Skip to main content

Kerana seketul burger McDonalds?? Alahai malunya...

Salam.. Ermm saya terdengar khabar rakyat Malaysia sanggup beratur panjang untuk mendapatkan seketul burger telur a.k.a Benjo secara percuma depan restoran McD baru-baru ni. Maaflah lambat update pasal ni sebab saya outstation. Firstly bila dengar je benda saya rasa, OMG! Apa kejadahnya la dorang sanggup berkorban masa dan tenaga pi beratur panjang depan MCD untuk seketul burger yang boleh dibeli dengan harga bape hinggit sangat kat kedai-kedai burger lain. Aiyoooo tak makan bertahun-tahun ke sayang? Buat sendiri guna roti dua keping plus telur goreng letak sos, hah jadi dah benjo nya! 


Serius saya tak faham why this happen sedangkan rakyat Palestin bergelut dengan peperangan dan kematian akibat serangan rejim zionis dari Israel. Memang saya ada terbaca McD Malaysia bukan penyumbang dana kepada tentera zionis but is it true? Entah, susah nak percaya. Even sekarang pun saya dah tak minum Coke. Sebab apa? Sebab baunya seperti pencuci tandas. Dan memang ada bahan tu dalam Coke. Cuma ia tak membahayakan kesihatan if minum skit-skit. Lama-lama jadi gak cancer. But for me, no more Coke!

Saya tak kisah pun if anda nak makan McD sebab tu duit anda. But if sampai sanggup beratur nak dapatkan seketul burger alahai.. Malu plak saya rasa. Huhu.. Cer jadikan bawah ni sebagai contoh..

Restoran McD di Taiping. Waktu lunch hour but lengang tiada pengunjung... Sumber di SINI.

Restoran McD di Wakaf Che Yah Kota Bharu, Kelantan.. Sumber di SINI.

Erm, if seluruh Malaysia wat camni mahu bangkrap McD Malaysia ni. Huhu.. Silap-silap leh jadi macam gambar bawah neh. 


Syabas jugalah wat penduduk tempatan area Taiping & Wakaf Che Yah, KB sebab bersatu-hati boikot McD ni walaupun diumpan burger free. huhu.. Erm wat rakan-rakan semua, if tak dapat bantu secara fizikal pun at least bantu dengan doa.. Beri sumbangan dari mental dan sokongan moral. If berkemampuan, bagi sumbangan dalam bentuk keperluan kepada rakyat Palestin yang memerlukan. Bukannya dok gi beratur depan McD semata-mata nak burger seketul. Agak-agak kalau diminta ke Palestin beri bantuan ke sana, adakah anda orang pertama yang beratur? Sama-samalah kita renungkan...=)




Cik Misya : Cheesy Wedges dari KFC tetap terbaik!


Comments

Unknown said…
SETUJU SGT..X HERANLAH DGN BEGER FREE TU..
Anonymous said…
kadang2 pelik kita sangup beratur untuk beger benjo asalkan free..Mcd malaysia cakap x salur tapi sebenarnya mcd malaysia kena bayar royal ti kepada mcd asal sebab cara perniagaan ini adalah cara francais dan mmg kena bayar royalti kpd puak yahudi tu. mcm mana pun cara dia bayar royalti tu tetap akan sampai kpd israel
:)
Nur Nainis said…
hehe..kelakar gambar mcd yang buruk tu..betul cik misya..saya sokong. kerana 1 biji burger pun sanggup beratur panjang..saya pun tak minum coke.
Unknown said…
respek kepada mereka yg tak termakan pancing mcd aritu...kalau boleh jgn masa tgh hot ni je boikot...
fifie said…
Hurmmmm entah lah cik Misya, pelik dengan manusia sekarang. hadap dengan seketul burger tu sanggup beratur panjang. Dah tu di kelantan yang geng dok berapi-rapi mengata dekat Israel. Last2 muka diornag jugak. Lucu pun ada.
MrsTicer said…
bagus2 kite pun tak makan mcD dah kejam sangat yahudi tu aduhai

Popular posts from this blog

Resipi Popia Coklat Nestum yang senang dan sedap!

Salam. Apa benda atas tu? Ahha itulah Popia Coklat Nestum! Hasil air tangan saya sendiri sempena Aidilfitri baru-baru ini. Mana dapat resipi? Follow dari facebook je. Hehe. But ianya sangat senang dibuat. Rasanya pun sangat sedap. Husband saya 2 balang habis dia makan. Lemak-lemak manis rangup gitu.. Jom saya share resipi Popia Coklat Nestum...

Bahan-Bahan
Kulit Popia (50 keping) Coklat Compound jenama Beryls (500g) Nestum Original Serbuk Vanillin Butter Tepung gandum dan air Minyak masak (Untuk menggoreng popia)

Cara-Cara
1. Potong kulit popia berbentuk segi empat ikut size diingini. Kemudian gulungkan dan letak di atas dulang. Untuk elak gulungan terbuka, sapukan sedikit tepung gandum yang dicampurkan dengan air supaya hujung kulit popia melekat. Biarkan dalam beberapa minit supaya kulit popia tersebut kering. If masih basah bila goreng nanti tak rangup tapi keras dan leper.

2. Seterusnya goreng kulit popia tersebut hingga warnanya kekuning-kuningan. 

3. Untuk coklat, cairkan coklat …

Segmen Bloglisted 2020 by Misya

Salam everyone.. Wah kejap je dah masuk 10 hari di tahun baru 2020. Sampai saya sendiri tak sempat nak update blog. Usually memang every year i will organized 1 segment to refresh my bloglist. So, wanna join my bloglist? Makesure anda di 'bloglisted' kan oleh saya melalui segmen ni! How to join? Lets read below..

Follow my blog http://www.aimisyahirah.com and my instagram account HERE (for those yang ada IG).Bloglisted kan my blog in your blog. (means masukkan my blog in your bloglist also)Make simple entry about this segment by put the title "Segmen Bloglisted 2020 by Misya" and put the banner above which must be linked to this entry back.Publish your entry, copy the entry link and paste at the comment below. Dats all! :) And... for those yang lucky, 2 blogs will be reviewed by me randomly bila ada free time. InsyaAllah.. This segment will be held until 31st January 2020. If rajin uols bolehlah blogwalking ke blog Senarai Peserta nanti. Orite Happy New Year 2020!!


M…

Istanbul Trip #5 : Salji tebal menyelubungi bumi Turki!!!

Salam. Dari Part 4 kini Part 5 pula. Hari kedua di Istanbul, plan nak ke Muzium Panorama di Topkapi. Ada sesuatu bakal berlaku pada Hari Kedua ni sebab takkan jumpa experience ni kat tempat lain yang saya pernah pergi! Nak tahu apa dia? Jom zoom apa aktiviti kami...
Rezeki kami dapat melihat keajaiban Tuhan... Peluang menikmati salji menyelubungi bumi Turki.. Tak sangka apa yang diperkatakan oleh salah seorang penjual kasut winter kami jumpa inform tentang cuaca bersalji tu benar belaka! Kuasa Tuhan... Yang takkan jumpa di Malaysia!
Pagi-pagi breakfast dulu di Bekdas Hotel. Awal pagi tu cuaca kelihatan biasa saja macam hari sebelumnya. Tak aspect pon salji turun sume tu sebab kalau diikutkan kalendar musim sejuk di Turki sepatutnya dah berada di penghujungnya. 
Hotel kami dikelilingi oleh shoplot yang best-best! Boleh shopping puas-puas tapi harga agak mahal di sini.
Tengok tu, macam-macam kedai ada! 
Dalam train... Tanpa disangka, dalam perjalanan kami ke Topkapi, salji turun dengan…