expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, March 25, 2019

Cadar terakhir selepas 5 tahun perkahwinan...

Salam. Seminggu dua ni agak kelam-kabut sedikit. BabyE tak berapa sihat. Demam sampai muntah-muntah. Akibatnya habis cadar katil kena tukar beberapa kali sampai dah takde cadar nak pakai. huhu.. Last-last selongkar dalam almari nasib baiklah terjumpa set cadar hadiah wedding saya dan husband 5 years ago. Dihadiahkan oleh my cousin, Adzan and his wife Amyra (my U-mate). Sungguh menggamit memori gitu...

Nasib baiklah ada cadar terakhir ni untuk digunakan gara-gara kehabisan cadar dimuntahkan oleh babyE. hehe.. Sweet wishes from Adzan, Amyra and their daughter Adyratna. Dorang ni dok Penang sana. Jarang jumpa but we are always support each other. Tak sangka after 5 years, berguna juga cadar ni. Saya memang simpan elok-elok semua hadiah wedding yang masih belum pakai. Rezeki saya akhirnya dapat guna cadar cute ni. Okla takdela membazir kena beli cadar baru. 

Thank you so much guys for this bed sheet. Sweet sangat warnanya. Brand Akemi memang berkualiti. Tahan kot walaunpun dah simpan 5 tahun. Takde bertahi lalat/ bau hapak/ kain reput/ warna pudar. Maybe sebab saya simpan dalam keadaan proper. Really love it! Walaupun after beberapa hari gunapakai, akhirnya dimuntahkan juga oleh babyE! hahaha.. But now Alhamdulillah babyE dah semakin pulih dari demam.


Misya : 1st time kena muntah atas badan sendiri. 

Wednesday, March 20, 2019

Eat Safe Food for Nutrition Month @IOI City Mall Putrajaya

Salam. One of the activity yang saya terlibat dalam kerjaya saya as food technologist adalah menjaga booth pameran di mana-mana event. Tujuannya untuk promote food safety di kalangan pengunjung yang hadir. Kali ni saya involve dalam pameran di IOI City Mall Putrajaya bersempena Nutrition Month. So pengunjung yang datang majority adalah family dan kanak-kanak. Berbeza sedikit if pameran tu melibatkan industri/pengusaha makanan, this one kena fun-fun sikit. 

Bestnya jaga booth ni, selain dapat tengok macam-macam lagi booth, boleh round and dapatkan macam-macam goodies bag. Plus jualan produk dengan harga yang sangat murah.

Yang paling meriah booth Nestle. Macam-macam ada! 

Disebabkan goodies bag Nestle ni, inilah 1st time saya dapat makan bijirin Cheerios ni. haha. Siap dapat susu segar lagi.

Kira beberapa hari hidup saya dapat makan breakfast yang berkhasiat la. hehe..


Back to exhibition, inilah booth saya yang diberi nama Eat Safe Food. Kami ni agensi kerajaan so servis kami hanyalah untuk educate orang ramai supaya pilih makanan yang bersih dan selamat. Ada games, ada pameran makanan elok dan rosak, ada cenderamata & pop quiz.


With my team yang turut bertugas.

Sambil-sambil jaga booth tu kadang keluarlah maskot dari booth-booth lain. Terhibur gak kekadang. Haha..

Mission accomplished! hehe.. Seronok dapat turun padang jumpa public sesekali camni. Because ramai lagi tak tahu bahaya if tersalah pilih makan makanan yang dah rosak. Food poisoning cases pun makin meningkat sekarang ni sampai ada yang mati. So inilah tugas kami to ensure rakyat dapat bekalan makanan yang bersih dan selamat.



Misya : Hero tak didendang.

Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2019 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 20 Mac 2019, iaitu tepat jam 8.30 pagi sehingga hari esok, 8.30 pagi 21 Mac 2019. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2019.

** jom support Mia Liana....


Makan-makan @Ayam Penyet Best, Wangsa Walk

Salam. Kalau suka ayam penyet, bolehlah try di restoran Ayam Penyet Best kat Wangsa Walk Mall, KL. Kebetulan hari tu saya cuti then pi jenjalan shopping dengan my mom in law with baby Erina, then mama in law ajak lunch sini. Not bad rasa dia.  Selain ayam, ada juga udang penyet. Very nice..

Menu utama, of course la ayam penyet. Sambal dia perghh terangkat juga la! huhu


Saya try order udang penyet juga.

Untuk baby E, saya orderkan tauhu goreng dan french fries ni. Almaklum babyE masih baru nak belajar makan solid food. Kena bagi makanan lembut-lembut je dulu like tauhu ni.


Inilah juadah kami. Setiap set ayam penyet ada nasi dan sup.

Ginilah gelagat babyE with her nenek.. 

Restoran Ayam Penyet Best ni betul-betul berhadapan dengan Orchid Bistro. 


Ni 1st time saya keluar bertiga dengan mama in law saya. Alhamdulillah dapat mom in law yang sporting. Selalu bagi nasihat macam-macam kat saya. Plus if bab-bab shopping memang kami sekepala! hehe.. 



Misya : Menantu perempuan pertama.

Tuesday, March 19, 2019

Baby Erina merenungi luar jendela..

Salam. Sejak ada anak ni apa sahaja benda baru yang anak buat membuatkan kita teruja. huhu.. Salah 1 aktiviti terbaru baby E adalah lepak kat tepi tingkap sambil menikmati pemandangan. Kadang bukan siang je, malam pun sama. Lama duk tengok luar tu. Rumah saya ni mengadap parking basement dan kawasan bukit plus ada taman permainan baru siap dibina. Dia suka la tengok kereta keluar masuk from basement tu dari tingkat 9.

Belum pandai berjalan lagi time ni. Baru nak start bertatih. Ada pagar tu so senang lah dia pegang sambil tengok ke luar tingkap. Kalau balkoni, risau juga saya if nak lepaskan dia gitu je.

Kadang-kadang #siscuba ya nak panjat! haha.. But so far belum berani la nak panjat-panjat ni. Tak tahu lah akan datang camne. Plus dia baby girl mungkin tahap kesopanan dia masih tinggi. hahaha

Bagus juga ada pemandangan bukit hijau kat belakang rumah ni. Sejuk mata dia memandang. Merenungi ke luar jendela giteww.. Berbanding mengadap bangunan lain atau takde view langsung. Ada lah juga view menarik untuk babyE nikmati...



Misya : Suka view laut / tanah tinggi.

Roti John Cheese Leleh @Bandar Baru Bangi

Salam. Buat penggemar cheese confirm suka benda-benda gini. haha.. Hari tu jenjalan kat Bandar Baru Bangi. Perut berkeroncong cari tempat makan. Area Seksyen 9 ada macam-macam tempat makan. Sederet dengan Hospital Azzahrah, waktu malam ada booth-booth jual makanan. Boleh makan situ atau take away. Salah satu booth tu jual Roti John Cheese Leleh. Bila lalu je area situ, aroma roti john tengah masak pun dah bikin terangkat apetah lagi ditambah dengan cheese. Kasi try la 1!

Ginilah rupanya roti john cheese leleh ni. Ni saiz small. Untuk 1-2 orang makan sesuai lah pilih saiz ni. Price around RM6-RM8 if tak silap. Tak ingat la pulok. huhu

Haa tengok tarik je dah bikin terliur..

Saiz ni je memang kenyang la makan sorang. 

Ginilah rupa booth Roti John Cheese Leleh ni. Bolehlah singgah if berhampiran. 

Dibungkus dalam kotak comel ni. Dari segi rasa? Actually not up to my standard la. haha giteww...  No la, i mean below than my expectation. Maybe sebab saya penggemar cheese so sy tak rasa feeling cheesy tu sangat. Lebih banyak sos dan mayonis yang membuatkan rasanya more to sour. Lama-lama jadi muak. Rasa cheese tu macam cukup syarat je. Tak seperti yang saya gambarkan ala-ala makan pizza mozarella cheese. Tak berapa nak meleleh sangatla. But untuk yang suka roti john, you should try... 


Misya : Cheese dinikmati bukan dirasai semata.

Tuesday, March 12, 2019

Resipi Puree Carrot for Baby

Salam. Dah lama sebenarnya nak share tentang baby food homemade yang saya wat untuk baby Erina. Start je usia 7 bulan, saya dah mula bagi Erina makan makanan berasaskan puri. Almaklum baby tak pandai mengunyah lagi plus belum ada gigi. So saya start dengan puri nasi atau sayur-sayuran. Puri carrot ni antara yang selalu saya prepare. Either untuk bawak ke rumah pengasuh or jenjalan ke mana-mana. Cuma carrot ni tak boleh diberi banyak sangat. Nanti baby bertukar jadi warna oren or merah. haha.. Just amik sedikit sebagai penambah perisa dalam nasi atau kentang. Sebab carrot kan rasa dia little bit sweet gitu kan..

Untuk baby food mesti kena steamkan dulu. Saya beli steamer ni dari Wow Shop. Memang sangat berguna. 

Potong kecil-kecil like this bcos carrot ni keras. Cepat sikit masak. huhu

Biasanya saya steam kan carrot ni around 20-30 minutes. Try cucuk dengan garfu if dah lembik tu bolehlah off kan steamer. Tapi steamer auto ni memang cukup time dia off sendiri.

Next masuk dalam blender (kalau boleh blender yang memang untuk kisar sayur/fruits) dan kisar sampai halus. Letak air sedikit sebelum kisar ya.


Then masukkan dalam bekas-bekas kecil gini. Saya beli kat Shopee. Bekas ni boleh masuk microwave. So senang bila baby nak makan je boleh hangatkan terus. Makesure frozen kan makanan baby if taknak makan terus. Paling lama boleh tahan 3-6 bulan.

Easy way to prepare baby food kan? Nanti saya share pula resipi puri-puri yang lain. Kot boleh membantu bagi idea kat para ibu untuk prepare makanan untuk baby uols.



Misya : Tak minat bubur.



Sunday, February 17, 2019

Resepi Jagung Cheese Leleh

Salam. Di hujung-hujung minggu ni kalau takde wat pape, jom try wat desert special berasaskan jagung dan keju. Ermmmm saya ni kalau dengar tentang keju / cheese je memang favourite lah! Saja try search resepi Jagung Cheese Leleh kat facebook. Sebab hari tu scroll fb terlalu pulak video resepi ni. Nak try nak try tapi tak try-try pun. Haha.. Kali ni bagi jadi, try juga! Sebab dah beli jagung takut simpan lama-lama rosak pula. 


BAHAN-BAHAN

4-5 batang Jagung (Dipotong pendek-pendek dan rebus berasingan)
4-5 sudu Susu Pekat Manis
2 cawan Susu Cair/Susu Segar
3 sudu Butter
2-3 slice Cheddar Cheese (Blok/keping)
Air (ikut suka)
Sedikit Garam


KAEDAH MEMASAK

Campurkan semua bahan-bahan kecuali jagung. Jagung saya rebus berasingan sebab taknak dia jadi lembik bila masak sekali dengan kuah.

Kacau bahan kuah sehingga sebati, Pandai-pandai bajet rasa lemak, manis dan masin kuah ni. Adjust kuantiti susu pekat manis, garam dan butter.

Kacau dan terus kacau sampai mendidih. Saya suka kuah banyak so saya letak air lebih sikit, Kalau tak, no need to put more water if uols tak suka berkuah sangat.


Agak-agak dah pekat sedikit dan berbuih mendidih tu boleh tutup api dapur. Siap dihidangkan untuk kudap-kudapan.

Puaslah makan jagung dengan adanya kuah cheese leleh ni. Nakpekat lagi, cheese boleh tambah lagi.



Misya : Mudah tangkap leleh dengan cheese leleh.

Beza makan gaji vs bisnes rangkaian

Salam. Sekadar perkongsian untuk mereka yang makan gaji dalam masa yang sama teringin nak ada empayar bisnes sendiri.


Tahu kah anda kenapa bos kita boleh menjana lebih pendapatan daripada kita? Jawapan adalah seperti berikut :

Kita bekerja dengan gaji RM3,000 sebulan.
Setahun RM3,000 x 12 = RM36,000
Kerja 40 tahun RM36,000 x 40 = RM1,440, 000(RM1.4 juta)

Mengikut pengiraan di atas, kita sepatutnya adalah seorang jutawan setelah bekerja dgn majikan selama 40 tahun. Tetapi, duit itu kalau tidak dibelanjakan untuk makan, sewa rumah, bagi ibu bapa, bayar kereta dan sewa rumah, bil elektrik, mobile phone dan sebagainya.

Cara bos kita jadi jutawan adalah berikut :

Katakan bos mempunyai 5000 pekerja dlm syarikat/kilangnya.
Setiap pekerja beri dia 8 jam sehari
5000 x 8 = 40,000 jam
Ini bererti bos mempunyai 40,000 jam sehari.
Kalau sejam bos untung/jana RM1 sahaja.
Sehari dia akan untung RM40, 000
Sebulan ada 30 hari....
Jadi, kita gunakan RM40,000 x 30 = RM1,200,000

Soalan, adakah bos kita berlainan daripada kita?

Dia pun mempunyai satu kepala, dua kaki dan tangan. Kenapa dia buat 30 hari boleh jana sejuta RM, kita pulak habiskan 40 tahun untuk mencapai hasil yang sama? Rahsianya, dia pun membina rangkaian. Rangkaian dia ialah 5000 pekerja. Sedangkan kita keseorangan!!

Nampak macam matematik yang simple kan? But kalau anda minat berniaga, do it properly and dont give up. Binalah rangkaian perniagaan yang besar bermula dari bawah. Jual nasi lemak tepi jalan pun kena ada rangkaian yang baik dengan customer, pekerja dan orang sekeliling. Barulah bisnes cepat berkembang. Kalau bisnes taknak ada link dengan orang, siapa pula nak beli produk/servis yang kita offer kan? Bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah. Impian saya sekarang bukanlah nak jadi jutawan kaya raya. Cukup makan, pakai, no hutang piutang pun dah ok. So pilihan di tangan memasing. Nak makan gaji atau bisnes?



Misya : Tak berdosa menjadi kaya. 

Mee Goreng Guna Perencah Adabi

Salam. Dapat makan mee goreng panas-panas waktu sarapan or minum petang syok jugak kan? Teringin pulak nak makan mee goreng tapi perencah plak habis. So singgah pasaraya terjumpa Perencah Mee Goreng Adabi ni. Keluaran baru katanya. Biasa yang ada perencah untuk bihun goreng atau nasi goreng je. So try la beli. Kalau sedap bolehlah beli lagi.


Di belakang paket perencah ni dah ada instruction untuk memasak mee goreng. Memang senang. Follow je..



Campak-campak je siap! huhu.. .Tumis bawang besar & bawang putih, masukkan cili giling 1-2 sudu dan perencah mee Adabi ni, then dah naik minyak masukkan ayam/fish ball/fish cake. Dah agak-agak dah masak tu masukkan mee kuning (makesure basuh dulu mee). Last sekali baru masukkan sayur sawi/tomato/kobis (kalau masuk awal cepat layu & lembik). Tabur garam secukup rasa.

Ginilah rupanya mee goreng menggunakan perencah Adabi.


Rasanya? Sedap! hehehe.. Selalunya saya gunakan perencah bihun goreng sebab takde lagi perencah mee goreng ni. Now dah ada perencah khas untuk mee ni baguslah,

Bertambah-tambah husband saya makan. Walhal dia tak suka sangat mee goreng. Saya try juga gunakan perencah ni untuk kuetiow. Sedap juga. Letak udang lagi mantop! Baguslah Adabi keluarkan perencah gini. Cepat dan memudahkan kerja.


Misya : Tunggu perencah kuetiow goreng pula.

Thursday, February 14, 2019

Reaksi kelakar babyE makan lemon 1st time

Salam. Ada 1 hari tu saya ternampak 1 video kat facebook tentang koleksi reaksi wajah beberapa bayi dan kanak-kanak apabila diberi makan buah lemon. Serius kelakar gila tengok wajah dorang bila merasa kemasaman lemon buat pertama kalinya dalam hidup dorang. Ada yang sampai menangis, melompat dan ada yang mencebik bukan main bila makan lemon. Hahah sampai sekarang teringat. Kebetulan hari tu saya beli lemon nak wat air, saja je la bagi baby Erina try. Hulur je secebis lemon terus amik tanpa ragu! haha.. Sekali masuk mulut, kemasaman lemon tu terkena je lidah babyE terus keluar macam-macam reaksi muka! Kahkahkah... (Teruk betul mommynya gelakkan anak!) BUT memang kelakar!

Errrrr makanan apa ni mommy?? Pelik je rasanya! hahahaha


Grrrrrrr masammmmm...... Sampai terpejam-pejam mata menahan kemasaman lemon.

Tapi macam seronok pulak! hahahaha

Try lagi...

Yang lagi kelakar dah tahu benda tu masam, lagi dia cuba juga nak makan. Sampai kembang kuncup lobang hidung! hakhakhak

Macam sedap plak buah ni. huhu..


But lama-lama dia jadi macam imun, relaks je dia gigit-gigit lemon tu. Kira berjaya menguasai rasa masam lemon la tu.

Aduhai la anak.. Memang menghiburkan sungguh!



Misya : Baby comel je, kalau orang dewasa hodoh sungguh!  






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...