expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, December 18, 2015

Zakat setiap bulan melalui potongan gaji.

Salam semua. Sempena hari Jumaat ni saya nak share dengan anda, if nak bayar zakat pendapatan melalui potongan gaji boleh ke mana-mana Pusat Pungutan Zakat yang berhampiran. Sejak saya mula bekerja, ibu saya selalu remind suruh wat potongan gaji bayar zakat. Mula-mula tu macam endah tak endah je. Tapi lama-lama terfikir balik why not buat je potongan zakat direct melalui gaji. At least dapat menyucikan gaji yang kita terima setiap bulan kot-kot kerja tak cukup masa ke atau lobang sana-sini kan..  Besela manusia...


Alhamdulillah since pertengahan tahun hari tu saya dah mulakan. Tak banyak pun dalam RM50++ camtu. It depends pada kemampuan dan limit gaji anda juga. If nak berzakat harta atau emas, masih belum mampu lagi. InsyaAllah moga dengan berzakat ni dapat menambah lagi keberkatan rezeki yang kita terima. Melalui zakat ni juga kita dapat kurangkan bayar cukai pendapatan tahunan if tak silap. Better bayar zakat compare to bayar cukai. Salurkan rezeki kepada golongan yang lebih memerlukan. Jom berzakat!=)

Misya : Rezeki jadi darah daging.

1 comment :

najwa zahid said... Reply To This Comment

betul tu. better byr zakat dri cukai yg tak berkesudahan. hehehe. Good info.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...