expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, November 3, 2016

Bahaya semut Charlie!!!

Salam. Sekarang ni banyak terdengar kes diserang semut charlie di kawasan-kawasan perumahan. Semut Charlie ni sangat berbahaya rupanya. So please alert jika terdapat kehadiran makhluk ini di tempat anda.


Jika ia hinggap di badan kita alirkan dengan air paip. Jangan dibunuh atas badan kerana toksik semut charlie mampu mengakibatkan penyakit kulit. Antara kes yang dilaporkan telah berlaku di area Ampang.. Pesan anak-anak anda supaya elakkan dari bermain dengan semut ini..

Tips ringkas jika semut ada di tempat anda.

  • Spray racun atau ubat serangga di sekeliling rumah
  • Di waktu malam elakkan dari menggunakan lampu
  • Jika terkena gigitan atau cairannya cepat-cepat basuh tempat gigit tersebut dengan air paip sebanyak yang boleh dan dapatkan rawatan doktor
  • Kalau nak kurangkan bisa gigitan semut charlie ni boleh gunakan minyak gamat.
#semutcharlie

Misya : Takut lipas.

12 comments :

Mohd Selim Zainal said... Reply To This Comment

Assalammualaikum...aimisyahirah,

semut nie kalau kena gigit sakit nyer... lebih sakit daripada semut api..

mselim3

pls: anak nie suka buat main dengan semut charlie nie...

Nurul Ain Zulkarnaind said... Reply To This Comment

bahaya kan semut ni..

scaryy

Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@Mohd Selim Zainal Yeke? Takutnya.. Semut api tu pun takleh nak tahan sakitnya. ;(

Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@Nurul Ain Zulkarnaind Tula.. Kecil-kecil semut charlie - pepatah baru. hehe

Unni Anje said... Reply To This Comment

baru tahu.. ty info

Sheila Adziz said... Reply To This Comment

ada byk jenis semut cahrlie ni... klu yg berbisa kena sengat boleh bw maut

Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@Sheila Adziz Uish serius boleh bawa maut? Kena hati-hati..

Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@Unni Anje Sama-sama :)

Kin Naz said... Reply To This Comment

Seriau dengan semut ni..eee kalo kena gigit aduyai..

Eeca Shyaa said... Reply To This Comment

badan adik sy hancur kena semut charlie ni. :3

Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@Kin Naz Tula, kena gigit semut api pun dah tak tahan apetah semut yang berbisa camni.;(

Misya (Aimi Syahirah) said... Reply To This Comment

@Eeca Shyaa Ya Allah kesiannya.. hati2 ya sis..:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...