Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Bila Jack Ma berpesan...

Salam. Jom kita baca kata-kata pesanan dari jutawan dunia iaitu Jack Ma. Maybe boleh beri anda inspirasi dan motivasi untuk berjaya macam beliau. :)


Jack Ma says, "Please tell your children that the world is changing every day and no one is going to wait for you in the past.

When lighter was invented, matches slowly disappeared.

When calculator was created, abacus was to fade away.

When digital camera was designed, the market of negative film no longer existed.

When direct market selling or internet-based selling arises, traditional marketing declines.

When smartphone with 4G (wireless internet access) was introduced to the world, you no longer need to turn on your computer at home.

When WeChat and WhatsApp (mobile text/voice/video messaging) are developed, traditional text messaging is no longer as popular as before.

Let's not to blame "Who took over Whose business." It's only because people are more adjustable and adaptable to new ideas and changes in the world.

Someone asks Jack Ma, "What is your secret for success?" He says, "Really simple...I am doing (action) while you're only watching."

Please remember that the world keeps changing every day. If you don't change, you'll be left behind. You reap what you sow with your time.

If you spend time to drink, you may become an alcoholic. If you spend time to complain, you may become a blamer.

If you spend time to beautify yourself, you may become a pretty girl/handsome guy.

If you spend time to stay healthy, you may enjoy a healthy good life.

If you spend time to be picky, you may become a 'mean' person.

If you spend time to learn, you may gain wisdom. If you spend time with your family, you may foster a warm and loving relationship with your loved ones.



Misya : Jangan bertangguh.

Comments

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts