Skip to main content

HFMD || Erina dijangkiti kerana kecuaian pengasuh?

Salam. Beberapa bulan lepas baby Erina dijangkiti HFMD. Haa penyakit ni kalau kena boleh berjangkit kat baby dan kanak-kanak lain. Tak sangka babyE terkena HFMD a.k.a Hand Food and Mouth Disease. memang babyE beberapa hari sebelum tu demam kejap kebah kejap naik suhunya. Ingatkan sebab nak tumbuh gigi atau peralihan bulan. Bagi ubat, ok. Then demam balik. Lama-lama baru perasan ada bintik-bintik naik kat peha kanan dia. But Alhamdulillah sekarang dah sembuh sepenuhnya.

Tengah sakit pun masih nak main-main ngan mommy yer..

Bintik-bintik paling banyak naik kat kaki. Mula-mula dia macam biji-biji air gitu. Pastu dia pecah jadi gini.

Kat lutut. Dahlah babyE time ni dah start merangkak. So kadang dia tak selesa la bila lutut jejak lantai time merangkak.

Kat bibir dia pun ada tapi tak banyak. Cuma maybe dalam mulut pun ada sikit so dia macam tak selera makan sangat. Risau mommy bila anak taknak makan.

Kat tangan pun ada sikit.

Puas juga mencari dari mana datang HFMD ni sampai terjangkit kat babyE. Siasat punya siasat ada anak jagaan pengasuh rupanya HFMD. Dah cuti seminggu tapi parent budak tu tak inform pun pengasuh yang anaknya kena HFMD sebab malu. Dia kata anak dia kena campak. Adoi! Tolonglah jangan camtu.. Tak pasal-pasal anak saya jadi mangsa. Nasib baik tak worse sangat. Tapi tak worse pun saya kena cuti kuarantin juga selama 5 hari. Alhamdulillah dapat jaga babyE cuma terkilan lah ada parent yang tak alert benda ni. Pengasuh Erina pun dah minta maaf tapi dia pun tak sangkalah parent tu tak inform perkara sebenar. Sebab selama 9 tahun dia jaga budak, tak pernah lagi anak asuhan dia kena HFMD. Takpela, dah nasib babyE nak terkena. 

Alhamdulillah babyE cepat sembuh. Dalam pada-pada tak sihat tu masih boleh tersenyum main-main ngan mommy and daddy. Cuma kesianlah kadang dia merengek-rengek, nangis kejap-kejap maybe dia tak selesa. Hopefully babyE tak terkena lagi jangkitan HFMD ni. Susah hati mommy and daddy dibuatnya. 


Misya : Syukur ada kemudahan cuti kuarantin.

Comments

ct cheery said…
Alhamdulillah..risau ja Kan HFMD nih. moga babyE cepat baik Sepenuhnya
Airah Syahirah said…
kesiannya kalau tengok baby kena penyakit macam ni mesti tak selesa.

Popular posts from this blog

Resipi Popia Coklat Nestum yang senang dan sedap!

Salam. Apa benda atas tu? Ahha itulah Popia Coklat Nestum! Hasil air tangan saya sendiri sempena Aidilfitri baru-baru ini. Mana dapat resipi? Follow dari facebook je. Hehe. But ianya sangat senang dibuat. Rasanya pun sangat sedap. Husband saya 2 balang habis dia makan. Lemak-lemak manis rangup gitu.. Jom saya share resipi Popia Coklat Nestum...

Bahan-Bahan
Kulit Popia (50 keping) Coklat Compound jenama Beryls (500g) Nestum Original Serbuk Vanillin Butter Tepung gandum dan air Minyak masak (Untuk menggoreng popia)

Cara-Cara
1. Potong kulit popia berbentuk segi empat ikut size diingini. Kemudian gulungkan dan letak di atas dulang. Untuk elak gulungan terbuka, sapukan sedikit tepung gandum yang dicampurkan dengan air supaya hujung kulit popia melekat. Biarkan dalam beberapa minit supaya kulit popia tersebut kering. If masih basah bila goreng nanti tak rangup tapi keras dan leper.

2. Seterusnya goreng kulit popia tersebut hingga warnanya kekuning-kuningan. 

3. Untuk coklat, cairkan coklat …

Segmen Bloglisted 2020 by Misya

Salam everyone.. Wah kejap je dah masuk 10 hari di tahun baru 2020. Sampai saya sendiri tak sempat nak update blog. Usually memang every year i will organized 1 segment to refresh my bloglist. So, wanna join my bloglist? Makesure anda di 'bloglisted' kan oleh saya melalui segmen ni! How to join? Lets read below..

Follow my blog http://www.aimisyahirah.com and my instagram account HERE (for those yang ada IG).Bloglisted kan my blog in your blog. (means masukkan my blog in your bloglist also)Make simple entry about this segment by put the title "Segmen Bloglisted 2020 by Misya" and put the banner above which must be linked to this entry back.Publish your entry, copy the entry link and paste at the comment below. Dats all! :) And... for those yang lucky, 2 blogs will be reviewed by me randomly bila ada free time. InsyaAllah.. This segment will be held until 31st January 2020. If rajin uols bolehlah blogwalking ke blog Senarai Peserta nanti. Orite Happy New Year 2020!!


M…

Istanbul Trip #5 : Salji tebal menyelubungi bumi Turki!!!

Salam. Dari Part 4 kini Part 5 pula. Hari kedua di Istanbul, plan nak ke Muzium Panorama di Topkapi. Ada sesuatu bakal berlaku pada Hari Kedua ni sebab takkan jumpa experience ni kat tempat lain yang saya pernah pergi! Nak tahu apa dia? Jom zoom apa aktiviti kami...
Rezeki kami dapat melihat keajaiban Tuhan... Peluang menikmati salji menyelubungi bumi Turki.. Tak sangka apa yang diperkatakan oleh salah seorang penjual kasut winter kami jumpa inform tentang cuaca bersalji tu benar belaka! Kuasa Tuhan... Yang takkan jumpa di Malaysia!
Pagi-pagi breakfast dulu di Bekdas Hotel. Awal pagi tu cuaca kelihatan biasa saja macam hari sebelumnya. Tak aspect pon salji turun sume tu sebab kalau diikutkan kalendar musim sejuk di Turki sepatutnya dah berada di penghujungnya. 
Hotel kami dikelilingi oleh shoplot yang best-best! Boleh shopping puas-puas tapi harga agak mahal di sini.
Tengok tu, macam-macam kedai ada! 
Dalam train... Tanpa disangka, dalam perjalanan kami ke Topkapi, salji turun dengan…