Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Teruja melawat kesan Tsunami di Banda Acheh, Indonesia

Salam semua. Maaf sesangat lama tak hapdet. Seriously memang masa amat mencemburui saya. huhu. Tapi actually saya baru je pulang dari bercuti di luar negara. Ala takdela jauh mana pun. Seberang laut Selat Melaka je. hehe. Saya bercuti ke Banda Acheh, Indonesia. Selama 4 hari 3 malam saya dibawa melawat pelbagai tempat menarik especially hasil tinggalan dan kesan bencana Tsunami yang pernah melanda Banda Acheh 12 tahun lepas sehingga mengorbankan lebih 100 000 orang di sini. Honestly saya sangat seronok dalam percutian kali ni dan tak sabar dan teruja nak share apa yang menarik dan pengalaman pahit manis sepanjang di sana. Nantikan dalam entri trip Acheh saya akan datang.. :)






Misya : Percutian yang menginsafkan.

Comments

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts