Please remove word verification for your comment box!

Salam.. Em potong stim betul la bila tengah-tengah blogwalking then nak letak komen, suddenly keluar notification berikut:

Saya bukan robot!! Huhu of course anda pernah terkena kan?;) Dan mungkin ada di kalangan anda yang set kan benda alah ni for your blog rite? Better you remove that sebab if anda nak blog anda mesra blogger; means memudahkan pengunjung a.k.a visitor meninggalkan jejak sewaktu blogwalking. U know what, mostly blogger yang blogwalking ni don't have many times nak taip one-by-one word verification yang anda set kan. Kalau try sekali terus betul takpe, if tersalah type berkali-kali, mahu tak fed-up dan terus pangkah blog anda! Blogwalking akan menjadi lebih mudah if takde benda ni dan berkemungkinan orang yang sama akan datang blog anda dan menjadi tukang komen setia anda. So, jom buang 'word verification' pada kotak komen anda. 


Step 1 : Go to your dashboard. Then click Settings (red arrow).




Step 2 : Click Posts and Comments (red arrow)


Step 3 : Choose Show Word Verification (1)  and click No (2)



Step 4 : Don't forget to save your setting by clicking Save Settings (red arrow)




Step 5 : Ok done! 


Teruskan berblogging like usual.:) Don't worry, comment box di blogspot ni tak sama macam inbox di facebook atau laman sosial yang lain yang mudah dijangkiti spam. But if one day terkena spam, then you should choose Yes for your word verification. =)



Cik Misya : Senang nak copy and paste komen yang sama.:p

Comments

  1. entry bagus nie...sebab selalu terkenaaa..

    ReplyDelete
  2. kalau jumpe cmni. saya terus blah.ahaha

    ReplyDelete
  3. tue lh .. kdng2 smpai juling mata nie nk tengok no/huruf tue .. walaupon sy manusia tp tahap penglihatan sy terbatas jgk...heheh

    ReplyDelete
  4. slalu sgt kena haha saya bukan transformer

    ReplyDelete
  5. betul...
    sy pon tak suka nak verify2
    tuh..susah,terus xde mood nak komen :)

    ReplyDelete
  6. thanks cik misya for this entry. dah berjaya buang word verification. :)

    ReplyDelete
  7. laaaa tq tq rupe2 nye ktie pun ada la ha ha x pasan....dah say no 2 word verification : )

    ReplyDelete
  8. erm...btui tu
    saya pun nak berblog dengan orang, nak bagi komen
    tapi keluar macam ni , terus cancel .. tak jadi

    ReplyDelete
  9. huhu ramai yang senasib dengan saya rupanya.. yes, say no to word verification. hihi...=)

    ReplyDelete
  10. kadang2 yang word verification bahagian nombor tu saje je dia bagi gambar zoom out.....nak kena pakai kanta baru boleh nampak....haha

    Tapi penting jugak word verification ni utk elakkan spam...

    Patutnya blogger.com kena letak option jenis word verification mcm mana yang seseorang blogger tu nak letak.....

    ReplyDelete
  11. Wilma tersangat2 setuju tentang word verification nie...
    Kadang2 sampai nak dekat 10x Wilma type, tapi tetap salah jugak...
    Last2, cancel nak comment...

    ReplyDelete
  12. Yup at one time pernah ada problem verification ni kat blog coz tak sure setting macammana..then thanks to one of the visitor yang alert on this..now dah ok..

    ReplyDelete
  13. Memang fed up lah kalau blog yang fie visit ada word verification. kalau try sekali betul takpe, nie dah masauk 4 kali masih salah. Malas lah.

    ReplyDelete
  14. terimakasih cik misya...... memang sangat informative! :)

    ReplyDelete
  15. Wahahahaa...Dah ramai blogger tegur dear.Tutorial pon dah berjuta2 lemon kat google.Tapi masih ade lagi tak tau macam mane nak buang..Ape2 pon cik tetap tinggalkan komen jugak lah bia pon ada natang tu.beso kan je biji mate tu...hahahhahaha

    ReplyDelete
  16. Sama la...M pun mmg anti ngan WV ni tau...Kalau setting komen pop up windows kat blog Misya ni Lagi M Seronok komen banyak2 tau..hi hi mudah sangat nak tinggalkan komen...

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts