expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, October 23, 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Oktober 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #17 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Thursday, October 22, 2015

Ucing Nak Url 2

http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/10/segmen-ucing-nak-url-2.html
Hi Blogger Kali ini Saya Nak Buat Segmen "Ucing Nak Url Bahagian 2" Kepada yang ketinggalan Segmen Ucing Nak Url Bahagian 1.Bolehlah Menyertai Segmen ini.

Syarat-syarat nya Mudah :

1) Masukkan Email Anda Kekotak (Animasi Melalui Email Mudah) Tekan Subscribe dan Cek Email Anda   Aktifkan.
2) Buat Tajuk Post " Ucing Nak Url 2 "
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen Disini.

Sukaa Sukii Giveaway by SFCT

Klik untuk join

Segmen blogwalking by mirza syazwina

Klik banner untuk join

Monday, October 19, 2015

Jaga kesihatan semasa jerebu dengan produk MRT.

Salam semua... Dari sehari ke sehari, jerebu yang melanda negara semakin membimbangkan sampai sekolah-sekolah terpaksa ditutup. Saya sendiri pun tidak terlepas dari terkena tempias jerebu ni sampai asyik jatuh sakit seperti demam, batuk dan selesema. Dah lah pernah ada sejarah athma, dengan udara yang kotor ni boleh menjadikannya semakin worse! If IPU naik je, bila keluar rumah comfirm saya dah mula rasa sesak nafas, badan berpeluh-peluh sebab haba tubuh tak dapat dikeluarkan dan disejat dengan baik. Bilakah ianya akan berakhir..???

 

Tapi Alhamdulillah saya masih boleh bertahan sebab amalkan beberapa produk konsep Molecular Renewal Therapy (MRT) dari Elken. Sedikit sebanyak membantu menguatkan sistem keimunan saya dan elakkan penyakit saya bertambah teruk. Antara produk MRT yang anda perlu ada adalah seperti berikut :


Antara yang wajib saya ambil adalah Spirulina, ELG6 dan EsterC. Ni memang saya standby dalam beg if ke mana-mana. So far memang produk MRT ni sangat superb. Actually ada banyak lagi tapi khas untuk penjagaan kesihatan semasa jerebu, anda boleh amalkan Spirulina, EsterC, ELG6, Phytomaz, AOII, VZIO dan Elfahex. Mana nak dapatkan? Wasap je saya di 016-9561764. Saya sendiri akan consult anda kaedah pengambilan produk-produk MRT semasa jerebu ini.

Haaa jangan lupa amalkan juga pemakanan yang sihat semasa jerebu. Elakkan minum ais dan makanan berminyak tinggi. Pesanan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. hehe..


Misya : 

Wednesday, October 7, 2015

Wow! Hospital Pantai guna Biopure Elken untuk rawat air!

Salam. Wahhh hebatnya sistem penulenan air Biopure dari Elken sehinggakan Hospital Pantai menggunakannya untuk merawat air minuman mereka! Saya tumpang bangga dan happy sebab saya sendiri pun menggunakan sistem air yang sama. Kenapa mesti guna Biopure? Jawapannya adalah tentang air sakit atau air mayat dan anda boleh baca selanjutnya di SINI dan SINI.

Biopure memang best! Menghasilkan air yang betul-betul tulen iaitu H20. Tiada lagi air sakit atau air mayat atau benda-benda mengarut yang related dengan pH air. Apa yang penting air tu bersih, selamat dan sihat diminum. Alhamdulillah Hospital Pantai menyedari keperluan air sihat ini dan memasang sistem penulenan air terbaik ni di hospital mereka.=)

So lepas ni if nak dapatkan rawatan, saya akan pilih Hospital Pantai sebagai keutamaan. Ngeee.. 

Tak percaya lagi? haaa meh wasap saya 016-9561764. Kita test air rumah anda secara PERCUMA samada ianya selamat atau tidak. Kalau hospital yang hebat boleh bertukar kepada Biopure, kenapa tidak anda? Serahkan kepada yang pakar... Only Biopure!=)


Misya : Mesti ada ilmu bukan ada ego.


Sweetnya pramugari Brunei Airlines mengenakan hijab..

