Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Engineer pasangan terbaik untuk bercinta dan berkahwin?

Salam. Good morning Monday! Saja je share this quote pepagi ni. Tergelak juga bila baca. Haha.. So far saya tak pernah la bercinta dengan pelakon/artis/selebriti. Tak pernah terfikir pun. Lagipun siapa lah saya ni kan. Haha..


Tapi akhirnya jodoh saya dengan seorang engineer. Alhamdulillah.. Tapi memang engineer ni ada 1 pemikiran yang berbeza sedikit daripada orang dalam sektor pekerjaan yang lain. Maybe dorang belajar fizik so dorang ada pendapat yang berlainan tentang kelogikan sesuatu perkara. Kira macam otak dorang ni berfikiran lebih jauh. Tak bermaksud pekerjaan lain tak berfikiran luas. Tapi yela dalam hidup saya, saya pernah bercinta dengan 2 orang engineer dan salah sorangnya adalah suami saya sekarang. Honestly engineer adalah orang yang jenis unpredictable. Mysterious tapi saya suka untuk kenal lebih mendalam. Hehe..;)

Pernah juga bercinta dengan chef, akauntan, supervisor kilang, operator kedai even saya pernah bercinta dengan mat motor ok! (nampak macam playgirl kan? haha teruknya saya!:p) Bukan nak bangga diri tapi hasil pengalaman tu mengajar saya untuk memilih yang terbaik dalam hidup saya. Diberi dugaan macam-macam sebelum saya benar-benar menemui cinta hati saya. Kalau story sepenuhnya mahu banjir kat sini dengan air mata. ngee.. So adik-adik kat luar sana jangan kelam-kabut nak kahwin. Uols ada banyak masa untuk membuat pilihan. :)



Misya : Yang penting pandai jaga diri.

Comments

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts