expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, August 20, 2018

Resepi Salad Nuget Meleleh

Salam. Siapa sini suka makan salad? For those yang memang berdiet atau kaki makan sayur mestilah suka rite? Saya ni takdelah suka sangat tapi sometimes teringin juga nak makan salad. CUMA saya improvised sikit resepi salad saya supaya nampak lebih menyelerakan dan mengenyangkan. Inspired from my mom, saya namakan resepi ni Salad Nugget Meleleh! hehe..

Dah lama tak wat salad nuget ni sebenarnya. Ramadhan baru ni, teringat pula my mom selalu wat salad ni if dah kering idea nak masak lauk sayur apa untuk lunch/dinner. Solusinya terhasillah resepi salad yang simple dan mudah disediakan ni.


Bahan-bahan

Sayur salad segar 
Tomato Ceri / Timun
Nuget/Sosej/ Bebola Ayam/Ketam (Goreng dahulu dalam air fryer untuk lebih sihat)
Sos Cili
Mayonis

Kaedah membuatnya

Memula, goreng dahulu nuget/sosej/bebola ayam/ketam. Nak cepat dan lebih sihat, gunakanlah air fryer. Kali ni saya gunakan nuget jenama Ramlee dan bebola ketam from Ayamas. Terpulanglah brand mana-mana pun as long as sedap dan Halal. Dah siap goreng, potong kecil-kecil untuk mudah dimakan.


Sementara tunggu nuget semua tu siap digoreng, bolehlah prepare saladnya. Kupas daun salad one by one dan di koyak-koyakkan kepada saiz yang lebih kecil. Cuci dengan air bersih (elakkan guna air paip direct) sebab kita nak makan terus salad ni jap lagi. Cuci juga tomato ceri. If takde tomato ceri, boleh je guna tomato biasa dan hiris-hiriskan nipis-nipis. Saya prefer tomato ceri sebab dia crunchy and masam masam manis gitu. Hehe.. If ada timun pun boleh letak juga.



Then susunlah daun salad dan tomato atas pinggan ikut kreativiti memasing. Lepas tu bolehlah taburkan segala nuget/sosej/ bebola ayam yang dah dipotong kecil-kecil atas daun salad tadi. Next, letak pula sos dan mayonis ikut suka nak letak banyak mana. If uol ada sos thousand island tu pun boleh guna. But saya prefer mayonis biasa je. Nak masyuk lagi boleh letak cheese sauce.. Perghhh lagi meleleh!


Tadaaa siap dah pun! hehe... Simple je kan? Kira makanan segera campur dengan salad ni sihat sikit compare makan nuget/sosej gitu je. huhu.. My mom lagi rajin dia siap letak telur rebus lagi dalam salad ni. Perghhh lagilah rasa lemak. Cuma kalau nak wat tu kena pandai bajet lah untuk berapa orang makan. Supaya setiap kali buat terus habis makan. Then kalau nak lagi, buat yang baru supaya salad leleh ni sentiasa dihidang fresh. Bukan apa, if tak habis then dibiarkan lama-lama, ianya akan jadi lembik. Tak syok dah nak makan. So, bolehlah cuba.:)



Misya : Cuba menyihatkan makanan yang kurang sihat.


Thursday, August 16, 2018

Resepi Spagetti Aglio Olio Ala Misya

Salam. Lama tak share hasil air tangan saya kat blog ni. Oklah nak share resipi spagetti Aglio Olio yang saya masak beberapa hari lepas. Kebetulan bahan semua ada kat rumah, tu yang try wat spagetti ni. Nasib baik menjadi sampai husband kata "Sedap, macam kat hotel!" (Ok kembang sat! hehe) Jom sape-sape nak try resepi mudah dan cepat spagetti Aglio Olio ni bolehlah refer entri saya ni ya. Dah saya yang masak thats why namanya jadi Spagetti Aglio Olio Ala Misya. Hehe..



Bahan-bahan :

Spagetti (Rebus dulu)
Udang/Sotong/Kupang (Semua pun boleh)
Cili Flakes / Cili Kering
Oregano
Daun Parsli/Mixed Herbs
Serbuk Lada Hitam
2-3 sudu Marjerin
1 sudu Olive Oil
Bawang Putih
1 Kiub Pati Ayam 
Sedikit Air
Sedikit Garam


Kaedah membuatnya :

Panaskan marjerin (butter/mentega) dan olive oil. Agak-agak mentega dah cair, tumis bawang putih. Dah kekuningan, masukkan pula cili flakes/cili kering. If nak pedas lagi, letak lebih lagi. Up to you. Masa ni akan terbit bau pedas cili bercampur mentega yang sangat enak. Hehe. 

Kemudian masukkan udang/sotong/kupang. Dalam kes ni saya gunakan udang sebab ini je yang ada dalam peti ais. Hehe. Kacau sampai udang/sotong agak-agak nak masak, masukkan pula kiub pati ayam dan sedikit air. 

Stage akhir, masukkan spagetti yang dah direbus, taburkan oregano, mixed herbs/daun parsli dan serbuk lada hitam. Nak masin, boleh letak sedikit garam. Ada setengah orang letak cendawan butang (dihiris) dan tomato ceri untuk bagi lagi meriah masakan ni. Then kacau semua bahan sehingga betul-betul masak.  Tutup api dapur, siap dihidangkan!

Kelihatan kosong je sebab saya kehabisan tomato ceri dan cendawan. So kalau anda kreatif, boleh je nak tambah pape yang sesuai bagi nampak lebih berseri spagetti oglio alio ni. 

Boleh juga taburkan cheese powder di atasnya sebelum makan. Confirm lebih rasa lemak berkrim disukai ramai. Selamat mencuba!


Misya : Syukur air tangan sentiasa menjadi.




Wednesday, August 8, 2018

Menang keychain Brunei dari segmen Mialiana!

Salam semua. Patut lama dah saya update this entry. Hari ni curi masa sat update. Alhamdulillah i'm lucky person to win this cute keychain from Brunei! Thanks to Mialiana who organized the giveaway segment HERE. Rezeki baby sebab dapat masa dalam pantang awal tahun hari tu. :)



Dah lama tak menang pape GA or contest. Sekali bila Mia annonce senarai pemenang, tak sangka nombor (No. 3) saya naik! Hehe.. Almaklum, saya ni memang jarang bertuah. Sesekali menang tu  dats why rasa teruja sesangat. Tq again to organizer yang anjurkan GA ni. Hopefully one day saya pula sampai ke Brunei.




Misya : Banyak stok souvenir tak tahu nak bagi siapa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...