expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, November 16, 2012

Kembang semangkuk, penawar penyakit segera?

Salam. Maybe ni entry last saya pada malam ni. Huhu. Tak larat dah. Mahu makan ubat and tido. Batuk saya makin melarat plak. My mom dah risau-risau. But so far i'm still ok.

Uols pernah minum air kembang semangkuk? Haa ini kembang bukan sebarang kembang. Tapi kembang semangkuk tau. Huhu. Sejenis herba yang bila direndam dalam air memang dia kembang! Huhu.

My mom memang akan suruh saya and family minum air ni if batuk or selsema. Selalunya direndam semalaman dengan gula batu. Pagi soknya minum sampai habis. Rasanya? Sedap! Macam teh o je.:-) Pastu ada macam jeli, sedap walaupun tawar je rasanya. Hehe. Dulu-dulu saya siap bawa sebotol air ni gi sekolah kalau batuk atau selsema. Menghilangkan dahaga juga plus menyejukkan badan if demam.

Mana nak cari kembang semangkuk ni? Biasa ada jual kat kedai-kedai runcit. Cer tanya.:-) cuma sampai sekarang saya taktahu nape my dad bila rendam kembang semangkuk je dia mesti letak pisau atas jug tu. Buang kuman kot? Huhu wallahualam.

Before minum, jangan lupa baca selawat okeys. Niat sembuhkan segala penyakit dalam tubuh badan. InsyaAllah berkat doa kita, maka sembuhlah penyakit kita. Amin..


Cik Misya : Manusia hanya berusaha, selebihnya Allah yang menentukan.




10 comments :

norzibeautilicioushouse said... Reply To This Comment

aimi... kakzi ada tag awak... dan dah letak gambar photoshoot di putrajaya ari tu
http://norzibeautilicioushouse.blogspot.com/2012/11/sesi-photoshoot-tajaan-pakaian-oleh.html

Fendy said... Reply To This Comment

suka kembang semangkuk ni...

JaSSNaNi said... Reply To This Comment

Aimi... memang ni petua org lama2.. di praktikkan sampai skrg.. mmg elok sangat petua ni.. cuma buah kembang semangkok tu dah agak susah nak dapat kat bandor2 besar ni.. kan..

ZUHANIF said... Reply To This Comment

singgah cni n follow awak :P kembang semangkuk ni klu ada dlm chikong sedapnya :)

Karukord Jagau's said... Reply To This Comment

tak pernah pulak jumpa kembang semangkuk ni...
hehehee

-meeSUPERGIRL- said... Reply To This Comment

cepat sehat yee :)

Hatimi Tahirruddin said... Reply To This Comment

harap cik misya cepat sembuh..... lama tak nampak cik misya update...

Dkna Abza said... Reply To This Comment

boleh sejukkan badan :)

\\ Izzah // said... Reply To This Comment

izzah doakan agar sis aimi makin sihat :') makan ubat tu ehh , hehe .

btw izzah tag http://rahasiabelogaku.blogspot.com/2012/11/segment-time-segmen-selamat-berkenalan.html

Andi Kurniawan said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...