expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, January 17, 2019

Segmen Drop Your Link!

Klik untuk join

Monday, January 14, 2019

Update Segmen Bloglisted 2019 by Misya


Salam. Alhamdulillah tamat sudah simple segmen pencarian bloglist saya sempena menyambut tahun 2019. Terima kasih kepada yang sudi menyertai segmen ni. Walaupun takde hadiah gempak-gempak untuk direbutkan tapi uols sudi luangkan masa dan tenaga menaip entry untuk join this segmen. Tq tq tq so much! So seperti yang telah dijanjikan, blog anda semua telah disenaraikan di bloglist saya (belah kanan) di blog ini. Hope dapat membantu meningkatkan trafik uols. Moga ukhuwah antara kita terus terjalin. Maaf lambat update sebab agak sibuk dengan tugas di office dan di rumah. Love uols!



Misya : Senarai putih.

Friday, January 11, 2019

Natrabu Minang Restaurant tak berapa nak 'Minang'?

Salam. Untuk para penggemar masakan Minang/Padang, uols try la makan di Natrabu Xpress, Nadi 15 (Presint Diplomatik), Putrajaya. Saya rasa kat Putrajaya ni, restoran Natrabu ni restoran masakan Minang yang pertama dibuka if tak silap. Saya yang memang berdarah keturunan Minang ni memang excited bila ternampak restoran ni mula-mula dibuka. 3 kali kot saya gi baru dapat makan kat sini. 1st time datang lunch hour hari Jumaat, restoran tutup sebab solat Jumaat. 2nd time datang parking takdak! huhu.. 3rd time datang dengan officemate Kak Riz barulah dapat makan kat sini. 

Seperti biasa kalau datang restoran Minang mestilah makan nasi Padang.

Style sini kena order melalui menu yang disediakan. So kita just pilih jela lauk mana kita nak. Kalau kat Indonesia, kita datang-datang je terus dihidangkan macam-macam jenis lauk atas meja. Yang taknak makan kalau tak diasingkan kena bayor! hehe

Ini memang favourite utama saya! Jus alpukat a.k.a avocado. Saya jatuh cinta dengan alpukat ni masa mula-mula try minum kat Bandung, Indonesia. Sekali rasa terus wow! Fresh lemak berkrim disukai ramai! hehe

Inilah hidangan kami.. Nampak sangat menyelerakan?



Lauk utama kalau datang restoran Minang mesti kena ada rendang daging Minang ni. Cuma kali ni saya rasa  rendang ni macam tak berapa nak 'Minang' sangat. Sampai Kak Riz kata rasa dia macam rendang tok. So saya agak sedikit frust sebab memang tak 100% rasa rendang Minang. Hope tukang masak dapat improve masakannya. Saya orang Minang which saya boleh rasa makanan orang Minang tu camne. 


Tempe dan terung balado sebagai lauk tambahan.

Additional, kuah gulai (which orang Minang panggil Kalio). 

Ahha jangan dilupakan sambal hijau ni! Hanya restoran Indonesia sahaja yang ada sambal gini. Marvelous!


Restoran ni baru je dibuka. So maybe dalam penambahbaikan lagi. Especially dari segi pengetahuan pekerja tentang masakan Minang ni. Saya tanya lauk 'Kalio' pun tak pernah dengar. Yang paling worse bila keropok pahit 'Belinjo' tu takde! Digantikan dengan keropok udang. Allahuakbar.. Come on, keropok belinjo ni wajib ada ok if makan masakan Padang. So tak berapa Minang sangatlah restoran ni. huhu.. Maybe sebab nak ikut tekak rakyat Malaysia agaknya kot.. Atau dimodenkan sedikit supaya ngam dengan tempat/kawasan ni. Erm..


Suasana restoran selesa dan bersih. Bolehlah datang ramai-ramai makan kat sini.

Natrabu ni actually antara restoran masakan Padang yang dah lama beroperasi. Ada banyak cawangan di Malaysia. 

This is us.. Dari segi layanan pekerja ok sangat cepat. 

Overall puas hati la makan kat sini cuma feel keminangan tu agak kurang sedikit. Makanan sedap. Plus jus alpukat tu memang terbaik!



Misya : Poghut den alah litak..


Sunday, January 6, 2019

Nasi goreng air tangan ayahanda tercinta..

Salam. Sejak my mom patah tangan hari tu (Boleh baca entri INI), ayah saya lah yang take over tugas di dapur. Cuti tahun baru hari tu saya pulang bercuti ke rumah parent saya di Seremban, N9. So dapatlah merasa air tangan ayah saya setelah sekian lama tak merasa. huhu

Nasi goreng plus telur dadar. Sedap sangat ayah saya masak. Sekali-sekala anak menantu cucu balik, seronoklah dia dapat jamu kami makan. My mom masih belum sembuh sepenuhnya tangan yang patah tu. Walaupun simen dah tanggal tapi belum 100% pulih. Kena ulang-alik spital untuk sesi fisioterapi. 

Simple je menu untuk kami masa 1st day sampai uma my parent. Oklah kan? Ayah saya dah berusia 60an but still masih ada skill di dapur. Alhamdulillah ayah masih sihat dan boleh jaga my mom. Moga ayah diberi kesihatan berpanjangan. Amin..

Untonglah my mom dapat husband pandai masak nasi goreng. hehe.. Actually ayah saya ni memang ada bakat memasak. Bcos arwah atok nenek dulu pun meniaga jual Nasi Padang kat Kampung Baru, KL. So sedikit sebanyak ada lah tempias bakat di dapur tu termasuklah kat saya. Ahakss.. Apa-apa pun bukan selalu dapat merasa air tangan seorang ayah kan? Alhamdulillah saya masih berpeluang merasa masakan ayahanda tercinta. Buat yang masih ada ayah, hargailah mereka. Love you, Ayah!:)



Misya : Baru faham selepas bergelar seorang ibu.

Friday, January 4, 2019

Bumblebee vs Aquaman | Mana lagi best?

Salam. Dah lama tak movie marathon. Ada peluang ambil cuti pastu anta anak ke pengasuh, so layan 2 movie sekaligus with hubby. Sesekali mommy and daddy Erina pun nak me time juga. huhu. Syok time cuti Krismas baru-baru ni banyak movie menarik ditayangkan. So saya and husband pilih nak tonton filem Bumblebee dengan Aquaman. Husband memang peminat tegar Transformers so wajiblah kena tengok Bumblebee. Saya plak memang suka filem-filem superhero ni, so Aquaman jadi pilihan.

Sebelum masuk panggung kasi pose ckit kat backdrop Bumblebee ni. Nak senang, booking terus tiket online kat GSC. Takyah beratur kat kaunter nak beli tiket. Kali ni saya dan husband pilih nak tengok movie kat IOI City Mall, Putrajaya. 1st time tengok wayang kat sini. Sebab bese tengok kat Alamanda. Sesekali tukar citarasa.


Backdrop Aquaman pun ada!


Wefie tu penting. :p

Ok bukti pi tengok wayang. Hehe..




Ok which one yang best? ;) Personally saya nak katakan Aquaman lagi best daripada Bumblebee. Hehe.. Sebab? Bumblebee punya storyline dia agak ringan compare dengan siri Transformers yang lain. Maybe memang target audien dia kanak-kanak so story dia tak heavy sangat. Mengisahkan Bumblebee masa mula-mula datang ke bumi. Dijaga oleh seorang remaja perempuan ala-ala tomboy. Ada lawan-lawan sikit. Cuma kurang adventure. Ini pandangan saya lah sebab saya memang follow Transformers daripada dulu. Bila tengok Bumblebee ni rasa story dia ringan. Biasa-biasa saja. Saya bagi 3 bintang.


Aquaman? Seriously uols patut pi tengok! haha.. Sebab daripada awal cerita dia penuh dengan debaran, emosi, aksi dan sebagainya. Sampai rasa tak bernafas pun ada! Dahla 80% story dia dalam air laut. Memang mantap lah dia punya sinematografi. Husband saya pun saya kagum dan rasa terpukau bila tengok betapa indahnya hidupan di dasar lautan. Heronya Jason Momoa memang style la dan sesuai bawa watak Aquaman ni. Adaptasi dari cerita bersiri lama iaitu Man of Atlantis. Antara filem superhero yang lain daripada yang lain. Saya bagi 4 setengah bintang.



Misya : Avengers tetap di hati.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...