expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, May 9, 2019

Tak pernah tak nervous tiap kali handle kursus

Salam. Memang every year, one of my job scope is conduct the training for bakal-bakal trainer untuk my program. Usually setahun around 3 to 4 session. Ala-ala TOT (Train of trainer) gitu. Cuma saya hanyalah as secretariat yang handle hal ehwal peserta dan coach yang terlibat. So latest batch kursus ni around February hari tu. Kat Vistana Hotel, KL. Just nak sharing suasana sepanjang kursus for this time.  

Actually every time kursus nak jalan, saya mesti rasa sangat nervous bcos yela as tuan rumah A. K. A organizer, risau if berlaku any problems during  handling this course. Plus takut terima banyak complaint especially from peserta. Sebab dorang bayar untuk attend this course. So risaulah if tak memenuhi their expectation. Walaupun banyak kali dah pun handle kursus yang sama but still nervous. 

Kebetulan our training room near to swimming pool. So okla view dari sini. But itu pun ada yang complaint kata tak sesuai buat berhampiran swimming pool. Haha mommy pending kekadang. Macam-macam kerenah peserta. But it's OK. We took it as peluang untuk penambahbaikan. 

Sporting batch kali no bila suruh snap photo. Termasuk my bos. Haha..

Our team. Me, my bow En. Hermy and pembantu tadbir Kak Riz. 

Kak Riz, my clerk who always support our job. 

With several peserta yang sudi ajak wefie. Huhu


During evaluation day. Oh untuk course ni, all peserta akan diuji dari segi teknik presentation. Nak jadi trainer kan.. So akan ada panel jemputan yang akan menilai para peserta. 

With judges and contestants. 

FYI, peserta ni semua ada di kalangan professional yang bergelar Dr. Tu yang wat saya lagi seram nak handle kursus. Tapi salute la dorang sanggup down to earth datang belajar. 

Sesi penyampaian hadiah peserta terbaik. Tugas saya macam biasa jadi emcee. Untuk hilangkan bosan, tu yang kadang bantai wat lawak. Hahaha. 

Selain emcee, saya jugs bagi talk. Seronoklah juga sebenarnya. Huhu

Didoakan semua peserta berjaya. But result dah pun keluar. Yang berjaya, congratulations.. Yang tak berjaya, dongibap OK. Boley cuba lagi batch yang akan datang. 



Misya : Suka deal dengan pelbagai ragam manusia. 

Thursday, May 2, 2019

BabyE excited gi playground, mommy yang risau lebih-lebih..

Salam. Since lahir tak pernah lagi bawak babyE ke playground. Yela lagipun takde playground yang dekat ngan uma (ceh alasan!) haha.. Tapi memang kebetulan ada playground baru je siap dibina 2 bulan lepas kat belakang rumah, so amik peluanglah bawak babyE jenjalan & main-main kat sini. Lagipun babyE dah semakin kuat - boleh berdiri dan berjalan sikit-sikit. Playground ni masih baru, tak ramai orang sangat, nicela bawak babyE ke sini.

Saja nak bagi dia rasa naik gelongsor. Risau mommy takut babyE jatuh sampai pakaikan cover lutut. huhu almaklum 1st time bawak babyE ke playground. Biasalah kerisauan mak-mak kan.. Kot jatuh luka, cedera, macam-macamla difikirkan. 

Ajar babyE naik buaian. Maybe sebab tak biasa, babyE meragam duk atas buai tu. So kejap jela main buaian.

Cuma seronoklah babyE dapat lihat dunia luar. Baru start nak dapat kaki time ni, excited lah dia nak explore playground ni. Tapi sebab masih bertatih tu yang risau babyE jatuh. Over mommy ni kan? hahaha.. At least dapatlah hirup fresh air sekali sekala. Moga membesar dengan kuat dan sihat ya nak..


Misya : Mommy babyE yang excited nak naik buaian. :p






Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed

Klik untuk join

Monday, April 29, 2019

SEGMEN BLOGWALKING TWJ APRIL 2019

Klik untuk join
Blog saya ni biashe biashe saja.. hehe.. Jemputlah datang singgah sokmo. Entry-entry pun kadang kalau betul-betul time free, bertalu-talulah dia keluar. If not, sunyi sepi je kekadang. hehe. Selamat blogwalking ya!

Segmen Bloglist Fizacrochet

Klik untuk join

Tuesday, April 23, 2019

Goodbye Puan Sharizat Ahmad...

Salam. Erm tak sangka bos saya Puan Sharizat merangkap Timbalan Pengarah Cawangan akan bertukar keluar dari HQ ke Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Selangor. Rasa macam kejap je bekerja under Puan Sherry (nama glamor di kalangan kami). Rasanya baru 2 tahun camtu sebab sebelum ni beliau memang dari JKN Kuala Lumpur. Sebagai menghargai jasa beliau, kami pun watlah simple farewell untuk beliau. Moga menjadi kenang-kenangan buat Puan Sherry dan Selamat Menjalankan Tugas di Tempat Baru,


Inilah Puan Sherry.. Beliau ni orang yang sangat sporting especially part bergambar atau apa saja yang bukan berkaitan bidang kerja. Still look young kan walaupun dah bergelar Timbalan Pengarah (age around 50an)

Macam biasalah di office kalau event simple gini, potluck lah kaedahnya. Huhu

Seksyen kami with Puan Sherry.. En. Hermy, me, Puan Sherry, Kak Riz & Nida.

Kami siap collect duit untuk belikan hadiah bunga orkid ni. Puan Sherry memang pencinta orkid. So sesuai sangat lah hadiah ni untuk beliau hias office baru nanti.

Farewell tapi nape macam happy je? Hehehe

Walaupun tukar office, kami biasanya tetap selalu jumpa dalam any meetings or events. Food Technologist ni pusing-pusing pun orang sama juga dalam Malaysia ni. Haha..

Simple, cute and sweet cake for Puan Sherry...

Antara yang wat orang admire dengan Puan Sherry ni adalah beliau sangat mementingkan imej dan personaliti. Sampai beliau minta saya wat sesi khas untuk ajar semua staff tentang imej (sebab saya model katanya) huhu..

Orang kata kerja dengan bos perempuan ni fussy & perfectionist. But so far Puan Sherry ni bukan jenis begitu. Sejenis yang mendengar pendapat orang bawahan juga. Cuma yela, dia jaga Cawangan kami ni masih baru dan masih banyak penambahbaikan yang beliau tak sempat laksanakan.


Happy time!


Siapakah bos baru kami? Belum tahu lagi.. Masih menjadi tanda tanya. Hopefully dapat bos yang baik macam Puan Sherry juga. Dan boleh guide kami supaya terus maju dalam career.


To Puan Sharizat Hj Ahmad (selalu orang tersasul panggil Puan Sharizat 'Jalil' -ex Menteri), all the best di tempat baru. Moga Puan sentiasa diberi kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan. Goodbye and Take Care! :) 



Misya : Jangan jadi macam 'bossku'.

Thursday, March 28, 2019

BabyE dapat warning letter dari bank??

Salam. Di suatu hari, terkejut saya bila Daddy Erina wasap bagitahu babyE dapat surat daripada bank! Haha.. Terkejut, suspen tapi kelakar pun ada. Kecik-kecik dah dapat surat daripada bank. Surat warning plak tu! hihihih..

Dasyat kan budak-budak sekarang kecik-kecik dah dapat surat bank. Hahaha actually surat ni just reminder je supaya aktifkan akaun simpanan babyE. Sebab dah lama takde aktiviti transaksi akaun bank babyE. So bank bagi reminder la supaya akaun babyE tu tak dinyahaktifkan. Yela, mommy nya pun busy sangat sampai terlupa nak masukkan duit dalam akaun babyE. Since habis pantang last year, saya terus bukakan akaun bank untuk babyE selain akaun Tabung Haji. Senang nak simpan duit yang babyE dapat hasil hadiah, duit raya dan sedekah orang yang dia dapat. Alhamdulillah rezeki babyE..

