Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Meriah hantar dan sambut Mama mengerjakan umrah!

Salam semua. Time nak tulis entry  ni membuatkan saya lagi semangat nak mengerjakan umrah di Tanah Suci Makkah. InsyaAllah ada rezeki tak lama lagi saya akan ke sana. Doakanlah ya.. But this entry just nak sharing kemeriahan saya bersama family mertua ketika menghantar dan menyambut mak mertua saya mengerjakan umrah. Since pencen last year memang Mama plan nak gi umrah. Alhamdulillah akhirnya impian mama tercapai. Hope giliran saya pula lepas ni pun tercapai juga. Amin...



Masa hantar tak ramai orang sangat di airport. Mama pergi sana dengan adik dan adik iparnya. 

Masa sambut Mama pulang, uish ramainya orang... Meriah macam pesta kat KLIA time ni. Maybe ahli keluarga happy menyambut family yang tiba dari Makkah. Boleh ambil berkat.. Kalau musim Haji mesti lagi ramai kot..

Sebelum pulang sempat singgah di Masjid Sultan Mizan Putrajaya mengerjakan solat. Then saya dan suami belanja dorang makan di Tomyam Kung

Feeling solat kat masjid ni dah feeling macam kat Makkah pula rasanya. Tak sabarnya saya nak ke sana. Moga dipermudahkan. InsyaAllah..



Misya : Pasang niat.

Comments

Popular Posts