expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, August 21, 2017

Acheh Trip #3 || Masjid Baiturrahim buat bulu roma berdiri!

Salam. Continue from Part 2, kami dibawa pula ke Masjid Baiturrahim antara masjid yang terselamat selepas kejadian Tsunami. Di masjid ini juga banyak kejadian aneh berlaku ketika Tsunami dengan kekuasaan Allah swt! 

Actually masjid ini dah dibina sejak 100 tahun lalu (if tak silap) dan terletak paling hampir dengan persisiran pantai - 50 meter jek dari tepi laut!!

Selepas Tsunami, hanya bangunan utama sahaja yang terselamat. Part menara sume tu musnah dan dibina semula. Even rumah-rumah penduduk sekeliling masjid ni pun turut musnah!

Kisah yang sangat menarik di sini semasa Tsunami, hanya lebih kurang 6 orang sahaja menyelamatkan diri dengan datang ke masjid ni. Manakala selebihnya lari ke sebuah bangunan lain sebab tak percaya akan kekuatan masjid berusia 100 tahun ni. Ajaibnya yang 6 orang itulah Allah selamatkan termasuk Imam Masjid dan seorang wanita yang pengsan selepas gegaran gempa bumi. 

Bayangkan air laut setinggi siling masjid, mangsa-mangsa yang lari ke sini semua naik ke siling kubah menyelamatkan diri.

I don't know why but bila melangkah masuk ke masjid ni terasa semacam. Meremang bulu roma! Bukan takut/seram tapi entahlah, semacam perasaan yang sukar digambarkan. Mendengar kisah Tok Imam (rumahnya berada di sebelah masjid musnah terus) yang terselamat- means Tok Imam tersebut bukan calang-calang orang tu. Wife dan anak-anaknya semua hilang tak dapat dikesan dihanyutkan ombak Tsunami yang deras. Beliau meninggal dunia beberapa tahun selepas Tsunami akibat sakit. SubhanAllah..

Amazing kan? Masjid yang paling dekat dengan laut-yang menghadapi ombak Tsunami terawal, tapi masih kukuh  berdiri dan berjaya menyelamatkan beberapa nyawa.


Group photo with Bilal Masjid..


Inilah persisiran laut betul-betul dekat dengan masjid Baiturrahim ni. Tak dapat dibayangkan camnelah ketika kejadian Tsunami berlaku.

Ok next trip kami ke Pulau Sabang, antara pulau terindah di Acheh yang dijadikan tempat pelancongan. Nak ke Pulau Sabang kena naik feri.

Ready for boarding @ jetty.

Happy dapat naik feri! hehe..

Harga tiket feri dipaparkan di dalam feri. Besar feri ni. Teringat masa dari Hong Kong nak ke Macau pun naik feri ala-ala camni.

Feri sudah bergerak menuju ke Pulau Sabang.

Disebabkan tak ramai penumpang mulalah kami bertukar-tukar tempat. hehehe..

Ok seperti biasa saya ni mabuk laut. Perjalanan lebih kurang sejam if tak silap so saya menidurkan diri saja sepanjang perjalanan.

Ada apa di Pulau Sabang? Ahha tunggu next entry ya!=)



Misya : Keajaiban Tuhan di depan mata.

Segmen AIRAHSYAHIRAH.BLOGSPOT Cari Bloglist !

Klik untuk join

Wednesday, August 16, 2017

Acheh Trip #2 || Menangis di Muzium Tsunami

Salam semua. Bersambung dari Part 1 trip saya ke Acheh, after menikmati minum pagi di Solong Coffee, kami dibawa ke Muzium Tsunami Acheh. Kat muzium ni dipaparkan pameran berkaitan Tsunami sebelum dan selepas bencana tersebut berlaku. Muzium ni dibina juga untuk memperingati mangsa-mangsa Tsunami yang telah terkorban dan menjadi iktibar kepada seluruh penduduk Banda Acheh serta pelancong yang datang.

Antara yang menarik dalam muzium ni adalah Lorong Tsunami di mana 1 lorong gelap dibina dan dindingnya dibasahi air untuk para pengunjung merasai bagaimana sebenarnya keadaan Tsunami ketika berlaku. Gelap, sejuk, basah, sunyi, menakutkan.. SubhanaAllah.. Tergambar bagaimana kalau diri ini yang berada di tempat kejadian ketika itu. Seram, sedih, takut, semua bercampur-baur bila melalui lorong Tsunami ni.:(


Antara kenderaan yang dipamerkan. Helikopter polis yang turut musnah akibat Tsunami.

Kat muzium ni juga pengunjung dibawa menyelusuri bagaimana Tsunami boleh berlaku melalui hasil kajian saintifik yang telah dijalankan.

Antara sudut pameran yang saya paling terkesan adalah ruang ini. Bilik yang berbentuk seperti kon dan di atasnya tertulis kalimah Allah swt. 

Dindingnya pula terukir kesemua 100,000 nama mangsa Tsunami yang telah terkorban. Allahuakbar, entah mengapa air mata saya tumpah jua tatkala masuk ke ruangan ni. :'( Terdengar alunan ayat-ayat suci Al-Quran dimainkan sambil memandang ke atas (kalimah Allah) membuktikan kekuasaan Allah mengatasi segalanya. Tak kira siapakah kita, bila Allah nak ambil semula, zupp sekaligus 100,000 nyawa diambil. 

Mata agak bengkak sebab baru lepas menangis. Memang sedih sangat bila masuk ke sini. 

Muzium ni agak besar. Dibina selepas Tsunami berlaku dan secara tak langsung menarik lebih ramai pelancong untuk datang ke Acheh. Sebabnya sebelum ni, Acheh mengamalkan dasar pintu tertutup, dimana orang luar termasuk pelancong sukar untuk datang ke sini. Now, Acheh dah bersedia untuk menerima kehadiran pelancong luar bagi menjana ekonomi rakyat mereka yang terjejas teruk akibat Tsunami. Kira ada hikmahnya juga Tsunami ni, penduduk Acheh lebih terbuka dalam menerima perubahan dari segi sektor pelancongan.

Antara pameran berkaitan tsunami. Kubah masjid yang tertanggal dari masjid asalnya dan terdampar jauh dari masjidnya. Entrinya saya akan story nanti.

Kapal atas rumah.. Tempat inipun kami akan dibawa melawat juga nanti.

Sempat wefie dengan Pak Andak & my adik.

Gambaran ombak Tsunami yang melanda Banda Acheh. Betapa tingginya ombak tersebut sampaikan kapal penjana elektrik bertan-tan beratnya boleh dibawa dari tengah laut ke darat!


Hasil sumbangan orang ramai, kitab-kitab suci Al-Quran yang dapat diselamatkan selepas Tsunami.


Semangat sungguh Ridha menerangkan setiap pameran yang ada. Bagus betul sebab selalunya kalau melancong, if masuk muzium, staff muzium yang akan terangkan tentang pameran. Ni pemandu pelancong yang terangkan. hehe..

Memasing kusyuk mendengar penjelasan Ridha.

Speda a.k.a motosikal yang dipamerkan.


Replika masjid yang terselamat dari kesan Tsunami.


Keadaan muka bumi Banda Acheh sebelum Tsunami

Keadaan muka bumi Banda Acheh selepas Tsunami. MasyaAllah..


Gambaran tinggi ombak setinggi pokok kelapa ketika kejadian Tsunami. Serius sangat menakutkan!


So, kalau datang ke Acheh, muzium ni wajib dilawati. 

My parent pun nak bergambar juga.. huhu

Orait, dah menjelang tengahari, apa lagi lunch hour la! huhu. Ahha jangan tak tahu, kami dibawa makan tengahari di Rumah Makan Syiah Kuala. Ooopsss kedai makan ni takde kena mengena dengan ajaran Syiah ya! hehe.. Namanya aje Syiah.

Inilah lunch kami. Ada ayam goreng berempah, gulai daging dan beberapa jenis lauk yang saya tak ingat namanya. Ala-ala makan di restoran masakan Minang pun ada. Sedap-sedap lauknya. Sambil menikmati jus timun yang sangat menyegarkan.

Wefie sat..

So kalau datang ke sini, Rumah Makan Syiah Kuala ni memang recommended.

Next kami bersolat Zohor di salah sebuah masjid berhampiran. Seronoknya kat Acheh ni, setiap beberapa kilometer mesti ada masjid. Memang terasa ajaran Islam sangat kuat diamalkan oleh penduduk Acheh. Sangat peacefullness!

Design kubah masjid yang menarik.


Orait nanti saya sambung entri dalam Part 3 ya. :)



Misya : Islam di mana-mana.

Tuesday, August 15, 2017

Acheh Trip #1 || Kuburan Massal 46,718 mayat..

