expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, October 19, 2012

Please remove word verification for your comment box!

Salam.. Em potong stim betul la bila tengah-tengah blogwalking then nak letak komen, suddenly keluar notification berikut:

Saya bukan robot!! Huhu of course anda pernah terkena kan?;) Dan mungkin ada di kalangan anda yang set kan benda alah ni for your blog rite? Better you remove that sebab if anda nak blog anda mesra blogger; means memudahkan pengunjung a.k.a visitor meninggalkan jejak sewaktu blogwalking. U know what, mostly blogger yang blogwalking ni don't have many times nak taip one-by-one word verification yang anda set kan. Kalau try sekali terus betul takpe, if tersalah type berkali-kali, mahu tak fed-up dan terus pangkah blog anda! Blogwalking akan menjadi lebih mudah if takde benda ni dan berkemungkinan orang yang sama akan datang blog anda dan menjadi tukang komen setia anda. So, jom buang 'word verification' pada kotak komen anda. 


Step 1 : Go to your dashboard. Then click Settings (red arrow).




Step 2 : Click Posts and Comments (red arrow)


Step 3 : Choose Show Word Verification (1)  and click No (2)



Step 4 : Don't forget to save your setting by clicking Save Settings (red arrow)




Step 5 : Ok done! 


Teruskan berblogging like usual.:) Don't worry, comment box di blogspot ni tak sama macam inbox di facebook atau laman sosial yang lain yang mudah dijangkiti spam. But if one day terkena spam, then you should choose Yes for your word verification. =)



Cik Misya : Senang nak copy and paste komen yang sama.:p

17 comments :

:: Mrs.Eady :: said... Reply To This Comment

entry bagus nie...sebab selalu terkenaaa..

dayteenlea said... Reply To This Comment

kalau jumpe cmni. saya terus blah.ahaha

Yana Aina said... Reply To This Comment

tue lh .. kdng2 smpai juling mata nie nk tengok no/huruf tue .. walaupon sy manusia tp tahap penglihatan sy terbatas jgk...heheh

D i n said... Reply To This Comment

slalu sgt kena haha saya bukan transformer

nur azian said... Reply To This Comment

betul...
sy pon tak suka nak verify2
tuh..susah,terus xde mood nak komen :)

imanina zahri said... Reply To This Comment

thanks cik misya for this entry. dah berjaya buang word verification. :)

Aisyah Husaini said... Reply To This Comment

laaaa tq tq rupe2 nye ktie pun ada la ha ha x pasan....dah say no 2 word verification : )

MAZLIZA ABD RAZAK said... Reply To This Comment

erm...btui tu
saya pun nak berblog dengan orang, nak bagi komen
tapi keluar macam ni , terus cancel .. tak jadi

Aimi Syahirah said... Reply To This Comment

huhu ramai yang senasib dengan saya rupanya.. yes, say no to word verification. hihi...=)

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

kadang2 yang word verification bahagian nombor tu saje je dia bagi gambar zoom out.....nak kena pakai kanta baru boleh nampak....haha

Tapi penting jugak word verification ni utk elakkan spam...

Patutnya blogger.com kena letak option jenis word verification mcm mana yang seseorang blogger tu nak letak.....

Dunia Wilma said... Reply To This Comment

Wilma tersangat2 setuju tentang word verification nie...
Kadang2 sampai nak dekat 10x Wilma type, tapi tetap salah jugak...
Last2, cancel nak comment...

Raudzah Zahari said... Reply To This Comment

Yup at one time pernah ada problem verification ni kat blog coz tak sure setting macammana..then thanks to one of the visitor yang alert on this..now dah ok..

fifie said... Reply To This Comment

Memang fed up lah kalau blog yang fie visit ada word verification. kalau try sekali betul takpe, nie dah masauk 4 kali masih salah. Malas lah.

norzibeautilicioushouse said... Reply To This Comment

terimakasih cik misya...... memang sangat informative! :)

cik azLyzah⊙.☉ said... Reply To This Comment

Wahahahaa...Dah ramai blogger tegur dear.Tutorial pon dah berjuta2 lemon kat google.Tapi masih ade lagi tak tau macam mane nak buang..Ape2 pon cik tetap tinggalkan komen jugak lah bia pon ada natang tu.beso kan je biji mate tu...hahahhahaha

cik azLyzah⊙.☉ said... Reply To This Comment

@Dunia Wilma wowowowowww....sampi 10x ke???

Si Matatajam said... Reply To This Comment

Sama la...M pun mmg anti ngan WV ni tau...Kalau setting komen pop up windows kat blog Misya ni Lagi M Seronok komen banyak2 tau..hi hi mudah sangat nak tinggalkan komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...