Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Tiba-tiba menang contest Gulew Kapas!

Salam. Rasa macam dah lama tak menang pape contest blog. Tiba-tiba dapat komen, suruh tuntut hadiah, wow! Rezeki... Hehe... Contest anjuran blogger Gulew Kapas, saya adalah salah sorang dari 3 pemenang bertuah. Alhamdulillah.. Hadiah apa? Saya pun tak sure sebab akan diberi secara random. Tunggu jela nanti bila dah sampai. Tq Gulew Kapas!=)

Tak caya boleh klik gambar
Misya : Jarang bertuah.

Comments

Popular Posts