Salam.. Dalam banyak-banyak penerbangan yang saya naiki belum lagi merasai flight yang mematuhi syariah Islam seperti penerbangan Brunei Airlines. Baru-baru ni rancangan realiti TV Korea memaparkan suasana flight Brunei Airlines yang wat saya teruja nak ke Brunei. Tak sangka ada seragam pramugari mengenakan hijab/tudung. Biasanya flight ke Arab Saudi yang ada. Sweet sangat tengok pramugari memakai tudung. Nampak ayu dan sejuk mata memandang. Arak pun tak dihidangkan. At least ada usaha menggalakkan unsur-unsur Islamik dalam penerbangan. Asyik tengok pramugari berskirt pendek dan berbaju ketat sambil menghidangkan minuman keras, panas mata memandang! huhu







Melalui kaedah ni juga dapat mempromosikan budaya Islam di kalangan orang bukan Islam. Simple but smart. Jangan nanti ada yang komen lebih elok berjubah atau berpurdah pula. Ahaks.. ;p




Tapi baru-baru ni saya menaiki flight MAS ke Kota Kinabalu, Sabah, saya perasan MAS sudah mula memaparkan bacaan doa menaiki kenderaan sebelum memulakan perjalanan. Erm bagus tu. Memang saya puji. Maybe sejak banyak sangat nahas udara melibatkan pesawat MAS, so dorang dah ada kesedaran sedikit. hehe. Hope dengan pentadbiran baru MAS oleh MAB ni agar tambahbaik lagi dari segi servis dan pakaian pramugari yang lebih mencerminkan Malaysia sebagai negara Islam. 


Misya : Makanan flight MAS menghampakan.

THENAMYBLOG 1st ANNIVERSARY

Klik untuk join

Segmen : SukaGelak Nak Link Entri Terbaru Korang

Klik banner untuk join

Istanbul Trip #8 :Hagia Sophea antara Masjid dan Gereja

Salam. Ok sambung Part 8 pula. Boleh baca Part 7 dulu kalau anda belum baca.:) Ok disebabkan belajar dari kesilapan akibat tak memakai winter boot (kaki jadi pedih dan sakit ya amat), saya sempat shopping 1 kasut winter di Istanbul. Kebetulan memang ada jual kat lorong pejalan kaki bawah tanah tempat kami lalu untuk naik tren ke hotel. Apa lagi terus rembat sepasang. Lega rasanya dapat pakai winter boot. Yang paling best kalis air dan memanaskan kaki dari dalam. Baru syok nak jenjalan!

Jom jalan!

Bangun je pagi jenguk kat tingkap, MasyaAllah tebalnya salji yang melitupi bumbung-bumbung bangunan. Ni saya snap dari tingkap bilik kami. Perhatikan berapa tebal salji di tepi tingkap kami ni. Betapa bersyukurnya saya dapat menikmati pemandangan sebegini.

Sampai di Sultanahmed.. Disebabkan kami sampai agak awal di kawasan ni, salji dari malam tadi masih fresh tak terusik. Apa lagi kami posing sepuas yang mungkin sementara salji masih fresh!

Wefie jangan dilupakan...

SubhanaAllah... Indahnya Masjid Biru tatkala dilitupi salji. Rasa nak menangis! T_T Cantik sangat-sangat... Takkan jumpa di mana-mana negara Islam melainkan di Istanbul, Turki... Ohsem sangat!


Seterusnya kami dibawa melawat ke Muzium Hagia Sophea. Apa yang menariknya muzium ni merupakan bekas gereja dan masjid! Pelik kan?;)

Pada asalnya memang Hagia Sophea ni Masjid. Dibina sebagai hadiah semasa Islam memenangi penaklukan Kota Istanbul. Tetapi dirampas oleh orang Kristian dan menjadikannya sebagai gereja. 

Tak lama lepas tu Islam kembali berkembang dan tempat ini ingin dijadikan sebagai Masjid semula. Tetapi mendapat tentangan dari pelbagai pihak dan perkara ni masih dibincangkan di peringkat kerajaan Turki. So wat masa sekarang ianya dibuat sebagai Muzium. 


Kelihatan tulisan Allah & Muhammad tapi dalam masa yang sama ukiran dan lukisan berdasarkan agama Kristian masih dikekalkan.

Kalau di Malaysia masuk tempat camni comfirm dicop jatuh Akidah. Mana mazhab la dorang pakai. Bila masuk sini baru saya tahu oh gini rupanya gereja. At least ada ilmu supaya akan datang kita sebagai orang Islam tak diperbodohkan bila masuk ke mana-mana tempat pun.

Walaupun dah beratus tahun tetapi bangunan ini tetap utuh. 


Kami sangat mengagumi bagaimana Hagia Sophea ini dibina sedangkan bongkah-bongkah batu yang digunakan sangat besar dan berat. Tiang-tiang yang kukuh dan tinggi didirikan. MasyaAllah hebatnya orang dahulu kala... 

Sempat melalui lorong-lorong yang dibina untuk ke tingkat seterusnya..

Sekali imbas mengingatkan saya kepada filem Harry Potter atau Lord of the Rings. Seperti memasuki istana zaman dahulu kala. If nak wat shooting filem memang sesuai sangat tempat ni.

Allah Tuhanku, Muhammad pesuruh Allah...

Part 9 telah menyusul...


Misya : Islam di hatiku.

Istanbul Trip #7 : Melawat Miniaturk dalam salji tebal...

 Salam.. Fuh punya lama tinggal baru nak sambung kisah trip saya ke Istanbul. Sape belum baca Part 6 dan sebelum-sebelumnya silalah singgah.=) Ni sambung Part 7 pula. Haiyaa tak tahu sampai part berapa baru setel. hehehe.. Selepas melawat Muzium Panorama dalam Part 5, kami dibawa pula ke Miniaturk- sebuah tempat mempamerkan replika senibina ajaib seluruh dunia dalam bentuk mini. Contohnya Taj Mahal, Tembok Besar Cina.. Kira kalau datang sini ibarat macam dah gi seluruh dunia la gitu. Huhu..

Kami dibawa ke tempat ini dengan menaiki bas. Sebab ianya berada di seberang Turki belah Asia. Train tak sampai ke sini so kena naik bas.


Sepanjang menunggu bas, salji kejap turun kejap reda.. Macam biskut Chipsmore! Kejap ada kejap takde. huhu

Sampai-sampai je SubhanaAllah cantiknya pemandangan kat sini... Serba putih! Feeling macam cite frozen dah masa ni. Let it go.... Let it go....=P

Tak ramai pengunjung yang datang. Almaklum bila salji turun mostly orang duduk dalam rumah je banding keluar rumah. Kami je excited nak feel salji.

Its real!! Habis kereta dilitupi salji. Kalau salji tu keras jenuh juga nak bersihkan.

Kawasan letak kereta Miniaturk..

Peta Miniaturk.. Boleh plan nak tengok replika apa dulu sebelum masuk.

Tiket lebih kurang 5 TurkiLira (RM12.50). Murah kan?

Masa ni saya dah start kesejukan terutama part kaki sebab saya tak pakai kasut tebal/winter boot! Menyesal tak bawa sekali dari Malaysia. 

Gagahkan jua snap gambar walaupun kaki dah sakit sangat masa ni. Bayangkan kasut dah basah dek ais. Tambah cuaca 1-2 degree celcius masa tu, kaki dah kebas macam tak rasa apa. Pedih mencucuk-cucuk!=(

Husband saya nasib bek pakai sport shoes agak tebal so dia teruskan perjalanan. Saya just menanti dari dalam bangunan-lepak di cafe.


Antara replika bangunan terkenal di seluruh dunia dipaparkan di sini. Macam permainan Lego pun ada.










So ini antara Miniature yang dipamerkan di sini. Actually banyak lagi tapi kalau buh sume dalam ni jadi panjang berjela entri saya kali ni. hehe..

Lunch time! Alhamdulillah dapat juga makan nasi.. Kat Miniaturk ni ada disediakan cafe dan kedai souvenirs. Kalau nak panaskan badan boleh relax dulu di sini. 

Ayam Masala ni sedap!

Turki Tea.. Antara minuman special di Turki. Wajib try kalau datang sini. Gelas comel dan kecil ni pun dah cukup untuk warga Turki menikmati teh yang enak.

Puas jalan-jalan kami sempat menikmati keindahan salji yang turun. Orang lain semua lari bila salji turun, kami sangat excited bila salji turun. [Jakun!]

Sejuk tahap gaban bila salji turun siap dengan angin sekali, perghhhh memang menggeletar!!!^^


Plan asal nak naik kereta kabel melihat keindahan bandar Istanbul tapi disebabkan cuaca yang bersalji tebal maka hasrat dibatalkan. Lagipun memang servis kereta kabel ditutup bila salji tebal turun.

Nampak kereta kabel tu? Salji semakin lebat menyimbahi bumi Istanbul. Kami pun dah tak larat sebab cuaca kian sejuk, so pulang saja ke hotel..

Next Part 8! =)


Misya : Salji adalah titisan hujan dalam bentuk ais.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...