expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, September 23, 2012

Mahu beli rumah banglo di Taman Akademia?

Assalamualaikum.. Em siang tadi saya sefamily sempat singgah ke sebuah tapak projek perumahan di area Semenyih. Pernah dengar Bandar Akademia tak? Mungkin agak asing kot bagi korang tapi warga disekitar Bangi, Putrajaya, Kajang, Serdang mahupun area berhampiran mesti pernah dengar nama bandar ni..

Dalam kepala otak  saya now tengah berfikir tentang perancangan masa depan. Cewah! Benda pertama selepas memiliki sebuah kereta, haruslah pula nak miliki sebuah rumah. Ermm Bandar Akademia? Tak sangka projek bandar ni rupanya bukan me and my family je yang tahu, but at office also kecoh tentang bandar baru yang akan dibuka soon!



You know what, antara daya tarikan bandar ini adalah harga rumah yang dijual sangat murah! AND! Bukannya rumah teres bercantum-cantum share dinding dengan jiran sebelah-menyebelah but u can get 1 unit  your own bungalow! Oh my.. Mahu tak teruja when i heard about it?? Huhu. Nak beli teres 2 tingkat kat area sini pun berpinar otak fikir harganya yang quite expensive. Yela, mana nak dapat dah rumah teres below then RM200k especially nearest to Putrajaya or KL.

Tadi dah jenjalan area Bandar Akademia tu.. If lalu highway from Putrajaya, then u need to pay RM3.10 for 3 kali tol. RM1+RM1+RM1.10.. If lalu jalan dalam takdelah kena tol. Memang agak jauh sebab perlu melalui kawasan-kawasan kampung.. But love the scenery sepanjang jalan. Banyak rumah-rumah kampung and rumah batu besar-besar yang dibuat atas tanah sendiri. But along the way banyak juga projek-projek perumahan sedang membangun. Like a.. Pelangi Semenyih, Parkland, and macam-macam lagilah.


Sesampai je kawasan Bandar Akademia.. Masih belum banyak rumah dibina.. 

At administration office.. Ramai betul visitor yang berminat ngan projek kat sini. We all terpaksa menunggu giliran sebelum dilayan. So, we all layan dulu replika-replika rumah yang ada for every design..







Landmark Bandar Akademia seluas errr.. taktahu berapa hektar. Heh. Tapi memang luas kawasannya. Dah nama pun bandar kan..;)

Pemandangan di luar pejabat pemaju. Kelihatan ada tasik.. Hopefully bukan loji najis. Ahaks..


Ok now saya di salah sebuah rumah separa siap.. Jenis Helix katanya.. 3 rooms conner lot. Pergh memang besar tanah dia. If nak renovate tambah 2-3 bilik pun boleh lagi. This one harga bout RM230k something.

Kitchen.. My mom said, alahai cikainya sinki dia! Hehe.. After duduk pasanglah kitchen cabinet sendiri. huhu..

Ruang tamu.. Agak besar..

Now we all di rumah jenis Springdale (if tak silap). Seriously sangat besar.. 50x80 feets! Including halaman, belakang, kiri dan kanan. 4 rooms! Tengah-tengah ada ruang untuk bersantai outdoor. But my mom tak berkenan becos ruang outdoor tu. Nanti banyak sliding door then kena tempah banyak langsir! Heh.

Another one.. Same patern..

Ada bath-tub lagi okey...!;)

Inside.. Haa tula ruang outdoor yang i cakap tu.. Nak buat landscape like air terjun or letak pergola memang sesuai la kot.

Dapurnya di sana..

Went back to the office.. 

Cuci-cuci mata again melihat other patern..

Yes, really adore this design! Hampir sama dengan Springdale but no ruang outdoor tu. Hall terus bercantum dengan dapur. So akan menjadikan rumah lebih besar! Harga about RM240k++. Oh love this!! 


So, my decision is... Hehe mana leh bagitahu..;) For me, memang i sangat berkenan dengan rumah dan harga yang ditawarkan. But many things perlu difikirkan before decide nak beli rumah. Depends on commitment lain yang perlu ditanggung. Actually ia berkonsepkan beli 1 tapak tanah then pemaju akan binakan sebuah rumah untuk anda. Konsep ni sebenarnya dah ada di Putrajaya iaitu Presint 10. One of my friend tinggal situ. =) Pape pun doakan saya dilimpahkan rezeki agar dapat memiliki sebuah rumah sendiri satu hari nanti. Muda-muda ni la nak kumpul harta kan? InsyaAllah...=)



Cik Misya : Jemu duduk apartment kerana kerenah manusia atas, bawah, kiri dan kanan.

8 comments :

Mya said... Reply To This Comment

nice viewing rumahnya:)

Herma Julianny said... Reply To This Comment

cantik!^__^
semoga dimurahkan rezeki ya..=)

Arapaima Gigas said... Reply To This Comment

https://www.facebook.com/#!/groups/bandarakademia/

Ritz said... Reply To This Comment

cantiknya.....

umi_e said... Reply To This Comment

Jadi ke beli rumah di B A ni? Harga terus naik ya... Dah tak dapat harga camtu dah tau... :/

umi_e said... Reply To This Comment

Jadi ke beli rumah di B A ni? Harga terus naik ya... Dah tak dapat harga camtu dah tau... :/

Hazman Aziz said... Reply To This Comment

Salam All..saya ade 1 lot bungalow di Bandar Akademia bersaiz 6,380sq ft (corner lot) Fasa 7 untuk di jual. Sesiapa berminat bole call / mesej saya 017-3461650 / 011-19701524 (aziz)

Hazman Aziz said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...