expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, November 29, 2012

Review Terpantas Versi 2 #2 E'raz Fadli

Salam.. Huhu busy nya saya minggu ni!! Nak review blogger yang join segmen saya INI pun tak menyempat-nyempat. Tapi takpela hari ni saya try la review satu blog yang memang saya rasa tak asing lagi kot dalam dunia blogger ni. Antara blogger yang paling rajin join segmen dan support rakan-rakan blogger yang lain melalui komen-komen beliau pada entri. Siapa lagi kalau bukan Eraz Fadli!! Huhu.. For me not imposibble if one day Eraz ni leh follow jejak langkah Abg Ben Ashaari yang meletop tuh. ;)


Dalam usia setahun lebih ni, follower Eraz dah mencapai 3k! Cayalah Eraz! huhu.. Tak rugi follow Eraz sebab beliau rajin update entri dan rajin join segmen. Blog Eraz ni simple je design nya. Plus sejuk mata memandang sebab guna warna dark blue yang tak menyilaukan pandangan mata macam sesetengah blog yang lain. Nak loading pun senang dan cepat. 

Cuma satu jela yang saya musykil, memang Eraz setkan right and left click untuk blognya tak available ke? Huhu.. I think untuk keselamatan a.k.a copyright entri-entri nya. So uols jangan mimpilah nak copy-copy entri Eraz ni ya! Huhu. Tapi personally saya lagi selesa if right-click je di setkan tak available. For me la.. Huhu.. But kalau Eraz ni join / anjurkan segmen InsyaAllah dia akan bagi link untuk copy banner nya. 

So, apa ditunggu lagi? Klik SINI atau header cik abg encem Eraz Fadli kat atas ni untuk terjah/bw/follow/komen. =) 



Cik Misya : Copy-paste is not good.

Blogwalking Sampai Lebam


Blogwalking ni selain daripada boleh kenal-kenal dan merapatkan hubungan sesama blogger, boleh juga meningkatkan trafik blog kita. Jadi jom sertai segmen Blogwalking Sampai Lebam bersama ahsfantasy24! Mana-mana peserta yang bertuah akan ditempatkan di Bloglist ahsfantasy24 secara automatik. Peserta digalakkan singgah, follow dan meninggalkan komen di blog peserta yang lain. Moga bermanfaat kepada semua.
  1. Peserta digalakkan copy dan paste entry ini ke dalam blog masing-masing dengan menggunakan tajuk "Blogwalking Sampai Lebam!" dan letak link ke entry ini.
  2. Tak diwajibkan follow blog penganjur. Kalau suka, follow, kalau tak suka tak perlu follow.
  3. Senarai peserta akan sentiasa dikemaskini di sini dari masa ke masa.
  4. Jadi sekarang jom sama-sama kita blogwalking!

Cik Misya : Senang nya nak join segmen ini!

Pencarian bloglist by Asmar Arafad

Salam.. Jom join bloglist Amar Arafad neh! Huhu banyak tul segmen wat bloglist ya? Dah nak akhir tahun kan, perlu ganti yang lama kepada yang baru untuk next year.:) Klik SINI atau banner untuk join.



Cik Misya : Selalu join pencarian model.

Segmen Bloglist Disember Ice Princess

Salam.. Wow menarik ni! Semua peserta akan direview if join this segmen walaupun tak dapat masuk bloglist!=) Jom join juga di SINI...


Esok last join! Huhu.. Memang rugilah sape tak join tu.. Ahaks..;)


Cik Misya : Gila segmen.

Wednesday, November 28, 2012

Durian crepe idaman sudah ada di depan mata!

Salam. Yippie..!! Akhirnya dapat lagi saya menikmati durian crepe!! Huhu. Mengidam kot ngalahkan pregnant woman. Ahakss..

Serius memang sodap! Rasa sekali nak lagi berkali-kali!! Uols yang belum pernah try, cepatlah try! Ramai kata ada jual kat Midvaley. But my mom beli dari officemate dia. 6 biji berharga RM 10. Sangat sedap. Tak puas makan sebiji. Hehe..

Sape-sape pandai buat, share la resipi. Cuma saya nak buat tu entah bila la. Hihihi. Rugi tak rasa durian crepe ni. Lemak berkrim disukai ramai gitewww..;-)

Cik Misya : Durian boleh memanaskan badan.



My blog terpilih masuk dalam bloglist Simple Typo Girl!

Salam.. Wow good news! Huhu.. Actually just nak inform khabar baik about one of the segment yang saya join baru-baru ni.. Segmen Cuti Sekolah.. Actually tak menang pape pun but my blog terpilih untuk masuk dalam bloglist penganjur segmen tersebut! Kira saya termasuk dalam 10 blogger bertuah yang terpilih masuk dalam bloglist tu.. Thanks Simple Typo Girl!!=)


Link blog saya telah pun dimasukkan dalam blog cik penganjur ni.. (Anak panah merah)  Huhu.. Thanks again! ^^ Walaupun tak menang any hadiah, but i really appreciate it.. At least sudi juga penganjur pilih blog saya. Ngehehe.. ^^


Cik Misya : Sentiasa berdoa dimurahkan rezeki. Amin..


Jom Join BLOGLIST AyuInsyirah tahun 2012

Salam.. Wah ramai tul wat segmen update bloglist.. Huhu. Jom join juga segmen yang INI. Klik banner juga boleh membawa anda kepada link penganjur.:)


Tamat pada 12-12-12 jam 12 tengah malam. 


Cik Misya : Tarikh yang paling cantik adalah dalam Kalendar Islam.

