Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Blogger Mak Dara kehilangan suami, Matias Ali... Al-Fatihah..

Salam.. Pagi Jumaat ni saya dikejutkan dengan entri Bubblynotes tentang pemergian suami kepada blogger dan penulis skrip drama dan filem yang famous iaitu Mak Dara. Saya ada juga terbaca entri-entry Mak Dara sebelum ni tentang suaminya yang dimasukkan ke wad kerana masalah kesihatan. Dan akan menjalani operation. Tak sangka secepat itu, suaminya meninggalkan kita semua. 



Walaupun kami tak mengenali satu sama lain tetapi saya selalu join segmen anjuran Mak Dara dan ada juga Mak Dara tinggalkan komen-komen di blog saya. Secara tak langsung memberi ikatan silaturahim antara sesama rakan blogger. Takziah buat Mak Dara dan family... Al-Fatihah untuk arwah suaminya, Matias Ali.. Allah lebih menyayanginya.. Tak sangka rupanya arwah mempunyai masalah buah pinggang dan menghidap kanser darah stage 4! Ya Allah hai.. Penyakit tiba tak kira usia... :(

Status Mak Dara di facebook berhubung pemergian suaminya..

Semoga Mak Dara tabah dan sabar hadapi ujian yang maha berat ini. She is strong woman sebab itu Allah uji sebegini. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.. Takziah sekali lagi... Al-Fatihah...



Misya : Setiap ujian ada hikmahnya.

Comments

  1. ohh yake. Takziah buat Mak Dara dan keluarga. Semoga tabah menghadapi dugaan ini.

    ReplyDelete
  2. Innalillahhiwainnahirojiun...
    Takziah buat Mak Dara dah keluarga... Al-Fatihah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts