Kembang semangkuk, penawar penyakit segera?

Salam. Maybe ni entry last saya pada malam ni. Huhu. Tak larat dah. Mahu makan ubat and tido. Batuk saya makin melarat plak. My mom dah risau-risau. But so far i'm still ok.

Uols pernah minum air kembang semangkuk? Haa ini kembang bukan sebarang kembang. Tapi kembang semangkuk tau. Huhu. Sejenis herba yang bila direndam dalam air memang dia kembang! Huhu.

My mom memang akan suruh saya and family minum air ni if batuk or selsema. Selalunya direndam semalaman dengan gula batu. Pagi soknya minum sampai habis. Rasanya? Sedap! Macam teh o je.:-) Pastu ada macam jeli, sedap walaupun tawar je rasanya. Hehe. Dulu-dulu saya siap bawa sebotol air ni gi sekolah kalau batuk atau selsema. Menghilangkan dahaga juga plus menyejukkan badan if demam.

Mana nak cari kembang semangkuk ni? Biasa ada jual kat kedai-kedai runcit. Cer tanya.:-) cuma sampai sekarang saya taktahu nape my dad bila rendam kembang semangkuk je dia mesti letak pisau atas jug tu. Buang kuman kot? Huhu wallahualam.

Before minum, jangan lupa baca selawat okeys. Niat sembuhkan segala penyakit dalam tubuh badan. InsyaAllah berkat doa kita, maka sembuhlah penyakit kita. Amin..


Cik Misya : Manusia hanya berusaha, selebihnya Allah yang menentukan.




Comments

  1. aimi... kakzi ada tag awak... dan dah letak gambar photoshoot di putrajaya ari tu
    http://norzibeautilicioushouse.blogspot.com/2012/11/sesi-photoshoot-tajaan-pakaian-oleh.html

    ReplyDelete
  2. Aimi... memang ni petua org lama2.. di praktikkan sampai skrg.. mmg elok sangat petua ni.. cuma buah kembang semangkok tu dah agak susah nak dapat kat bandor2 besar ni.. kan..

    ReplyDelete
  3. singgah cni n follow awak :P kembang semangkuk ni klu ada dlm chikong sedapnya :)

    ReplyDelete
  4. tak pernah pulak jumpa kembang semangkuk ni...
    hehehee

    ReplyDelete
  5. harap cik misya cepat sembuh..... lama tak nampak cik misya update...

    ReplyDelete
  6. izzah doakan agar sis aimi makin sihat :') makan ubat tu ehh , hehe .

    btw izzah tag http://rahasiabelogaku.blogspot.com/2012/11/segment-time-segmen-selamat-berkenalan.html

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts