Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Wajah sebelum, semasa dan selepas kahwin..

Salam. Ahha adakah ini realiti? Masa bercinta bukan main ayat manis, jiwang tahap leleh punya, hati berbunga-bunga, kiut-miut. Pijak semut pun tak mati, kentut pun wangi, Hahaha.. Masa dinikahkan bukan main berseri-seri, excited dapat isteri atau suami. Semua sweet-sweet la katanya. After bertahun-tahun kahwin, terus hilang sweet-sweet nya.. Muka pun serius, nak manja-manja pun dah tak kuasa. Segan kalau orang tengok agaknya, Yang suami besenya bila dah ada anak, jadi serius dan garang semacam. Haha.. Maybe tak semua sweet-sweet sebelum kahwin je. Still ada pasangan yang sampai tua pun masih sweet tapi sangat rare la nak jumpa especially orang Melayu. For me lagi tua lagi kena sweet sebab umur makin dekat dengan kematian. Bila lagi nak bermanja-manja dengan suami / isteri tercinta rite? If nak serius, marah-marah wat tambah dosa je nanti. Hehe.. Hargailah pasangan kita sampai bila-bila..



Misya : Jangan hipokrit.

Comments

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts