Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Raya 2016 lebih tenang di office baru...

Salam. Walaupun Syawal dah habis tapi nak story jugak. Hehe. This year is my first time celebrate Raya @ our new office di Menara Prisma, Putrajaya. Suasana dan feel nya memang berbeza kat sini. Since Ramadhan lagi saya terasa perbezaannya malah feelingnya lebih bermakna berbanding tahun-tahun lepas. Maybe this year saya lebih banyak fokus kepada spending time with friends and family. Seriously Ramadhan dan Syawal kali ni saya lebih tenang dan happy. :) Syukur Alhamdulillah...

So, kali ni office kami diberikan tugas mengikut kumpulan Inovasi masing-masing. One of the group tugasnya deco photobooth yang cantik ni. Wajiblah posing dulu kan...


Tema ala-ala kampung memang semua serbu la photobooth ni.

Jangan lupa selfie ya. Ready for Raya @BKKM, Putrajaya

Part of my friends.. Sebilangannya takde masa ni sebab outstation.

Kami memang antara team yang giler-giler kat office. hehe


Kalau kami gelak ketawa, 1 wing boleh dengar. haha




Meriah tak?



With Kak Riz..


Dayah dan Ira datang menggiler dorang.. :p


Sebelum makan mestilah kena dengar ucapan daripada Pengarah Kanan dulu.

Our Pengarah Kanan yang always cool dalam berucap. Deco-deco kat dinding belakang tu, group Inovasi saya la yang buat. Haha..

Makan time!!


Apa-apa pun Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin buat rakan-rakan sejawat di Bahagian Keselamatan & Kualiti Makanan. Hope ukhuwah antara kita sentiasa terjalin. Selamat menjalankan tugas.. Hidup foodtech! haha tiba jek.. #ilovemyfriends



Misya : Susah cari kawan sejati.




Comments

Popular Posts