Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Segmen : Jom Blogwalking bersama Merapu Si Paan

Salam semua.. Hari ni saya nak merapu. Eh silap! Nak join segmen. Hehe. Ni gara-gara segmen si Paan ni ler. Jom join HERE! Tak pun click banner..



Ada kena lengkapkan slogan pula. Takleh lebih 20 patah perkataan. Kalau nak lebih juga camne? hehe..

"Saya bangga bergelar sebagai seorang : Hamba Allah s.w.t yang dilahirkan sebagai seorang Muslim kerana bukan semua diberi hidayah sebegini melalui kelahiran dan akan berusaha menjadi Muslimah yang terbaik. InsyaAllah.." 

Alamak lebih 20! Camne ek? Kena denda tak? Atau disqualified? T___T Takpela, tawakal jela. hehe..

Wah skema giler jawapan saya! Huhu. Tapi itulah yang tersirat seikhlas hati saya. Siapa pun kita sekarang, dah bekerja, berjaya, berpangkat, berharta sekalipun, kita hanya hamba Allah s.w.t yang lemah dan tidak berdaya. Sejauh mana pun kita pergi, satu hari nanti kita tetap akan kembali kepadaNya. Selagi boleh beribadat dan buat kebaikan maka lakukanlah okeys.. Ingat tau!=)


Nak tag 3 orang hamba Allah ini...^^ Izzah Norlizah, Kesuma Angsana, Therosputih



Cik Misya : Berusaha dan selebihnya meminta padaNya.

Comments

  1. tq tag KA, kalau free & berkesempatan pasti join

    ReplyDelete
  2. Selamat bersegmen Cik Misya :-)

    ReplyDelete
  3. wow , tersentap paan baca .. terharu kot T_T
    thankz aimi ~~

    (alah , 20 tu sayarat sunat jer .. haha)

    done follow ^^

    ReplyDelete
  4. tq sbb tag sy,,,xpa,kjp g sy join ya^^

    ReplyDelete
  5. Salam :) Singgah dari segmen yang sama...

    http://violetrosesmyu.blogspot.com/2012/10/segmen-jom-blogwalking-bersama-merapu.html

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts