expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, December 14, 2018

Teapot Tube | Berjaya juga beli!

Salam. Setelah sekian lama dok tengok orang pi vacation kat Hatyai, Thailand post pasal benda alah ni, akhirnya saya dapat juga beli benda alah ni. haha.. Tapi bukan saya pergi ke Hatyai but kebetulan singgah makan kat sebuah restoran ni, ada jual. So rembat lah 1. Agak mahallah kot RM6.00 banding beli direct dari Hatyai. Tak kisahlah, janji dapat beli. Nak rasa je sedap ke tak susu pekat manis Teapot dalam tiub ni. Benda ni kan rare tak dijual di Malaysia. Packaging dia lain daripada yang lain tu yang wat excited lebih tu. hehe..

Nak guna senang je, picit je untuk letak atas roti ke, biskut ke, air ke or apa-apa yang sesuai untuk menambahkan lagi rasa makanan or minuman.

Syoknya time lapar-lapar di petang hari, buh atas roti then ngap! Haha.. Lazat sungguh. Tapi tak boleh amalkan selalu sebab manis. Sesekali bolehla. Tapi memang convenient la benda alah ni. If you are travelling ke mana-mana memang sesuai dibawa. Dalam tube boleh selit kat dalam beg or poket. If nak bawak dalam tin, susah. But kat Malaysia so far belum nampak dijual lagi. So uol kirimlah kat sape-sape yang pergi ke Hatyai tu.


Husband suka beli Milo 3 in 1 kosong (takde gula) tapi saya kurang gemar. Adanya teapot tiub ni, senanglah nak bancuh Milo kosong ni. Pastu cicah biskut or roti, perghhh marvelous! haha... Jangan terliur sudahlah. :p 


Misya : Tambahkan manis dalam senyuman.

Segmen Bloglisted 2019 by Misya

Salam semua. Dah lama tak wat segmen. Kebetulan dah nak masuk tahun baru 2019, so kena lah refresh bloglist sedia ada supaya up to date. So, sesiapa nak di bloglisted kan dalam my blog, lets join this simple segment. Join je, automatik blog anda akan saya bloglisted! Camne nak join? Follow je kaedah berikut :

  1. Wajib follow my blog.
  2. Yang ada instagram, sila follow insta saya di SINI.
  3. Create 1 entry about this segment bertajuk "Segmen Bloglisted 2019 by Misya". Letak banner di atas dalam your entry then backlink ke entry ini.
  4. Dah siap, publish entry anda dan letak link entry tersebut ke ruangan komen di bawah.
Easy rite? In case saya terlebih rajin, saya akan pilih beberapa blog bertuah untuk di review. Segmen berlangsung selama 2 minggu bermula sekarang dan akan tamat pada 31 Disember 2018. Moga segmen ni dapat memberi manfaat dan merapatkan ukhuwah antara kita. InsyaAllah...:)



Misya : Moga tahun 2019 manyak ong seperti tahun 2018.

Beby Maembong jadi mermaid, viewer naik mencanak!

Salam. Agak menghairankan bila tengok viewer salah satu entry dalam blog saya mencanak naiknya. Bila saya check oh patutlah, sebab sekarang tengah viral story tentang salah sorang family artis dan selebriti Maembong iaitu Beby Maembong. Dulu masa saya tengah rancak wat bisnes, Beby memang one of my inspiration. She still young, seorang suri rumah je tapi sangat rajin berniaga sampai leh dapat income puluhan ribu RM tiap bulan. Baru-baru ni Harian Metro ada menyiarkan artikel bertajuk Duyung Secekak yang menampilkan Beby Maembong menggayakan kostum ikan duyung (mermaid) yang sangat gojes. 





Secara tak langsung, entri saya tentang Beby sebelum ni  (klik SINI untuk story selanjutnya) jadi tempias carian tertinggi netizen sebulan ni. Almaklum blog saya ni suam-suam kuku je orang datang menjengah. Thanks to Beby sebab naikkan viewer saya. huhu..




Thanks kepada viewers yang sudi singgah ke blog saya ni. But kesian kat Beby, tak memasal jadi mangsa kecaman netizen akibat mewarnakan rambutnya dengan warna merah. Pelik betul lah zaman sekarang ni. Memaki, mencaci orang tu dah jadi culture orang kita tanpa rasa bersalah pun. Walhal zaman mak-mak kita dulu lagi dasyat kot pakaian, dan free-hair tu sesuatu yang normal. But nobody nak hina or caci-maki malah mendoakan yang baik-baik. Actually Beby dah warnakan rambutnya since Raya Aidilfitri hari tu. Saya siap komen kat facebook Beby kata rupa Beby saling tak tumpah macam Ariel, watak kartun Disney dalam The Little Mermaid tu. Tup tup Harian Metro siarkan artikel Beby pakai kostum mermaid. Tahniah Beby sebab jadi makin popular!

Gambar raya Beby. Sumber : FB https://www.facebook.com/bebymaembong 

For Beby, wish you sukses dengan bisnes bengkung dan produk kecantikannya iaitu Slimdollz. Nak pinggang kerengga macam Beby bolehlah roger Beby ni. For me, dia seorang bisnes woman yang sangat dedicated. Pakai dulu produk, dapatkan hasil then baru jual. All the best Beby!


Misya : Azam nak dapatkan balik ukuran pinggang asal tahun 2019. 

Ringkasan latarbelakang syarikat Elken Sdn. Bhd.

Salam. For those yang tahu, sebelum ni saya aktif menjalankan bisnes under company Elken Sdn. Bhd. Now saya kurang aktif since dah ada anak so nak focus membesarkan anak pula. But still if ada orang tanya tentang produk Elken, saya akan bantu. If nak order produk pun saya tolong belikan sometimes. Cuma still ramai tak tahu background company Elken ni. So saya bagi lah ringkasan latarbelakang this company supaya uols tahu. Sebab ada yang confuse Elken ni dengan bedak Aiken! Haha.. Ada juga yang ingat Elken ni jual tayar sebab hampir sama dengan kedai tayar Falken. Ahaks.. So bacalah sedikit sebanyak sejarah Elken ni ya kengkawan..:)

  1. Elken adalah syarikat Multilevel Marketing (MLM) No.1 di Malaysia 3 BERTURUT-TURUT. Tersenarai sebagai No. 50 TERBAIK DI DUNIA!! Bertaraf ISO! Sudah BERUMUR hampir 30 TAHUN! 
  2. Elken biz bersifat UNLIMITED. Boleh buka berapa LEBAR dan berapa DALAM rangkaian yang kita mahu. LEBAR untuk STATUS. DALAM untuk INCOME.. Boleh SAMA STATUS & INCOME dengan upline walaupun BARU JOIN hari ini! Sebab UKURAN ELKEN adalah dari USAHA dan KERJA KERAS! Tiada istilah BELI PANGKAT & SIMPAN STOK. 
  3. Elken... BUKAN BINARY. BUKAN PYRAMID. BUKAN SKIM CEPAT KAYA... Tetapi BIZ DWI-BONUS iaitu PENGIRAAN INCOME melalui ROLL UP dan COMPRESS DOWN!.Malahan biz Elken ini BOLEH DIWARISI SEHINGGA KE ANAK CUCU CICIT! 
  4. 29% KEUNTUNGAN pada SYARIKAT manakala 71% KEUNTUNGAN pada DISTRIBUTOR. 
  5. Elken ada 9 FAEDAH yang TAK PERNAH DIUBAH SEJAK 20 TAHUN DAHULU. Ini bermakna SATU PELAN PEMASARAN YANG TERBAIK DI DUNIA. Ini kerana SEMASA NILAI RM100.00 TINGGI PUN BOLEH DIGUNA PAKAI, semasa NILAI RM100.00 hari ni RENDAH NILAINYA pun LAGI BOLEH DIGUNA PAKAI. Sampai la boleh melahirkan lebih 100 orang JUTAWAN! 
  6. LEBIH DARI 2000 sesi TRAINING setiap tahun untuk MEMANTAPKAN PEMIKIRAN PEMIMPIN-PEMIMPIN ELKEN yang DILAHIRKAN. LAYAK RSM, ESM, DCM dan CCM DAPAT MEETING FREE. Because "KNOWLEDGE IS POWER! 
  7. ADA EXTRA INSENTIVE lagi dari Elken iaitu CBP PLUS INSENTIF dan VOUCHER PRODUK. Percutian LOVE CAMPAIGN : 3 KALI SETAHUN!
  8. 9 FAEDAH
  • Untung Runcit 10%-15%
  • Bonus Prestasi 5%-20%
  • Bonus Pengurus 6%-14%
  • Bonus Penc Pengurus 3%
  • Bonus Kepimpinan 5%-25%
  • Bonus Pelancongan 2%
  • Bonus Hujung Tahun 2%
  • Bonus Tabung Kereta 3%
  • Bonus Tabung Rumah 2% 




Inilah antara SEBAB & PERBEZAAN kenapa hari ini PEMIMPIN ELKEN LAIN DARI PEMIMPIN LAIN DI LUAR. BIZ MLM yang BERTAHAN LAMA dan MUDAH BERKEMBANG adalah Biz yang MUDAH DI DUPLIKASI walau siapapun dia...KOLAR PUTIH? KOLAR BIRU? PROFESIONAL? SIAPA SAJA!! KERANA ITU... RAMAI YANG MASIH DI ELKEN.. 20 TAHUN, 15 TAHUN, 10 TAHUN MASIH DI ELKEN.. ELKEN IS THE BEST! ALWAYS THE BEST! THE BEST HUMAN DEVELOPMENT COMPANY!!





Misya : Mencapai kejayaan itu mudah, istiqamah itu sukar.

Tuesday, December 4, 2018

Throwback | Wedding pengapit kami, Rayyen & Idayu

Salam. Ahha dah beranak sorang dah pengapit kami ni, baru nak update wedding dorang. Huhu. Tahniahlah to Rayyen, pengapit a.k.a kawan baik husband di office. The best part, kami menimang cahaya mata pun hampir sama. Dah nama kawan baik, semua nak sama. Haha..

Cuma kali ni husband tak jadi pengapit Rayyen. Sebab Rayyen takut kena usik je ngan my husband. Hihi


Mengabadikan catatan buat pasangan pengantin. Siap berpantun nakal if tak silap! ;) 


After 4 years kami kahwin, baru Rayyen pula kahwin. 

With officemates husband. 

Sempat wefie dari kejauhan..


 
Moga berbahagia till jannah Rayyen dan Idayu.. Tak sangka lepas setahun kami dapat anak sama-sama. Beza anak Rayyen dengan baby Erina seminggu je! Tapi berlainan tahun..  Pelik tak? Haha..

Comel kad jemputan dorang. Pink gitu..


Of course la selfie kena ada! haha..


Misya : Aura positif sahabat baik boleh mempengaruhi sahabat yang lain.

Gelagat babyE dapat 1st book...

Salam. Sejak ada anak ni, apa saja gelagat anak mesti jadi perhatian. Mommy and daddy nya pun sibuklah belikan macam-macam toys and books untuk early education babyE. Jom tengok gelagat babyE bila dapat buku pertamanya. Dibelek-belek, tepuk-tepuk.. Geram nengok! haha.. Masa umur dia 3 bulan camtu dah start gunakan flash card. Now bagi buku untuk tengok reaksi dia. Mula-mula jela fokus tengok apa bendanya yang dia pegang dan tengok. Pastu boring cari mainan lain. Haha..









Suka tengok gelagat 'rasa ingin tahu' baby ni. Menambah kecomelan. Hope Erina membesar jadi anak yang bijak dan dipermudahkan urusan pembelajarannya. 


Misya : Hobi membaca dah ke laut.

MAHA 2018 || Hanya visit Rumah Negeri & Pameran Livestock

Salam. Siapa sini pergi MAHA 2018, angkat tangan? hehe.. Buat penggemar ekspo besar-besaran macam MAHA ni confirm hadir punya. Almaklum event MAHA ni sekali setiap 2 tahun. Saya ni takdelah suka sangat tapi kebetulan Puspanita di office buat trip ke MAHA, ambil peluang la join sekaki. Sebab if nak gi sendiri-sendiri dengan ada baby nya lagi, rasa tak sesuai. MAHA ni besar and kena naik tram/bas untuk ke sana ke mari. Tunggulah baby dah besar sikit bolehlah. So saya enjoy jela MAHA tahun ni dengan my officemate, Kak Rizaiton. Cuma disebabkan masa yang suntuk, kami hanya dapat visit Rumah Negeri dan Pameran Livestock (Haiwan Ternakan).

Excited naik bas rombongan macam nak pi jauh je. MAHA kat Serdang je pun. Haha..

Antara tempat terawal kami singgah adalah Rumah Negeri. Kat sini semua negeri ada rumah pameran memasing. 

Booth paling meriah adalah booth negeri Perak. Siap ada show tarian lagi.


Dah nama pun ex-dancer, excited la bila tengok orang wat show tarian.


Excited pulak tengok labu sayong gergasi ni.


Next kami pi rumah Kedah.

Dapatlah psoing atas replika istana Kedah


Next kami pi naik Bukit Bendera, Penang. Haha..


If betul-betul ada kabel car ni kan best.. huhu. Kak Riz dok cari laksa Penang tapi tak jumpa.



Rumah Johor.. Biasa-biasa saja. Ingatkan kot ada tarian zapin. hehe..

Ni antara yang menarik la dalam rumah Johor.


Takyah naik flight dah sampai Rumah Sarawak.

Kebetulan ada show music instrument - Sape

Rumah Pahang.

Next destination kami ke tempat pameran haiwan-haiwan.

Kucing pun ada.. 


If nak beli burung pun ada jual.

Tarikan utama di MAHA 2018 adalah pameran lembu sado. Bukan abam sado tau. hehe


Special lembu-lembu kat sini nama taknak kalah. Salah seekor bernama Putra. huhu

Masa saya datang lembu-lembu semua tengah berehat.

Bermacam jenis unggas dipamerkan.



Kat sini ada kambing, ayam.. Which boleh masuk RM5.00 per entry. If bawa anak-anak kecil sesuai lah ajak dorang bermain ngan kambing, ayam semua tu.





Itu sajalah kenangan saya ke MAHA 2018. Shopping pun tak sempat! Wakaka.. Takpelah selamat duit. hihi.. 


Misya : Aktiviti sihat keluar peluh sekali-sekala.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...