Skip to main content

Featured

Kaedah Merebus Spaghetti Supaya Tak Melekat

Salam. Bertahun-tahun saya merebus spaghetti tak pernah berjaya! haha tak berjaya apa, setiap kali rebus mesti melekat-lekat, lembik dan kembang semacam. Saya tengok orang lain (if gi beraya / open house / kenduri) or kat restoran, punya elok cantik je kejadian spaghetti dorang. Nak makan pun senang. Saya pernah try letak sedikit minyak dan garam masa merebus spaghetti tapi masih gagal menghasilkan spaghetti yang cantik. But saya tak berputus-asa tetap juga mencari kaedah dan petua merebus spaghetti yang betul. Then saya dah dapat caranya, so saya share la dengan uols if hadapi masalah yang sama bolehlah try cara saya ni. 

1. Mula-mula didihkan air sedidih-didihnya. Means betul-betul mendidih dan menggelegak. Air perlu banyak, so gunakan periuk yang besar supaya nanti keseluruhan spaghetti boleh dimasukkan. Ok masa didihkan air ni saya letak sedikit garam kasar. Supaya nanti spaghetti yang direbus ada rasa lemak masin sedikit. Kesilapan saya dahulu, saya dah masukkan siap-siap spaghett…

Hong Kong Trip #11 || Shopping @Ladies Market

Salam. Wow, dah sampai Part 11!! Hehe.. Panjang betul entry trip ke oversea saya kali ni. Jangan lupa baca Part 10 dan sebelum-sebelumnya ya! Ada kisah saya ke Hong Kong Disneyland dan Macau. Rugi tak baca. Mana tahu nanti bila uols nak ke sana ada idea dah nak watpe dan nak ke mana. :) Ok, sambung perjalanan kami selepas pulang dari Disneyland, kami singgah Ladies Night Market. Ahha ini yang ditunggu-tunggu. Shopping time...!!!!

Dari HK Disneyland kami menaiki tren transit di beberapa stesen dan last sekali turun di stesen Mong Kok dan ikut laluan ke Ladies Market.

Sampai dah tempat ni. Meriahnya dengan pelbagai papan tanda macam-macam kedai. Ladies Market tu terletak di belakang-belakang bangunan kedai ni. Cari Tung Choi Street. Ada signboard follow je.

Yeayy dah sampai! 

Ok bila Misya dah rambang mata semua benda nak beli. Tapi makesure uols compare-compare dulu harganya. Takut tertipu. Jangan lupa tawar-menawar. Sometimes uols boleh dapat sangat murah. Macam-macam ada kat sini. But mostly barangan di sini datang dari China.

Biasalah ada sesetengah tempat memang ada peniaga yang agak rude. Wat bodoh je. Huhu. Kena berani. Tapi ada juga peniaga yang pandai cakap Melayu. Its good!

Ok selesai shopping.. Jom balik ke hotel untuk berehat. Esok last day sebelum pulang ke Malaysia.


Next : Part 12

Misya : Terfikir nak wat GA souvenir Hong Kong.



Comments

  1. seronoknya baca enty kat sini..terasa cam kita lak yang g sana

    ReplyDelete
  2. Wah best nya dah sampai HK. Part shopping tu plg best. =)

    ReplyDelete
  3. @Ana Suhana hehe tula, perempuan dan shopping tidak dapat dipisahkan.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts