expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, May 27, 2015

Bandung Trip #5 : Keajaiban Kawah Putih, bekas gunung berapi!

Salam. Ok sambung dari Part 4, hari kedua no more shopping. Hehe. Plan ke Kawah Putih, sebuah tempat yang merupakan bekas gunung berapi aktif. Pernah terfikir anda berada di tepi kawah puncak gunung berapi? Selalu tengok dalam TV je kan tapi kali ni real punya kawah gunung berapi berada depan mata! Hanya ada di Indonesia sahaja. Kat Malaysia of course takde. Huhu Jom lihat keindahan ciptaan Tuhan di Kawah Putih...

Suhu di kawasan ni agak sejuk walaupun kawah ni panas sebenarnya. Almaklum sebab dia berada di puncak gunung-ganang.

Dah sampai.. Excited sebab kawasan ni sangat cantik berwarna kebiruan. Airnya panas takleh sentuh! Masih kelihatan asap-asap dari kawah ni.



Haaa tengok belakang tu bukan kabus tau tapi asap yang keluar daripada air yang menggelegak tu..

Andaikata kawah ni meletus jadi gunung berapi, mana mau larikk???

Nak ke kawah kena turun tangga sikit.

Menurut lagenda, kawah ni sebenarnya masih aktif. Suhunya panas hingga burung yang terbang melintas atas kawah ni akan mati dan jatuh ke bawah!

Lihat tu....

My family...

Qu Puteh, Qu Puteh, Barulah Puteh! Hahaha


Ramai tourist datang ke sini. 

Kat sini ada terowong bersejarah yang dikatakan tempat persembunyian tentera Belanda semasa zaman perang dulu.

Air yang tenang jangan disangka tiada buaya!

Datang sini kalau hidung anda jenis tak tahan debu, sila pakai mask sebab debu-debu sulfur berterbangan di sini.

Selfie sat!

My love...

Lets achieve our dreams...


My heroes...

Singgah sebentar di pondok Saung Kecapi.. Mendengarkan muzik tradisional penduduk sini.

Boleh baca info tentang kawah putih lebih details.

My mom posing sat..


Alhamdulillah sampai ke tempat luar biasa ni.. Kawah Putih, Indonesia..

Next, supir bawa kami minum jus strawberry free! Suasana kat sini macam di Cameron Highland. Segala maca sayuran dan strawberry dijual di sini. Fresh!

Fresh strawberry juice.. Masam-masam manis..



Yang menarik dihidangkan dengan kuih ala-ala otak-otak di Malaysia. Very nice.. Strawberry tu saya beli. 1 pack murah je... RM10 je tapi leh dapat strawberry gemok-gemok.

So, if datang ke Bandung jangan lupa singgah di Kawah Putih. Perjalanan lebih kurang 2 jam dari Kota Bandung. Almaklum jalan agak sesak dan sempit. Tapi berbaloi la sampai di sini.

So, next destination? Nanti baca Part 6 ya!=)


Misya : Menikmati ciptaan Tuhan.







3 comments :

Mad Parihh said... Reply To This Comment

cantiknya tasik tu . dulu x silap saya pergi tangkuban perahu

Bimo Mekarwangi Tour said... Reply To This Comment

PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :

# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
*Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

omegajaya tour said... Reply To This Comment

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...