Kursus ISO || Susah ke senang?

Salam. Hari pertama masuk office di bulan Mac dah kena pi kursus. Nasib baik kursus di bilik meeting kat office ja. Settle 1 day course about Awareness of ISO 9001:2015 yesterday. What is ISO? Boleh baca SINI. Penceramah diimport khas dari SIRIM STS - which anak syarikat SIRIM BERHAD yang menjadi badan pensijilan ISO di Malaysia. Okla sebelum beranak ni dapat attend kursus berkaitan ISO ni. huhu.. 


 Penceramah adalah Pn. Zainorni Janis (baju hitam tudung pink). Cer cari mana saya? hehe..



Apa yang bagusnya kursus ni, saya dapat tingkatkan pengetahuan tentang pensijilan ISO yang ada. Baru tahu, sijil ISO ni bukan saja berkaitan management, even untuk segala aktiviti pengeluaran produk dan servis pun boleh di ISO kan. Even nak jual mainan kanak-kanak pun boleh di ISO kan. Dats why kalau pi kedai mainan berjenama macam Toys R Us tu harga dia mak aihhh punya mahai. Compare to pasar malam punya mainan. Sebab bila ada ISO means, every safety and health aspect akan diambil kira dalam penghasilan sesuatu produk. So bila kanak-kanak gigit mainan (sebab budak kan suka masukkan mainan dalam mulut) tu dijamin selamat. 

Thank you kepada penceramah sebab banyak share ilmu tentang ISO ni yang selalunya orang kalau dengar ISO je ingat 'I Susah Oooo' sebab melibatkan segala mak nenek documentation. Haha.. Good job also to secretariat penganjur. Tq juga sebab sudi jemput makyong attend this course.


Misya : Tukar jadi "I senang ooo'..

Comments

  1. Dulu masa kat company lama, sy terlibat dengan ISO company. Seluruh orang dalam company tu ingatkan ISO ni susahkan orang/bebankn kerja staff, menyusahkan sebab kena buat banyak filing. Pendek kata semua benci ISO.
    Padahal kalau dorang tahu, ISO ni sebenarnya banyak manfaat

    ReplyDelete
  2. @Han Hanni Betul.. Now SIRIM dah upgrade std dorang so documentation boleh di minimizekan tak macam dulu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts