Potong kuku ikut sunnah Nabi...

Salam. Kebetulan hari ni hari Jumaat yang penuh barokah. Antara aktiviti yang elok dilakukan pada hari Jumaat adalah memotong kuku. Kebanyakan orang main potong je kuku ikut dan tanpa follow turutan tertentu. Why not kita ubah sedikit turutan time memotong kuku menggunakan amalan Nabi. Lebih bertertib dan senang je nak hafal. Even saya sendiri pun amalkan potong kuku ikut sunnah Nabi. Bukan kuku jari tangan je. Kuku jari kaki pun sama ada turutan. Trylah ya..:)

Antara benefit saya dapat, no more kuku yang tertinggal untuk dipotong. Ahakss.. But serius, dulu berterabur main potong je tak ikut apa-apa turutan, pastu ingat semua kuku jari dah setel potong. Lama-lama baru perasan ada lagi jari tertinggal. Aduyai... Bila potong kuku ikut sunnah ni so far semua kuku dipotong dengan sempurna. :)

Misya : Jangan memotong barisan.

Comments

  1. peringatan yang kene pada masanya. terima kasih

    ReplyDelete
  2. sekarang mmg ikut...lepas baca dlu...tapi kadang terlupa masa kat kuku kaki :P

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts