expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, July 30, 2018

Segmen Bloglist 2018 A Secret Journey

Klik banner untuk join
Tentang diri saya? A wife to Incik Ahmad & a mommy to 7 months daughter, Dhiya Sherina.. Also a blogger, food technologist, part timer Muslimah Model and simple but sweet person. Hehe..

Tips Menghadapi Prospek/Pelanggan Lari

Salam. Siapa kat sini yang sedang berniaga? Atau baru nak berjinak-jinak dengan business? Benda paling asas dalam bisnes of courselah mencari pelanggan atau prospek. Tipulah buat bisnes yang tak deal dengan pelanggan a.k.a manusia a.k.a orang rite? Sedangkan jual beruang pun kena deal dengan orang. Takkan beruang nak beli beruang juga? Hehe.. Oklah, based on my experience before this yang pernah aktif berbisnes, saya share camne nak hadapi kerenah pelanggan atau prospek yang 'lari' atau taknak layan kita. Maybe kita boleh perbaiki kaedah approach yang kita selalu gunapakai supaya kita tak 'down' bila tak berjaya mendapatkan customer berkualiti.


Sharing from Sifu Bukhari Ramli
=========================
Sedih prospek senyap? "Susah buat follow up. Apabila buat follow up, prospek senyap. Sedih sangat!" Begitulah luahan ramai peniaga macam anda. Jangan la macam tu ye... Saya petik jawapan daripada Panduan Penting Follow Up:

1. Memang lumrah manusia

Saya emel tips setiap hari kepada anda, berapa kerat yang menjawab? Kita masuk ke kedai, apabila sales assistant tanya, 'Cari apa?', kita jawab, 'Tengok-tengok je.' Kita Whatsapp peniaga online, apabila mereka reply harga, kita pun senyap. Perangai ini memang perangai pelanggan. Masa kita jadi pelanggan, kita boleh buat. Kenapa pelanggan tak boleh buat pada kita pula? Kenapa nak sedih frust tertonggeng pula apabila pelanggan buat pada kita?

2. Terima hakikat pelanggan memang ramai akan senyap

Jangan pelik sebab kita pun buat begitu. Hidup ini umpama roda. Masa kita jadi pelanggan, kita buat pada peniaga. Masa kita jadi peniaga, pelanggan buat semula pada kita. Yang nak sedih sangat kenapa? Itu sebahagian daripada lumrah berniaga.

3. Tiada ayat atau teknik meletup yang boleh selesaikan masalah ini

Teknik atau ayat magik hanya penyelesaian sementara. Tiada guna teknik atau ayat magik kalau kita tidak...

4. Fahamkan falsafah dan prinsip follow up yang betul

Kalau kita buat sama macam peniaga lain, memang pelanggan akan layan kita sama macam peniaga layan: tak layan langsung! Segalanya bermula daripada niat. Tiada guna teknik atau ayat magik jika niat kita salah. Setiap niat kita akan mempengaruhi tindakan kita. Fahamkan dan tanamkan niat yang betul dalam proses menjual dan follow up. Kalau kena niat yang betul dan cara yang betul, PELANGGAN AKAN SUKA DIHUBUNGI. 

Bagaimana caranya?

Kita cuma perlu menjadi manusia dan faham apa rasanya menjadi manusia.



Misya : Kita juga adalah seorang pelanggan.

Roti Tisu Gergasi @Penang!!!

Salam. Yuhuu dah lama tak story jalan-jalan cari makan kat blog saya ni. Uols selalu lepak mamak? Saya sejak dah ada baby ni memang sangat jaranglah lepak mamak. Ni kebetulan outstation kerja kat Penang. So member-member ajak ngeteh sat di malam hari. Lokasi pilihan adalah di Restoran Kayu Nasi Kandar, Bayan Baru. Disebabkan perut tak berapa lapar, so kami just order hidangan ringan iaitu roti tisu. Ok mula-mula sebelum order rasa tamak nak order sorang 1 sebab fikir ala roti tisu kenyang takat mana ye dak? Tapi nasib baik just order 2 pcs untuk 8 orang makan. Sebabnya, haaa amekkk dia punya size mak aihhh! Roti Tisu Gergasi rupanya! 

Ingatkan pe kebenda si aney ni bawak dari jauh. Rupanya roti tisu kami! haha..

Memang rare ni..

My first time dapat menyaksikan roti tisu sebesar ini. Nasib baik order 2 je. Ngam-ngam kami share berlapan orang makan.

Disebabkan size nya panjang maka 4 unit pinggan diperlukan untuk meletakkan roti tisu ni.

Maybe this kind of roti tisu ada jual kat kedai mamak lain. Cuma saya spesis jakun tu yang excited lebih. Ngehehe..


Rasanya? Sedapp.. Lemak manis. Macam roti canai cuma lebih nipis dan garing. Plus ada marjerin dan gula ditaburkan atas roti tisu ni. Orang kencing manis memang tak digalakkanlah. Boleh request nak cicah ngan kari ka, dhal ka.. Yang teringin nak rasa tu mai la datang restoran ni. Selamat mencuba.



Misya : Tisu untuk lap peluh, roti tisu untuk dimakan.



Blog List Segment - August Edition by DA


Klik untuk join

Friday, July 20, 2018

Baby E jadi saksi sejarah Malaysia Baru!

Salam. Semalam saya update entry tentang throwback saya pi ngundi time PRU 14 hari tu. Hari ni nak story la pula lepas dah ngundi, menanti pula resultnya. Disebabkan bahang PRU kali ni sangat panas dan dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia makanya saya, husband dan baby Erina 'berkampung' depan TV semalaman! hehe.. 


Kali ni punya semangat PRU14, tido depan TV semata-mata nak tahu keputusan. My baby dah lena dah. Masa ni Allah je tahu betapa saya dan husband berdebar-debar tunggu result. Astro Awani jadi pilihan walaupun pada awalnya pengacaranya macam menyebelahi kerajaan BN ketika itu. Rasa geram, marah pun ada sebab punyalah lama nak announce keputusan! Haha.. Walaupun masa tu kepala makin berat, dengan hidung tersumbat sebab selesema, mata makin layu, ku gagahi juga menunggu keputusan. Time ni dah jam 3.00 pagi! Memang keluar juga sumpah-seranah kat SPR yang lembab umumkan keputusan time tu. Tak memasal je. haha.. 

Dan finally, baby E menyaksikan sejarah telah tercipta. Malaysia kini dipimpin oleh kerajaan baru diketuai oleh Tun Mahathir sebagai Prime Minister. Honestly saya dan family berasa sangat teruja, happy, sebak, lega dan bebas seolah-olah macam baru merdeka. Barulah faham feeling 'Merdeka' tu sebagaimana nenek moyang kita pernah rasa dulu. Baby E lahir tahun 2018, Malaysia Baru terbentuk pada tahun yang sama. Perghh memang epiklah! hehe..


Bertuahlah anakku dapat merasa pemerintahan kerajaan baru. Jadi saksi sejarah Malaysia baru terbentuk walaupun dia tak tahu pape pun. Hehe. Yang best dapatlah merasa pemerintahan Tun M yang pernah jadi PM suatu ketika dahulu. Syukur sebab tiada lagi pemerintahan parti Sarkas. Oopss! Hehe.. Yang paling best dapat cuti direct 5 hari terus. Thank you PH! Moga Malaysia terus aman, maju dan berjaya. Sila pastikan amanah dan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dipikul dan dijalankan sebaik-baiknya. 


Misya : Menangis masa RTM mainkan lagu Sejahtera Malaysia masa Tun M angkat sumpah sebagai PM ke 7.

Thursday, July 19, 2018

PRU14 kenangan dan sejarah tercipta walaupun sakit...

Salam. Wah dah lama tak hapdet story kat blog. Maafla kengkawan sume. Since dah jadi mommy ni memang saya jarang ada masa nak update entry blog. Even ada masa pun, itulah time saya nak rest jap. huhu. Ok takpelah just nak share momen-momen musim Pilihanraya Umum ke 14 hari tu. Maybe story ni dah basi but for me ianya masih segar dalam ingatan sebab ini kali kedua saya mengundi then saya menjadi sebahagian daripada sejarah Malaysia baru yang telah tercipta. Cewah!


If uols nak tahu, saya almost tak keluar voting sebab suddenly malam PRU14 tu demam selesema melanda. Badan rasa lemah sangat tapi entah kenapa tetap juga semangat nak mengundi, husband suruh keluar juga mengundi, saya pun keluar juga mengundi petang sebelum tempoh pengundian tamat. Nasib baik sempat!

Saya pengundi saluran 5 di SK Putrajaya Presint 9. Masa beratur tu saluran 6 masih panjang. Wow, seronok tengok ramai anak muda keluar mengundi. Compare PRU sebelum ni, biasa-biasa saja keadaannya. But honestly feeling mengundi kali ni semacam je rasa. Masing-masing macam dah pakat nak undi mana tapi senyap je semua. Rileks je memasing.. huhu

Setel pakai inai dan menjalankan tanggungjawab as rakyat Malaysia. I undi siapa? hehe undi adalah rahsia.. (Poddaaahh!) :p

Sementara tunggu husband pick up dari tempat mengundi, jenjalan jap sekitar kawasan. Sempatlah snap selfie kat booth parti-parti yang bertanding.

Saya mengundi untuk Parlimen Putrajaya. Tertarik tengok kereta range rover ni ada gambar Ku Nan- ahli parlimen Putrajaya. Memula ingat kereta JDT sebab ada lambang harimau. Tahniah Ku Nan memenangi kerusi Parlimen Putrajaya lagi sekali. Hope dapat jalankan tugas dengan penuh amanah dan ikhlas.

Selfie banner calon dari Parti PAS.

Banner calon Dr. SAM. My cousin buang undi di sekolah lain siap dapat jumpa face to face & bergambar dengan beliau. Jeles! Ahakss...


Kenangan tercipta. Alhamdulillah dapat buang undi untuk pilih pemimpin. Dah macam pengantin baru plak ada inai di jari. Ahakss..

Apa pun keputusan ketika itu, memang rakyat Malaysia mostly ternanti-nanti. Walaupun tak sihat, tapi semangat mengundi kali ni memang lain macam. Alhamdulillah PRU14 berjalan dengan lancar tanpa sebarang provokasi. Tahniah Pakatan Harapan! :)


Misya : Sayang negara.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...