Skip to main content

Resipi Sos Harrah Nasi Arab 1 step sahaja!

Salam. Siapa kat sini suka makan Nasi Arab? Kali ni bukan nak story pasal Nasi Arab tapi sesuatu yang buat rasa Nasi Arab lagi ummpphh! Usually Nasi Arab akan dihidangkan sekali dengan kuah/sos tomato special handmade yang dinamakan sos Harrah. 

Terliur tak? Hehe.. Bukan story pasal nasi mahupun ayam masak merah tu tapi kuah tomato special yang dimakan sekali dengan Nasi Arab macam gambar bawah ni. 


I'm not sure uols pun buat sendiri kuah ni tapi sebenarnya resipinya sangatlah mudah. Tak perlu masak pape pun! Plus boleh juga dimakan dengan Nasi Mhendi/Nasi Bukhari dll.



Bahan-bahan

Buah tomato 5-6 biji
Daun ketumbar/ daun bawang
Bawang Kecil - 3 biji
Lada hitam
Sedikit garam


Cara-cara membuatnya

Masukkan semua bahan dalam blender then kisar sampailah semua bahan hancur dan sebati. Makesure sebelum tu basuh dulu tomato, daun ketumbar dan bawang. Ada sesetengah orang tambah sedikit cili padi dan timun. Tapi saya prefer style gini.


Siap! Senang giler kan? 1 step je dah siap! Hehe. Yang penting ada bahan-bahannya la. Jangan lupa wajib kena ada blender. Wakakaka..

Boleh makan untuk 8-10 orang sekaligus untuk amaun ini. If nak simpan dalam peti sejuk boleh tahan dalam 1 minggu. Better tiap kali buat terus habiskan sebab bahan-bahan digunakan fresh dan tak dimasak. So far husband saya suka gila makan Nasi Arab dengan sos Harrah ni. Bolehlah uols pula try. :)



Misya : Amalkan makan tomato untuk dapat kulit cantik.


Comments

Popular posts from this blog

Resipi Popia Coklat Nestum yang senang dan sedap!

Salam. Apa benda atas tu? Ahha itulah Popia Coklat Nestum! Hasil air tangan saya sendiri sempena Aidilfitri baru-baru ini. Mana dapat resipi? Follow dari facebook je. Hehe. But ianya sangat senang dibuat. Rasanya pun sangat sedap. Husband saya 2 balang habis dia makan. Lemak-lemak manis rangup gitu.. Jom saya share resipi Popia Coklat Nestum...

Bahan-Bahan
Kulit Popia (50 keping) Coklat Compound jenama Beryls (500g) Nestum Original Serbuk Vanillin Butter Tepung gandum dan air Minyak masak (Untuk menggoreng popia)

Cara-Cara
1. Potong kulit popia berbentuk segi empat ikut size diingini. Kemudian gulungkan dan letak di atas dulang. Untuk elak gulungan terbuka, sapukan sedikit tepung gandum yang dicampurkan dengan air supaya hujung kulit popia melekat. Biarkan dalam beberapa minit supaya kulit popia tersebut kering. If masih basah bila goreng nanti tak rangup tapi keras dan leper.

2. Seterusnya goreng kulit popia tersebut hingga warnanya kekuning-kuningan. 

3. Untuk coklat, cairkan coklat …

Segmen Bloglisted 2020 by Misya

Salam everyone.. Wah kejap je dah masuk 10 hari di tahun baru 2020. Sampai saya sendiri tak sempat nak update blog. Usually memang every year i will organized 1 segment to refresh my bloglist. So, wanna join my bloglist? Makesure anda di 'bloglisted' kan oleh saya melalui segmen ni! How to join? Lets read below..

Follow my blog http://www.aimisyahirah.com and my instagram account HERE (for those yang ada IG).Bloglisted kan my blog in your blog. (means masukkan my blog in your bloglist also)Make simple entry about this segment by put the title "Segmen Bloglisted 2020 by Misya" and put the banner above which must be linked to this entry back.Publish your entry, copy the entry link and paste at the comment below. Dats all! :) And... for those yang lucky, 2 blogs will be reviewed by me randomly bila ada free time. InsyaAllah.. This segment will be held until 31st January 2020. If rajin uols bolehlah blogwalking ke blog Senarai Peserta nanti. Orite Happy New Year 2020!!


M…

Istanbul Trip #5 : Salji tebal menyelubungi bumi Turki!!!

Salam. Dari Part 4 kini Part 5 pula. Hari kedua di Istanbul, plan nak ke Muzium Panorama di Topkapi. Ada sesuatu bakal berlaku pada Hari Kedua ni sebab takkan jumpa experience ni kat tempat lain yang saya pernah pergi! Nak tahu apa dia? Jom zoom apa aktiviti kami...
Rezeki kami dapat melihat keajaiban Tuhan... Peluang menikmati salji menyelubungi bumi Turki.. Tak sangka apa yang diperkatakan oleh salah seorang penjual kasut winter kami jumpa inform tentang cuaca bersalji tu benar belaka! Kuasa Tuhan... Yang takkan jumpa di Malaysia!
Pagi-pagi breakfast dulu di Bekdas Hotel. Awal pagi tu cuaca kelihatan biasa saja macam hari sebelumnya. Tak aspect pon salji turun sume tu sebab kalau diikutkan kalendar musim sejuk di Turki sepatutnya dah berada di penghujungnya. 
Hotel kami dikelilingi oleh shoplot yang best-best! Boleh shopping puas-puas tapi harga agak mahal di sini.
Tengok tu, macam-macam kedai ada! 
Dalam train... Tanpa disangka, dalam perjalanan kami ke Topkapi, salji turun dengan…