SEGMEN : NAK HEADER MACAM TU

Salam.. Wah best neh if dapat header macam tuuuuuuuuu.....! hehe macam mana tu? Serius sangat comel header blog penganjur ni. Saya sendiri pun tak reti nak wat! Huhu. Header sedia ada ni pun sebab menang segmen INI. Haa boleh tengok header penganjur segmen terbaru ni kat SINI. Leh join sekali segmen beliau sekali!=) Klik kat banner bawah ni pun boleh...


Nama : Aimi Syahirah
Nama Blog : In the Story
Link Blog : http://www.aimisyahirah.com
Warna : Pink Putih (Jika ada)


Harap-harap saya sempat join sebab hanya 20 blogger terawal je akan dapat header!! Huhu. Siapa cepat dia dapat!!=)


Cik Misya : Menaip dengan laju!

SEGMEN: Bloglist 2013 by #Jemah

Salam.. Huhu Mak Jemah buat segmen blog?? Ahaks.. Haa ini bukan sebarang Mak Jemah ye...;) (Teringat Johan dalam Raja Lawak as Mak Jemah) Giteww...! Jom lah join segmen comel Cik Jemah neh. Klik SINI atau banner okeys..



Cik Misya : Tahun baru dengan azam baru!

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST DESEMBER AMERCORNER

Salam.. Jom masuk bloglist Amer Corner bagi bulan Disember! Huhu kejap je dah nak masuk Disember rite? Masa semakin pantas! Anda pun kena bertindak pantas okeys! Klik SINI atau banner if nak join..:)


Last date untuk join 30 November 2012


Cik Misya : Masa itu emas.

Segmen Blogliview Disember by Putraamirul

Salam.. Jom join segmen ni! Kalau bertuah dapat review dari penganjur!=) Tarikh tutup masih belum diketahui.

Klik banner untuk join
Tag : Mujahidah & Cikgu Paan


Cik Misya : Kejap je nak masuk Disember dah.

Monday, November 26, 2012

Jom Follow Follow By NAJWA ARBA .

Salam.. Em bab follow-follow ni memang saya suka nak join. Huhu.. Uols pun mesti suka kan? Apa lagi, jom terjah SINI atau hit banner okeys...


Follower saya so far ada 1221 orang.. Hopefully leh capai seramai 2000 orang for this year. Boleh ke?? Huhu.. InsyaAllah..:)

Tarikh mula-mula saya berblogging adalah pada 4 Mei 2010. Lama dah kan? Entri pertama saya di SINI.^^

Seperti biasa saya mahu tag Mujahidah dan Eraz Fadli. Dorang ni kaki join segmen. Hihi... 

Yang lain nak join pun boleh.. No prob at all! Tamat pada 3 Disember 2012. =)


Cik Misya : Jangan sampai ada orang 'follow' saya betul-betul sudah.

Alhamdulillah saya dah jumpa sesuatu yang berkesan untuk atasi masalah saya!!

Salam.. Yahoooo... Syukur Alhamdulillah akhirnya saya dah jumpa something yang boleh menyelesaikan masalah saya!! Maybe ada yang tak tahu apa masalah saya tu. Huhu.. Agak pelik kot sebab kebanyakan  orang especially wanita mempunyai masalah terbalik daripada saya. ;) Nak tahu apa masalah saya tu? Leh baca SINI.

But now Alhamdulillah akhirnya saya dah temui produk yang sesuai untuk atasi masalah saya ni. Dan yang paling best bukan orang kurus kering macam saya je leh guna but orang yang gemuk /berisi/ obes pun leh guna. Apa yang penting bukan sebab berat badan yang jadi masalah but bentuk badan tu yang bagi masalah! Orang kurus tak semestinya badannya cantik. Orang yang berisi a.k.a mantop belum tentu takde masalah buncit/ kulit menggeleber dan sebagainya. 

Saya nak share ngan anda apa produk tu but belum masanya lagi.. Sesiapa saja leh guna but of course untuk wanita je..;) Dahlah murah, senang digunakan, plus sangat berkesan. Dulu saya ada masalah terlampau kurus sampai leh jadi bongkok but now Alhamdulillah saya leh maintain kan postur badan dengan baik. My friend dulu berisi, after bersalin lagilah teruk, berisi + bongkok + banyak lebihan lemak, after try benda ni turun 4kg dalam sebulan!! 

Dulu... Kurus kering sampai bongkok!

Sekarang.. Dah berisi sikit, badan pun dah tegak.:)

Bukan mahu berbisnes tapi mahu share dengan anda kejayaan saya yang anda juga boleh perolehi. Don't worry, anda tak perlu jadi model macam saya pun leh pakai produk ni. Sebab yang tak jadi model tu la lagi kena jaga penampilan, rite? If hubby lari cari lain yang lebih mantop, jangan marah...;)))

Tunggu announcement saya bout that very useful product! Ish tak sabarnya mahu share!! Bukan untuk orang kurus je, but untuk anda semua yang sukakan kecantikan. Yang dah kahwin, tak kahwin lagi semua harus try!! Tungguuuuu...................;)



Cik Misya : Terlebih kurus atau terlebih gemuk itu suatu masalah, bersederhana itu lebih baik.

Pencarian Bloglist Musim 1 Diari Farisha

Salam.. Wah best-best! Dapat masuk bloglist penganjur selama setahun if join segmen ni! Apa lagi, klik je SINI atau banner untuk join okeys!=)


Tarikh tutup 1 Januari 2013!=)


Cik Misya : Nak update bloglist juga.

Segmen Follow Dan Tukar Bloglist Bersama MYSYAH-HOLIDAY.COM

Salam.. Wow!! Bestnya contest kali ni sebab hadiahnya tiket free masuk ke Legoland Malaysia!! huhu.. Anda teringin juga?? Jom klik SINI atau banner kat bawah ni okeys..


Sejak dibuka, belum pernah lagi saya jejak ke taman tema ni. Huhu.. Walhal dekat je ngan kampung my mom. Hihi.. Universal Studio Singapore pernah lak pergi ya? Hehe..;) Rindu nak naik roller coaster! Ahaks...

So, follower saya sekarang adalah seramai 1221 orang. Cantik gak angka ni ya. Uiks bukan nombor ekor tau!!;) Erm, penganjur nak tahu nama blog saya... Seperti yang tertera pada header blog saya kat atas entri ni, nama blog saya adalah Aimi Syahirah || In the Story. So any story yang posibble di share, akan saya share dalam entri blog saya ni..:)

Jom guys!! Meriahkan contest menarik ni!! Tamat pada tarikh cantik 12-12-12.. Huhu... Selamat mencuba!!=)



Cik Misya : Jerit kuat-kuat naik roller coaster!

Review Terpantas Versi 2 #1 : Nurmujahidah

Salam semua.. Erm entri terakhir saya malam ni nak review peserta pertama yang join segmen saya versi kedua yang baru je tamat siang tadi. Tahniah wat blogger Nurmujahidah sebab jadi yang terpantas join! No.1 kot! Kalau lumba lari mesti menang gak neh. Hehe.. Just joking. But Muja ni one of my bff dalam dunia blogger. Rajin terjah dan komen entri-entri saya.. Bila tengok dia teringat my lil'sis sebab ada join askar-askar ni. Bakal wanita besi negara tau!;) Tul tak Muja? Huhu..


So, apa yang menarik tentang blog Muja neh? I think banyak benda kelihatan dalam blog Muja. Plus dia rajin gak tukar-tukar header, design dan sebagainya. Aktif update entri and join segmen macam saya! Huhu. For me, takde masalah pape pun dengan blog Muja. Senang dan pantas nak loading. Followernya pun ramai tau! So, uols pun follow la Muja ni okeys!=) Klik je header Muja yang warna-warni kat atas ni.. Manis je kan orangnya? Bertahi lalat giteww...;) Dah ada boyfriend belum ni? Ahakss.. Tu kena la tanya empunya diri... Ngehehe.. Jangan lupa terjah blog Muja ni okeys...!



Cik Misya : Bertahi lalat di dagu (tepi bibir) macam Siti Nurhaliza.:p

Sunday, November 25, 2012

Segmen "I want doodle from Bieha"

Salam.. Doodle again! Huhu.. Sonok plak join segmen doodle-doodle ni. Haha. Umur dah berapa saya ni tapi sometimes still suka benda-benda comel kebudak-budakan ni. Hati muda giteww... Ahakss..;) Uols pun nak juga doodle? Kenalah wat entry ikut syarat-syaratnya kat SINI. Klik banner pun boleh juga..:)


Sebab apa saya teringin nak doodle dari penganjur ni? First of all bila tengok je header blog dia, terus saya rasa eiiii comelnya!! Huhu.. Doodle Muslimah plak tuh.. Memang cute and sweet.. So, memang saya harap terpilih as the lucky contestant untuk dapat doodle comel dan kreatif dari penganjur. Serius memang teringin!! Hope ada rezeki.. Amin...^__^ 



Cik Misya : Jangan kata melukis doodle, mengacau dodol pun tak reti!

Segmen : Saya Mahu Direview by Nurul

Salam.. Yuhuu segmen again! Hehe.. Sok dah nak koje dah. Before tidur ni nak join pape segmen before terlupa or terlambat. Ngeh. Jom klik SINI atau banner if uols mahu join juga ya!=)



Cik Misya : Pernah dikritik teruk tapi itulah pemangkin untuk berjaya.



Modelling Tips untuk anda yang berminat!

Salam semua.. Ramai email dan inbox saya untuk bertanyakan tentang kaedah nak jadi seorang model sampai saya tak terjawab. Huhu. Actually i'm not modelling agencies yang boleh menjadikan anda seorang model atau memberikan anda any kind of modelling job. No no no.. ;)

So, untuk share dengan anda beberapa tips dan panduan dalam bidang modelling ni, saya open satu lagi kolum dalam blog saya iaitu 'Modelling Tips'. Kat sini nanti saya akan share dengan anda several tips yang mungkin berguna untuk anda yang masih baru atau berminat nak terjun dalam dunia modelling. Tiada apa yang mudah dalam setiap bidang kita ceburi. Semuanya perlu pengorbanan. Kena cari ilmu. Bukan mengharap bantuan orang lain untuk berjaya. Cari ilmu dan mahirkan diri dalam bidang tersebut, insyaAllah berjaya..  Rezeki dan kejayaan takkan datang dengan sendiri. Kena usaha dan cari ilmu dulu. Selamat membaca!=)




Cik Misya : Setiap kejayaan bermula dengan pengorbanan.

Siapakah 8 blogger terpantas join segmen saya??

Salam.. Ok akhirnya dah jumpa blogger terpantas yang join segmen saya di SINI. Huhu.. Tahniah wat semua blogger yang join! Sampai ada tu nak nyempat-nyempat nak habiskan ayat entri sebab nak jadi terpantas punya pasal. Hehe.. So, saya listkan mereka-mereka yang terpantas tersebut di bawah ini.. Uols juga dijemput terjah ke blog mereka okeys.. :)



1. Nurmujahidah
2. Eraz Fadli 
3. Kak Tee
4. Annyss Aleeya
5. Syafiqah Screamo
6. Zamani 84
7. Syuhada Salleh
8. No contestant!

Oops! Kali ni hanya 7 orang je yang sudi join segmen saya ni. Sedey gak! Ahakss.. Kita tak femes. Giteww...;) Until today still tunggu peserta terakhir yang join. Semalam saya tersilap kira ingatkan dah sampai 8 orang but rupanya hanya 7 orang je yang join. 7 pun 7 la.. Pape pun penyertaan telah ditutup.

Tahniah wat semua yang terpantas join segmen saya! InsyaAllah saya akan review anda sorang demi sorang okeys. But bukan sekaligus la.. Bila ada masa terluang, saya akan terjah dan review blog anda.. Keep in touch ya! Thanks again for joining me..^__^


Cik Misya : Takut tersalah kata dalam memberikan pendapat.

Giveaway : Mereka Yang Paling Saya Sayang By Aida Comel xD

Salam semua.. Di malam-malam minggu ni tertarik pula nak join one of the segmen berkaitan sayang-sayang ni. Ecehh... Walaupun mata sudah agak mengantuk, takpelah ku teruskan jua..:) Em tengok tajuk je mesti dah tahu kan apa kisah entry yang saya nak coretkan kat sini rite? Of course about someone that i love so much. Huhu.. Agak-agak uols sape ya?;)

Hit banner untuk join

Siapa? Tunang? ;) Of course la saya sayang dia.. Bakal suami saya kot! hehe.. Love u darling!;) Alhamdulillah dah nak masuk 5 bulan our engagement. Doakan kami bahagia okeys!^^ 


But ada lagi lebih daripada itu yang saya sayang... Yang pertama-tama sekali mestilah Allah dan Rasul yang dicintai... Allah s.w.t yang menciptakan saya.. Yang memberi segala-galanya yang ada di dunia ini. TanpaNya tak mungkin saya wujud sekarang. Syukur Alhamdulillah.. Dan Rasul saya, Nabi Muhammad s.a.w yang wajib diikuti amalan Baginda.. Itulah kasih sayang yang paling hakiki yang tiap manusia perlu kejar. InsyaAllah berjaya kita dunia dan akhirat.:)


Dan seterusnya insan yang paling saya sayang mestilah family saya.. My parent, my siblings, all uncle and aunties and cousins. Without them, tak mungkin saya leh hidup di dunia ni. Manusia mana leh hidup sorang-sorang kan? Tak dilupakan my friends, supporters and haters.. Almaklumlah dorang sume lah penyumbang kepada jatuh bangunnya saya. Yang akan menegur setiap perkara saya wat supaya sentiasa berada pada landasan yang betul. See... I'm lovely girl! hehe.. 


But seriously, saya sayang semua orang yang baik pada saya.. Yang pernah bantu saya mahupun yang pernah mengecewakan saya. Err ye ke? hehe... Nak watpe benci-benci kan. Silap-silap leh jadi rindu! Ahakss.. Tetttt! Bahaya tul statement ini. Yang penting kita sentiasa berbaik-baik sesama manusia. Because ada seorang Ustaz bagitahu, walau orang tu baik & alim sekalipun tapi hubungan sesama manusia tak baik, ke neraka jugalah tempatnya. But if seseorang itu mungkin kurang baik/tak alim tapi sangat baik sesama manusia, InsyaAllah di saat akhir hidayah akan turun kepadaNya and mungkin orang ini ditempatkan di syurga. So, tak rugi kan if kita berbaik-baik? ;)


Wow! Panjang nya entri saya ni! Terlupa this entry is for giveaway! Hehe.. Maaflah wat penganjur terpaksa baca panjang berjela my entry ni. Hopefully ada rezeki saya untuk menang. Amin... Untuk uols yang nak join leh klik banner penganjur di atas sekali ok. Klik SINI pun boleh juga.. Selamat mencuba..=)


Cik Misya : Mendidik sifat keibuan dalam diri.

Dapat doodle princess dari Aisyah Hazirah!

Salam.. Again, saya dapat doodle princess yang comel dari salah satu segmen yang saya join iaitu di SINI. Thanks so much to penganjur sebab sudi beri saya doodle cumel ikut citarasa saya.. Ngee...


Huhu cumel tak macam saya? Hehe.. Kali ni saya pilih warna ala-ala turqoise sikit.  Asyik-asyik pink, bosan juga kan? Ubah citarasa sikit. Not bad la this doodle. Hehe kena pelangkung gak saya karang. But memang comel. Yela benda free mestilah best! Thank you so much dear Aisyah Hazirah!^__^


Cik Misya : Suka juga warna turqoise.

Saturday, November 24, 2012

Segmen : Review 8 Yang Terpantas by Cik Misya! (Versi 2)


Salam semua..! Akhirnya sampai juga entri saya yang ke 888!  Tahniah wat saya! Huhu.. Thus, saya lancarkan segmen yang simbolik dengan angka 8 macam segmen sebelum ini. Now, again saya  jemput 8 orang blogger terpantas untuk sertai segmen saya untuk di review!! Nak jadi 8 blogger yang bertuah itu...?? Jom lihat apa syarat-syaratnya!!


1st : Sah-sahlah anda merupakan follower saya! Belum follow lagi? Klik je di 'Lovely Fans' belah kiri blog ni..;)

2nd : Wat satu entri pantas bertajuk Segmen : Review 8 Yang Terpantas by Cik Misya! (Versi 2)

3rd : Copy banner kat bawah ni di SINI. Tampalkan di entri anda dan backlink kan ke entri ini.


4th : Nyatakan apa-apa yang berkaitan dengan anda dengan angka 8. Contohnya...

- Birthday saya pada bulan 8 haribulan 8 tahun 1988. Hehe.. 
- Ataupun saya pernah menang lumba lari tempat ke 8 sebanyak 8 kali! 
- Nombor rumah saya 8, Jalan 88, Taman 888 bla bla bla..
- Saya ada 8 orang girlfriend/boyfriend/scandal. Ahaks...
- Anything asalkan ada kaitan dengan nombor 8!

5th : Letakkan header blog anda dalam entri tersebut macam kat bawah ni. 



6th : Siap? Hantarkan link anda ke ruangan komen entri ini okeys..


Hanya 8 orang terpantas menghantar link sahaja yang akan direview oleh saya!! Cukup 8 orang, penyertaan ditutup!=) Review akan dibuat dari semasa ke semasa mengikut keluangan masa saya. Oops yang dah pernah join dan terpilih tak boleh join ya! Listnya ada di SINI.. Bagi chance kat orang lain pula okeys...;)


Cik Misya : Angka 8 sering dikaitkan dengan tuah mengikut kepercayaan orang Cina.

Istilah-istilah yang WAJIB diketahui sebelum bergelar seorang model!

Salam.. Ramai betul yang berminat nak jadi model ya? Huhu.. Alhamdulillah if minat sudah ada tapi bakat perlu diasah, dan ilmu perlu dicari. Bukan mudah nak jadi seorang model dan selagi anda belum ditawarkan sebarang job berbayar maka anda bukanlah lagi seorang model tapi hanya seorang talent. Talent ni perlu diasah bakatnya untuk terus maju dan berdaya saing sebaris dengan model-model sedia ada.:)

So, hari ni saya nak kongsi sedikit istilah-istilah yang WAJIB setiap talent/model tahu bila involve dalam bidang modelling. Jangan nanti orang tanya mana portfolio/profil? Then anda terpinga-pinga tak tahu apa ke bendanya. Susah camtu dik.:) Jom lihat kamus kat bawah ni ya..

Talent : Bakat-bakat baru dalam bidang modelling/ bidang-bidang lain.

MUA : Make-Up Artist (Jurusolek). Kalau yang senior biasanya dorang tak mahu dipanggil  sebagai MUA. Terus panggil make-up artist. Glamor gitewww...;)

Photog : Jurugambar/Photographer

Portfolio : Koleksi gambar-gambar anda pernah shoot/ fashion show/ anything yang anda buat berkaitan dengan dunia modelling. Boleh gunakan facebook/blog/ hardcopy album untuk create portfolio. (Contoh di SINI)

Profil : Maklumat diri anda beserta gambar-gambar anda sebagai model.

Compcard : Sekeping card (saiz A4) ala-ala resume untuk anda apply any kind of modelling job. (Contoh di SINI)

Casting : Interview yang dijalankan terhadap model bagi menawarkan job. So uols kenalah bawa compcard/profil/portfolio bila pergi casting ni. (Contoh di SINI)

Test-Shoot : Sesi photoshoot singkat untuk pemilihan model bagi job yang akan ditawarkan. (Contoh di SINI)

Seterusnya istilah-istilah yang perlu biasa didengar bila nak wat photoshoot. Photog akan sebut perkataan-perkataan ni untuk dapatkan shot yang dimahukan. Jadi jangan terpinga-pinga bila dengar arahan photog time photoshoot. Nanti dorang dah taknak offer dah job kat uols.. 

Close-Up (CU)  : Gambar anda dari dekat (Kepala, wajah, bahu)

Medium Close-Up (MCU) / Half-Body/ Half-Shot : Gambar anda separuh (Kepala hingga pinggang

Full-Body / Full Shot : Sepenuh badan

Extreme Close-Up : Pandangan mata atau part-part tertentu pada subjek (talent).


Untuk setiap arahan shoot kat atas ni, anda kena lah pandai-pandai menggayakan gerakan tubuh badan anda dari segi penggunaan tangan, kaki, lenggok tubuh, pinggang dan pandangan mata serta wajah. Untuk lebih mahir, rajin-rajinlah ke kelas modelling sebab anda akan diajar kaedah pose yang betul. Then, rajin-rajin join event photoshoot untuk memahirkan diri dalam teknik posing yang betul. (Contoh event di SINI)


Oopps! Lupa nak pesan, if anda sorang model berhijab, elakkan pose yang tidak sesuai seperti mengangkang, baring, meniarap atau pose-pose yang hanya sesuai untuk talent free-hair. Jaga etika anda sebagai model bertudung okeys.. Tu sahaja tips kali ni. Nanti saya share lagi ok!=)


Cik Misya : Belajar dari pengalaman.

Segmen:Add Follower Di Blog

Salam.. Jom join satu lagi segmen follow-follow neh di SINI. Nak klik banner pun boleh sesangat!=) Tamat pada 1 Disember 2012. Kejap je..:) But ada hadiah untuk 2 orang peserta bertuah!




Cik Misya : Sukar mencari pengikut sejati.

Siapa nak join photoshoot with ESM? Terbuka untuk semua talent/model!!

Salam.. Haa girls and women out there yang teringin nak berphotoshoot dan bercatwalk dengan team ESM, jom join event terakhir untuk tahun ini anjuran ESM~~ Empayar Siti Murni. Kali ini ESM ingin menampilkan fotoshoot yang bertemakan "FASHIONISTA HIJAB" iaitu FESYEN BERHIJAB YANG BERKONSEPKAN MUSLIMAH. More to catwalk show.

Shoot ESM Style di Putrajaya

Semua TALENT boleh join this event except TALENT LELAKI. Kami buka untuk 50 orang talent/model sahaja!! Talent/Model yang mau join, perlu cari MUA~Make-Up Artist sendiri. Mana nak cari? Klik SINI atau SINI atau SINI.

1 GROUP ( Terdiri daripada 1 MUA, 2 TALENT)
WARDROBE disediakan
SIJIL DISEDIAKAN

Yang paling menarik, ada award menanti peserta yang bertuah!! Antara AWARD yang akan dipertandingkan :

Talent/Model :
The Best Talent : Seorang Pemenang (merangkumi attitude, pose, & level confident)
Miss Beautiful of Event : 3 orang pemenang
Miss Favourite : Seorang pemenang berdasarkan undian MUA dan Photog

MUA :
The Best MUA : 3 orang pemenang (merangkumi attitude & make up)


Group :
The Best Group : 5 Groups (merangkumi kerjasama, koreograf, disiplin)


So amacam? Best kan? Ada hadiah untuk peserta dan group yang bertuah. Bila event ni??


Tarikh : 25 Disember 2012
Masa : 9.00 pagi
Yuran : RM30 seorang (MUA dan Talent), RM10 seorang (Photog)

Lokasi : Taman Bukit Jalil (Akan comfirm kemudian)
Wardrobe (Pakaian) : Disediakan


Kaedah pembayaran : ACC MAYBANK - 164128556055 NORNASHUHA BINTI ASSAHARI (NORA BELLA) selewat-lewatnya 01/12/2012. Sila SCAN resit pembayaran dan maklumkan bukti pembayaran kepada urusetia NORA BELLA (facebook). Hanya yang sertakan slip pembayaran sahaja dikira telah membuat pembayaran. GOODIES, MAKAN PAGI, LUNCH & MINUM DISEDIAKAN.

Apa yang akan berlaku semasa event ini? Selepas uols dimekapkan, then akan ada sesi catwalk untuk pemilihan pemenang. Bila lagi nak merasa jadi model kan? Tak lengkap seorang model tanpa catwalk.:) Jangan kata saya takde keyakinan diri semua tu bcos saya tak mahu dengar pun. You nak, then u should try. Inilah masanya rite!=) After catwalk, sesi photoshoot bersama-sama photographer akan diadakan. Time ni uols posing la kat mana-mana ikut kreativiti dan permintaan photog. Asalkan kena dengan gaya talent yang berhijab.:) Gambar-gambar yang terhasil nanti uols leh gunakan sebagai profil/portfolio dalam bidang modelling. Mana tahu dengan gambar-gambar tu ada klien tertarik dan offer anda job?;)

Finally pemenang award akan diumumkan, dan sesi group photo bersama-sama urusetia & penganjur. Jom ramai-ramai memeriahkan event terakhir ESM untuk tahun 2012 ini!! See you there...:) Maklumat lanjut tentang event ini boleh klik SINI.



Cik Misya : Model kena sentiasa aktif update profil.

Jom serbu Festival Hijab di Anggerik Mall, Shah Alam!!

Salam.. Haa sape-sape yang duk berhampiran Anggerik Mall, Shah Alam or kawasan sekitarnya, meh la ke Festival Hijab besar-besaran ni! Sebagai membantu promotion group Hijab Comunity Malaysia (HCM), so saya jemput anda semua ke festival ni. Macam-macam ada!!


Cuma saya tak berkesempatan mahu sertai sebab this weekend ada hal perlu diselesaikan.:) If uols tengah free-free takde watpe tu, terjahlah program ni okeys. Actually dah start dari semalam lagi. Hari ni baru sempat nak posting. Happy Weekend!!=)



Cik Misya : Berhijab juga boleh berfesyen.

Segmen Follow @ Add by HudaHud Season2

Salam.. Satu lagi segmen di petang-petang sabtu yang perlu dijoin! Huhu.. Rugi tak join babe, sebab ada hadiah best menanti!! Klik SINI atau banner untuk info lanjut..


Nak tahu apa hadiah yang menanti? Cer tengok...


Menarik kan? Ramai plak yang sponsor tu! Huhu compare dengan saya if wat segmen, sapelah yang sudi nak sponsor ya? Ngehehe.. Pape pun selamat mencuba wat yang join!=)


Cik Misya : Mencari sponsor untuk my wedding if ada yang sudi.;)


Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com

Salam semua.. Jom join segmen menarik INI. Klik banner pun boleh..:) Hanya 10 yang bertuah akan direview oleh penganjur! Cepat join before 8 Disember 2012!


Jumlah follower saya adalah seramai 1200 orang. Syukur.. Berharap ianya terus meningkat. InsyaAllah..


Owh first time ada syarat begini. Kena letak tagline yang diberi ikut kreativiti memasing.:)


Okla ni ek? Huhu.. The best thing about blog Mia Liana selaku penganjur ni ialah sebab susunan iklan nya! Ahaks.. Pelik tak alasan saya? Hehe.. But memang saya tertarik and mahu belajar the way she put the advertisement in her blog. Kemas & tak serabut. Lagi satu saya tak tahu camne nak create dan letak iklan dalam petak-petak kecil camtu. At least if dapat dapat belajar dari Mia Liana, lehla saya tambah pendapatan melalui pengiklanan blog. Harap tunjuk ajar dari sifu! hehe..



Cik Misya : Berbakat dalam bidang promosi.

I'm the Winner of Best Hijab Talent 2012!! =) My team bolot semua hadiah??

Salam semua. Actually dah lama saya nak announce khabar gembira ni!! Huhu.. 18 November 2012 yang lalu, seperti yang saya pernah maklumkan dalam entri INI, saya salah seorang peserta Top Model All Star International 2012 Kategori Hijab Talent. Competition ni telah pun selamat dan lancar diadakan seperti dirancang anjuran Make-Up Artist merangkap jurulatih profesional dalam bidang modelling iaitu Allong Putra Jaya. Mesti uols tertanya-tanya, saya menang ke? Huhu... Nak tahu apa keputusannya? Jeng-jeng-jeng...;)

And the result is.......... Syukur Alhamdulillah tanpa diduga, saya memenangi kategori utama dalam competition tersebut!! The Winner of Best Model for Hijab Category 2012!! Ya Allah betapa terkejutnya saya masa tu..! Tak sangka sangat-sangat sebab peserta yang lain semua pun hebat-hebat belaka. Tempat pertama untuk model berhijab terbaik!! Berentap dengan 22 lagi kumpulan yang sememangnya sama-sama bersaing merebut gelaran itu.:)


Satu lagi kategori yang saya menangi adalah Best Hot Favourite Hijab Model 2012!! Hasil daripada undian rakan-rakan dan family yang disayangi, saya dapat merangkul anugerah tersebut. Memang saya sangat-sangat thankful to all friends and family yang sudi vote gambar saya di SINI

Besides, my team yang terdiri daripada Makeup Artist -Elene Saleh (4th Best Make-Up), Male Talent - Charizad Khairi (Winner of Best Male Talent & Best Male Catwalk), Female Talent - Tie Privilege (3rd Place Best Hijab Model) and assistant make-up artist - Faka Imtiyaz (Best Guest's Dress), memasing pun pulang dengan hadiah!


Syukur Alhamdulillah walaupun tak menang team terbaik, at least setiap ahli kumpulan pulang dengan kejayaan. Last minute group dibentuk plus very short time wat preparation without any practice, Alhamdulillah ada rezeki wat kami semua. Special thanks to my MUA cos sponsor my wardrobe (yellow dress) yang sangat gorgeous! 

This is us... Our theme is 'Yellow-Black Poisonous Snake!' Ssssssssssssssssssssss..............;)) Hasil kreativiti sis Elena membuahkan hasil wat kami berempat!=) Syukur..

Wat anda semua selaku follower dan supporter, saya ucapkan thank you so much atas doa dan sokongan anda selama ni. Maybe ni competition terakhir saya join untuk tahun ni. After this saya perlu fokus untuk ke level seterusnya. Keep praying and supporting me ya! Love uols!!

p/s : Tunggu entri bergambar penuh untuk event ini.:)


Cik Misya : Nasib baik tak bawa ular betul-betul.


Friday, November 23, 2012

Bubbly Segment 02: Love Me Like You

Salam.. Yuhuuu cik puan farah bubble wat segmen lagi! hehe.. Jom support segmen yang penuh kasih sayang ni di SINI. Tak kiss-kiss kat banner tu pun boleh juga. Kiss banner je tau bukan kiss penganjur! Ahakss..;)


Tempoh nak 'bercintan-cintun' dalam segmen ni sehingga 31 Disember 2012. See lama lagi kot masa nak merendek-rendek dengan segmen ni. Huhu. Just joking... But i think semua orang suka kan kasih sayang rite? Barulah hidup aman bahagia. Cewah!


Cik Misya : Cinta itu kadangkala menyakitkan.


Segmen Saya Nak Kawan Baru By Hazirah

Salam.. Eii  cutenya banner segmen ni! Alololo tomey-tomey nya anak kucing neh! Geram mau cubit-cubit leh? Huhu. Sememangnya saya pencinta kucing. Pantang nampak kucing, perasaan geram bertubi-tubi datang. Geram bukan apa, geram sebab sangat comel and look innocent giteww.. Sape tak suka kucing takmo kawan! Hehe.. Takdela.. If tak suka jangan diapa-apakan sudahla ya..:) Jom join segmen INI. Klik je banner okeys... =)


Serius segmen ni ada hadiah tau! Nak tahu apa dia, kenalah join dulu..:) Tapi yang paling penting bukan hadiah jadi keutamaan but melalui segmen ni kita dapat tambah kenalan baru macam nama segmen ni juga kan? So cepat join ok! Tamat pada 23 Disember 2012. Jangan lepaskan peluang!!



Cik Misya : Peluk cium kucing adalah tabiat paling normal bagi pencinta kucing.

Segmen Komen Blog By Hansya #part2

Salam.. Erm mula-mula melihat tajuk segmen ni, saya agak confuse bcos segmen ni kena komen je ke? Huhu.. Rupanya kena wat entri juga..:) And yang paling best leh dapat hadiah if bertuah.. Nak tahu apa hadiah-hadiahnya? Leh tengok SINI atau klik je banner okeys..


Komen tentang blog penganjur : 1st time saya lihat blog yang berwarna-warni tapi sangat kemas! Huhu. Biasa saya jumpa blog yang colourful ni, MasyaAllah! Berpinar mata nak view. Mana entri nya, mana widget nya, mana cursornya, mana button-button penting nya sampai tak jumpa sebab tersembunyi dek warna-warni yang digunakan. But untuk Hansya, serius saya suka dengan susunan widget dan warna yang tidak berserabut. Syabas dear!^^


Cik Misya : Hidup penuh dengan warna-warni.

Jom tambahkan follower di twitter dan blog.

Salam.. Erm satu lagi segmen yang saya tertarik mahu join. Bab-bab follow atau blogwaking insyaAllah saya no hal. Ceh berlagak! Ngeee takdelah.. But saya memang suka ngan segmen-segmen camni. Senang dan pantas nak join. Jom join sekali kat SINI atau klik pada banner ya! 


Err cuma saya ni tiada Twitter, tak tahulah penyertaan saya ni diterima atau tidak. Harap-harap diterima la. Ngeeee... Lebih cuba daripada tak cuba langsung, ye dop?;) Lagi satu, mana direct link segmen ni ya? Saya tak dapat nak linkkan segmen ni direct ke entri penganjur. Besides blognya agak complicated sebab takleh nak tengok post-post sebelumnya.. Harap penganjur alert about this.:)



Cik Misya : Cukuplah sekadar berfacebook dan berblogging saja buat masa sekarang.

Jom BW sambil Follow sampai Lebam

Salam.. Huhu habis saya kena penumbuk sampai lebam!! hehe.. Takpe nanti cover dengan foundation, hilanglah kesan lebam tuh. Heh loyar burok plak saya ya?;) Jangan risau, segmen saya join ni takdelah sampai kena bertumbuk-tumbuk hingga lebam-lebam. Hanya follow je syarat-syarat nak join kat SINI. Ataupun tumbuk banner kat bawah ni sampai lebam! Huhu..

Cantik pula banner segmen ni. Mengerlip macam lampu kelap-kelip hari raya! Hehe gurau je.. But saya sendiri pun sampai sekarang tak pandai edit gambar jadi kelip-kelip camni. Sape tahu, tolong ajar kan leh tak? hehe...



Cik Misya : Pandai guna Photoscape je.

Segmen Kenal-Kenal Bersama Aisyah Humaira'

Salam.. Erm menarik gak segmen ni.. Yela, sometimes follower & readers punya ramai tapi sorang pun tak kenal. Huhu. Apa kata uols pun join segmen menarik ni..=) Klik je SINI atau banner (header) penganjur okeys..


Saya malas nak fikir apa nak tulis untuk sesi pengenalan diri merangkap biodata saya ni. Huhu. Sejak meninggalkan alam persekolahan, dah takde dah wat-wat biodata cantik-cantik dalam buku tu. Huhu.. SO, saya copy je dari entri penganjur. Hehe.. Jangan marah ya dear..;) Salam perkenalan dari saya untuk anda semua. Ecehh!

Nama Sebenar : Aimi Syahirah

Panggilan : Aimi (kengkawan biasa), Misya (kengkawan special like uols & kengkawan office & coursemate UKM)

Asal Usul Nama Blog : Ceritera Schahirah.. Macam tak berapa menarik then now just guna nama Aimi Syahirah||In the Story. Simple but padat dengan macam-macam benda about me.:)

Kenapa Nama Blog Berbeza?
Mahu dikenali dengan nama sendiri (sebenar). Kalau guna nama glamour nanti rasa macam tak best. Huhu.. Yang penting orang sentiasa ingat Aimi Syahirah dikenali melalui blognya sendiri.=)

Umur : 26 Tahun (10 September 1986)

Status : Tunangan orang (14 Julai 2012)

Suami : Belum ada lagi. Bakal suami ada la. Hehe.. DOa-doakan la ya!^^

Pelajaran : Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan & Pemakanan dari UKM. (2009)


I think cukuplah kan? ;) InsyaAllah ada masa nanti kita jumpa leh kenal-kenal lebih mendalam. Haipp! Kawan je tau. No cintan-cintan anymore. Hihihi...



Cik Misya : Sentiasa ingat asal-usul diri supaya tak lupa diri.

PENCARIAN 20 BLOGGER BERTUAH BY YANA

Salam.. Jom join segmen ni sebab hanya 20 blogger bertuah je yang bakal terpilih untuk dimasukkan dalam bloglist penganjur! Klik SINI atau banner untuk maklumat lanjut.:)



Nak tag sape ya? huhu 3 orang je diperlukan. Oklah saya tag....


If uols yang tak ditag pun leh join. Silakan...;)


Cik Misya : Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia?

Special review of my blog by LissaLaLissa!!

Salam semua.. Wow tak sangka dapat review lagi! Happy!^^ Sempena birthday blogger bernama Lissa pada 24 Oktober 2012 yang lalu, beliau wish untuk review semua follower-follower beliau dalam entri INI! And i'm one of her follower. Untung lah ye? Hehehe.. Jom tengok apa kisah review about my blog by Lissa yang comel lote ni.:)


Thanks so much for positive comment about me and my blog. Alhamdulillah..=) Untuk Lissa juga, sis doakan Lissa berjaya dalam bidang yang diceburi. Tak semestinya kena jadi model rite? Mana tahu Lissa lagi hebat dalam bidang-bidang lain kan? So jangan putus asa tau sayang. Utamakan pelajaran InsyaAllah, bukan takat jadi model, nak jadi Perdana Menteri pun boleh! Haa meletop giteww...;)  Thanks juga sebab sudi review blog akak yang tak seberapa ni. And also happy belated Birthday to you... huhu..

So, what uols yang membaca ni, if nak review/follow/blogwalking/komen blog Lissa ni, leh terjah SINI. Takpun klik je header comel Lissa kat bawah ni. Selamat blogwalking!=)



Cik Misya : Sentiasa jadi contoh terbaik untuk adik-adik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...