Salam semua. Ingat lagi saya pernah inform yang saya gi holiday di Banda Acheh dalam entri INI? So saya mulakan semula entri trip saya dan family ke Banda Acheh, Indonesia ni. Punyalah lama tinggal, laa ni baru nak hapdet. Tak senonoh betul saya ni. haha.. Takpe jom baca kisah kami. Boleh uols jadikan panduan if nak ke sana nanti.

Seawal jam 5.30 pagi kami dah terpacak di stesen Putrajaya Sentral untuk menaiki tren ERL ke KLIA 2. Trip kali ni saya bersama my parent, my younger brother & my uncle, Pak Andak. Kat airport nanti, family Pak Lang (adik ayah saya) dah menanti.

Kami sampai agak lewat di airport dan sangat rushing tapi sempat juga nak wefie. Tak sangka pagi-pagi buta KLIA 2 ni dah start sesak.

Alhamdulillah after lebih kurang 1 jam setengah flight kami sampai di airport Banda Acheh. 

Oopss bukan bas itu yang kami naiki.

Kami naik bas mini ini. Hehe.. Disebabkan kami tak ramai dalam 15 orang so, tourist guide provide kami mini bus ni.

Inilah Ridha Sahputra, our tourist guide sepanjang di sini. Dari awal kami sampai, beliau dah start story pengalaman beliau dan masyarakat di sini sewaktu menghadapi bencana Tsunami. Dah start sebak-sebak dah. Alhamdulillah Ridha dan family terselamat sebab rumahnya jauh sedikit dari tepi pantai but still juga dia dan family lari menyelamatkan diri ketika Tsunami terjadi. Hingga kini katanya ada 5 orang rakan beliau tidak dijumpai-maybe telah terkorban semasa Tsunami.

Antara pemandangan di sekitar Banda Acheh. But kawasan ni dikira kawasan pinggir bandar. Banyak sawah padi terbentang luas.

1st place kami visit adalah tapak Kuburan Massal yang menempatkan hampir 50000 orang yang terkorban semasa Tsunami dikebumikan di sini. 

Actually ini adalah salah 1 kubur yang ada but this one yang paling besar sekali.

Kubur di sini tiada batu nisan atau tanda siapakah yang dikebumikan. Sebab semua mayat ditanam terus tanpa dimandikan dan dikafankan dalam 1 liang lahad besar menggunakan traktor. So memang bercampur mayat pelbagai bangsa, agama, umur dan jantina. Dats why pengunjung yang datang ada yang berdoa cara Islam, Kristian, Buddha, Hindu dan sebagainya. Kenapa sebegitu? Sebab sememangnya selepas Tsunami, rupa mayat sukar dicam sebab mereka berada dalam bermacam keadaan. So ditanam sahaja terus semua dalam 1 liang lahad. Allahuakbar..

1st place je dah wat kami rasa sebak. Tak dapat dibayangkan saat mangsa Tsunami ketika itu menghadapi bencana tersebut. Sekali Allah turunkan bencana, puluhan ribu nyawa melayang terus. Allahuakbar moga kita pergi esok lusa dalam keadaan yang baik dan dijauhkan dari bencana seperti ini.

Ok selesai di Kuburan Massal, Ridha membawa kami minum pagi di salah sebuah kedai kopi popular di sini iaitu Solong Coffee. Kat sini tak seperti KL atau bandaraya besar lain. Acheh baru sahaja nak membangun so tak banyak option untuk kedai-kedai makan. But Solong Coffee ni memang antara tempat minum yang sering dikunjungi rakyat setempat dan pelancong.

Kat Acheh ni kuih-kuih kebanyakannya manis-manis belaka. Ala-ala seperti di Kelantan pun ada. Actually tak jauh beza pun dengan kuih tradisional di Malaysia cuma namanya saja yang berbeza.

Yang paling popular kat Acheh ni Kopi Sanger-ala-ala kopi susu tetapi kurang manis. Kalau nak manis boleh order kopi susu tapi manis dia ya ampunnnn... 70% adalah susu pekat manis! huhu. So order kopi / teh Sangger is better.

Ada juga nasi lemak kat sini. 

Inilah dia teh sangger yang saya order. Memang feeling macam kat kampung-kampung.


Ok setel Part 1. Nanti saya continue Part 2 ya. Banyak lagi nak story ni. :)



Misya :  Holiday yang banyak memberi pengajaran.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...