Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Photoshoot Earth Theme ft. Incik Baha

Salam. Oh yeahh lama tak share portfolio terkini.  Kolaborasi dengan photographer Incik Baha a.k.a IB from Annahar Photography dan makeup artist Kak Ummi Kalsom. Dah lama tak shoot dengan IB, one of photog terawal yang pernah shoot saya masa mula-mula saya involve dalam bidang modelling. Tak sangka beliau masih sudi invite saya untuk hasilkan karya fotografi beliau. TQ IB.. Also tq so much to Kak Ummi for the "Earth" theme makeup. Love it and looks so high fashion! Thanks also to Farlynn Hijab who sponsored my Hijab. Best sebab takyah gosok! hehe..Lets view my Earth's theme masterpiece. (Nama je earth tapi dari segi pakaian je. Shoot di area Shah Alam. Hehe) Actually saya berkolaborasi dengan 3 orang lagi model. But for this entry saya share photo saya sorang je dulu. :)

















Misya : Join Earth Hour.


Comments

Popular Posts