expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, January 31, 2013

Segmen Zyra 2013 Bloglist

Salam semua.. Jomlah join satu lagi segmen bloglist di petang-petang Khamis ni.. Mudah je syarat-syaratnya di SINI. Klik banner pun boleh...:)


Saya mahu berada dalam bloglist penganjur segmen ni adalah untuk meluaskan lagi pengaruh blog saya! Wah ayat tak menahan.. Hehe.. Secara ringkasnya bila saya update entry, pengunjung blog tu akan ternampak blog saya dalam bloglist. So, maybe dia nak singgah blog saya kan? Jadi memang nak sangat-sangat duk dalam bloglist penganjur!=))


Cik Misya : Belum mahu update bloglist lagi.

Segmen Blogger i2 Sahabat ku

Salam semua sahabat-sahabat saya di sini.. Jomlah join segmen ni.. Mudah je syaratnya. Klik SINI atau banner okeys..:)



Cik Misya : Berkasih biar satu, berkawan biar beribu.

ND Lala tak restu anaknya, Shila Amzah kahwin dengan Shaarnaz Ahmad?

Salam... Lorr terbaca entri abang Ben Ashaari tadi di SINI about berita yang kurang enak didengar. About love story between penyanyi hebat Shila Amzah dengan pelakon yang semakin meningkat naik iaitu Shaarnaz Ahmad. Rupanya bapa Shila Amzah belum bersetuju untuk mengahwinkan anaknya dengan Shaarnaz! Alahai.. Nape leh jadi camtu ek?




Saya sesangat happy bila dapat tahu dorang akan kahwin (rujuk SINI) tapi rupanya cinta mereka terhalang dek si ayah mahu anaknya menumpukan perhatian kepada karier nyanyian. Secara peribadi, saya tepuk dahi bila perkara ni terjadi. For me, daripada anak perempuannya duk ke hulur hilir berdua sana sini dengan lelaki yang masih belum pape hubungan, sebagai bapa adalah lebih baik beliau merestui dan mengahwinkan anaknya! Adakah mentaliti kebanyakan ibu bapa kini sebegitu? Kejar dulu karier, lebih daripada tuntutan agama? Shila dan Shaarnaz memang serasi saya tengok. Dah wajib kahwin sebab masing-masing sudah berkemampuan. 

Punya sayang dan bertanggungjawabnya Shaarnaz sebab nak kahwin dengan Shila (rujuk SINI). Tuntutan agama itu lebih penting dari adat istiadat yang direkacipta tu semua. Hmm.. At least Shaarnaz still nak ikut adat datang merisik semua tu daripada dia bawa Shila kahwin lari kat Siam. Simpati saya tengok dorang ni. Pape pun saya harap perbalahan mereka dapat diselesaikan dengan cara baik. Benda baik buat apa nak ditangguh-tangguhkan rite?




Cik Misya : Orang yang berniat taknak kahwin, Nabi tak mengaku umat.

Segmen: Bloglist Februari 2013

Salam Khamis semua.. Jom kita memeriahkan segmen kali ni di SINI atau tekan banner. Mudah je..:)



Cik Misya : Kejap je dah nak Februari.

Wednesday, January 30, 2013

Nilai mas kahwin di Malaysia mengikut negeri

Salam.. Haa kepada bakal-bakal pengantin tu, termasuklah saya hehe, jom tengok nilai mas kahwin di Malaysia yang terkini untuk rujukan anda semua..


Macam-macam nilai rupanya mas kahwin ni ya? Yang tak menahan di Negeri Sembilan dan Selangor. Ada beza-beza pula ikut taraf dan kedudukan. Erm.. Bukankah kita manusia sama je taraf? Mungkin ada sebab tertentu. So, yang paling mahal adalah di Selangor.. Untung incik tunang saya sebab saya Wilayah (Kuala Lumpur). Ahaks.. Pape pun yang penting nilai kasih sayang selepas berkahwin tu tak ternilai dek wang ringgit. :)


Cik Misya : Bertemu dengan beberapa pasangan yang salah sebelum berhasil ketemu yang terbaik.

