
itulah kan , kita ni manusia biasa...masa baca ni ingat je dan pasti akn buat tp bila dah kena...hilang pertimbangan semuanya bagai tak penah tahu sblm ni.

Thnks. Moga kita tak lupa.
iskandarX said…
sememangnya Islam tiada mengajar zalim dibalas zalim, padahalnya adalah berlawanan, disakiti, semakin menyanyanginya.

Popular posts from this blog

Resipi Popia Coklat Nestum yang senang dan sedap!

Salam. Apa benda atas tu? Ahha itulah Popia Coklat Nestum! Hasil air tangan saya sendiri sempena Aidilfitri baru-baru ini. Mana dapat resipi? Follow dari facebook je. Hehe. But ianya sangat senang dibuat. Rasanya pun sangat sedap. Husband saya 2 balang habis dia makan. Lemak-lemak manis rangup gitu.. Jom saya share resipi Popia Coklat Nestum...

Bahan-Bahan
Kulit Popia (50 keping) Coklat Compound jenama Beryls (500g) Nestum Original Serbuk Vanillin Butter Tepung gandum dan air Minyak masak (Untuk menggoreng popia)

Cara-Cara
1. Potong kulit popia berbentuk segi empat ikut size diingini. Kemudian gulungkan dan letak di atas dulang. Untuk elak gulungan terbuka, sapukan sedikit tepung gandum yang dicampurkan dengan air supaya hujung kulit popia melekat. Biarkan dalam beberapa minit supaya kulit popia tersebut kering. If masih basah bila goreng nanti tak rangup tapi keras dan leper.

2. Seterusnya goreng kulit popia tersebut hingga warnanya kekuning-kuningan. 

3. Untuk coklat, cairkan coklat …

Segmen Bloglisted 2020 by Misya

Salam everyone.. Wah kejap je dah masuk 10 hari di tahun baru 2020. Sampai saya sendiri tak sempat nak update blog. Usually memang every year i will organized 1 segment to refresh my bloglist. So, wanna join my bloglist? Makesure anda di 'bloglisted' kan oleh saya melalui segmen ni! How to join? Lets read below..

Follow my blog http://www.aimisyahirah.com and my instagram account HERE (for those yang ada IG).Bloglisted kan my blog in your blog. (means masukkan my blog in your bloglist also)Make simple entry about this segment by put the title "Segmen Bloglisted 2020 by Misya" and put the banner above which must be linked to this entry back.Publish your entry, copy the entry link and paste at the comment below. Dats all! :) And... for those yang lucky, 2 blogs will be reviewed by me randomly bila ada free time. InsyaAllah.. This segment will be held until 31st January 2020. If rajin uols bolehlah blogwalking ke blog Senarai Peserta nanti. Orite Happy New Year 2020!!


M…

Istanbul Trip #5 : Salji tebal menyelubungi bumi Turki!!!

Salam. Dari Part 4 kini Part 5 pula. Hari kedua di Istanbul, plan nak ke Muzium Panorama di Topkapi. Ada sesuatu bakal berlaku pada Hari Kedua ni sebab takkan jumpa experience ni kat tempat lain yang saya pernah pergi! Nak tahu apa dia? Jom zoom apa aktiviti kami...
Rezeki kami dapat melihat keajaiban Tuhan... Peluang menikmati salji menyelubungi bumi Turki.. Tak sangka apa yang diperkatakan oleh salah seorang penjual kasut winter kami jumpa inform tentang cuaca bersalji tu benar belaka! Kuasa Tuhan... Yang takkan jumpa di Malaysia!
Pagi-pagi breakfast dulu di Bekdas Hotel. Awal pagi tu cuaca kelihatan biasa saja macam hari sebelumnya. Tak aspect pon salji turun sume tu sebab kalau diikutkan kalendar musim sejuk di Turki sepatutnya dah berada di penghujungnya. 
Hotel kami dikelilingi oleh shoplot yang best-best! Boleh shopping puas-puas tapi harga agak mahal di sini.
Tengok tu, macam-macam kedai ada! 
Dalam train... Tanpa disangka, dalam perjalanan kami ke Topkapi, salji turun dengan…