expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, May 31, 2016

Locksy Food Container, bahan mentah tahan lebih lama.

Salam. Erm uols have a problem tak if nak simpan raw materials at the kitchen/refrigerator? I want to suggest to all of u one product from Astro GoShop channel which is Locksy Food Containers. Seriously amat membantu untuk penyimpanan raw material such as chicken, seafood, fish, meats & etc. Even vegetables and fruits pun boleh guna this container. Beria-ia pula saya suggest ya. Hehe. But personally saya memang suka food container brand Locksy ni sebab 1st thing kelebihan dia boleh masuk dalam microwave. Plastik dia pun menggunakan material yang selamat dan tahan lasak. Plus menjadikan fridge uols lebih tersusun dan teratur. 

Cara nak guna bekas Locksy ni senang je. Masukkan apa-apa yang uols nak simpan. Tak ksiah bahan basah or kering.

Then lock bekas ni di keempat-empat penjuru. 

Then close lubang udara yang warna hijau tu, tekan kuat sampai dengar bunyi angin keluar. Thats mean, bekas ni sangat kedap udara, plus makanan tak cepat rosak. After that simpanlah dalam fridge. Bukan setakat bahan basah but also bahan kering pun boleh gunakan Locksy Food Container ni. Then uols boleh laraskan (button putih) tarikh bila uols simpan bahan tersebut.

How much the price? Saya pun tak ingat but seingat saya masa saya beli ni ada special promotion. Around RM159 camtu dapat 9 bekas pelbagai size. Nak info lanjut better uols visit laman GoShop or click the picture below.


Misya : Suka produk yang ada inovasi.

Resipi Butter Prawn paling mudah dan cepat.

Salam. Erm I feel such a long time not updating any entry about food. Really? Hehe.. So, today rasa nak update about recipe Butter Prawn which I learnt from my husband! ;) Seriously, he is very talented in cooking. Terliur tak tengok photo Butter Prawn ni? Maybe can give some ideas to all of u untuk hidangan buka puasa di bulan Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi. Kebetulan saya baru balik dari Sabah, shopping udang fresh berkilo-kilo, huhu rugi tak memanfaatkannya! ngeh.

How to make Butter Prawn dengan cara yang paling simple dan cepat?  Lets scroll...

Ingredients

Udang (Up to you nak banyak mana)
Butter ( Saya gunakan brand Buttercup)
Bawang Besar (Cincang)
Bawang Putih (Cincang)
Serbuk kunyit (Curcumin Powder)
Daun Kari (Curry Leaves)
Tepung Jagung (Corn Flour)
Serbuk Kari (Curry Powder)
Susu cair
Salt (Secukup rasa)

Kaedah

1. Mula-mula gaul udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Makesure udang dah dibasuh bersih ya..

2. Then goreng udang menggunakan minyak masak hingga warnanya agak keorenan. Agak-agak isi udang dah masak then bolehlah diangkat.

3. Then masukkan butter ke dalam kuali. Untuk elak banyak minyak, baki minyak goreng udang tu bolehlah dikurangkan - transfer ke bekas lain.

4. Selepas butter dan totally cair, then tumiskan bawang putih dan bawang merah yang telah dicincang / potong dadu.

5. Masukkan pula daun kari agak-agak segenggam gitu.

6. Lepas tumisan dah agak garing, masukkan 1/2 cawan susu cair. Seterusnya masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air lebih kurang 1 mangkuk kecil. Then kacau... Don't worry if dia bergumpal sebab memang tekstur nya akan jadi begitu. Masa ni tabur sedikit serbuk kari dan garam secukup rasa.

7. Finally masukkan udang yang telah digoreng tadi dan kacau hingga benar-benar masak. Some people akan letak hirisan lada merah untuk menambah perisa pedas-pedas sikit.

8. Ok siap! Seriously makan ni dengan nasi panas-panas, perghhhhhh menusuk kalbu tak ingat dunia dah. Hehehe.. If tak silap dalam 10-15 minit dah siap saya masak. As long as semua bahan dah ada. Sangat mudah dan cepat. Selamat mencuba ya!


Misya : Berat badan bertambah sedikit.

SEGMEN KAD RAYA 2016 DUNIASHIDA.COM

Klik untuk join
Pendapat : Cute and Clean. Cute sebab guna header dan warna yang nice sejuk mata memandang. Clean sebab semuanya tersusun dan user friendly. :)

Segmen Bloglist Bulan Jun by Nurzulfa

Klik untuk join
Oopss! Anda di tag!^_~

PENCARIAN #8 BLOGLIST BY WAWAAHADY

Klik untuk join

Friday, May 27, 2016

Nervous bila dah lama tak naik stage!

Salam. Alhamdulillah diberi peluang sekali lagi menunjukkan bakat dalam bidang pengacaraan. Cewah! Actually dah lama sangat-sangat saya tak naik stage untuk menjadi emcee. Almaklum tersangat busy dengan tugas hakiki @office. But, my mentor in business always bagi galakan dan peluang untuk saya kembangkan talent saya especially in networking business. Tq mentor! 

Haha inilah poster tee-up saya dan partner saya Uno Tarashi. Excited but gementar pun ada masa poster ni keluar di group-group wasap. Neves kot! haha.. 

Ahha ok its our time to conquer the stage! Hehe..





Alhamdulillah dengan semangat pasukan para AJK that night berjaya menggamatkan suasana event kami pada malam tersebut. Dats why I love this business! 


Bila lagi event ni akan diadakan? Actually memang ada every Thursday/Friday at 8.30 pm. Anda semua dijemput hadir untuk sama-sama mendengarkan pelbagai perkongsian menarik tentang senario bisnes di dalam dan luar Malaysia. Rasa-rasa nak buat side-income or nak start business, datanglah ya!

Info lanjut boleh layari :






Misya : Ke arah money freedom tanpa sempadan.

SEGMEN BLOGLIST 2016 WILLYOU READTHIS

Klik untuk join
My Quotes : Kejayaan ada cara, kegagalan ada sebab.

Thursday, May 26, 2016

GIVEAWAY COMEBACK CASHMONEY BY MG

Klik untuk join

Dari penyelamat nyawa, kini business partner..

Salam. Ramai tanya saya, kenapa saya masih mahu melakukan bisnes yang sama, jual produk yang sama dan berkongsi peluang yang sama (kini di upgrade kepada lebih pantas). Jom baca story salah seorang rakan niaga saya. Walaupun kami tak pernah bertemu tapi dengan semangat pasukan yang sama terdetik nak share kisah mereka. By Zaman Shah Aiyan

Cerita Kami Bisnes Kami

Bisnes Dari Hati Ke Hati

Seusai dari Kursus Kecantikan (TBW) yang dianjurkan oleh syarikat, selepas mesyuarat ringkas bersama ketua kami, kami terus balik. Dalam perjalanan balik kami singgah di sebuah stesen minyak yang terletak di tepi lebuh raya.


Sewaktu saya keluar dari kereta, tiba-tiba saya ditegur oleh seseorang dari kenderaan yang berdekatan dengan kereta kami.

"Encik...encik...boleh tolong saya tak"

Sapa seseorang dari kenderaan tersebut.

"Kenapa Cik?"Tanya saya balik.

"Saya pening...darah tinggi saya naik, saya baru call wife saya... bateri hp pula habis..." Jawab Pak Cik tadi.

Dengan wajah lemah yang berkerut bagai menahan sesuatu. Memang sangat lemah kelihatannya. Baru saya teringat, kekasih hati yang masih di dalam kereta.

Saya terus segera meluru kepadanya dan memberitahu tentang seseorang yang memerlukan bantuan. Dia segera keluar dari kereta.

Saya menyuruh isteri membuat satu urutan terapi (urutan terapi tradisional cina Guasa) kepada Pak Cik tadi. Sebelum kekasih hati membuat urutan, saya memberi beberapa biji spirulina dan menyuruh minum air RO.

Selepas urutan, kelihatan segar di wajahnya. Menurutnya pening-pening sudah beransur baik. Wajah agak ceria, mengucapkan kesyukuran dan berterima kasihnya kepada kami.

Kami mengambil kesempatan untuk berkenal-kenalan. Namanya Pak Cik Yusuf, seorang guru rupanya. Dia dalam perjalanan balik ke Klang dari kursus,tiba-tiba rasa pening kepala sangat.


Sekali lagi dia mengucapkan terima kasih, seandainya jika kami tidak ada disitu apalah nasib dirinya seterusnya. Dia bertanyakan alat apakah yang diguna untuk mengurut dirinya tadi. Kami menerangkan serba sedikit tentang terapi urutan tersebut.

Tidak semena-mena Pak Cik tadi bertanya berkaitan keahlian untuk menyertai syarikat.
Saya berpandangan dengan kekasih hati. Kami hanya membantu yang termampu, kerana itu tugas dan tanggungjawab kami yang hanya mempunyai ilmu dan kemahiran yang sedikit.

Setelah menerangkan serba sedikit berkaitan syarikat dan produk. Kami hulurkan borang dan mengisikan maklumat dirinya ke dalam borang untuknya.


Tidak lama kemudian. Sampailah isteri kepada Pak Cik bersama anaknya. Kami saling berkenalan. Saya memberitahu perkara apa yang berlaku.

Azan berkumandang...masing-masing bersalaman. Sebelum pulang, Pak Cik Yusuf melahirkan kerterharuannya sekali lagi kepada kami.