Simple steps for making a scroll bar for widget

Salam semua.. Erm semenjak blog saya bertukar wajah ni, ramai pula yang bertanya tentang tutorial nak buat apa yang saya buat.:) Contohnya scrollbar untuk widget di sidebar blog anda macam saya punya..


Setiap widget yang berbentuk list sebegini memang saya dah kemaskan gunakan scrollbar. So takdelah dia bersepah-sepah atau berterabur. Jadi, kali ni saya baik hati [baiklah sangat :p] nak share dengan anda camne nak jadikan widget kita scroll bar macam tu.:)

Actually saya ambil daripada blog teknikbuatblog.blogspot.com. Mudah je! Saya buat-buat terus jadi. Thanks kat blog tersebut sebagai credit. Nak tahu camne caranya?? Jom tengok kaedahnya!


1st : Go to Design or Template > Choose Edit HTML > Click on Expand Widget Templates (Example: In red box)

2nd : Press Ctrl + F and type the title of one of your widget. For example : Bloglisted! 


3rd : Then you will find the code like this : <b:widget id='Bloglisted1' locked='false' title='Bloglisted!' type='BlogArchive'>

4th : After code either <div class='widget-content'> or some blog will have this code <div expr:class='&quot;widget-content &quot; + data:display + &quot;-label-widget-content&quot;'>,  copy and paste code below:

<div style='width: 190px; background: url(&quot;http://1.bp.blogspot.com/_yqzcBmyK-mo/TRhyUKzsdgI/AAAAAAAABPM/nP0Nyko2M8Q/s1600/black.png&quot;) repeat scroll 0% 0% transparent; overflow: auto; height: 100px; border: 1px solid rgb(206, 206, 246); -webkit-border-radius: 10px; -moz-border-radius: 10px; border-radius: 10px; padding: 20px; margin: 3px 0pt 0pt;'>

5th : Then, scroll down and you will find this code : <b:include name='quickedit'/>

6th : Next, put  </div> after that code. 

7th : Then click Save Template.

Notes: You can change the blue code with another image url to change the background of your widget. You also can adjust the size of widget by adjusting the width and height of green code. If you want to change another widget to become a scroll bar just repeat the same steps. Very easy!=)


Sumber : SINI


Cik Misya : Ilmu semakin dikongsi semakin bertambah.

How to get colour codes for HTML?

Salam.. Erm ramai yang suka edit-edit blog then letak pelbagai warna untuk font, border, link dan sebagainya bagi menambah tarikan terhadap blog memasing. Saya pun begitu juga. Dulu saya tak berapa pandai bab-bab colour code untuk dimasukkan ke dalam HTML saya.. 

Saya rasa ada juga di kalangan anda tercari-cari mana nak dapatkan kod warna setiap kali nak edit benda-benda alah tu semua. Saya search-search tadi terjumpa satu link.. Memang mudah nak dapatkan kod tu. Klik je kat warna tu then keluarlah code yang diperlukan untuk di copy-paste dalam HTML blog kita. :)


Salah satu link yang saya jumpa adalah entry kat dalam gambar di atas ni. Boleh klik gambar tu atau SINI untuk membawa anda ke entri penuh berkenaan colour code yang diperlukan. Mungkin banyak lagi entry yang berkaitan about colour code ni tapi saya rasa ini antara yang paling mudah nak dapatkan kod warna.. :)



Cik Misya : Pernah obses dengan warna kuning. 

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Komen Terakhir

Salam.. Wah menarik dan mencabar contest ni! Nak jadi orang terakhir yang komen, memang payahlah kot! Huhu takpe, sekadar mencuba nasib.. Jom terjah SINI atau klik banner untuk info lanjut..




Hadiahnya?? Wang tunai RM30.00 untuk dimenangi setiap hari!! So, siapa yang paling last komen untuk hari tersebut, akan dapat hadiah duit tuh! Menarik kan?;)





Cik Misya : Mahu jadi yang pertama di hati si dia..

Kursus Pra-Perkahwinan || I'm ready to be his wife..

