expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, January 29, 2015

IOI City Mall Putrajaya mengecewakan??

Salam.. Dah pernah jenjalan kat IOI City Mall Putrajaya? Baru je dibuka beberapa bulan yang lalu. Saya yang duk Putrajaya ni tak pula kemaruk nak ke sana walhal dekat je dari rumah saya. Huhu. Tapi hari tu saja nak jalan-jalan cari pasal  handphone baru sebab my hp dah retak cerminnya. Nampak gempak building dia. Besar macam kapal cruise! Belum siap 100% tapi sudah mula dibuka kepada orang ramai. Sampai-sampai je parking memang banyak penuh. Tapi yang buat kami tak puas hati adalah lif dari parking nak ke shopping mall. Very slow! Dah pulak tu sebesar-besar parking basement tu hanya ada 2 lif je setiap pintu masuk. Aiyooo mana cukup! No alternative like escalator so terpaksa juga tunggu lif yang agak lembab. Agak kecewa juga di situ ya.

Okla tempatnya. Mostly barangan branded dijual di sini. Ada yang memang kami tercari-cari dijual di sini. But tunggu dulu. Antaranya almari partition dan juga kerusi urut brand Gintell. 2 benda ni memang kami nak beli dah lama tak sangka kat sini pun ada jual.

Agak kecewa sebab kedai handphone Oppo takde kat sini.:( Punyalah besar yang ada Samsung je. Hope Oppo leh take note supaya buka 1 outlet kat sini. Mesti ramai lagi akan datang. Terutamanya saya dan husband sebab kami memang peminat Oppo sekarang. ;)


Apa yang kami nampak, restoran makanan segera memang berlambak. Dari masakan Thai, Itali, Malaysia semua ada. For entertainment, kami nampak pawagam GSC dan bowling. Banyak lagi outlet belum dibuka. Tunggulah setahun lagi pasti complete tempat ni. Overall IOI Mall Putrajaya ni ala-ala Midvalley & Suria KLCC je. Memanjang then tengah-tengah ada ruang legar untuk apa-apa show/pameran. Dari 10 bintang, saya bagi 6 bintang tempat ni!=)


Misya : Nak shopping puas-puas before GST.

Seminar tentang pemakanan tapi makan tak ingat!

Salam. 1st time jejak kaki ke Shangri-La Hotel Putrajaya, feeling excited! Saya dah stay di Putrajaya more than 10 years, but tak pernah lagi masuk area hotel ni. Almaklum sebab dia terletak kat atas bukit di Presint 1. Nak ke tempat ni kena pusing roundabout utama sebab bukit ni kat tengah-tengah bulatan. Apa yang menarik? Sampai-sampai je no parking availaible. Heh. Pusing sekali dua, drebar shuttle tram untuk ke hotel ni perasan then suruh saya park kat taman bawah. Saya pun park situ then naik shuttle tram yang disediakan. Teruja juga sebab view dia sangat menyegarkan plus udara yang nyaman atas bukit.

Lobi hotel.. Besenya yang datang sini VIP/VVIP je. 

Inilah aktiviti saya di sini. Seminar bersama Persatuan Nutrisi Kebangsaan anjuran Dutch Lady. Banyak ilmu saya dapat especially tentang adanya 1 organization yang conduct macam-macam kempen untuk menjaga pemakanan rakyat Malaysia. Almaklum Malaysia adalah negara Top 5 obesiti di dunia! So, sangat-sangat penting rakyat Malaysia sedar tentang kepentingan menjaga pemakanan.

This is for lunch. Huhu macam-macam ada! Baru je dengar seminar pasal pemakanan, tak tahan tengok hidangan pelbagai makanan terus sambar je apa yang ada. Haisshhh inilah rakyat Malaysia. Macam-macam belajar tentang nutrition tapi nampak je makanan terus tak ingat dunia!

Desert yang sangat mengancam! Nyum-nyum..

Pilih je nak apa semua ada. Dari western, tradisional, dan pelbagai desert!

Sungguh menyelerakan!

Demi kesihatan diri, seperti biasa peneman setia saya, Elken Spirulina wajib saya ambil at least 10 biji every day. Baru lah segar dan bertenaga sepanjang hari. Nak tahu khasiatnya? Klik SINI.


Misya : Pengamal suplemen sejak kecil.

Segmen Berkenalan by: Dr. Shikin


I follower yang ke 699. Bab tag yang lemah ni. Ahaks.. api takpe, sape yang baca entry ni automatik anda di tag! Ngehee...


CBP Plus masuk Buletin Utama TV3??

Salam.. Wah agak kecoh sebentar tentang khabar berita bahawa program keusahawanan CBP Plus under syarikat Elken dikatakan mendapat liputan media iaitu Buletin Utama di TV3 baru-baru ini. Saya pun teruja juga sebab menunjukkan program CBP Plus memang luar biasa. Huhu. Tapi jangan happy terlalu awal. Actually ada benda lain yang Buletin Utama sampaikan sebab kebetulan nama CBP tu ada kaitan dengan benda lain. Ngehehe..

Ada sahabat tersalah faham ingatkan CBP yang TV3 maksudkan tu CBP Plus tapi rupanya bukan..

Ni one more tentang CBP yang keluar dalam Buletin Utama.

Huhu punyalah mencanak aura CBP Plus sampai apa-apa saja berkaitan dengannya menjadi viral dengan cepat. Nak tahu tak apa CBP yang Buletin Utama tu sampaikan? CBP tu Cukai Barang & Perkhidmatan atau dalam bahasa English nya GST! Baru je saya wat entry tentang GST di SINI. Lorrrrr... Ahaks... Nak tahu lebih lanjut tentang GST ni boleh ke http://www.customs.gov.my/

Dan untuk info semua, CBP ni juga singkatan kepada Jabatan Customs and Border Protection di U.S. Ngehehe..

Tapi sebenarnya memang betul program CBP Plus banyak membantu golongan berpendapatan sederhana ke bawah. Ramai yang dah dapat income 5-6 angka sebulan melalui CBP Plus. Secara tak langsung, CBP Plus sebenarnya membantu rakyat Malaysia merapatkan jurang pendapatan memasing. Tak percaya? Boleh baca SINI sebab saya sendiri dah menikmati hasilnya.=)



Nak tahu lebih details tentang CBP Plus, jangan segan-segan roger je saya k!


Misya : Populariti kadang-kadang penting.

Ajay Devgan masuk Islam dalam Singham Returns??

Salam.. Siapa ada Astro channel 251 BollyOne HD? Dulus aya ingatkan channel kena tambah dulu baru ada tapi bila saya tekan-tekan remote tu aik, ada rupanya channel ni. Apa lagi, dah lama tak layan hindustan, sesekali melayan syok juga. Sebab semua movie-movie baru dan box-office yang ditayangkan. Mula-mula saya ingatkan filem Bollywood sekarang ni dah tak best sebab banyak yang dah dimodenkan. Tak macam filem Kuch Kuch Hota Hai yang meletup-letup dulu. But sangkaan saya meleset. Still ada filem Bollywood yang sedap ditonton walaupun elemen moden seperti Hollywood dimasukkan. Salah 1 movie yang best untuk ditonton adalah Singham Returns lakonan Ajay Devgan & Kareena Kapoor.


Actually this movie adalah sequel daripada filem lama iaitu Singham. Bertemakan kepolisian, Ajay memang betul-betul serius menghayati watak Ketua Polis Kanan di Mumbai iaitu Bajirao Singham. Namanya pun ala-ala singa maka gaya Ajay memang macam singa! Beselah hindustan, hero mesti sentiasa macho!


Selalu kita tengok cite hindustan ni, polis-polis dia selalu bermasalah displin. Amik rasuah la, jadi gangster dan sebagainya. Tapi dalam filem ni imej polis India dibersihkan melalui watak Singham. No more rasuah/ gangsterism. Tapi filem ni mendedahkan betapa teruk dan lemahnya sistem politik dan institusi perundangan di India yang penuh dengan jenayah rasuah, wang gelap, kuasa kuku besi dan hak belia & wanita diketepikan. Tapi Singham bangkit dan memusnahkan kejahatan-kejahatan tersebut. 

Heroin filem ni Kareena Kapoor. Tapi bagi saya kehadiran Kareena hanya sebagai penyeri saja. Tiada peranan berat diberikan dalam filem ni. Almaklum filem hindustan takde heroin tak sah.

Saya suka tengok mainan warna dan grafik dalam filem ni. Very nice walaupun di kawasan-kawasan ceruk India tapi nampak macam India sudah bersih dan moden.

Antara yang wat saya tertarik adalah babak di kawasan penduduk Muslim. Dipaparkan masjid dan makam orang alim di situ.

Masa ni seluruh anggota polis yang beragama Islam sama-sama berdoa agar diberi petunjuk untuk menyelesaikan kes jenayah yang dorang hadapi. Yang peliknya Ajay bukan Muslim tapi dibenarkan masuk ke kawasan masjid dan makam untuk sama-sama berdoa. Siap pakai ketayap lagi tuh! Ke Ajay dah masuk Islam??

Yang buat saya feeling awesome lagi adalah babak Kareena Kapoor memakai hijab di kawasan penduduk Muslim. Cantik pula bila tengok dia camni. Sejuk je mata memandang..

Very nice! Bukan dia memang dah Islam ke since kahwin dengan Saif Ali Khan? Heh.


Antara babak-babak dalam Singham Returns

So kalau nak tengok cite ni kenalah langgan channel Astro 251. Tapi saya tengok jadual tayangan di SINI dah takde slot Singham Returns. Takpela, try ler cari dvd atau download je kat mana-mana. Huhu. Happy watching!=)



Misya : Dulu pantang dengar lagu Hindustan mesti nak menari.

Dah sedia hadapi GST?

Salam. Dah ready nak GST pada 1 April 2015 ni? Ramai yang belum aware tentang GST ni dan masih rasa selesa. Walaupun bakal dilaksanakan 3 bulan lagi tapi saya sendiri dah mula melakukan persediaan. 6% cukai yang dikenakan nampak sikit tapi kalau dikira-kira sebenarnya kerajaan bakal memerah kita tanpa kita sedari. Contoh barang harga RM100, anda kena bayar extra RM6.00 untuk GST. Bukan nak salahkan kerajaan sebab dah memang their responsible untuk kenakan cukai demi pembangunan negara. Jom tengok apa GST ni sebenarnya..




Beberapa tahun lepas, kajian menunjukkan gaji RM2500 tidak mencukupi untuk mereka yang hidup di bandar. Aiyooo.....


Tapi kini, gaji di bawah RM3500 pun digelar miskin bandar, apetah lagi nanti bila sudah ada GST! 

Sebelum anda hadapi situasi begini, buatlah sesuatu.

Actually bukan nak menakut-nakutkan anda tapi just nak share bahawa sebelum GST ni if nak invest sesuatu, buatlah segera. Memang ada yang tak kena GST tapi KEBANYAKANNYA kena GST. So are you ready for that? 

Huhu insurans pun ada yang kena GST. Belum barang-barang lain lagi. So kalau nak shopping barang raya tu boleh wat dari sekarang. Huhu..

Belum start lagi tapi ada pihak sudah ambil kesempatan kenakan GST. Bayangkan kalau dah start nanti, huhu siap-sedialah anda. Gaji kalau sekarang tak cukup, GST nanti lagilah tak cukup. So buatlah sesuatu sekarang. Saya sendiri Alhamdulillah saving sudah ada, aset pun dah ada, pasif side-income pun dah ada. Walaupun takdelah mewah mana tapi at least saya buat pilihan yang tepat. Saya memilih untuk tidak terbeban dengan GST, so saya dah prepare sehabis baik tanpa sebarang alasan. Inilah masanya nak kena lebih rajin bekerja dan kumpul duit serta harta untuk masa depan family. Jadilah bijak supaya anda tak jadi seperti orang biasa-biasa yang hujung bulan asyik komplen gaji tak cukup atau tunggu bos bagi bonus. Jom ubah dari biasa-biasa menjadi luar biasa di SINI!


Misya : Setiap orang ada pilihan.

Blogwalking Journey with JJAJJA

Klik untuk join

Tuesday, January 27, 2015

Gaji 7 pemain bolasepak Malaysia termahal!

Salam.. Perghh ingatkan kat oversea je gaji player bola sepak dibayar mahal. Rupanya kat Malaysia pun boleh tahan juga player-player bola sepak dibayar gaji. Cuma takdelah semahal Cristiano Ronaldo ataupun Messi. Jom tengok gaji dorang berapa. 


Maybe diukur berdasarkan prestasi mereka di padang yang memberangsangkan maka gaji mereka dibayar tinggi. Nak gaji camni juga? Tak semestinya nak kena main bola sepak. Ada cara lain nak dapatkan income 5-6 angka sebulan tanpa perlu berpenat-lelah dan mengerah keringat atas padang bola. Nak tahu camne caranya? Klik SINI.


Misya : Usaha lebih, dapat lebih.


Yeay! Laneigh BB Cushion dari GoShop dah sampai!

Salam.. Ahakss.. Kali ketiga membeli-belah melalui TV Go Shop, kali ni saya beli Laneigh BB Cushion. Dah lama saya nak cari bedak foundation yang mudah. ringan dan sesuai dengan kulit saya. Almaklum saya ni jenis aktif ke sana ke mari, kerja + bisnes kadang tak sempat touch up, muka berminyak-minyak rasa confidence level terus turun. Tu nak cari bedak/foundation yang senang nak pakai.


Kenapa saya beli LBBC ni? Sebab melalui explanation dan testimoni yang ditunjukkan dalam Go Shop dan pengguna-pengguna lain di website google, memang sangat-sangat berkualiti. Warna dia sesuai dengan kulit wanita Asia, tekstur dia halus, tak berminyak dan bila disapu sejuk je rasa. Yang penting bila pakai tak comot tak macam foundation lain di luar. Memang seronoklah nak bersolek. Tanpa mekap tebal hanya pakai LBBC ni je dah naik seri wajah. Plus saya memang amalkan produk kecantikan Elken, lagi la syok kan hasilnya! Hehe...



Beberapa kali Go Shop tayangkan tentang Laneigh BB Cushion ni, barulah saya decide nak beli. Kebetulan mak mertua datang rumah, sambil-sambil tonton Go Shop ni, mak mertua pun berkenan nak beli juga. Apa lagi, kami pun share beli foundation ni. Berbaloi-baloi sebab beli 2 dapat free 2 re-fill dengan harga RM299 je! Saya survey harga asal untuk 1 je RM120++. Kat Go Shop siap dapat free lipstick mini pallete dan facial wash berharga RM150. Best tak shopping camni? Memang best! =) 

Bila saya sapu je LBBC ni, rasa halus je tekstur dia. Dia dalam bentuk cecair tapi tak perlu nak tuang-tuang atas span. Just tekan je span muka tu kat bahagian berwarna coklat then dap-dap kat wajah pula sampai rata. Sangat mudah dan cepat!

Duta LBBC adalah pelakon terkenal Korea iaitu Song, Hye Gye. Memang comel duta nya. Huhu..

Inilah rupanya LBBC.. Foundation nya berada di dalam span coklat tu. So dia tak meleleh dan tak melekit macam foundation biasa. Antara produk kosmetik yang ada inovasi dalam persembahannya. Agak menarik sebab tu saya tertarik.

Ok tak? Saya just tambah eyeliner & lipstick nipis sahaja sudah memadai. Natural look giteww... Tahan sampai malam tau! Nak order? Tengoklah channel 118 Go Shop. Ada TV boleh beli. Ngeee......=)


Misya : Cantik untuk suami.

Menyesal tak beli produk Elken sebelum 15 Februari 2015!!!

Salam. Dah ready dengan GST? Teringin nak beli produk-produk Elken? Haaa Elken kini kembali dengan promosi gempakrana sempena kehadiran tahun baru 2015! Plus tak lama lagi Tahun Baru Cina bakal menjelang. Sooooooooooooo sangat-sangat rugi kalau anda tak dapatkan produk Elken sekarang! Sebab anda akan dapat 4 jenis penjimatan yang bernilai ribuan ringgit sehingga 15 Februari 2015 ini!! Apa yang anda akan dapat?

Perghhh banyaknya benefit yang akan anda dapat!!! Ya Allah ruginya siapa tak grab peluang ni! 


Hadiah token untuk setiap pembelian RM100, anda akan dapat 1 point! Contoh anda spend at least beli water filter K400 bernilai RM4399, anda ada 43 point. So tukarkan dengan apa saja hadiah token di atas bernilai sama dengan point anda!

Hadiah token paling gempak adalah set periuk jenama 100 tahun di dunia iaitu Themos! Eksklusif designed for Elken. Kat tempat lain takde jual tau. Harga dia kalau jual RM450 tapi anda leh dapat FREE je periuk hebat ni!

Ini adalah contoh bagaimana anda shopping produk Elken then anda boleh mulakan bisnes dan dalam masa yang menikmati penjimatan berganda-ganda. Wah bestnya!! Dulu saya join awal-awal takde semua ni wehhhhhh!!!

Ini contoh nak kira berapa penjimatan  untuk pakej kesihatan family H31. Actually kalau campur GST dan komisen rebate yang anda akan terima nanti, hampir RM2000 anda dapat jimatkan!

So apa tunggu lagi? Yang mana taknak wat bisnes tak mengapa tapi saya tahu anda akui kehebatan produk Elken. Carilah mana-mana dalam google ke, tanya saudara-mara atau kengkawan, 99% beri feedback positif. Sebab Elken hanya beri yang terbaik untuk penggunanya. Ada yang tahu tapi masih tangguh-tangguh dan fikir 100x (kalah profesor) nak invest, nak tanya husband la, tanya bini la, tanya boyfriend la, tanya tunang la, tanya jiran la.. Ahakss lawak juga bila dengar. Hello, kesihatan tak boleh dijual beli! Daripada anda invest beli TV, handphone, atau benda-benda yang takkan tahan lama, baik laburkan untuk diri sendiri dan family. Dah GST nanti jangan tanya saya tentang promosi ni sebab bukan saja produk Elken, kebanyakan barang lain pun akan naik harga berganda-ganda. Anda tak mahu beli, anda rugi.. Jangan menyesal...=)

Untuk maklumat lanjut :


Misya : Saya sayang keluarga saya.
  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...