Saya menyatakan, bahawa apa yang berlaku semua ketentuan Allah SWT. Bagi kami, ini satu ujian buat kami, Allah SWT uji kami sejauh mana keikhlasan dalam membantu orang lain.

Bisnes MLM Bisnes Dari Hati KeHati

Nah... buat kawan-kawan di luar sana. Bila Allah SWT, katakan sesuatu jadilah maka jadilah ia. Hari ini kita berhubung dengan manusia. Bertemu dan bercakap dengan manusia juga.

Prospek ada di mana-mana, adakalanya kita cari,adakalanya ia datang kepada kita. Jika kita lakukan kerana-Nya. Pasti dan pasti Dia pasti tolong kita. Yakin dan Percaya!

Beginilah bisnes MLM... bisnes lain pun begitu, berhubung dengan manusia. Buat dengan penuh kasih-sayang,ikhlas,jujur... InsyaAllah dipermudah jalannya.

Jika hari ini, ada yang kata susahlah mahu jumpa orang, susahlah mahu cakap dengan orang... susahlah.. susahlah... susahlah... payahlah... anggaplah kita sedang bercakap dengan 'bukan orang' Amacam?

Itulah sekelumit pengalaman kecil dan momen-momen indah yang kami alami selama beberapa bulan bergelumang dengan bisnes MLM NO.1 di Malaysia.

Semoga ianya
memberikan suntikan momentum berterusan untuk kami menjayakan bisnes ini.

Jayakan Anda Jayakan Bangsa!

Dari Hati Ke Hati, Dari Manusia Untuk Manusia!


Best kan? Ramai anggap negatif dan busuk tentang MLM. Tapi sebenarnya masih ada MLM yang telus dan ikhlas dalam membantu sesiapa saja. Dari segi kesihatan, kecantikan dan kewangan. Dengan ilmu yang ditimba, at least telah membantu di saat-saat kecemasan sebegini. Cer kalau tak? Confirm anda menggelabah dan tunggu hingga ambulan datang tanpa berbuat apa-apa rite? This is Heart to Heart business. Only at Elken!=)


Misya : Hanya yang terbaik untuk yang terbaik.

Wow! Kat mana boleh beli auto selfie stick ni??

Salam. OMG! Seriously saya nak beli selfie stick auto nih! Kat mana ada jual ya? I think kat Malaysia belum ada jual lagi. Serius saya nak...........!^_^ If sesiapa ada info kat mana ada jual, roger-rogerla ya!



Perghh best kan? Siap ada kipas untuk bagi efek terbang-terbang dan lampu flash untuk keadaan gelap. Memang superb la! If saya, saya akan add-on fungsi tripod sekali dalam auto-stick ni. Yela sometimes takde orang boleh tolong ambil gambar full. If ada tripod lagi mengancam! heh.


Menurut http://www.teenvogue.com/ sebuah company bernama Thinkmodo telah melakukan inovasi dengan menghasilkan Selfie Stick automatik pertama di dunia! Ianya bakal dipasarkan tak lama lagi... Yahooo kalau dah ada memang saya nak beli! Tapi mesti price dia agak mahal kan? Tak kisahlah janji ada 1. hehe.

Misya : Pantang ada kamera.

Tuesday, May 24, 2016

Layan muzik violin walaupun tak pandai main..

Salam. Tengah buat apa tu? Mesti memasing tengah busy lunch kan? Saya pun baru lunch. Haha ni nape ayat skema sangat ni. Huhu. Bosan-bosan ni saya suka dengar lagu-lagu favourite saya. Bukan sekadar lagu yang ada penyanyi tapi juga music alunan biola (violin). Yang saya suka adalah dari Vanessa Mae dan kumpulan Bond. Why I like violin sound? Maybe bcos of irama dia kot. If saya stress, bila dengar bunyi biola je dah boleh menenangkan jiwa. Pernah masa sekolah teringin nak belajar main biola tapi yela kelas biola ni bukan murah, parent saya tak mampu plus tak tahu pun nak belajar kat mana. Hehe. So dengar jela alunan biola dari pemain-pemain sedia ada. Yang paling saya layan adalah lagu Destiny by Vanessa Mae.. Try la dengar..:)




If nak yang group, saya suka dengar dari Bond, lagu Viva.. Apa yang membuatkan saya suka bila main biola ni feeling dia tu sangat awesome. Walaupun saya tak pandai main biola tapi boleh feel betapa syoknya bila dapat gesek biola dengan penuh penghayatan plus attitude yang sangat awesome.






Misya : Pandai menari.

Nak tahu bagaimana saya jana pendapatan 5 angka melalui online?

Salam. Wah syoknya era bisnes online semakin berkembang sejajar dengan keperluan zaman masa kini yang semuanya di hujung jari! Dulu saya tak percaya pun boleh buat duit melalui online sebab terfikir bermacam skim penipuan di luar sana. Tapi rupanya masih ada online bisnes yang genuine dan dilancarkan oleh company No. 1 di Malaysia. Sebelum bermula mestilah belajar dulu kan.. Apa yang menarik saya tak perlu invest puluhan ribu untuk attend kelas online marketing anjuran sifu-sifu internet marketer! Best sangat sebab banyak benda rupanya saya tak tahu di mana saya boleh guna untuk kembangkan my business. Event instagram account yang orang just upload gambar tu pun boleh menjadikan kita kaya-raya if tahu caranya! 

Ramai yang datang dan semua ni adalah free!! Tapi boleh jana income paling busuk pun RM3000 weekly. Weekly tau not monthly! Yang penting ini bukan skim cepat kaya/ skim ponzi piramid/ skim-skim penipu yang sewaktu dengannya.

Ke arah usahawan online yang berjaya, mesti ada ilmu yang mantop. Baru boleh guide orang lain sama-sama sukses secara halal. 

Tiada istilah goyang kaki dapat duit ya.. Mesti spend time dan sedikit wang untuk memajukan diri. Barulah boleh jadi beauty with brain!=) Yang seronoknya bila dah master, sambil makan kuaci tonton Astro kat rumah pun income boleh dijana secara automatik! Menarik rite?

The best part is bila family saya pun nampak dan sertai. Alhamdulillah.. Tak dapat bantu dengan wang ringgit tapi dapat bantu berkongsi peluang buat duit pun okla kan?

Apa lagi yang bestnya bisnes ni?



Misya : Kongsi rezeki.

Monday, May 23, 2016

Arabic Food @Sham Kitchen, Putrajaya superb marvelous!

Salam. Ahha lapar tak tengok gambar ni? hehe..  Saya pun lapar! Ahaks. Teringat-ingat keenakan makanan Arab di Restoran Sham Kitchen, Ayer 8, Putrajaya. My biz partner Kak Sandra ajak datang sini nak belanja katanya. Follow sajalah kan dah orang nak belanja. Hehe. So, if anda takde idea nak makan apa bolehlah datang sini. 

Ok benda utama tiap kali datang restoran makanan Arab for sure cari Shawarma dulu. Tak sangka ada Shawarma kat sini sebab bukan semua restoran Arab di Malaysia ada tau.

So kami pilih Shawarma Sandwich (actually nak lebih power pilih Shawarma Kebab, confirm meleleh!!) Then kami tambah french fries dan Garlic Sauce. Perghhh gandingan yang sangat superb!

Simple tapi mampu mengenyangkan perut kami berjam-jam lamanya. Hehe.

OMG garlic sauce ni sangat superb sedap marvelous tak hengat punya. Cicah dengan kentang goreng yang garing, perghhh memang lekalah kami makan sampai tak perasan jam dah menunjukkan tengah malam. Tapi disebabkan portion menu ni agak banyak, memang jenuh jugalah nak habiskan.

Tq Kak San introduce dan belanja saya makan kat sini! Comel tak dia? Single mother from Sabahan. Hope Kak San dilimpahi rezeki ya. Biasa saya akan ke Cyberjaya untuk menikmati makanan Arab especially Shawarma. But now dah ada di Putrajaya, takyah gi jauh-jauh dah. For more details about this restaurant boleh ke fanpage Sham Kitchen Restaurant


Misya : Makanan Arab sebenar di negara Arab tak sama seperti di Malaysia.


Photoshoot @Saiful Nang Academy Part 2

Salam. Dah tengok hasil photoshoot saya di Saiful Nang Academy Part 1? If dah, saya nak share Part 2 pula dengan wardrobe juga tajaan Alisha Faysal. Kalau Part 1 ala-ala pinky but Part 2 warna lebih gelap pula. Nak shopping baju-baju Muslimah yang cantik-cantik datanglah ke Butik Alisha Faysal di Bangi Central. Saya sangat teruja bila dapat gayakan baju-baju dari Alisha Faysal ni. Kain dia selesa dan lembut serta tak panas. Tak rugi anda memiliknya! Ok bukan nak story tentang baju semata-mata tapi nak update lagi my modelling portfolio. Hehe. If ada mana-mana butik memerlukan khidmat saya sebagai model bolehlah hubungi saya di 016-9561764. I will do the best untuk gayakan produk anda! =)




















Again tq to all photographers which is student-student di Saiful Nang Academy, my makeup artist Shine Matahariku, dan wardrobe by Alisha Faysal. If nak dapatkan khidmat mereka just klik je nama mereka ya!=)

Misya : Seronok dapat bantu jayakan bisnes busana Muslimah.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...