Salam semua.. Erm saya ni asyik join segmen je kan? Huhu.. Cuti baru-baru ni uols buat apa ya? Tido?? Jangan begitu sayang.. Isilah dengan something bermanfaat ok. Nak buat bisnes? Jom join saya!! Tapi apa yang paling best masa cuti baru-baru ni, saya berjaya menghadiri kursus pra-perkahwinan! Ngee... 



Dua kali tertangguh sebab kekangan masa tapi Alhamdulillah dapat juga saya dan incik tunang hadir kursus tersebut... Banyak benda dan ilmu yang kami pelajari sebelum memasuki alam perkahwinan.. Walapun ada slot ceramah yang agak membosankan sampai audien terlena, tapi nasib baik saya tetap bertahan mendengar setiap ceramah yang disampaikan. Rugi tak fokus sebab kursus ni sekali je seumur hidup! Lepas tu pandai-pandailah bawa diri bila dah bergelar suami isteri nanti.. Tetiba rasa nervous plak nak kahwin! Ngehehe.. 



InsyaAllah, saya dan incik tunang berharap semua urusan kami untuk diijabkabulkan dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Doa anda semua amat diharapkan.. :) Banyak tanggungjawab perlu dipikul once dah bergelar suami isteri. Bukan setakat nikah pastu dah tak fikir pape. Sebab tu kena betul-betul ready dari segi mental, fizikal dan rohani. Alhamdulillah I'm ready to be a wife.. ^__^ Saya bersyukur sebab dapat incik tunang yang suka berbincang tentang semua perkara. Planning sebelum dan selepas berkahwin. At least kami betul-betul dah prepare dan ada matlamat untuk membina keluarga yang bahagia. Amin..


Saya hadir kursus ni di Putrajaya.. Sape-sape yang nak kahwin ataupun belum kahwin tapi nak hadir kursus ni pun boleh.. Klik SINI untuk maklumat lanjut.. :) Satu hari setengah je kursus ni.. Tapi banyak ilmu boleh dikutip untuk dijadikan panduan.


Now, saya tengah tunggu sijil saya dikeluarkan. Pastu bolehlah apply untuk kebenaran bernikah. Bila tu? jeng-jeng-jeng...;) Tunggu........



Cik Misya : Cinta muka buku.

Segmen Review Blog By Sabrina

Salam.. Erm nama penganjur segmen ni mengingatkan saya pada salah seorang officemate saya yang telah berpindah ke Terengganu. Rindu sama beliau!^^ Ok takpe, kita sambung dengan join segmen menarik ni. Nak di review kan?? So tekan SINI atau banner okeys...



Cik Misya : Sayang semua kawan-kawan saya.

Segmen Blog Popular Sangat

Salam.. Wah popular sangat ke blog saya ni sampai nak join segmen gini? Huhu tak kesah la kan.. Yang penting mencuba..:) Jom try kat SINI atau tekan banner berikut untuk sertai segmen ni..


Antara blog popular yang saya rasakan adalah... mestilah abang Ben Ashaari! Memang setiap berapa minit mesti beliau akan ping entry. Dats why beliau popular! Nak jadi macam Abg Ben juga satu hari nanti..^^


Cik Misya : Jangan gila glamour.

Tuesday, January 29, 2013

Saya sudah tergolong dalam blogger Otai??

Salam.. Terpandang bloglist seorang blogger ni, tengok-tengok eh macam kenal! Itu blog saya! Hehe.. Actually terkejut tengok blog saya diletakkan dalam bloglist Otai blogger tersebut! Wah, saya masih kerdil tapi dah termasuk dalam golongan otai?! Erk rasa macam tak layak je.. Ngee....^__^ 


Saya memang ada join segmen anjuran blogger ni di SINI. Tak sangka penganjur letak saya dalam kategori otai. Ngehehe.. Ke dah lama dia letak sebelum saya join, wallahualam.. Wah tetiba rasa macam menggedik plak entri neh! Huuu ok-ok, pape pun thanks kat blogger Merepekgila walaupun dia bukan jenis merepek tak tentu pasal. ;p Thanks sebab letak saya dalam bloglist otai tu. Segan tau!@_@




Cik Misya : Sentiasa merendah diri walau tinggi mana pun kita berada.



Ingat lagi vektor wajah saya ni? Jom tengok bagaimana nak buat!

Salam semua.. Erm, petang-petang gini agak slowdown skit mood.. Nak balik rumah setelah penat bekerja! Huhu.. Belek-belek entri kengkawan yang lain, ternampak entri dari Din Graphic. Akhirnya baru saya tahu camne sesebuah vektor (animasi gambar) tu terhasil.. Still ingat lagi vektor gambar saya hasil tangan Din ni? Haa boleh tengok SINI.. Vektor tu adalah gambar saya kat bawah ni..



Nak tahu camne vektor ni dibuat? Boleh terjah ke antri Din Graphic kat SINI. Menggunakan Adobe Ilustrator nampak macam senang. Tapi hakikatnya if saya nak buat, setahun pun belum tentu siap! Hehe.. Almaklumlah tangan tak berapa nak berseni.. If suruh menari boleh ler..^^ So, uols yang suka dan kreatif wat vektor, boleh terjah kat blog Din Graphic ni ok. Antara vektor terbaik wajah saya yang dihasilkan. I loike! Thanks to Din!=)

Gambar sebenar leh tengok SINI.


Cik Misya : Jarang dapat A untuk kelas pendidikan seni.

Segmen: Blogwalking sambil tambah Follower di Blog & Twitter

Salam... Em panjang sungguh tajuk segmen ni.. Huhu.. 3 dalam 1! Blogwalking, follower, twitter.. Walaupun saya takde twitter tetap mahu join! Jangan disqualified sudey... Ngeee...;) Ok klik SINI atau banner if nak join ya!


Nak tag siapa ya?? Haaaa saya tag anda semua okeys!! So, dah baca ni jangan tak join plak! Ngehehe.... Selamat bersegmen!!=)


Cik Misya : Suka minum Milo 3 in 1.

PCL , tolong review blog saya http://www.aimisyahirah.com

Salam.. Tolonglah review saya PCL!! Ngehehe... Haa korang pun nak di review? Klik SINI atau banner untuk tahu syarat-syaratnya ya!=)



Cik Misya : Bantu-membantu amalan mulia.

Segmen: Blogwalking Bersama Arra Ahmad

Salam.. Jom blogwalking dalam segmen neh! Masuk SINI atau tekan banner untuk terjah!:) Follower saya berjumlah 1539 orang.. Alhamdulillah...



Cik Misya : Geli hati tengok banner segmen ni.

SEGMEN : "WHO IS THE LUCKY ONE ? by HANNA & KK "

Salam.. Anda rasa anda bertuah? Jom join segmen ni di SINI atau klik banner...


Tag : Anda semua yang membaca entri ini! Ngehehe..;)



Cik Misya : Tuah ayam nampak di kaki.

Segmen Suka Follow 2013 By HOT MASA KINI

Salam.. Erm penganjur segmen ni pun jenis rajin wat segmen, Saya je pemalas. Wakaka! Ada ke nak join if saya wat segmen?;p Ok takpe, kita support segmen ni di SINI atau tekan banner..



Cik Misya : Berusaha rajin update entri walaupun malas.

Segmen : Saya Nak Blog Saya Masuk Dalam Feed !

Salam... Erm feed?? Menarik tuh.. Walaupun ini first time saya join segmen feed-feed ni. Hehe.. Takpe, if uols nak tahu pasal segmen ni, tekan je SINI atau banner..



Cik Misya : ???

Segmen : Jom Blogwalking (Nabila Biela)

Salam.. Erm Nabila Biela ni memang antara blogger penganjur segmen yang tegar. Huhu.. Rugilah if tak join segmen beliau. So, hit SINI atau banner untuk info lanjut..:)


Cik Misya : Tegar join segmen.

Segmen 2013 by Izza Sakura

Salam... Tahun 2013 ni memang berebut-rebutlah orang wat segmen. Sampai rambang mata mana satu nak join. Huhu.. Jom join segmen ini kasi meletop! Klik SINI atau banner..:)


Erm, penganjur minta komen mana entri beliau yang terbaik.. Alamak ni yang lemah ni.. Sebab saya agak busy tak sempat mahu blogwalking. Ngee... Tapi takpe, dari segi luaran pun saya tengok blog penganjur sangat kemas! Tak susah nak cari entri-entri lama beliau.. Kira user friendly la..:)



Cik Misya : Pilih yang terbaik.

''Segmen Jadikan Followers UNLIMITED by Aimi Rahim"

Salam.. Wah hebat nama segmen nih! Jomla join sama-sama menghebatkan segmen unlimited ni! Huhu.. Tekan SINI atau banner untuk join..




Cik Misya : Setiap perjuangan perlukan semangat dan kesabaran yang unlimited!

Segmen : Bloglist Februari by Eyqa Hasnan

Salam dan Selamat Pagi semua!! Jom ceriakan hari uols dengan sertai segmen bloglist neh. Senang je... Klik SINI atau banner okeys!=)



Cik Misya : Suka benda simple.

Friday, January 25, 2013

Menikmati makanan di Secret Recipe..

Salam semua. Erm semalam after jenjalan di Alamanda wit my cousin, terus singgah Secret Recipe. Rasa macam dah lama tak makan kat sini. Rindu ngan menu-menu dia yang best tuh! Apa lagi, spagetti Thai jadi mangsa kunyahan ku. Hehe..

Yang paling masyuk bila dapat menikmati sebiji muffin coklat yang sangat delicious. Dalam dia ada coklat cair. Subhanallah rasa dia memang menggegar iman! Ngeee..

Sekali sekala menikmati makanan superb dari Secret Recipe, seperti mereward diri sendiri. Huhu. Alhamdulillah rezeki. Dulu masa kecik-kecik, nak makan sepotong kek pun susah. Sebab tak mampu. So, adik-adik sume, belajar rajin-rajin, dapat kerja bagus dapatlah nikmati makanan best-best. Walaupun parent uols mampu bawa gi makan tempat sebegini, itu duit dorang. Dah pegang duit sendiri barulah orang respect. Tul tak? Dah ada duit jangan membazir pula hari-hari nak makan camni. Bankrup ler.. Huhu.

Cik Misya : Syukuri nikmati hidup selagi ada.




Segmen : I Follow You,,You Follow I

Salam.. Haa meh join segmen follow-follow ni.. Leh tambah follower uols dengan cepat! Klik SINI atau banner okeys..:)


My followers now ada 1530 orang!=) Nak tag.. Si gadis askar Angellovesoldier dan Nadia Johari.. Kalau sudi, join la ya!=)


Cik Misya : Pernah jumpa orang yang tak sudi terima tetamu di rumahnya.

SEGMEN : Blogging?? Twittering!

Salam.. Erm segmen ni pun unik juga.. Walaupun saya takde twitter tapi tetap semangat nak join! Hehe.. Tak cukup syarat, boleh ke?? Huhu.. Klik la kat SINI atau banner tau!



Cik Misya : Belum terbuka hati mahu bertwitter.

SEGMEN JIAKREATIFELT 3 in 1:Apakah?

Salam.. Ahha, unik sikit tajuk segmen ni.. Nak tahu apa yang unik tu? Boleh terjah SINI atau hit banner untuk info lanjut. Apakah???;))


Jumlah follower saya so far adalah seramai 1526 orang. Sayang dorang sume tau!^_^ Saya dah lama follow blog penganjur, so memang takkan ingat saya angka ke berapa. huhu.. Sape-sape nak like my page tu, boleh klik SINI okeys..:) Saya dapat tahu segmen ni dari blogger Nurul FHMT yang comel tu...



Cik Misya : Tak suka ingat nombor.

Segmen Bloglist EcaDwinkyAsha 2013

Salam dan Selamat Pagi Jumaat semua!!! Jom join segmen bloglist yang menarik ni! Senang je caranya. Klik SINI atau banner...


Segmen Bloglist EcaDwinkyAsha 2013 kelolaan ecadwinkyasha.com



Cik Misya : Tak suka block orang.

Thursday, January 24, 2013

Segmen Tambah Follower!! ~~KasihLestariAbadi~~

Salam.. Erm sedap nama blog penganjur ni.. Tu yang cair tu sampai nak join segmen neh. Huhu.. Jomlah join di SINI atau klik banner!=)



Bawah ni print screen follower saya yang sangat disayangi..:)1522 orang kesemuanya!=)




Cik Misya : Garang tapi penyayang.

Segmen Mega 3000 Follower By Blog 3 Dalam 1

Salam semua!! Wah segmen mega-mega plak!! Huhu.. Jom sertai segmen mega 3000 follower by Blog 3 dalam 1 neh! Menarik kot sebab berpeluang tambah follower sehingga 3000 orang dalam tempoh setahun! Jom klik banner untuk info lanjut!!=)



Cik Misya : Tunggu Megasales.

Blogwalking Plus Likers segmen

Salam.. Ok satu lagi segmen yang perlu disertai. Mudah je syarat-syaratnya di SINI. Hit banner pun boleh tahu syarat-syaratnya.:)


Ok sape-sape nak like fanpage saya boleh klik SINI. Still new. Akan dilancarkan tak lama lagi dalam blog.:)



Cik Misya : Tak ramai peminat.

SEGMEN : FOLLOW BLOG DAN TWITTER AYUINSYIRAH 2013

Salam semua.. Salam Maulidurasul..:) Erm penganjur segmen ni memang femes dengan banner segmennya yang menggunakan bunga ros sebagai banner.. I loike!=) SO, jom join segmen ni di SINI atau klik banner.. But saya takde twitter tapi memang dah lama follow blog penganjur. Rasanya dah kali ketiga kot saya join segmen beliau.:)



Cik Misya : Bunga ros mampu mencairkanku..

Wednesday, January 23, 2013

Segment tingkatkan like fanpage by aien hermionie

Salam.. Ya Allah hai busy nya hari ni.. Sok cuti, so kenalah siap kan pape yang patut terlebih dahulu hari ni.. So, entri kali ni saya join segmen like-like page. Aik, saya dah ada page ke?;) ahhaa.. Yes baru je ada.. Still dalam proses untuk dilancarkan. Tunggu dah dapat 100 like baru saya launch dalam blog ni secara besar-besaran. Cewah! Ok if uols pun nak join segmen ni, klik SINI atau banner..


Jangan lupa like page saya di SINI ya!=)


Cik Misya : Die hard fan of...

Tuesday, January 22, 2013

Jom tengok perubahan terkini blog saya!

Salam semua.. Haa kalau sesiapa perasan, blog saya semakin hari semakin berubah wajah. Eceh.. Bukan plastic surgery okeys!;) Sebelum-sebelum saya selalu dapat review tentang keserabutan sidebar blog saya di kiri dan kanan. Memang saya akui agak serabut pun! Ngehehe.. So, setelah mengambil kira pendapat-pendapat anda semua melalui review dan juga masa yang ada, saya dah edit-edit sikit blog saya dengan mengubah pape yang patut...



So, antara perubahan yang saya lakukan adalah sidebar saya dah jadi sebelah sahaja!! Huhu.. Serius saya tengok pun dah tak serabut.. Gambar-gambar modelling saya dipaparkan dalam bentuk slideshow. Widget-widget tu semua saya dah masukkan dalam scroll bar yang lebih kemas. Dan lagi satu, header saya kalau anda perasan saya dah buang words banyak-banyak kat header tu. Maka tajuk blog saya lebih fokus dan mudah diingati.. :)

Header sekarang

Header dulu

So far ini je dahulu perubahan yang saya mampu buat untuk masa ini. InsyaAllah saya akan perbaiki lagi apa-apa yang patut. Ok, cepatlah review saya! Wakakaka... Suka-suka hati je kan?? Ngehehe.. Pape pun teruskan singgah ke blog saya okeys! Love uolssss!^__^



Cik Misya : Berubah untuk kebaikan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...