3 lagu berbeza, 1 melodi yang sama (Children's Songs)

Salam. Sejak PKP, bila duh rumah dengan anak macam biasalah sometimes kena melayan kehendak Erina nak tengok lagu-lagu favourite dia melalui YouTube kat TV. Bagi dalam sejam camtu untuk puaskan hati dia. Yang best 3 bulan ni bermacam jenis lagu kanak-kanak yang sis belajar. Bukan anak je hafal, mak dengan bapak pun sama terjebak! 

Setelah sis kaji dan perhatikan di usia sis yang bakal mencecah 34 tahun (bocor rahsia, hehehe..) baru sis perasan ada 3 songs yang selama ni kita dengar dari kecil rupa-rupanya menggunakan melodi lagu yang sama. Tapi kita (dalam hal ni, sis la) langsung tak perasan ingatkan ketiga-tiga lagu ni berbeza sebab liriknya berbeza.

3 lagu tersebut adalah Twinkle Twinkle Little Star, ABC dan Baba Black Sheep. Mula-mula tak perasan, tapi bila dengar anak nyanyi berulang kali baru perasan 3 lagu ni memang menggunakan melodi yang sama. Tetiba rasa macam kanak-kanak ribena pulak bila sis dapat tahu. Hihihi.. Yela masa kita kanak-kanak follow jela orang lain nyanyi. Tahu-tahu dah terpahat dalam minda lagu-lagu ni until now.

Bagusnya lagu-lagu ni membuatkan Erina jadi cepat hafal sesuatu benda. Vocabulary nya pun semakin bertambah. Alhamdulillah.. Walaupun ada lagu-lagu baru macam Baby Shark but still lagu-lagu lama ni bagus didengari. I thing sampai bila-bila pun lagu-lagu ni tetap jadi lagu kegemaran kanak-kanak. Dah jadi evergreen but still fresh untuk didengari.



Misya : Didik anak guna Bahasa Melayu dan English.

Comments

Syaz Rahim said…
Sejak ada ank ni, lagu kanak-kanak ni dah jadi halwa telinga hehe
Misya said…
Kan.. sampai tak kenal dah lagu2 dan penyanyi terkini. Huhu
Cik TK said…
eh? Aah la.. sama melodinya.. baru perasan...

Popular Posts