expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, May 31, 2020

Resipi Mee Kari Sedap Lemak Berkrim

Salam. Ahha dengar tajuk tu terliur tak? Hehe. Actually dah beberapa kali saya cuba buat mee kari ikut rasa yang saya nak. Sebab saya pernah makan mee kari yang sangat sedap lemak berkrim ni tapi tak jumpa resipi. Baru-baru ni dok skrol fb, finally terjumpa resipi yang mudah but rasanya memang lemak berkrim macam saya nak. So uols pun boleh cuba sesekali masak menu mee berkuah gini.

Bahan-Bahan
Kuah Kari
Serbuk Kari (Bancuh dengan sedikit air)
Udang Kering (Dikisar dengan sedikit air)
Santan Kotak
Bawang Besar (2 biji)
Bawang Putih (7 ulas)
Halia (1-2 inci)
Serai (2 batang - diketuk)
Bunga Lawang 
Kulit Kayu Manis
Buah Pelaga
Asam Keping
Kiub Pati Ayam
Tofu/Tauhu Kering
Isi ayam
Udang
Fish Cake/Ball
Daun Kari (Jika Mahu)

Celur
Mee Kuning
Sayur sawi
Taugeh

Lain-Lain Bahan
Telur (Direbus)
Bawang Goreng
Cili Merah (Hiris)
Daun Bawang & Daun Sup
Limau Nipis/Kasturi

Kaedah Memasak

1. Tumiskan bawang besar, putih dan halia yang telah dihiris. Masukkan serai dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.

3. Masukkan udang kering yang telah dikisar dan kacau hingga rata.

4. Masukan serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau sehingga agak garing.

5. Masukkan udang, isi ayam dan fish ball/fish cake (dipotong kecil) serta kiub pati ayam. Gaul semua bahan sehingga rata.

6. Masukkan air dalam 2- 3 mangkuk (terpulang nak kuah banyak mana) dan asam keping. Biarkan kuah mendidih.

7. Masukkan santan dan kacau. Kemudian masukkan tauhu/tofu kering.

8. Ok kacau sehingga mendidih. Siap! Sediakan bahan-bahan celur dan lain-lain bahan untuk dimakan bersama kuah kari tadi.

Mengancam tak mee kari saya ni? ;) Saya yang penting bila husband puji sedap, memang lega rasa. Dia siap pesan tolong ingat resipi ni dan maintainkan kesedapan mee kari ni sampai bila-bila. Hehe kembang setaman saya dibuatnya.

Boleh juga add-on keropok ikan bagi rasa kriuk-kriuk. Hehe.. Walaupun agak renyah tapi so far ini resipi yang paling senang saya pernah try. Tak melibatkan terlalu banyak rempah-ratus atau penggunaan cili kering like other recipes. Memang sesuailah untuk ibu-ibu yang sibuk try resipi ni. Moga berjaya dan rasailah kenikmatan mee kari lemak berkrim lagi disukai ramai ini. :)


Misya : Jangan putus asa belajar masak.

Saturday, May 30, 2020

Erina request pizza tapi makan sosej sahaja!

Salam. Since saya dah pandai wat pizza sendiri, anak sendiri pun dah pandai request nak pizza. Seminggu tu beberapa kali dia sebut nak pizza. Teringat-ingat pizza sis buat hari tu agaknya. Kesian punya pasal, semalam buat lagi sekali pizza. Kali ni sis adjust sikit resipi asal dengan menambah bawang benggala dipotong dadu dan letak extra cheese. Perghhh memang lagi juicy rasa pizza sis!

Erina excited sungguh bila pizza dah ada depan mata. Tak sabar-sabar dia nak makan.

Tapi rupa-rupanya dia aim nak makan sosej je! Macam-macam mommy dia bubuh topping, last-last sosej je dia pilih. Sampai sosej mommy and daddy dia punya pizza slice pun dia rembat! Adoyai la anak macam-macam perangai.. Tak kisahlah janji dia makan. Pizza crust tu dia makan lah juga sampai habis. Topping lain tu saya dan husband lah jadi Alam Flora menghabiskan. Haha..

Our dinner last night. Combine dengan air sarsaparilla, bertambah sedap kami makan feeling-feeling macam kat restoran pizza pula.

Terliur tak tengok pizza ni? Bolehlah cuba resipi pizza mudah homemade di SINI


Misya : Bahan lengkap, semua resipi menjadi.

Bakat terpendam jadi barber@tukang gunting rambut

Salam. Sejak PKP ni, pelbagai task saya kena buat. Selain try pelbagai jenis resipi, saya juga try jadi seorang barber a.k.a tukang gunting rambut. hehe.. Customer saya is one and only my husband. Haha. Hari tu saja bosan-bosan belilah set gunting rambut from Shopee. Murah je tak sampai RM10.00 pun. Then, husband kata dia dah terlampau rimas dengan rambutnya semakin panjang sampai jadi stress, so dia minta tolong sis guntingkan rambutnya. Mula-mula takut juga if salah gunting jadi makin buruk pula muka laki sis. hehe. Tapi sis cuba juga kot ada bakat terpendam jadi barber.

Set gunting rambut ni ada 3 pieces. Untuk gunting, trim dan sikat. Walaupun murah, sis rasa oklah berkualiti. Guntingnya sangat tajam memudahkan kerja pengguntingan rambut dijalankan.

Gunting punya gunting, trim punya trim, banyak juga hasilnya. Sis nervous sebenarnya tapi husband kata ok sangat ni dapat potong banyak gini. Kepala pun rasa ringan. Legalah sikit hati ni kan..

Wajah sebelum rambut digunting


Wajah selepas rambut digunting



Ahha bila husband puas hati sambil tersenyum lebar, sis pun happy! Nasib baiklah rambut laki sis ni tak complicated sangat. Just kasi trim je bahagian tepi dan belakang. Cuma takdelah kemas sangat macam kat kedai. Janji kepala dah tak serabut after almost 3 months rambut tak bergunting.



Misya : Sis suka bela rambut panjang.

Mamee Chef Perisa Lontong Sedap!

Salam. Hari tu ternampak my friend post kat facebook yang dia try makan maggi from Mamee Chef perisa lontong ni. Sis tengok je terliur tapi time tu tengah pregnant so tangguhkan dulu hasrat nak makan maggi. Nasib baik tak craving sangat. Ni dah beranak, sis pun try la maggi perisa lontong ni. Sebab setahu sis brand Mamee ni antara yang sedap compare other brand. For me la. Sebab mee dia kurang sikit rasa wax (lilin) tu, plus tak cepat muak bila makan. Biasa sis makan perisa Tomyam Thai, kali ni perisa lontong pula.

Perisa ni macam kurang dijumpai di pasaran. Maybe baru keluar kot. Entahlah sebab jarang sis beli maggi. hehe..

Untuk perisa lontong ni, disertakan dengan rencah, coconut milk powder dan lain-lain. Mix them together dalam air panas then kacau.

Ginilah rupanya Mamee Chef perisa lontong. Ok rasanya? For me, sedap! Maybe sis memang suka makan lontong, so this is 1st time ada maggi perisa lontong which bagi sis ianya sedap. Ada rasa santan lemak-lemak tu memang sis suka. Uols bolehlah try. Ngam-ngam rasa lemak, pedas, masin.. Nice product la from Mamee. #kipidap



Misya : Sebulan sekali je makan maggi mee.

Friday, May 29, 2020

Resipi Pizza Homemade mudah dengan readymade crust

Salam. Selalu kalau nak makan pizza kena order atau pi makan kat restoran kan? Yang paling famous of course Pizza Hut atau Domino's Pizza. Why not sesekali kita buat sendiri pizza homemade kita? Saya dah cuba baru-baru ni, wow memang syok sebab boleh letak topping banyak-banyak ikut suka hati. Hehe.. Anak saya yang tak makan sangat pizza sebelum ni, kali ni dia berselera makan. Lagipun bila wat sendiri lebih terjamin dan sihat bahan yang digunakan. Jomlah try wat.



Bahan-Bahan

Pizza Crust (Beli yang readymade contohnya jenama Mission)
Sos Spagetti (If takde boleh guna sos tomato)
Cili Benggala (potong dadu)
Sosej (Hiris)
Chicken/Beef Pepperoni
Mozarella Cheese
Olive Oil



Kaedah Memasak

1. Panaskan oven pada suhu 210°c around 15 minit. Sambil-sambil tu bolehlah prepare bahan-bahan yang ada.


2. Sapukan sos spagetti di atas pizza crust sehingga sekata seluruh permukaan. 
3. Taburkan mozarella cheese, lada benggala, sosej dan susunkan pepperoni di atas sos spagetti tadi.
4. Nak lagi banyak cheese, boleh tambah tabur lagi mozarella cheese.
5. Renjiskan sedikit olive oil atas pizza dan sedia untuk dibakar.
6. Bakar pada suhu yang sama around 10 minit.
7. Pizza siap dibakar, bolehlah dipotong untuk dimakan panas-panas. 


Yeehaaah! Siap sudah Le Pizza De'Italiano by De'Misya. Ahakss..


Mengancam tak rupanya? hehe.. Kebetulan saya ada beli curly fries so saya goreng makan sekali dengan pizza. Haa siap side dish lagi. hehe..



Misya : Chicken Classified by Domino's Pizza paling legend.


Resipi Ayam Korean Spicy Sangat Mudah

Salam. Siapa sini peminat makanan Korea, bolehlah try resipi Ayam Korean Spicy ni. Usually sis makan kat kedai je. Pernah lah makan kat Secret Recipe, sedap! Then awal tahun hari tu office buat potluck tema makanan Korea, ada yang bawak homemade Ayam Korean Spicy ni. Memang mantop! Sis pun try lah cari resipi. Mudah bangat sih! Jom try..


Bahan-Bahan

1. Ayam 
2. Tepung Goreng Ayam Adabi
3. Sos Korea Adabi
4. Bijan (taknak letak pun takpe)
5. Telur
6. Minyak masak untuk menggoreng ayam


Kaedah Memasak

1. Pukul telur dan masukkan ke dalam bekas berisi ayam. Gaul sehingga rata.


2. Dalam bekas yang lain, letakkan tepung goreng ayam Adabi, salutkan ayam tadi dengan tepung satu persatu. Kalau letak banyak-banyak nanti tepung tak melekat sebab dok berlanggar dengan yang lain.


3. Goreng ayam sehingga garing (warna jingga camtu). Makesure dalamnya masak ya. Pandai-pandailah adjust. hehe


4. Angkat dan toskan ayam daripada minyaknya.


5. Tuang sos Korea Adabi dalam kuali, terpulang nak banyak mana as long as boleh cover semua ayam nanti. Kacau sos dengan api perlahan, agak-agak sos dah panas (tak perlu sampai mendidih), masukkan ayam dan gaul rata.


6. Last sekali taburkan bijan dan gaul rata kesemua bahan. Padam api dan bolehlah dihidangkan. No need to put extra garam ke gula ke apa sebab tepung goreng dan sos ni dah memang ngam-ngam rasa masin manisnya.



Boleh makan dengan nasi sebagai lauk, tak pun ratah gitu je pun sodap! Sos ni agak pedas, so siapa tak suka pedas maybe tak gemar kot. But honestly memang sedap. Husband saya rupanya sebelum ni agak 'geli' nak makan yang di kedai. Maybe sebab dia bukan penggemar makanan Korea. But lepas saya buat sendiri ni, terus fall in love sampai bertambah-tambah dia makan. Yang sudi baca entry recipe ni, Kamsa Hamida! ;)



Misya : 2 kali pernah travel ke Korea tapi tak pernah suka makanan Korea.


Thursday, May 28, 2020

Resipi Ikan Masak Asam Utara paling ringkas

Salam. Satu lagi resipi untuk dikongsikan hari ni. Mana tahu boleh bagi idea nak masak apa kan? Ni antara resipi masakan ikan yang paling simple dan mudah. Even sesuai dimakan oleh ibu-ibu berpantang juga. Cuma adjust sedikit bahan seperti cili tu janganlah letak. So resipi ni dipanggil Ikan Masak Asam Utara. Maybe masakan ni terkenal di kalangan orang-orang utara agaknya tu nama dia pun begitu. But the taste memang nice dan bahan-bahannya pun mudah disediakan. Rasa masam-masam manis pedas gitew.. Untuk resipi ni saya gunakan ikan tenggiri sebab tekstur dia kental dan tak mudah hancur bila masak berkuah gini.


Bahan-Bahan

1. Ikan Tenggiri (2 ketul)
2. Bawang Besar (1 biji)
3. Bawang Putih (5 ulas)
4. Halia (2 inci)
5. Cili Merah (sebiji)
6. Cili Padi ( 5 biji)
7. Asam Jawa
8. Air
9. Sedikit garam dan gula


Kaedah Memasak

1. Goreng ikan terlebih dahulu tapi jangan terlalu garing. (Without garam dan kunyit) Dah siap goreng, asingkan ikan tersebut.
2. Gunakan lebihan minyak goreng ikan tadi dan tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih, halia, cili merah dan cili padi sehingga naik aromanya. Tapi jangan terlalu garing sangat ya.
3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Nak banyak kuah, boleh tambah lagi air asam jawa.
4. Agak-agak hampir mendidih, bolehlah masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Kacau sehingga ikan dan kuah rata dan padamkan api. Siap untuk dihidangkan dengan nasi panas-panas.






Misya : Ikan sumber protein terbaik.

Resipi Mudah Biskut Mazola Gebu Gebas

Salam. Raya tahun ni saya terlebih rajin sikit. hehe. Almaklum cuti bersalin 3 bulan haruslah dimanfaatkan sebaiknya. Kali ni saya share resipi biskut mazola which biskut ni sejak kecil atok bok (nenek) dan ibu saya akan buat tiap kali menjelang Aidilfitri. Kira kuih raya wajib ada la atas meja. Cuma sejak kebelakangan ni, my mom dah tak berapa larat nak wat kuih raya, Tok Bok pun dah takde, so saya terfikir siapa lagi nak meneruskan legasi biskut mazola ni kan? Belek-belek resipi oh takdelah susah mana. So, sis cuba buat kali ni dan Alhamdulillah menjadi sampai husband yang tak suka makanan berkacang pun jadi suka dengan bila makan biskut mazola saya ni.


Bahan-Bahan

- 300g Kacang Tanah (Nak senang beli yang dah siap kulit dibuang)
- 2 cawan Minyak Mazola
- 2 cawan Gula Halus
- 800g Tepung Gandum
- 1 sudu besar Sodium Bikarbonat
- Sedikit Esen Vanilla
- Sedikit Garam
- Telur (Ambil kuningnya sahaja untuk hiasan)


Kaedah Membuatnya

1. Goreng kacang tanah dengan sedikit minyak masak sehingga agak garing dan kemudian kisar kering sehingga halus.
2. Gaulkan kacang tanah yang telah dikisar tadi dengan tepung, gula dan sodium bikarbonat.


3. Masukkan minyak mazola dan sedikit esen vanilla. Gaulkan adunan sehingga menjadi doh.

If gunakan mixer kadang susah nak ratakan semua bahan. So saya sambung gaul adunan menggunakan tangan. Agak-agak boleh diterap menggunakan acuan, oklah. 


4. Gelekkan doh atas permukaan rata, dan terap dengan acuan yang digemari. 


5. Susun atas dulang pembakar dan sapukan kuning telur (campur dengan sedikit tepung untuk tambah kepekatan)


6. Bakar pada suhu 180oc dalam tempoh 10 minit atau mengikut kesesuaian oven memasing.


7. Biarkan sejuk seketika dan dipindahkan ke dalam balang untuk dihidangkan.


Comel tak biskut mazola saya? Hehe.. So far mendapat pujian daripada beberapa rakan dan ahli family dalam facebook walaupun dorang tak dapat rasa. Sampai ada yang kata my mazola looks like a nugget! hihi.. My mom also said nampak cantik dan gebu. Thank you semua. Kalau ada rezeki bolehlah buat lagi. InsyaAllah..






Misya : Pembuatnya pun gebu gebas juga. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...