Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Faedah Jalan Kaki Terhadap Kesihatan

Salam. Zaman sekarang ni manusia makin malas. Even nak bangun dari tempat duduk untuk ambil barang pun terasa sangat malas apetah nak berjalan kaki ke tempat yang jauh sedikit. Hikmahnya orang dahulu yang zamannya tiada lagi kenderaan atau pengangkutan awam, lebih sihat tubuh badan mereka hasil senaman tanpa sengaja iaitu BERJALAN KAKI. Jom saya share apa benefit if kita amalkan berjalan kaki dalam entri ini.


1. JALAN KAKI mencegah serangan jantung kerana jalan kaki dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Apabila sering berjalan kaki, kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai span penyerap kolesterol jahat (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki kaki. 


2. JALAN KAKI mencegah strok. Sebuah penelitian dilakukan pada 70 ribu karyawan yang dalam bekerja tercatat melakukan kegiatan berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, hasilnya resiko serangan strok menurun hingga dua pertiga. 

3. JALAN KAKI membakar lemak. Selain sejumlah kalori terbuang oleh aktivitas berjalan kaki, kelebihan kalori yang tersimpan di dalam tubuh akan ikut terbakar, kemudian kenaikan berat badan tidak terjadi. 

4. JALAN KAKI melangsingkan badan. Pergerakan kaki hingga seluruh tubuh mampu menurunkan berat badan dan lemak yang ada diperut anda akan terkikis. Lakukan jalan kaki rutin selama satu jam.

5. JALAN KAKI mencegah kanser. Pergerakan badan dapat melancarkan peristaltik usus, sehingga buang air besar menjadi lebih tertib. Jalan kaki juga boleh menurunkan risiko terkena kanserr payudara. 

6. JALAN KAKI mencegah Osteoporosis. Osteoporosis tidak cukup hanya dengan vitamin D dan kalsium. Tubuh badan juga bergerak dan merlukan waktu paling kurang 15 minit dibawah sinar matahari pagi dan anda akan terhindar dari osteoporosis. 

7. JALAN KAKI mencegah kencing manis. Dengan rutin jalan kaki, mampu mencegah berkembangnya diabetes, khususnya pada mereka yang bertubuh gemuk. Anda hanya perlu berjalan kaki rutin untuk terus menjaga kesuburan badan dan terhindar dari diabetes.

8. JALAN KAKI mencegah depresi. Berjalan kaki dengan cepat bolih mengurangkan depresi.


Misya : Berat bertambah, kaki sakit bila berjalan banyak.

Comments

  1. Betul tu, especially no 8. Kalau stress pergi jalan kaki kat luar office then bleh relieved stress tu

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts