expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, October 23, 2017

Resipi Ikan Pekasam Goreng

Salam. Dah lama tak share resipi air tangan saya dalam blog ni. Okla kali ni simple je resipinya. Ikan pekasam goreng cili kering, sape pernah makan. Uols nak tahu tak sebelum kahwin, saya tak pernah terfikir pun nak makan ikan pekasam ni. Sebab family saya tak makan pun plus namanya pun tak wat saya teringin nak makan. Hehe. But after kahwin, my husband yang ajar masak dan makan ikan pekasam ni. Tak sangka sangat sedap rupanya!! Huhu.. Camne nak masak? Senang sangat-sangat! Jom saya share resipinya. 



Bahan-Bahan
1. Ikan pekasam (Ada macam-macam jenis jual kat kedai, saya guna ikan lampam)
2. Cili kering (Potong kecil-kecil dan buang bijinya)
3. Bawang Besar
4. Bawang Putih
5. Cili api (kalau nak pedas)



Kaedah Memasak

1. Tumis kan bawang putih dan bawang besar.
2. Masukkan ikan pekasam.
3. Masukkan cili kering dan cili padi.
4. Bila ikan da agak garing, bolehlah padamkan api dan angkat. Jangan goreng lama sangat takut ikan jadi terlalu lembik dan hancur.
5. Siap!! Bolehla dimakan dengan nasi  dan lauk lain panas-panas. 

Mudah kan? Ikan pekasam ni bukan sejenis lauk utama tau. Dia sekadar lauk sampingan untuk penambah rasa. Nama pun pekasam so ada rasa masam, masin, lemak gitu. Macam saya besenya saya masak ikan pekasam ni kalau saya masak sup. Memang ngam la both lauk ni makan dengan nasi. Tryla confirm puas hati. :)

Misya : Kaki pedas pun follow suami.

Nan Cheese RSMY Bangi

Salam semua. Ada sesiapa area Bangi, Kajang dan Putrajaya yang teringin nak makan Nan Cheese yang sangat marvelous? Ahha boleh lah uols datang ke Restoran RSMY Bandar Baru Bangi. Dolu-dolu restoran ni hanya ada kat KL je. La ni da ada kat Bangi, so kebetulan memang saya dah lama teringin nak makan Nan Cheese maka singgahlah dengan husband. 


Sampai-sampai je memang ramai orang. Rasa nak putus asa je sebab takde tempat duduk. Husband survey belah dalam, Alhamdulillah masih banyak seat kosong rupanya. Plus ada aircond sejuk sikit. 1st time try RSMY Bangi ni. Hope taste di sama macam kat RSMY lain.


Ok trademark RSMY ni of course la Nan Cheese leleh dia yang sangat marvelous!! Bukan nan cheese bese macam kat kedai mamak tu tau tapi ini nan cheese extra cheese sampai boleh tarik cheese tu pepanjang macam makan pizza. Hehe..


Ahha tengok tu cheese dia boleh kasi tarik panjang-panjang. 


Sekeping nan cheese ni kenyang makan untuk 2 orang. Cheese dia sangat banyak. Aduhai story ni pun da wat terliur. Haha.. Tapi kalau uol taknak banyak sangat cheese boleh try nan cheese biasa je. 


Ok nan cheese ni sedap makan dengan daging cincang masak kimma ni. Serius sangat serasi. Actually bukan nan cheese je ada kat sini. Macam-macam menu ada. Nasi Arab, briyani, dan seangkatan dengannya. Actually tempat ni 2 tingkat. Belah atas kalau rasa-rasa nak wat event / party bolehla sewa.


Inilah menu kami everytime datang makan kat RSMY. Disebabkan nan cheese ni sangat padat so orderla air jus atau yang masam-masam. Saya bese order apple asam boi. Uniknya RSMY ni air dihidangkan dalam cawan pakai buang. Bagus juga konsep ni lebih hygiene plus jimat sebab tak perlu nak basuh-basuh. And order pun cepat sampai.


So kalau teringin nak makan nan cheese leleh gini bolehla datang ke RSMY ni. Kat KL pun ada beberapa cawangannya. Google je. Hehe.. 


Misya : Tak suka minum susu tapi peminat cheese. 




Friday, October 20, 2017

Acheh Trip #6 || Rumah Budaya + Ikan Bakar Acheh

Salam. Ok puas sudah aktiviti di Pulau Sabang (Part 4 & 5), kami kembali ke Banda Acheh. Destinasi pertama kami adalah melawat rumah tradisional masyarakat bangsawan Acheh iaitu Rumah Cut Nyak Dhien. Di sini lah kami dapat tahu susur galur family Allahyarham Tan Sri P.Ramlee berasal dari Acheh.

Di sini gelaran 'Cut' diberikan kepada bangsawan wanita semasa dahulu kala. Nyak Dhien ni antara pejuang wanita di Acheh ketika zaman pemerintahan Belanda menjajah Indonesia.

One of tourist guide explain kepada kami salasilah keturunan Cut Nyak Dhien.

If anda perhatikan Tengku Puteh dalam salah 1 kotak carta alir tu merupakan bapa kepada Allahyarham Tan Sri P.Ramlee (Nama sebenar P.Ramlee : Ramlee bin Puteh). Tak sangka P.Ramlee sememangnya berketurunan bangsawan yang disegani di Acheh. Patutlah beliau berkebolehan menghasilkan karya-karya seni yang sangat hebat.

Rumah ni actually turut terjejas semasa bencana Tsunami tetapi disebabkan ianya dibina tinggi dari paras tanah, so barang-barang di dalamnya masih selamat.

Pameran potret-potret yang menggambarkan suasana zaman dahulu.


Swafoto with lakaran potret Cut Nyak Dhien. 

Bilik tidur 

Semua perabot dalam ni diukir based on pengaruh budaya Belanda.


Antara senjata yang digunakan semasa menentang penjajah Belanda.

Ini adalah perigi yang dikatakan digunakan oleh Cut Nyak Dhien dan sefamily.

Rekaan rumah ni sangat unik. Aliran udara keluar masuk melalui senibina atap yang kukuh. 

Perigi di bahagian belakang rumah.



Inilah kamar utama Cut Nyak Dhien

Ruang tamu


Swafoto dari luar rumah

Kalau anda perhatikan rumah ni ada 3 bahagian. Setiap bahagian ada peranan masing-masing. Mengasingkan kaum lelaki dan wanita - kiranya pengaruh Islam sangat kuat ketika itu.

Rumah ni sangat besar sebenarnya. Atas usaha kerajaan Acheh maka ianya dibaikpulih untuk dijadikan muzium.

Ok lets go to another destination.



Ahha, kebetulan bas berhenti di salah 1 tempat jualan makanan tradisional Acheh, apalagi ambil peluanglah shopping!

Macam-macam ada kat sini..

Biskut, kek, kerepek dan pelbagai jenis makanan tradisional Acheh dijual di sini.

Orait moga ketemu lagi ya!

Next kami dibawa ke sebuah masjid untuk bersolat sebentar.

Melangkah masuk je ke dalam masjid jelas kelihatan kesan tsunami yang telah meruntuhkan beberapa bahagian dalam masjid.

But Alhamdulillah main structure masjid ni masih kukuh dan hanya perlu dibaikpulih sedikit demi sedikit.




Sempat berbual dengan nenek-nenek penduduk di sini. Mereka ni kebanyakannya hilang tempat bergantung selepas Tsunami. So masjid la menjadi tempat ketenangan mereka. Sedih bila dengar kisah dorang. If anda datang ke sini, bolehlah bersedekah kepada mereka.


Actually masjid ni sangat cantik.

Masjid Rahmatullah.. Semoga dirahmati selalu.


Swafoto wajib.

Seterusnya, kami dibawa ke tepi pantai untuk menikmati pemandangan indah di waktu senja.

Syoknyer lepak-lepak tepi pantai yang sangat mendamaikan. Kalau orang lain mungkin tak berani dah kot nak duk tepi pantai tapi entahlah kami ke sini tanpa sedikit pun perasaan takut. Maybe keindahan pemandangan di sini wat kami teruja.

Actually pantai-pantai di sini hanya dibuka sehingga 7.00 malam sahaja sejak tsunami. Selepas tu, pantai ditutup dan tiada aktiviti dibenarkan dijalankan sepanjang malam sehingga pagi.

Mungkin Allah swt ingin memelihara Acheh dari segala aktiviti maksiat di tepi pantai, thats why diturunkan bencana Tsunami. Tapi yela, kerana kesalahan orang lain, orang lain pun turut terkena tempias.

Ok ready for dinner.. Syoknyer makan-makan cenggini with family di tepi pantai.

Special kali ni kami dihidangkan dengan ikan bakar fresh!

Serius sangat sedap ikan bakar cicah dengan sambal dan ulam-ulaman segar.


Tempat ni memang dibuka hanya waktu siang saja. Tidak seperti di Malaysia boleh makan seafood sepanjang malam di tepi pantai. Tapi takpela, inilah experience yang tak ternilai. Santai-santai di tepi pantai Acheh menghadap lautan Hindi..

Sebelum pulang, kami menikmati pemandangan di sini di waktu senja. Indah nian je rasa..

InsyaAllah ada rezeki kami ke sini lagi.. Tiada yang lebih indah melainkan ciptaan Allah swt.


Misya : Percutian sederhana yang mendamaikan.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...