expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, April 24, 2013

Penting! Bayi masuk ICU gara-gara ibunya makan rumpai laut masa mengandung!

Salam.. Sekarang musim para wanita dan lelaki membeli rumpai laut untuk dijadikan suplemen harian. Rumpai laut tersebut dikatakan mempunyai kolagen yang boleh mencantikkan kulit. Saya terfikir-fikir juga, betul ke? Sebab sepanjang pengajian saya di Universiti, kolagen ni datangnya dari sumber haiwan iaitu sejenis protein yang membentuk kuku, kulit, rambut dan sebagainya pada tubuh manusia. Tumbuh-tumbuhan tak pernah pula saya mendengarnya sebab tumbuh-tumbuhan mana ada protein! Baru-baru ini saya terbaca  artikel dari akhbar Sinar Harian bahawa firasat saya betul yang rumpai laut mana ada kolagen!!


Tapi saya pelik kenapa ramai sangat orang sekarang giler bayang membeli rumpai laut ini? Rupa-rupanya sebab harganya yang murah. Beli berkilo-kilo boleh dapat berapa ringgit sahaja! Bila saya dengar je, terus saya jadi takut. Sebagai food technologist, of course saya sangat particulate sikit tentang proses penghasilan sesuatu produk tak kira lah makanan atau bukan makanan. Saya dah melawat bermacam-macam kilang makanan sampai ada yang balik, saya muntah! Itu kilang makanan terproses. Habis, rumpai laut yang direct dari laut terus bawak balik rumah camne pula?? Wallahualam.. Macam mana dengan kandungan logam dan bendasing di dalam nya? Adakah ia melalui proses yang betul? Sebab air laut mengandungi kandungan logam berat seperti plumbum yang sangat tinggi. Di samping pencemaran minyak, kehadiran bahan fizikal seperti kaca, pasir, dan sebagainya yang memang memudaratkan kesihatan jika memakannya.

Akhirnya terjawab sudah, rakan saya baru-baru ini menceritakan anak buahnya dimasukkan ke dalam ICU kerana terdapat pasir dan tanah di dalam darah bayi tersebut! MasyaAllah.... Kerana apa?? Rupa-rupanya ibu bayi tersebut suka memakan rumpai laut masa mengandung! Mungkin dengan harapan anak yang bakal dilahirkan mempunyai kulit yang cantik tapi padah yang menimpa. Saya simpati dan terpanggil untuk berkongsi kisah ini. Sebab di luar sana terlampau banyak produk kolagen rumpai laut (katanya!) dijual berlambak-lambak di pasaran. Ada orang kata kena cuci bersih-bersih if nak makan. Ok boleh, tapi anda nampak ke pasir-pasir halus di sebalik rumpai laut tersebut? Tak kena pada anda, mungkin kena pada bayi dalam kandungan..


Saya juga hampir-hampir nak terjebak menggunakan rumpai laut ni tapi Alhamdulillah saya diperkenalkan dengan produk kolagen yang benar-benar tulen dan berkualiti dari Elken, iaitu Elmarino Blanc. Biarlah harganya tinggi sedikit tapi at least saya tak menggadaikan masa depan saya dengan memakan sesuatu yang tidak diketahui asal-usulnya dan bagaimana ia diproses... 




Cik Misya : Jangan rendahkan harga diri anda.

8 comments :

Vee Lea said... Reply To This Comment

Woooww bahaya!! Banyak tengok orang post psl rumpai laut nii. Tsk2!

Danee said... Reply To This Comment

banyak yang hanya tahu jual je . tapi xtau kemudaratannye .. nak cantik tp kesan side effect dia sngt menakutkan

Ainim Suju said... Reply To This Comment

saya pernah la juga cuba rumpai laut ni kat muka tapi disebabkan itu, saya dapat eczema...terus stop

Cik Tia said... Reply To This Comment

wooooooooooooo .. baru tahuuu ..

Cik Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@Ainim Suju ekzema??? Ya Allah hai kesiannya...

Sue-Rya Qistina said... Reply To This Comment

mmg bahaya kan. mujur saya x berkesempatan beli rumpai laut ni sbb tgh preggy, takut memudaratkan baby. anyway, artikel tu kat akhbar mana ye? boleh sertakan link tak? saya nak share kt blog...thanks for sharing!

www.suriaqistina.blogspot.com

tash perfumestore said... Reply To This Comment

Hi cik Aimi..Sorryla nk tanya..are sure tumbuhan tak de sumber protein???as i know ada a few tumbuhan yang mempunyai sumber protein ye..contoh, Green peas, quinoa, beans, chickpeas, tempe, leafy greens..sblm nk bagi apa2 statement pls check dulu dear..nnti org akan salah faham and ingt hanya haiwan je yg ada sumber protein..saya tau awak tu student u, tp takkan student u tak buat research kot sblm kuarkan awak nya statement "Tumbuh-tumbuhan tak pernah pula saya mendengarnya sebab tumbuh-tumbuhan mana ada protein!"..tq

Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@tash perfumestore Minta maaf la if anda salah sorg yg jual rumpai laut ni. Saya bukan pakar tumbuh-tumbuhan. Tapi at least kat sini saya share apa yang berlaku pada rakan saya yg boleh dijadikan teladan. Saya keje Kementerian Kesihatan bidang food. Based on my experience, belum pernah lagi kami endorse rumpai laut sumber kolagen terbaik. Daripada research pun mostly kolagen datang dari haiwan not tumbuhan. Tq atas nasihat yang lemah lembut lagi bersopan-santun..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...