Dalam wasap saya and husband pun membahan ler babyE.. Geli hati sungguh. Yela, seorang bayi kecil yang tak tahu pape tetiba dapat surat warning dari bank, tak kelakar ke? huhu.. Entah bila masa dia gi berurusan dengan bank agaknya. Hahaha.. Macam-macam hal anakku sorang ni.



Misya : Lega bila ada loan dah settle bayar.

Kopi @KOPIESATU, MOA terlalu manis tahap potong kaki?

Salam. Kopi satu!! Huhu.. Tibe jek kan? Tapi memang ada 1 kiosk yang bernama KopieSatu ni wujud. Kat bangunan Ministry of Agriculture (MOA), Presint 3, Putrajaya.  If bosan, kadang kami lepak sambil discuss hal kerja kat sini. Boleh minum-minum kopi sambil bersantai-santai.

Walaupun ni kedai kopi, disebabkan saya tak minum kopi, hot chocolate jadi pilihan. Nice juga taste dia. Tak manis sangat.

My another friends memasing order Cappucino Ice Blended & Mocha Ice. But unfortunately tak berapa kick sangat bcos terlampau manis tahap potong kaki punya! hehe.. Sampai my friend terpaksa minta tambah air kosong beberapa kali untuk kurangkan rasa manis. 

Hope dia wat penambahbaikan la dari segi rasa minumannya. Saya rasa kalau air panas ok kot. But if air berais dia lebihkan gula tu yang jadi terlalu manis. Sebab hot chocolate saya ok je.

Muffin coklat dia sedap. Lembut, gebu, moist.





Last time lepak dengan kakak-kakak otai ni. Kak As & Kak Syifa. Best lepak ngan dorang ni sebab boleh menuntut ilmu as food technologist. Dorang dah senior so banyak pengalaman. Rugi lah tak korek ilmu from them.



Ginilah orang sekarang! Tiap kali nak makan je mesti nak snap gambar dulu. hahaha


Kiosk dia simple je. But bolehlah nak santai-santai sat. Lupa nak snap gambar dari depan kiosk KopieSatu ni. So far tempatnya bersih dan selesa.

So uols bolehla datang sini juga if nak suasana santai sambil mengopi dan membawang. hehehe..


Misya : Try avoid minum air berais.


Wednesday, March 27, 2019

Lunch Date with Nekteh babyE @Vistana Hotel KL

Salam. Everytime saya outstation mana-mana, if tempatnya berhampiran dengan any saudara-mara mesti saya akan roger-roger. Either ajak ngeteh or lunch or dinner sama-sama. Kebetulan hari tu saya ada kursus kat Hotel Vistana, Kuala Lumpur, betul-betul berhampiran dengan office Makteh saya. Apa lagi, saya ajaklah Makteh saya lunch sekali. Tapi disebabkan kesibukan uruskan kursus, kami hanya dapat jumpa pada hari last kursus.

Happy dapat jumpa Makteh saya ni. Makteh saya ni adik kepada ayahanda saya. Jarang dapat jumpa beliau. Office beliau selang 1 bangunan je from this hotel. huhu.. Borak panjanglah kami kat sini sampai habis waktu lunch hour Makteh.

Makteh saya excited la sebab dapat jumpa cucunya, baby Erina. Which Erina kena panggil beliau Nekteh.

Masa saya kecil dulu, selalulah saya luangkan masa bermain dengan beliau. Sebab rumah saya tak jauh time tu. Bila Makteh dah kahwin and saya pun dah kahwin, lagilah jarang jumpa. Sesekali dapat jumpa gini, sonok juga. Makteh pun happy dapat jumpa cucu. If nak tahu, makteh saya ni pencinta kucing. Rasanya kat lebih 20 ekor kot dia bela kucing kat rumahnya. Very lovely person!

Sempat Nekteh selfie dengan babyE. Hope berjumpa lagi di lain hari. Thanks Makteh sudi luangkan masa lunch with us! Hope makteh sentiasa sihat and happy always...:)



Misya : Erina ada ramai atok dan nenek saudara.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...