Senarai syarikat MLM yang pernah disenaraihitam (Blacklist) tahun 2015

Salam. Di sini saya share dengan anda senarai company-company yang telah disenaraihitamkan oleh Bank Negara Malaysia. Di luar sana banyak company atau peluang bisnes yang akan anda temui dan menawarkan pulangan income dengan cara paling mudah, cepat dan malas! Jadi, berhati-hatilah sebab rezeki tidak akan datang bergolek jika hanya duduk diam-diam. Mesti ada usaha melalui saluran dan sumber yang betul. MLM tak salah. Tapi individu yang berniat jahat yang membusukkan nama MLM. Maybe dengan senarai ini boleh membantu anda membuat rujukan. 


National Bank's (BNM) latest blacklist companies : 

1) Cloud hits trade (pyramid scheme, the IPO scam)
2) Dream Group (pyramid scheme, illegal fund-raising scam)
3) Mbi, Mface (virtual currency, illegal fund-raising)
4) World Ventures (MLM pyramid tourism)
5) Nanning Investment Fraud (pyramid schemes)
6) Boss Venture (illegal fund-raising)
7) Ufun Utoken (virtual currency, illegal fund-raising)
8) Will win group bwin (rodents, illegal fund-raising scam)
9) Fusion Excel International magical lava (IPO scam)
10) Scratch Music Group (scam)
11) Asian Bitcoin (virtual currency trading)
12) Genneva (Jin Yuhua gold scam)
13) Mc Ocean (illegal fund-raising)
14) Great Coin ( unlicensed illegal fund-raising)
15) Mega Wisdom (unlicensed illegal fund-raising scam)
16) Mu Club (Hong Kong lucky 2 u) (unlicensed illegal fund-raising scam)
17) Malaysia MC Angel Fund (money game) pyramid illegal fund-raising
18) RCFX Forex (illegal forex trading) illegal foreign investment
19) GPLF (Global peace loving family) illegal fund-raising fraud
20) IBS Forex (illegal forex trading) illegal foreign investment
21) MOP Forex (illegal forex trading) illegal foreign investment
22) MAXIM TRADER (illegal forex trading) illegal foreign investment
23) IRONFX (illegal forex trading) Illegal foreign investment
24) Eagle International Federation (illegal forex trading)
25) GSM Treasure illegal foreign exchange investment finance (illegal forex trading)
26) T1FX FOREX (illegal forex trading) illegal foreign investment
27) BLACKLIST LOAN AGENCY (assist persons disqualification lending scam)
28) ACESSE MARKETING SDN BHD (ad clicks rodents)
29) ASEAN PARADISE (illegal fund-raising fraud)
30) QNET (MLM pull the head rodents)
31) TONE EXCEL (no direct sales license rodents)
32) MY AUNEW (illegal fund-rich-quick scam)
33) PHYTO SCIENCE (rich-quick rodents)
34) IPC INTERNATIONAL (illegal fund-raising scam)
35) Organo Gold Coffee (illegal pyramid scheme)
36) Island red coffe Red Island coffee fraud (pyramid scheme fraud)
37) The Sound of Music (superscript will syndicate) illegal fund raising
38) Riway (rich-quick pyramid schemes)
39) Winalite Global Winalite International (rich-quick pyramid schemes)
40) 1Whp (pyramid rodents)
41) Winglab king saver saving card (scam)
42) UMATRIN beautiful atrium (illegal fund-raising) registered with the commercial nature of the different
43) Five army carat coins K COIN (virtual currency fraud disk)
44) Dragon fruit (illegal fund-raising fraud disk)
45) Hao Wei Nadu trafficking syndicates (Nanning, Indonesia false Datuk trading)
46) Win Paper (illegal fund-raising fraud disk)
47) Kulai wife curd false number plate case (Ghost Rider, head car)
48) Alphawave (rich-quick pyramid rodents)
49) Agarwood (scam)
50) Royale Gold Sdn Bhd (illegal fund dividend rodents)
51) Public Golden House (gold scam company)
52) Emgoldex (unlicensed gold trading, illegal fund-raising dividend)
53) BClifestyle (illegal fund-raising)
54) GEMCOIN USFIA (amber scam)
55) MIS ad click fraud syndicate
56) Instaforex (illegal forex trading) illegal foreign investment

Only for reference.


Misya : Tak anti-MLM.

Comments

  1. Terima kasih atas perkongsian ini. Ish, ada nampak beberapa syarikat dekat list ni. Ish bahaya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mface bkan scam..Buktinya byak pembangunan yg dibangunkan MBI utk ahli- ahlinya.. Mmall O2O, Mtravel ,Gameview, Mface (Bawahnya ada sokongan mfcclub),MAcademy,Mcall

      Delete
  2. kalau diberi pilihan kepada networker nak berjaya dalam masa 2 tahun atau 10 tahun? its a real business. tak salah pon kalau 'rich-quick'.

    ReplyDelete
  3. tak semua dalam list ni betul. sebab company yang saya buat tu ada juga dalam list ni tapi link dengan bank negara. dan segala duit disalurkan direct ke akaun bank saya :)

    ReplyDelete
  4. @Firdaus Rashid Betul, saya pun buat networking biz. Alhamdulillah byk benefitnya jika berada dalam company dan platform yg betul. Masakan pokok bergoyang kalau tiada angin rite.=)

    ReplyDelete
  5. Adenye pengadu.... sebap Ade networkking yg wat x btul. Dpt income lupa Diri. Yg melabur hbis lebur. Modal tingl mod. Hahaha.....
    Bnm akan senarikn black list PDA compny yg melebhi had...
    Semakin ramai yg joint company tersebut. Ia akan jdi , viruses. Mka ia akan di blacklistkn. Hahaha

    ReplyDelete
  6. Perniagaan produknya yang betul dan transaksi pun sah sepatutnya sudah memadai...ini sebab produknya tak boleh pergi jauh... Tiada repeat order...tu yg menjurus kepada money game... Hahaha

    ReplyDelete
  7. Perniagaan produknya yang betul dan transaksi pun sah sepatutnya sudah memadai...ini sebab produknya tak boleh pergi jauh... Tiada repeat order...tu yg menjurus kepada money game... Hahaha

    ReplyDelete
  8. Dari mana list ni? saya cuba dapatkan dari BNM website tak ada pun tertera nama2 syarikat pelaburan di atas?

    ReplyDelete
  9. betul2..saya dah check melalui bnm website.xda

    ReplyDelete
  10. Oh ni post lama ni. Boleh refer bila tarikh saya posting entry ni ya. :)

    ReplyDelete
  11. Siapa nak buat duit in USD??? 100% Legal Company.
    Kami ade system untuk buat duit..just follow the system.
    we also provided free technique to earn money.

    https://trader.fxunited.com/en/wr_register.php
    Agent ID: 358789
    email:sjgmconstruction@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Siapa nak buat duit in USD??? 100% Legal Company.
    Kami ade system untuk buat duit..just follow the system.
    we also provided free technique to earn money.

    https://trader.fxunited.com/en/wr_register.php
    Agent ID: 358789
    email:sjgmconstruction@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Ya Boleh Tanya Dari mana dapat maklumat ini? Susah Saya cari website BNM tetapi tiada terjumpa apa apa.

    ReplyDelete
  14. Ya Boleh Tanya Dari mana dapat maklumat ini? Susah Saya cari website BNM tetapi tiada terjumpa apa apa.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts