Aiskrim Gula Apong Sarawak

Salam. Kalau siapa pernah ke Kuching, Sarawak maybe pernah merasa salah satu desert kegemaran orang sana iaitu aiskrim gula apong. Actually saya tak tahu pun tentang kewujudan aiskrim ni. (haha nampak sangat tak amik tahu). Kebetulan saya ada tugasan kerja di sana, kawan sekerja di sana bawalah saya dan kengkawan lain jenjalan sekitar bandar Kuching. Salah satu tempat yang kami singgah adalah kiosk mejual aiskrim gula apong ni. 

 Rasanya, sedap! Manis-manis buah gitu.. Tabur dengan coklat dan kacang memang nice. Unik lah rasanya sebab menggunakan gula apong atau kat Semenanjung kita panggil gula kabung. 

Original recipe dari orang Sarawak. Rugi tak cuba..:)

Inilah kiosknya. Betul-betul tepi jalan berhampiran dengan Hotel Grand Margheritta. Jalan kaki pun boleh..

Memang nice la dapat makan aiskrim gula apong ni. Siapa datang Kuching maybe wajib try. 

Sementara menunggu giliran wefie dulu.. Ramai orang datang sampai kena ambil nombor. huhu

Muka enjoy dapat makan aiskrim. Maaf gambar tak jelas. hehe.. 


Misya : Mudah batuk if banyak sangat makan aiskrim.

Comments

  1. wow ! nampak macam best ja ni.. kalau ada rezeki ke Sarawak, kenalah try ni..

    ReplyDelete
  2. wow... meraiknya aiskrim tu.... syok jalan-jalan sis

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts