expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, August 8, 2018

Menang keychain Brunei dari segmen Mialiana!

Salam semua. Patut lama dah saya update this entry. Hari ni curi masa sat update. Alhamdulillah i'm lucky person to win this cute keychain from Brunei! Thanks to Mialiana who organized the giveaway segment HERE. Rezeki baby sebab dapat masa dalam pantang awal tahun hari tu. :)



Dah lama tak menang pape GA or contest. Sekali bila Mia annonce senarai pemenang, tak sangka nombor (No. 3) saya naik! Hehe.. Almaklum, saya ni memang jarang bertuah. Sesekali menang tu  dats why rasa teruja sesangat. Tq again to organizer yang anjurkan GA ni. Hopefully one day saya pula sampai ke Brunei.




Misya : Banyak stok souvenir tak tahu nak bagi siapa.

Thursday, August 2, 2018

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

Klik untuk join

Monday, July 30, 2018

Segmen Bloglist 2018 A Secret Journey

Klik banner untuk join
Tentang diri saya? A wife to Incik Ahmad & a mommy to 7 months daughter, Dhiya Sherina.. Also a blogger, food technologist, part timer Muslimah Model and simple but sweet person. Hehe..

Tips Menghadapi Prospek/Pelanggan Lari

Salam. Siapa kat sini yang sedang berniaga? Atau baru nak berjinak-jinak dengan business? Benda paling asas dalam bisnes of courselah mencari pelanggan atau prospek. Tipulah buat bisnes yang tak deal dengan pelanggan a.k.a manusia a.k.a orang rite? Sedangkan jual beruang pun kena deal dengan orang. Takkan beruang nak beli beruang juga? Hehe.. Oklah, based on my experience before this yang pernah aktif berbisnes, saya share camne nak hadapi kerenah pelanggan atau prospek yang 'lari' atau taknak layan kita. Maybe kita boleh perbaiki kaedah approach yang kita selalu gunapakai supaya kita tak 'down' bila tak berjaya mendapatkan customer berkualiti.


Sharing from Sifu Bukhari Ramli
=========================
Sedih prospek senyap? "Susah buat follow up. Apabila buat follow up, prospek senyap. Sedih sangat!" Begitulah luahan ramai peniaga macam anda. Jangan la macam tu ye... Saya petik jawapan daripada Panduan Penting Follow Up:

1. Memang lumrah manusia

Saya emel tips setiap hari kepada anda, berapa kerat yang menjawab? Kita masuk ke kedai, apabila sales assistant tanya, 'Cari apa?', kita jawab, 'Tengok-tengok je.' Kita Whatsapp peniaga online, apabila mereka reply harga, kita pun senyap. Perangai ini memang perangai pelanggan. Masa kita jadi pelanggan, kita boleh buat. Kenapa pelanggan tak boleh buat pada kita pula? Kenapa nak sedih frust tertonggeng pula apabila pelanggan buat pada kita?

2. Terima hakikat pelanggan memang ramai akan senyap

Jangan pelik sebab kita pun buat begitu. Hidup ini umpama roda. Masa kita jadi pelanggan, kita buat pada peniaga. Masa kita jadi peniaga, pelanggan buat semula pada kita. Yang nak sedih sangat kenapa? Itu sebahagian daripada lumrah berniaga.

3. Tiada ayat atau teknik meletup yang boleh selesaikan masalah ini

Teknik atau ayat magik hanya penyelesaian sementara. Tiada guna teknik atau ayat magik kalau kita tidak...

4. Fahamkan falsafah dan prinsip follow up yang betul

Kalau kita buat sama macam peniaga lain, memang pelanggan akan layan kita sama macam peniaga layan: tak layan langsung! Segalanya bermula daripada niat. Tiada guna teknik atau ayat magik jika niat kita salah. Setiap niat kita akan mempengaruhi tindakan kita. Fahamkan dan tanamkan niat yang betul dalam proses menjual dan follow up. Kalau kena niat yang betul dan cara yang betul, PELANGGAN AKAN SUKA DIHUBUNGI. 

Bagaimana caranya?

Kita cuma perlu menjadi manusia dan faham apa rasanya menjadi manusia.



Misya : Kita juga adalah seorang pelanggan.

Roti Tisu Gergasi @Penang!!!

Salam. Yuhuu dah lama tak story jalan-jalan cari makan kat blog saya ni. Uols selalu lepak mamak? Saya sejak dah ada baby ni memang sangat jaranglah lepak mamak. Ni kebetulan outstation kerja kat Penang. So member-member ajak ngeteh sat di malam hari. Lokasi pilihan adalah di Restoran Kayu Nasi Kandar, Bayan Baru. Disebabkan perut tak berapa lapar, so kami just order hidangan ringan iaitu roti tisu. Ok mula-mula sebelum order rasa tamak nak order sorang 1 sebab fikir ala roti tisu kenyang takat mana ye dak? Tapi nasib baik just order 2 pcs untuk 8 orang makan. Sebabnya, haaa amekkk dia punya size mak aihhh! Roti Tisu Gergasi rupanya! 

Ingatkan pe kebenda si aney ni bawak dari jauh. Rupanya roti tisu kami! haha..

Memang rare ni..

My first time dapat menyaksikan roti tisu sebesar ini. Nasib baik order 2 je. Ngam-ngam kami share berlapan orang makan.

Disebabkan size nya panjang maka 4 unit pinggan diperlukan untuk meletakkan roti tisu ni.

Maybe this kind of roti tisu ada jual kat kedai mamak lain. Cuma saya spesis jakun tu yang excited lebih. Ngehehe..


Rasanya? Sedapp.. Lemak manis. Macam roti canai cuma lebih nipis dan garing. Plus ada marjerin dan gula ditaburkan atas roti tisu ni. Orang kencing manis memang tak digalakkanlah. Boleh request nak cicah ngan kari ka, dhal ka.. Yang teringin nak rasa tu mai la datang restoran ni. Selamat mencuba.



Misya : Tisu untuk lap peluh, roti tisu untuk dimakan.



Blog List Segment - August Edition by DA


Klik untuk join

Friday, July 20, 2018

Baby E jadi saksi sejarah Malaysia Baru!

Salam. Semalam saya update entry tentang throwback saya pi ngundi time PRU 14 hari tu. Hari ni nak story la pula lepas dah ngundi, menanti pula resultnya. Disebabkan bahang PRU kali ni sangat panas dan dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia makanya saya, husband dan baby Erina 'berkampung' depan TV semalaman! hehe.. 


Kali ni punya semangat PRU14, tido depan TV semata-mata nak tahu keputusan. My baby dah lena dah. Masa ni Allah je tahu betapa saya dan husband berdebar-debar tunggu result. Astro Awani jadi pilihan walaupun pada awalnya pengacaranya macam menyebelahi kerajaan BN ketika itu. Rasa geram, marah pun ada sebab punyalah lama nak announce keputusan! Haha.. Walaupun masa tu kepala makin berat, dengan hidung tersumbat sebab selesema, mata makin layu, ku gagahi juga menunggu keputusan. Time ni dah jam 3.00 pagi! Memang keluar juga sumpah-seranah kat SPR yang lembab umumkan keputusan time tu. Tak memasal je. haha.. 

Dan finally, baby E menyaksikan sejarah telah tercipta. Malaysia kini dipimpin oleh kerajaan baru diketuai oleh Tun Mahathir sebagai Prime Minister. Honestly saya dan family berasa sangat teruja, happy, sebak, lega dan bebas seolah-olah macam baru merdeka. Barulah faham feeling 'Merdeka' tu sebagaimana nenek moyang kita pernah rasa dulu. Baby E lahir tahun 2018, Malaysia Baru terbentuk pada tahun yang sama. Perghh memang epiklah! hehe..


Bertuahlah anakku dapat merasa pemerintahan kerajaan baru. Jadi saksi sejarah Malaysia baru terbentuk walaupun dia tak tahu pape pun. Hehe. Yang best dapatlah merasa pemerintahan Tun M yang pernah jadi PM suatu ketika dahulu. Syukur sebab tiada lagi pemerintahan parti Sarkas. Oopss! Hehe.. Yang paling best dapat cuti direct 5 hari terus. Thank you PH! Moga Malaysia terus aman, maju dan berjaya. Sila pastikan amanah dan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dipikul dan dijalankan sebaik-baiknya. 


Misya : Menangis masa RTM mainkan lagu Sejahtera Malaysia masa Tun M angkat sumpah sebagai PM ke 7.

Thursday, July 19, 2018

PRU14 kenangan dan sejarah tercipta walaupun sakit...

Salam. Wah dah lama tak hapdet story kat blog. Maafla kengkawan sume. Since dah jadi mommy ni memang saya jarang ada masa nak update entry blog. Even ada masa pun, itulah time saya nak rest jap. huhu. Ok takpelah just nak share momen-momen musim Pilihanraya Umum ke 14 hari tu. Maybe story ni dah basi but for me ianya masih segar dalam ingatan sebab ini kali kedua saya mengundi then saya menjadi sebahagian daripada sejarah Malaysia baru yang telah tercipta. Cewah!


If uols nak tahu, saya almost tak keluar voting sebab suddenly malam PRU14 tu demam selesema melanda. Badan rasa lemah sangat tapi entah kenapa tetap juga semangat nak mengundi, husband suruh keluar juga mengundi, saya pun keluar juga mengundi petang sebelum tempoh pengundian tamat. Nasib baik sempat!

Saya pengundi saluran 5 di SK Putrajaya Presint 9. Masa beratur tu saluran 6 masih panjang. Wow, seronok tengok ramai anak muda keluar mengundi. Compare PRU sebelum ni, biasa-biasa saja keadaannya. But honestly feeling mengundi kali ni semacam je rasa. Masing-masing macam dah pakat nak undi mana tapi senyap je semua. Rileks je memasing.. huhu

Setel pakai inai dan menjalankan tanggungjawab as rakyat Malaysia. I undi siapa? hehe undi adalah rahsia.. (Poddaaahh!) :p

Sementara tunggu husband pick up dari tempat mengundi, jenjalan jap sekitar kawasan. Sempatlah snap selfie kat booth parti-parti yang bertanding.

Saya mengundi untuk Parlimen Putrajaya. Tertarik tengok kereta range rover ni ada gambar Ku Nan- ahli parlimen Putrajaya. Memula ingat kereta JDT sebab ada lambang harimau. Tahniah Ku Nan memenangi kerusi Parlimen Putrajaya lagi sekali. Hope dapat jalankan tugas dengan penuh amanah dan ikhlas.

Selfie banner calon dari Parti PAS.

Banner calon Dr. SAM. My cousin buang undi di sekolah lain siap dapat jumpa face to face & bergambar dengan beliau. Jeles! Ahakss...


Kenangan tercipta. Alhamdulillah dapat buang undi untuk pilih pemimpin. Dah macam pengantin baru plak ada inai di jari. Ahakss..

Apa pun keputusan ketika itu, memang rakyat Malaysia mostly ternanti-nanti. Walaupun tak sihat, tapi semangat mengundi kali ni memang lain macam. Alhamdulillah PRU14 berjalan dengan lancar tanpa sebarang provokasi. Tahniah Pakatan Harapan! :)


Misya : Sayang negara.


Monday, June 18, 2018

Syawal 2018, Misya sudah bertiga..

Salam semua. Rasanya tak terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin buat semua rakan blogger yang disayangi. Maaf sesangat lama tak update sebab ada beberapa masalah yang tak dapat dielakkan - gambar dari picasa yang dah watermark tak boleh upload dalam Google Photos! Mak stress beberapa bulan untuk fikirkan solusi ini. huhu. But now dah jumpa kaedahnya so hopefully boleh berbloggong seperti biasa. Ada yang alami masalah serupa dengan saya ke? Nanti ada masa saya share caranya ya. InsyaAllah..

But still akan ada kekangan tertentu almaklum dah ada baby ni setiap masa fikir about anak jela. Betul lah dah jadi mak-mak ni, takde benda lain yang penting dalam dunia ni selain anak dan juga suami. Alhamdulillah Syawal kali ni saya sudah bertiga. Excited nak beraya sebab dah ada baby. Yela, after almost 5 years kami menanti kehadiran cahaya mata, mana la tak excited kan? Saudara-mara pun ramai nak jumpa tengok baby Erina. Last year raya baby masih dalam perut, mommy takde mood nak raya sebab morning sickness! Berhuhu je la tengok makanan macam-macam sebab takde selera sangat. Tahun ni mommy kasi hantam! hehe.. But still kena berpada-pada, nanti badan naik, sian kat suami. :p



Saya share la sekeping gambar raya kami dulu ya. Punya payah nak snap gambar dengan baby ni rupanya. Asyik meragam je dia. Mommy and daddy dah posing elok-elok, baby pulak merengek-rengek. Tengoklah hasilnya, haha.. Kali ni tema raya kami emerald green. Nanti lah story, banyak lagi ni nak diceritakan. huhu.. Tata... Selamat Hari Raya!!


Misya : Anak yang beraya sakan sebab banyak dapat duit raya.

Monday, May 7, 2018

Langkawi Trip with Family || Momen Terindah

Salam semua. Belek punya belek entri sebelum-sebelum ni, MasyaAllah baru terperasan ada 1 holiday trip with my family yang saya lupa nak update! Last entry on June 11, 2014! Trip ke pulau lagenda iaitu Pulau Langkawi with my family.  Aiyoooo... haha tula banyak sangat bercuti sampai caca-marba susun atur holiday trip saya. Yang kelakarnya, trip-trip lain selepas trip ke Langkawi ni, elok je saya update dari awal sampai habis walaupun memakan masa banyak part nak story. But ada hikmahnya, i still can continue my updating about Langkawi trip. At least ada la juga benda nak update. (Ke sebab ada related dengan Pilihanraya Umum ke-14?) Ooppsss! Wakaka..


So, kali ni saya just update ringkasan trip saya ke Langkawi. Nak story one by one memerlukan banyak chapter actually. Penting buat ringkasan ni dulu supaya saya tak lupa nak wat full entry next time. InsyaAllah.. But ringkasan ni pun dah agak padat juga. Jom imbas kembali momen-momen saya bercuti di Langkawi with my family.

Ok apa yang menarik kat Langkawi mostly ramai dah tahu. Even rakyat Malaysia yang tak duk Langkawi pun ramai dah sampai ke sini. But honestly, Langkawi ni kalau pi banyak kali pun tak jemu. Sebabnya untuk orang pompuan of course pulau ni syurga for shopping! Pergi Langkawi, tak shopping, bukan pergi Langkawi ler tu. Ahakss..


Masa ni saya baru kahwin dalam setahun camtu if tak silap. Kurus cekeding lagi masa ni. Sekarang? Dah naik sikitlah but still maintain slim ok! Ahaks... Tengoklah giler menyopping kat Kompleks Haji Ismail Group ni. Nak story panjang-panjang part shopping je dah leh makan 1 bab. hehe



Antara destinasi wajib kalau datang ke Langkawi mestilah melawat Makam Mahsuri. Tak pernah tak teruja bila datang sini. Kisah-kisah lagenda begini rasanya generasi sekarang pun ramai dah yang lupa. Sesekali bawa anak-anak datang sini dan introduce tentang lagenda Mahsuri ni.

Yang pasti  Dataran Lang jangan dilupakan. Mesti singgah sat abadikan kenangan dengan replika burung helang gergasi ni.

Tempat lain yang menarik yang boleh anda visit adalah Underwater World Langkawi. Best dapat tengok hidupan laut depan mata termasuklah penguin! Dalam gambar ni my lil brother. Walaupun ramai yang salah faham ingatkan dia abang saya sebab wajah dia nampak lebih matured. Ahaks.. Nak wat camne kan sebab kakaknya sentiasa awet muda gitew.. :p

Ahha part paling seronok, naik cable car untuk sampai ke puncak Gunung Mat Cincang. Berbaloilah dapat naik walaupun terpaksa berkorban nyawa, masa dan tenaga beratur punyalah panjang. Hasilnya dapat view pemandangan yang sangat cantik. Seluruh Pulau Langkawi dapat dilihat. Jangan lupa sewa teropong khas macam ayah dan adik saya gunakan ni. Puas hatilah. Masa ni my parent masih kuat lagi. Now kalau nak ke tempat gini kena datang time tak ramai orang yakni bukan school/public holiday. Kesian dorang nak kena berdiri lama-lama.

Actually banyak lagi aktiviti kami sepanjang bercuti di Langkawi. Antaranya melawat Rabbit Farm, Underwater World Langkawi, Pantai Cenang, Beras Terbakar, Telaga Tujuh dan macam-macam lagi tempat menarik. Kalau nak visit semua memang memakan masa berhari-hari. 





Yang paling penting hasil shopping mesti kebabommm! Hehehe..

Ini antara trip ke Langkawi paling bestlah saya rasa. Sebab dapat holiday bersama-sama dengan husband dan my family. Penat tapi seronok. Kenangan terindah. Bila lah dapat holiday gini lagi. Oh ya, kalau datang melancong ke Langkawi, if nak mudah booking hotel boleh klik check out list of hotels in Langkawi. Mana tahu ada yang nak shopping Raya sebab Ramadhan dah nak dekat ni. Hehe.. Selamat bercuti naa!



Misya : Manfaat masa bersama-sama family tersayang.








Wednesday, April 4, 2018

Segmen: Making A Blog List by Blog Siqahiq

Klik untuk join

Lama menghilang, tiba-tiba kini dah jadi ibu?

Salam semua. Wah lamanya saya tak update blog! Alhamdulillah setelah 3 bulan lebih akhirnya saya kembali bersiaran.. Ke mana saya menghilang? Hehe.. Kalau siapa perasan my last entry was 28th December 2017. Itupun sekadar entry join GA. Huhu sangat lama kan? Ada ke yang merindui blogger Misya ni? Ahakss.. Almaklumlah I'm not a famous blogger to be missed. Ngee...

Nak tahu ke mana saya pergi? Actually saya tak ke mana-mana pun. Cuma saya sebenarnya ada good news which saya baru sahaja selesai cuti bersalin! Syukur Alhamdulillah..:) After almost 5 years waiting for my first baby, maka lahirlah seorang puteri tanda kasih sayang saya dan suami yang diberi nama Dhiya Sherina bt. Ahmad Nurhazafi. She was born on 3rd January 2018. Dipanggil Erina, kini usianya genap 3 bulan 1 hari hingga entry ini ditulis.


Since I knew that I was pregnant on March 2017, I decided to avoid telling this good news in social media. Lagipun memang husband dah remind tak perlu nak hebah-hebahkan kat social media baik di blog mahupun facebook or instagram. Yang tahu pun only family terdekat. Itupun time raya sebab bila jumpa saya dalam keadaan tak bermaya sangat because of serious morning sickness. Lagipun, kami menanti agak lama nak dapat zuriat so taknaklah ada yang berkecil hati/sedih sebab saya ada family and friends yang senasib dengan saya masih menanti kehadiran cahaya mata. Kita hormat orang, insyaAllah orang pun hormat kita dan akan doakan yang baik-baik. Update sikit-sikit jela itupun hint-hint je sampai ramai tak perasan yang saya tengah pregnant. Tahu-tahu perut dah besar and dah beranak! hehe..

Masa ni dah nak masuk 8 bulan mengandung. Jenjalan gi wedding kawan husband. Tapi perut nampak kecik je kan? Dat's why ramai tak perasan saya pregnant. huhu.

Nanti saya story kemudian ya my experience during pregnancy. Ramai yang tanya saya how can I get pregnant after 5 years waiting. Ada ambil ubat ke, doing any treatments ke, or any other petua yang saya amalkan? Excited sebenarnya nak story but since I have a baby, time is very limited now for me to do blogging. Ni pun because dah start masuk office semula, so before start working or during lunch hour saja la dapat jenguk my blog yang dah berhabuk ni. I still love to blogging. One day nanti bila my daughter dah besar bolehlah dia baca kisah-kisah hidup mommy nya ni. Hehe.. So Erina, this is my 1st entry about you, sayang. Ni pun mommy dah rindu kamu. Tak sabar nak balik petang ni ambil kamu dari rumah pengasuh. ^_^

1st selfie on 1st day working after 3 months of maternity leave.

Orite till continue then.. Tata.


Misya : Penat jadi ibu but enjoy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...