Terapi Guasa Membongkar Segala Penyakit?

Salam. Agak lama saya tak update tentang any product kan? Baru-baru ni saya dapat order daripada one of my aunty nak order Guasa Board from Elken. Siapa yang follow saya dari dulu mesti tahu I'm one of the Elken Distributor long time ago. Now dah tak berapa aktif sangat. But kalau ada customer nak kirim beli barang, saya just bantu ambil order dan company yang akan deliver produk tu. Ok kali ni nak share sikit tentang one of produk Elken yang comel lote ni tapi sangat berguna untuk orang yang pentingkan kesihatan. Which is Guasa Board (Papan Guasa). Tak pernah dengar tentang benda alah ni? Haa jom baca explanation kat bawah ni.
Guasa ni kecil comel je. Nak bawa ke mana-mana pun senang. Boleh selit dalam poket juga. Bese customer saya kalau nak order mesti sebut 'tanduk kerbau'. haha. Sebab memang diperbuat daripada tanduk kerbau pun. Unik kan? 

So dengan papan tanduk kerbau ni maka zaman dahulu terhasillah satu kaedah perubatan dipanggil Terapi Guasa. Rupanya dah digunapakai dari zaman Maharaja Cina dolu-dolu. Bila bahagian tubuh digosok dengan papan guasa ni, akan keluarlah bintik-bintik merah. Mengikut kepercayaan lagi banyak bintik merah, means badan lagi banyak toksin. Cuma bukanlah sebagai tanda penyakit dah keluar daripada badan. Guasa ni sekadar salah satu usaha masyarakat dulu mengenalpasti sekiranya tubuh ada sebarang penyakit. 

If uols selalu gunakan guasa board ni secara tak langsung boleh membantu body system berjalan dengan lebih lancar. Saya teringat masa saya ke Vietnam, saya pernah jatuh pengsan akibat pitam (cuaca panas dan kena panjat bukit tinggi untuk visit salah satu temple kat sana). Ada sorang wanita tua yang mengiringi kami tu gosok-gosok badan saya dengan sejenis benda then keluar bintik-bintik merah. After that terus rasa lega dan badan lebih ringan. So bila teringat peristiwa ni terus saya teringat itu adalah terapi guasa rupanya!  





Bukan setakat untuk kesihatan. Malah kalau rajin, boleh juga gosok papan guasa ni ke muka untuk menganjalkan kulit sebab dia membantu melancarkan perjalanan darah. Kira 'iron' muka secara manual la gitu. Yang mana kedut-kedut tu dia kasi tegang balik. Tapi kena selalu buat dan rajinlah. Kalau tak, uols pi la spa ke kan. hehe. Oh ya, if nak kuruskan part-part tertentu macam peha ke, perut ke, lengan ke boleh juga guna guasa board ni. Cuma kena tambah guna slimming gel untuk bantu pecahkan lemak-lemak bawah kulit tu. 

Usually Guasa ni orang gunakan sekali dengan Arosa Oil. So takdelah rasa kesat sangat bila gosok guasa ke kulit. Actualy Elken sendiri ada anjurkan kelas-kelas bagaimana nak belajar mengurut menggunakan guasa board ni. Sebab ada macam-macam teknik boleh digunakan. Uols boleh contact mana-mana stokis Elken yang berhampiran if berminat. Sebab ada juga customer siap buat part time mengurut menggunakan guasa board ni tau. Terapi guasa ni bukanlah untuk mengubati penyakit tau. Nanti uols pi overclaim pula. Ia sekadar alat bantuan nak urut-urut badan. Yela kadang nak pi pusat urut/ upah orang datang urut, berapa plak kena caj kan. So standby je guasa board ni supaya bila-bila masa lenguh-lenguh ke, sakit-sakit sendi ke, bolehlah guna. Harganya? Berdasarkan price terkini (hingga Feb 2020) tak termasuk postage adalah seperti berikut :

Guasa Board : RM50.00 
Arosa Oil RM130.00

If uols jumpa lagi murah di Shopee ke, Lazada ke, berhati-hatilah ya. Takut bukan produk ori atau produk lama yang seller jual. If berminat boleh whatsapp 016-9561764. Saya tak full time meniaga produk Elken ni, If saya terlewat reply tu harap diampunkan ya.. :)


 Misya : Amalkan gaya hidup yang sihat.

Comments

  1. Assalamualaikum sis Aimi, Selamat hari jumaat. Jemput sertai giveaway mac dengan 16 hadiah wang tunai terkumpul RM900.

    Sangat mudah untuk sertai. 5 minit dah boleh setel. KLIK SINI UNTUK SERTAI


    Jemput meriahkan ya. Kalau sambutan menggalakkan, boleh buat tiap tiap bulan.

    ReplyDelete
  2. baru tahu apa benda guasa ni. Bagus juga ada produk ni, senang nak bawa pergi travel pulak tu

    ReplyDelete
  3. first time nampak dan tahu terapi ni. Menarik cara penggunaan dan kesannya nampak bagus.

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas kesudian anda memberikan pendapat positif anda. InsyaAllah Misya akan membalas komen bernas anda jika berkelapangan. Mana-mana komen berbentuk provokatif, hinaan, kutukan, berbaur lucah atau boleh menjatuhkan maruah seseorang akan direject dan dilaporkan kepada pihak berkuasa. Sekian.

Popular Posts